Από τα αγάλματα του 4ου πΧ-3ου πΧ αιώνα, στην Δεξαμενή και το Μικρολίμανο του 1870-1880 και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (11).
300 πΧ - 200 πΧ. Τα αγάλματα της Αθήνας και της Αρτέμιδας, φωτογραφημένα, όπως ανακαλύφθηκαν, το 1959, στον Πειραιά.
23/9/1863. Το ψήφισμα, για την ένωση της Ιόνιας Πολιτείας της Επτανήσου, με το ελληνικό κράτος (με την συναίνεση της Βρετανίας, φυσικά), μέσα από μια αναμνηστική πλάκα της εποχής, στο ιόνιο βουλευτήριο.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, με την Συνθήκη του Λονδίνου της 21/5/1864 και οι Άγγλοι έφυγαν, νωρίτερα, στις 2/5/1864. Η παραχώρηση των Επτανήσων, στο ελληνικό βασίλειο ήταν απόφαση του, τότε, Βρετανού πρωθυπουργού Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston και αποτελεί μια πρώτη εθελουσία πράξη αποαποικιοποίησης, που αποτελεί να παραμένει ένα ερωτηματικό, ως προς τους λόγους της πραγματοποίησής της. Ο Palmerston θεωρούσε ότι η διατήρηση της ιονικής κτήσης ηταν πολύ δαπανηρή, ενώ τα Επτάνησα δεν είχαν κάποια στρατηγική αξία, για την Βρετανία, ενώ η έλευση του αγγλόφιλου βασιλιά Γεωργίου Α’, στην Ελλάδα, καθιστούσε την Βρετανία, ως έναν κυρίαρχο, στην ευρύτερη περιοχή, αφού τα νησιά αυτά δόθηκαν, στο ελεγχόμενο ελληνικό κράτος, στο οποίο μεταβιβαζόταν και το σχετικό κόστος συντήρησης των Επτάνησων. Δεν αφορά, άμεσα, την Αθήνα, αλλά δεν είναι έτσι…
1874. Το εσωτερικό του Παρθενώνα και η πόλη των Αθηνών, από ψηλά.
1910. Η Ακρόπολη, από την Πνύκα.
Από το αρχαίο βήμα του ιερού χώρου αυτού, αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αισχίνης αλλά και στην σύγχρονη εποχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
1870.
1927.
1936.
Κολωνάκι. Η Δεξαμενή, (κατσικάδικα).
1890. Πλατεία Συντάγματος.
1895. Η πλατεία Συντάγματος, από την οδό Μητροπόλεως.
Στο βάθος, δεξιά, διακρίνεται ο Λυκαβηττός.
1960 (δεκαετία). Λούστροι, στο Σύνταγμα, στην λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας.
Αριστερά, είναι το ξενοδοχείο «King George palace» και δεξιά, είναι το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».
1928. Πλατεία Βικτωρίας. Κατασκευή του υπόγειου ηλεκτρικού σταθμού.
1960.
Το Μικρολίμανο, ή Φανάρι, ή λιμένας Κουμουνδούρου, πρώην Τουρκολίμανο και στην αρχαιότητα, Λιμένας Μουνιχίας, αποτελεί, σήμερα, τουριστική τοποθεσία και περιλαμβάνεται, στην ευρύτερη συνοικία της Καστέλλας.
Βρίσκεται, στα βορειοανατολικά της Πειραϊκής χερσονήσου, συνορεύοντας, με την συνοικία του Νέου Φαλήρου. Σήμερα, λόγω των καφετεριών και των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, έχει δώσει ώθηση, στην εντατικοποίηση της νυκτερινής διασκέδασης. Με το όνομα Φανάρι, φέρονταν, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, πιθανώς, από την ύπαρξη φάρου, ή φανού, στην είσοδό του. Τουρκολίμανο λέγονταν, από τους χρόνους της ελληνικής επανάστασης του 1821 και μετά, ενώ λιμένας Κουμουνδούρου λεγόταν, στους νεότερους χρόνους, επειδή, στο νότιο άκρο του, υπήρχε η έπαυλη του Κουμουνδούρου μετά την κατεδάφιση της οποίας ανεγέρθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.
Το 1925, η ειδική επιτροπή, που συστάθηκε, τότε, για την διόρθωση τοπωνυμιών και σημείων του Πειραιά, ονομάτισε, επίσημα, τον λιμένα αυτόν, επαναφέροντας την αρχαία ονομασία Λιμένας Μουνιχίας. Η νέα, όμως, ονομασία δεν κατάφερε να καθιερωθεί, λόγω του κακόηχου, στην νεοελληνική, έναντι του επικρατέστερου Τουρκολίμανο, μέχρι το 1967, όταν ο, τότε, δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης, με απόφασή του, καθιέρωσε το νέο όνομα Μικρολίμανο, μετά και από παρασχεθείσα συνδρομή Υπηρεσιών (Ταχυδρομείου, Τηλεγραφείου κ.κλπ), που έπαψαν, από τότε, να εξυπηρετούν την περιοχή, με προγενέστερη ονομασία.
