Μετά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ακολούθησε νέο εξευτελιστικό νομικό και ηθικό ράπισμα, στο (καταχρηστικώς, υπάρχον) κράτος του Ισραήλ - αφού “δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται” -, το οποίο, αδιάπτωτα, υποστηρίζει η κυβέρνηση του “Genocide Jo” Biden : Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει, άμεσα, την επίθεση, στην Ράφα, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση εντείνει τους βομβαρδισμούς, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο προσκαλεί τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

 




Το χάλι του Ισραήλ δεν έχει σταματημό. Μετά την σαρωτική και καταστροφική πράξη του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης, σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού άμυνας, για εγκλήματα πολέμου και κατά τις ανθρωπότητας, καταρρακώνοντας, πλήρως, νομικά και κυρίως, ηθικά, στον ευαίσθητο πυρήνα του,  το κράτος του Ισραήλ, ήλθε και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που είναι όργανο του ΟΗΕ και στο οποίο, ως γνωστόν, έχει προσφύγει η Νότια Αφρική, κατά του κράτους του Ισραήλ για την, εν εξελίξει, γενοκτονία, στην Γάζα, να δώσει το τελειωτικό κτύπημα, στην ηθική υπόσταση του κράτους του Ισραήλ. 

Έτσι, χθες Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση, στην πόλη Ράφα, με μια απόφαση, που, πραγματικά, αποτελεί ορόσημο, στην υπόθεση αυτή, που άνοιξε η Νότια Αφρική. 

Διαβάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ο πρόεδρος του σώματος Ναουάφ Σαλάμ ανέφερε ότι η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας έχει επιδεινωθεί και έχει καταστεί, εξαιρετικά φρικτή, από την τελευταία φορά που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την βελτίωσή της.

Έτσι, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ αποφάσισε, χθες, ότι : 

"Το κράτος του Ισραήλ (...) θα σταματήσει, αμέσως, την στρατιωτική του επίθεση και κάθε άλλη ενέργεια, στην επαρχία της Ράφα, η οποία θα μπορούσε να ζημιώσει τις συνθήκες ζωής, στην παλαιστινιακή ομάδα στη Γάζα και θα μπορούσε να επιφέρει την φυσική της καταστροφή, πλήρως, ή σε μέρος".,  

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε, επίσης, το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα, στην Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ανέφερε ότι και το Ισραήλ πρέπει να δώσει πρόσβαση, στον πολιορκημένο θύλακα, στους ερευνητές του και να αναφέρει την πρόοδο, που έχει σημειώσει μέσα, σε ένα μήνα. 

Η διάταξη εγκρίθηκε, από την επιτροπή των 15 δικαστών, με ψήφους 13-2, με "κατά" να ψηφίζουν μόνο οι δικαστές, από την Ουγκάντα και από το ίδιο το Ισραήλ. 

Το Διεθνές Δικαστήριο ζήτησε, ακόμη, να απελευθερωθούν, αμέσως, οι όμηροι, που κρατά τη Χαμάς, μετά την επίθεσή της 7ης Οκτωβρίου 2023, αναφέροντας ότι είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί όμηροι παραμένουν, σε αιχμαλωσία και απαιτεί την άμεση και άνευ όρων, απελευθέρωσή τους.

Να διευκρινήσω, εδώ, ότι το Διεθνές Δικαστήριο είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ, για την εκδίκαση διαφορών, μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά, συνήθως, έχουν αγνοηθεί, διότι δεν έχει εξουσίες επιβολής τους. 

Όπως είναι φυσικό, στο Ισραήλ, επικρατεί αναστάτωση, μετά και αυτήν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη, με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του.


Στον χάρτη, με το πράσινο χρώμα, απεικονίζονται οι χώρες, που αναγνωρίζουν την κρατική υπόσταση της αραβικής Παλαιστίνης, ενώ, με το άσπρο χρώμα, είναι οι χώρες,   που δεν αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος.


