Ευρωεκλογές της 26/5/2019 : Ψήφος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην Πλεύση Ελευθερίας. Για ένα καινούργιο μετεκλογικό τοπίο, για μια νέα βουλή και για μια νέα δυναμική αντιπολίτευση, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.





Φθάνοντας, στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, για τις ευρωεκλογές, θα ήταν υπεκφυγή το να αποφύγω να τοποθετηθώ. Δεν θα ήταν σωστό να μην πω την γνώμη μου και να μείνω, μόνο, στην κριτική. Η κριτική είναι καλή, χρήσιμη και απαραίτητη, αλλά, εάν δεν συνοδεύεται από πρόταση, έστω και στις πιο δυσχερείς συνθήκες, είναι ημιτελής.

Δεν λέω, βέβαια, ότι κάποιες φορές η παραμονή, μόνο, στο επίπεδο της κριτικής, στις υπάρχουσες συνθήκες και στα δεδομένα κάποιας στιγμής, είναι κακή. Κάθε άλλο. Μπορεί κάποιες δεδομένες φορές η κριτική να μην μπορεί να συνδυάζεται, με κάποιες προτάσεις απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες μπορεί να είναι τόσο άσχημες, που να μην μπορεί να συνδυάζονται, με τέτοιες προτάσεις.

Όμως, αυτά που ζούμε σήμερα, δεν εμπίπτουν, σε αυτή την κατηγορία. Κάθε άλλο. Δεν εμπίπτουν. Προτάσεις απεγκλωβισμού υπάρχουν. Μπορεί να είναι δυσχερές να πραγματοποιηθούν, σε άμεση βάση. Μπορούν, όμως, να οδηγήσουν, στην διάνοιξη μεταγενέστερων προοπτικών, που μπορούν να οδηγήσουν και να φέρουν ένα τελεσφόρο αποτέλεσμα. Γι' αυτό και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Και το τελεσφόρο αποτέλεσμα είναι ένα : 

Ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας, από την παρούσα και μακροημερεύουσα μιζέρια, που έχουν φέρει το ευρώ και η ζώνη του, όπως και η "Ευρωπαϊκή Ένωση".

Αλλά για μπορέσουν να μπουν οι βάσεις, μιας τέτοιας σύγκρουσης, είναι απαραίτητο, στο ευρωκοινοβούλιο, τώρα και αμέσως μετά, στην ελληνική βουλή να υπάρξουν οι κατάλληλοι μαχητές οι οποίοι θα δώσουν τον σκληρό αγώνα, ενάντια, στους ανίκανους, ψοφοδεείς και αυθάδεις "ευρωπαϊστές" της ελληνικής πολιτικής ελίτ και στην καταιγιστική παραμυθολογική προπαγάνδα τους, που ρυπαίνει και παραπληροφορεί την ελληνική κοινωνία, αφήνοντάς την έρμαιο, στα χέρια των στυγνών δανειστών και στις τοκογλυφικές ορέξεις τους, που συνδυάζονται, με μια απίστευτη ανικανότητα, σε επίπεδο παραγωγής ορθολογικού έργου.

Κακά τα ψέμματα, αυτοί που μπορούν να πράξουν κάτι τέτοιο, όπως μας δίδαξε και η παρελθούσα εμπειρία της βουλής των περιόδων, από τον Ιούνιο του 2012, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, δεν είναι πολλοί. Είναι λίγοι. Πολύ λίγοι, για να μην πω ελάχιστοι.

Για την ακρίβεια, είναι μία. Και αυτή είναι η πρώην πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, της οποίας η πολυσχιδής και εντατική δραστηριότητά της, στην βουλή των εκλογών της 25/1/2015 (αλλά και πριν από αυτή, η δράση της, στην βουλή της 17/6/2012), είναι γνωστή, στο πανελλήνιο.

Και όπως, πολύ σωστά, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αρχηγός του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας, λέει, το θέμα δεν είναι να πάμε αριστερά, ή δεξιά. 

Το θέμα είναι να πάμε μπροστά.