1892. Πλάκα. Οδός Αιόλου.
1900. Γυναίκα, σε ποδήλατο, στην συμβολή των οδών Σίνα και Ακαδημίας.
1910 (δεκαετία). Αεροφωτογραφία του Παναθηναϊκού Σταδίου και της γύρω περιοχής.
1917. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με υπουργούς του, σε σαλόνι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».
12/10/1944. Αθηναίοι πανηγυρίζουν στα μπαλκόνια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», την φυγή των στρατιωτικών δυνάμεων Κατοχής και την απελευθέρωση της πόλης, από τους Γερμανούς κατακτητές.
12/1944. Βρετανοί στρατιώτες περνούν την ώρα τους, στο «FORTRESS BAR» της «Μεγάλης Βρετανίας», κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών.
3/2/1958. H Ελίζαμπεθ Τέιλορ. σε δεξίωση, στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».
1920 (δεκαετία). Κολωνάκι. Οδοί Σόλωνος και Κανάρη.
Δεξιά, η αρχή της Σόλωνος.
5/10/1924 Υποδοχή, στο δημαρχείο Πειραιά (ρολόι) του 10χρονου Αμερικάνου ηθοποιού Jackie Cugan, όταν συμμετείχε, στην εκστρατεία περιθάλψεως Εγγύς Ανατολής, παρακινώντας, ακόμη και μικρά παιδιά, στις ΗΠΑ, να συμμετάσχουν.
1925. Κολλέγιο Αθηνών, Ψυχικό.
Οι εργασίες, για την ανέγερση του Κολλεγίου Αθηνών ξεκίνησαν, με … ανατίναξη.
9/10/1930. Στιγμιότυπο, από την μεταφορά των οστών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην Τρίπολη Αρκαδίας.
1954. Η μεταφορά του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην θέση που βρίσκεται, σήμερα, έξω από Παλαιά Βουλή.
1930. Γαλάτσι. Το καμίνι της οδού Καραΐσκάκη.
´
1944. Το τραμ, από το Κουκάκι, προς την Πλατεία Συντάγματος.
Επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, και Βασιλίσσης Σοφίας, με φόντο το Μέγαρο Παπούδωφ. (κατεδάφιση το 1971).
1956. Ο σταθμός ηλεκτρικού Άνω Πατήσια. «Αλυσίδα».
Ξύλινος συρμός διέρχεται, από την γέφυρα της οδού Χαλκίδος, που οδηγεί, προς Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια.
Εγκαινιάστηκε, στις 12/2/1956, μαζί με τους σταθμούς «Κάτω Πατήσια» και «Αγ. Νικόλαος».
Πίσω, δεξιά, από το τρένο, βρίσκεται η περιοχή Προμπονά, όπου είναι η οδός Ανθέων, ο δρόμος με την μεγάλη αγορά λουλουδιών. «Ανθαγορά Αθηνών».
1957. Μεταξουργείο. Λένορμαν και Αχιλλέως.
1959. Σούνιο.
Το ξενοδοχείο «Αιγαίον» (Aegeon Beach Hotel), υπό ανέγερση. Δεξιά, το ταβερνάκι υπάρχει και σήμερα.
1930. Αεροφωτογραφία του Πειραιά.
Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, είναι ένα, από τα μεγαλύτερα λιμάνια, στην Μεσόγειο θάλασσα, αλλά και στον κόσμο. Το λιμάνι είναι, επίσης, ένας μεγάλος εργοδότης, στην περιοχή, με πάνω από 3.000 υπαλλήλους, σε πάνω από 24.000 πλοία, τον χρόνο. Το λιμάνι του Πειραιά είναι το λιμάνι της Αθήνας από τα Αρχαϊκά χρόνια.
1962. Κορυδαλλός.
1970. Ο Γιάννης Φέρτης (21/3/1938 - 14/4/2024), που χάσαμε αυτές τις ημέρες και ο Νότης Περγιάλης (16/8/1920 - 10/11/2009), στην καλή ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, για τα μέτρα της εποχής (μην ξεχνάμε ότι η ταινία γυρίστηκε, κατά την διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και με σκληρή λογοκρισία) : «Αγάπη για πάντα».
Πρωταγωνίστρια ήταν η Ζωή Λάσκαρη, με καλή ερμηνεία, αλλά αυτοί, που έδωσαν ρεσιτάλ ηθοποιίας, ήσαν αυτοί οι δυο.
Σχόλια