Το που μας πήγαν οι πολιτικάντηδες της δεξιάς του κέντρου και της αριστεράς είναι γνωστό. Με την ευρωδουλεία τους, μας πήγαν, στην ελεγχόμενη χρεωκοπία, υπέρ των γαλλογερμανικών τραπεζών, όπως ομολόγησε, για μία ακόμη φορά, η Christine Lagarde του ΔΝΤ και στον όλεθρο.

Από αυτόν τον όλεθρο, αυτόν τον εξακολουθητικό κατήφορο τους οποίους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010, ο ΓΑΠ, συνέχισε η "οικουμενική" κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και οι σαμαροβενιζέλοι, για να εξακολουθήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι, που πρέπει να ανακόψουμε. Αλλά, για να τους ανακόψουμε, χρειάζονται, πέρα, από το κατάλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι σαφές και τα κατάλληλα πρόσωπα.

Τα πρόσωπα αυτά υπάρχουν. Το μαχητικό παρελθόν τους, εγγυάται και για το μαχητικότερο μέλλον τους. Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με όσα πεισματικά και με εμμονικό τρόπο, έπραξε, αμέσως μόλις ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση του και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχτηκαν την συνομολόγηση του 3ου Μνημονίου, με τους ξένους τοκογλύφους και ενώ θα μπορούσε να κάνει το κορόϊδο και να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της βουλής, εάν συμβιβαζόταν, όπως της πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σαφές ότι η κόρη του παλαιού αρχηγού του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκου Κωνσταντόπουλου, θα συνεχίσει, στο ίδιο μοτίβο και στην ευρωβουλή, τώρα και στην βουλή, αύριο, εάν εκλεγεί.

Τα όσα έπραξε, άλλωστε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου όλα αυτά τα τέσσερα και μισό χρόνια, που πέρασαν, από το καυτό καλοκαίρι του 2015, αποτελούν μια πολύ καλή εγγύηση, για όσα μέλλεται να πράξει, από εδώ και πέρα, σαν ευρωβουλευτής και σαν βουλευτίνα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση, η ψήφος, στο κόμμα της (στην Πλεύση της Ελευθερίας) και ο σταυρός, στην ίδια είναι κάτι το απαραίτητο. Και πρέπει να δοθούν.

(Και αυτό το λέει κάποιος, που δεν είναι μέλος του κόμματός της)...


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγκαταλέγεται στις αντιμνημονιακές δυνάμεις...και αφου δεν συμμετέχει το ΕΠΑΜ του Καζάκη...αν δεν στηριχθει η ΛΑΕ..τοτε Ζωή Κωνσταντοπούλου!!
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ας κάνω και τις τελευταίες εκτιμήσεις, για τα αποτελέσματα της κάλπης, σήμερα το βράδυ :

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να κινηθούν, σε χαμηλά ποσοστά. Οι προεκλογικές καμπάνιες τους υπήρξαν υποτονικές, ιδίως, ως προς την δημόσια επαφή τους, με την κοινωνία, αφού, όσο και αν το προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν και να προσελκύσουν κόσμο, στις συγκεντρώσεις, που έκαναν, σε όλη την χώρα.

Βέβαια, αυτή η εκτίμηση, που κάνω, για τα χαμηλά ποσοστά των εκλογικών επιδόσεων των δύο αυτών κομμάτων, στις σημερινές ευρωεκλογές, υπόκειται, στον περιορισμό, που έχει να κάνει, με το επίπεδο, που θα φθάσει η αποχή των ψηφοφόρων, από τις κάλπες. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο υψηλότερα θα είναι τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και όσο μικρότερη θα είναι η αποχή, τόσο χαμηλότερα πρόκειται να κινηθούν τα ποσοστά των δύο κομμάτων.

Ελπίζω ότι η αποχή δεν θα είναι, αφύσικα, μεγάλη και δεν θα φθάσει, ούτε θα ξεπεράσει, το επίπεδο της αποχής, στις βουλευτικές εκλογές της 20/9/2015 και αν συμβεί αυτό, τότε, θα έχουμε εκπλήξεις.

Κοντός ψαλμός, αλληλούια...
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Και κάτι, ακόμη, που είναι πολύ σημαντικό :

Πολύ περισσότερη σημασία, από τα ποσοστά των ψήφων, που θα αποτυπωθούν, υπέρ του ενός, ή του άλλου κόμματος, έχουν οι αριθμοί των ψήφων, που θα λάβει το κάθε ένα κόμμα.

Και αυτό, επειδή, όταν η αποχή είναι μεγάλη, τα ποσοστά των ψήφων, φουσκώνουν και δεν απεικονίζουν την πραγματική επιρροή των κομμάτων, στο εκλογικό σώμα και στην κοινωνία.

(Και φυσικά, καμμία εμπιστοσύνη, στα πρώτα exit polls. Συνήθως, είναι παραπλανητικά. Θυμίζω ότι 5 χρόνια πριν, στις ευρωεκλογές της 25/5/2014, το πρώτο κοινό exit poll, των ΑΝΤ1, ΜΕGA και ALPHA, έδωσε 30%,στον ΣΥΡΙΖΑ και 27%, στην Νέα Δημοκρατία. Φυσικά, οι δημοσκόποι έπεσαν έξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26,56% και η ΝΔ 22,72%. Να δούμε, τώρα τι θα γίνει, εάν κάνουν exit polls).

Οψόμεθα, το βράδυ, λοιπόν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια πρωτη εκτίμηση
http://nonews-news.blogspot.com/2019/05/t_26.html#more
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν ξέρω γιατί δεν συνεργάζονται όλες οι δυνάμεις που διαφωνούν με μνημόνια και με ΕΕ ΕΥΡΩ.

Στις προηγούμενες εκλογές έπρεπε να κατέβουν μαζί ΛΑΕ, ΕΠΑΜ & Κωνσταντοπούλου (διατηρώντας βέβαια την αυτονομία τους). Τότε θα είχαν βγάλει 10-15 βουλευτές και θα υπήρχε εκπροσώπηση κατά του μνημονίου. Πάντως δεν τους βλέπω να συνεργάζονται ούτε στις επόμενες εκλογές.

Κάτι που είναι λάθος μια και οι περιστάσεις είναι πολύ κρίσιμες. Εάν δεν συνεργάζονται, δεν θα μπουν στη Βουλή λόγω ορίου 3%.

Επειδή παρακολουθώ τις εκπομπές του Καζάκη, αναφέρει συχνά ότι η Κωνσταντοπούλου δεν θέλει συνεργασία. Και ότι η ΛΑΕ θεωρεί το ΕΠΑΜ ως δεξιά δύναμη κλπ.

Δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα ούτε ξέρω τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους. Αλλά εκεί που έχουμε βρεθεί χρειάζεται ένα μέτωπο δυνάμεων πολύ ευρύ (από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά) που θα ενώνεται στη βάση της κατάργησης των μνημονίων, διαγραφής χρέους, αποχώρηση από ΕΕ ΕΥΡΩ κλπ. Αφού απελευθερωθεί η χώρα, θα αποφασίσει ο λαός τι δρόμο θα ακολουθήσει

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Δυστυχώς και πάλι το ποσοστό της αποχής φαίνεται ότι ήταν μεγάλο. Κυμαίνεται κάπου, στο 42,50%.

Γι αυτό και τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλα.

Ας περιμένουμε, όμως, τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τάσο εχει ελπίδες η Ζωή? τι πιστεύεις ? με 1,61% θέλει σχεδον διπλασιο να συγκεντρώσει...και ενας μήνας δεν ειναι μεγάλο διάστημα, σιγουρα θα στηριξουν πολλοί απο τους ψηφοφόρους της ΛΑΕ αυτο το μικρό έστω 0.6 % , αλλά πρέπει να προσέξει τις συνεργασίες....να διακινδυνεύσω πρόβλεψη : θεωρω απίθανο να τα βρει με τον Καζάκη...ίσως με τον Μαριά..
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η Ζωή είναι δύσκολος χαρακτήρας και δεν την ενδιαφέρει να κάνει υποχωρήσεις για να εκλεγεί.

Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι τα πράγματα είναι εύκολα, για συνεργασίες. Άλλωστε και αν γίνουν, αυτές οι συνεργασίες, που αναφέρεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι επιτυχείς, ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Ούτε ο χρόνος υπάρχει, ούτε το πολιτικό κλίμα βοηθάει.

Σε όλα αυτά υπάρχει εξαίρεση. Μόνη συνεργασία, που θα μπορούσε να υπάρξει και να είναι, σίγουρα, επιτυχημένη, είναι μια εκλογική (και όχι προγραμματικη) συνεργασία, της Κωνσταντοπούλου, με το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη.

Αλλά η πραγματοποίηση της είναι, εξαιρετικά, δυσχερής.

Ίδωμεν...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σα να μη εχεις αδικο...το θεμα ειναι οτι εχουν παρεξηγηθει με τον Βαρουφάκη, απο μια υπόθεση του Γερμανου προεδρου που ειχε ερθει εδω να μιλήσει και να καταθεσει στεφάνι σε καποιο μνημείο και κεινη τον αποπηρε με αποτέλεσμα να αντιδρασει ο Βαρουφάκης και να δημιουργηθει παρεξήγηση...δεν ξερω αν έχει λυθεί!!!Μακάρι διαφορετικά θα μεινει εκτος Βουλης...και ειναι κριμα!
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης NF είπε…
Δεν εννοειτε να κοψετε τα "ναρκωτικα" της πρωτης σας νεοτητας αγαπητε.

Που θα παει αυτο; Ο τεχνητος Παραδεισος που σας υποσχεται η Ζωίτσα απλως δεν υπαρχει. Η ιδεολογικη "πρεζα" δε σας οδηγει πουθενα.

Βεβαιως και επρεπε να παμε σε πληρη σταση πληρωμων και χρεωστασιο, ομως η εφαρμογη των οικονομικων δοξασιων της Αριστερας οχι μονο δεν θα μας εσωζε, αλλα και θα μας μετετρεπε σε Αλβανια ή Κουβα.

Μονο η εφαρμογη των αρχων της ελευθευρης καπιταλιστικης οικονομιας οδηγει σε οικονομικη προοδο.

Αληθεια, γιατι ειδικως τη Ζωίτσα; Γιατι οχι το Λαφαζανη ας πουμε; Γιατι οχι το Βαρουφακη; Και γιατι ολοι αυτοι δεν κατεβαινουν σε ενα σχημα, αντι να ειναι διαιρεμενοι σε ενα σωρο γκρουπούσκουλα; Ποιό ειναι το προβλημα, ποιός θα κανει τον Αρχηγο; Τι λεω τωρα ε; Οι παλαιες παιδικες ασθενειες της Αριστερας......
Ο χρήστης NF είπε…
Η καθηγητρια Οικονομετρίας Ζωη Γεωργαντα, ειχε αποκαλυψει τις μεθοδευσεις με τις οποιες φουσκωσε το ελλειμμα του 2009 για να δικαιολογηθει η υπαγωγη μας στο Μνημονιο.

Οταν η Ζωίτσα η Κωνσταντοπουλου εκανε την διαβοητη Εξεταστικη Επιτροπη με τον πομπώδη τιτλο "Επιτροπη Αληθειας για το Δημοσιο Χρεος" η κ. Γεωργαντα της προτεινε διακεκριμενους τεχνοκρατες οι οποιοι θα μπορουσαν να κανουν ουσιαστικο λογιστικο ελεγχο του Δημοσιου Χρεους. Αντί αυτου η Ζωίτσα καλεσε στην Επιτροπη διαφορους ασχετους περιθωριακους αριστεριστές διανοουμενους φιλους της, οπως εκεινον τον απίθανο Ερίκ Τουσέν με την καλτσα και το πεδιλο, την κοτσιδα και τα μουσια, οι οποιοι δηθεν "απεδειξαν" οτι το Χρεος ειναι "επαχθες" και "παρανομο" και "επονειδιστο" κλπ, κλπ. Φυσικα κανεις μα κανεις δεν τους πηρε στα σοβαρα......


Ιδου η σχετικη συνεντευξη της κυριας Γεωργαντά στην οποια ξεβρακωνει τη Ζωίτσα Κωνσταντοπούλου, και αποκαλυπτει οτι η Επιτροπη της ηταν σκετη ΑΠΑΤΗ.


http://oimos-athina.blogspot.com/2015/05/blog-post_4.html

πανασχετους με τα μακροοικονομικα, με τις θα επρεπε να
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Έχετε "κολλήσει", με τους όρους "αριστερά" και "δεξιά", αγαπητέ. Σας έχω ξαναπεί ότι οι όροι αυτοί δεν έχουν, πλέον, καμία σημασία.

Η Ζωή έχει δίκιο. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Από εκεί και πέρα, μπορώ να διαφωνώ μαζύ της, σε πολλά, αλλά δεν μπορώ να μην επικροτησω την γενικότερη στάση της. Αυτή η στάση της είναι που έχει σημασία.

Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019 θα δούμε το ποιά πολιτικά σχήματα θα κατέβουν, σε αυτές και μετά θα πάρω θέση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
NF Δεν νομιζω να συνεργαστεί με καποιον η Ζωή!!!Με τον Βαρουφάκη δεν ειναι ευκολο να συνεργαστεί...κυριως γιατι ο Βαρουφάκης ειναι πιο παγκοσμιοποιημένος..υποστηρίζει Πρέσπες, μετανάστες,Ευρώπη που μπορει να μετασχηματιστεί, θεωρει την Γερμανια ηγεμονικη δυναμη, καποτε λεγε οτι αν ηταν Γερμανος θα ψηφιζε Μερκελ μετα ελεγε Ευρωπαιστη τον Σοιμπλε..γενικως υπαρχει μια αντιφαση τρομερη στα λεγομενα του...Επειτα η Ζωη δεν ειναι ευκολο να αντεξει μια εντονη προσωπικοτητα διπλα της οπως τον Γιάνη...και ουτε ο Γιάνης την Ζωή..μην σου πω ο Γιάνης πολύ περισσότερο..γι 'αυτο και οι ΔΥΟ εχουν αυστηρά προσωποπαγη κομματα..Η Ζωη τον Διαμαντη και ο Γιανης τον Κλέωνα.....
Για την επιτροπη δημ χρεους συμφωνω 100%..και τον Καζακη που γνωριζει τα θέματα για αυτον τον λογο τον ειχε αποκλείσει...την εκανε περισσότερο στα μέτρα της...
Αρα ουτε με τον Καζακη υπάρχει συνεργασία, που ειναι αναφανδον υπερ του εθν ννομίσματος ενω η Ζωη δεν εχει ξεκαθαρη θεση...εδω το θεωρω αδύνατο!!
με τη ΛΑΕ δεν αρκεί, ασε που τους έχει αποκηρύξει εδώ και καιρό!!!
υπαρχει μια μικρη πιθανότητα(πολύ μικρη!!!) να συνεργαστεί με τον Μαριά!!! πολύ μικρή όμως γιατι κι αυτος προσωποπαγες συνδυασμό εφτιαξε!!!και ουτε πιστευω θελει κι αυτος!! κι αυτος για την επιτροπη την εχει κατακρίνει!!
Αρα ? Αρα πάλι ΟΛΟΙ μονοι τους και ΟΛΟΙ (πλην του Γιάνη ίσως) ΕΚΤΟΣ!!!ΚΡΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@ΝΙΚΟΣ
Ε, δε νομιζω οτι μπορει να αντεξει κανεις τη Ζωίτσα. Ποσο μαλλον οταν θελει να ειναι και Αρχηγος! Μην τους κατηγορουμε αδικα τους ανθρωπους δηλαδη.


@TassosAnastassopoulos
Παντως η Ζωίτσα ηδη ανακοινωσε οτι θα κατεβει!
Δυστυχως φαινεται οτι το 1,6 % των ευρωεκλογων την εχει γεμισει με ωραιες, αλλα ματαιες ελπιδες.

Παντως δεν μας εξηγειτε γιατι τη Ζωίτσα και οχι τον Λαφαζανη, τον Βαρουφακη ή τον Μαριά.
Σε οτι αφορα το ερωτημα γιατι δε συνεργαζονται ολοι αυτοι, δε χρειαζετε να απαντησετε, με καλυψε ο @ΝΙΚΟΣ. :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Καζάκης έχει απαντήσει για τη συνεργασία με Ζωή Κωνσταντοπούλου

https://youtu.be/ERNeof0bTPQ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).