Όμως, διεθνώς, πολιτικά, νομικά και κυρίως, ηθικά, έχει εκμηδενιστεί, καταντώντας μια πεσμένη δρυ, από την οποία ξυλεύονται οι πάντες.

Αλλά, η ισραηλινή ηγεσία δεν το βάζει κάτω. Έτσι υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, λεγοντας ότι όσοι απαιτούν την λήψη του πολέμου, στην πραγματικότητα, επιθυμούν να πάψει να υπάρχει το κράτος του Ισραήλ, ενώ εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε, πριν, ακόμη, εκδοθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι "καμία δύναμη, στην Γη, δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγάει την Χαμάς, στην Γάζα".

"Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμάει, για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του - όπου και όποτε είναι απαραίτητο - συμπεριλαμβανομένης της Ράφα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε και αυτός την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν συνέδεσε την απαίτησή του, για τερματισμό των συγκρούσεων, με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι, που κρατούνται, στην Γάζα και ότι αυτή η αποτυχία του Δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα είναι "μια ηθική κατάρρευση και μια ηθική καταστροφή".

Η σκιώδης Παλαιστινιακή Αρχή, στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, χαιρέτισε την απόφαση, με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα να δηλώνει ότι "αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση, για τον τερματισμό του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας".

Και η Χαμάς υποδέχτηκε, θετικά, την απόφαση, με υποσημειώσεις, αναφέροντας ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι ανεπαρκής

"Την ώρα, που χαιρετίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που καλεί τις σιωνιστικές δυνάμεις Κατοχής να τερματίσουν την στρατιωτική τους επίθεση, στην Ράφα, πιστεύουμε ότι δεν είναι αρκετή, καθώς η επιθετικότητα της Κατοχής, σε όλη την Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα, στην βόρεια Γάζα, είναι, εξίσου, βάναυση και επικίνδυνη. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υλοποιήσει, άμεσα, αυτή την απαίτηση, για να αναγκάσει τον σιωνιστικό εχθρό να εφαρμόσει την απόφαση", δήλωσε το μέλος της ηγεσίας της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ.

Η Νότια Αφρική χαρακτήρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ως ρηξικέλευθη. "Είναι η πρώτη φορά, που γίνεται ρητή αναφορά, στο Ισραήλ, να σταματήσει την στρατιωτική δράση του, σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας. Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης", Η σκιώδης Παλαιστινιακή Αρχή, στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, χαιρέτισε την απόφαση, με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα να δηλώνει ότι "αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση, για τον τερματισμό του πολέμου, στην Λωρίδα της Γάζας".

Αλλά προβλήματα αντιμετωπίζει, σε σχέση, με τις δυο αποφάσεις των διεθνών  δικαστηρίων  και η “Ευρωπαϊκή Ένωση”, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της “Ε.Ε”. Josep Borrel να δηλώνει χθες ότι η “Ε.Ε.” πρέπει να επιλέξει, μεταξύ του σεβασμού της στήριξης της ΕΕ, προς τους διεθνείς θεσμούς, ή της υποστήριξής της, προς το Ισραήλ.

"Ποιά θα είναι η απάντηση, στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που εκδόθηκε, σήμερα, ποιά θα είναι η θέση μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε, μεταξύ της υποστήριξής μας, στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου, ή της υποστήριξής μας, στο Ισραήλ". 

Το ερώτημα αυτό, που έθεσε ο Borrel, όμως, το άφησε αναπάντητο.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα  Λαμπίμπ ζήτησε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου.




Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του, στη νότια πόλη Ράφα, αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας 800.000 χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη, που είχε γίνει καταφύγιο, για περίπου το ήμισυ των 2.300.000 κατοίκων του πληθυσμού.

Η Ράφα ήταν ο κύριος δρόμος, για την παροχή βοήθειας και οι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει αποκόψει τον θύλακα, οδηγώντας και εκθέτοντας τον πληθυσμό, στον άμεσο κίνδυνο της πείνας.

Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής, στο Διεθνές Δικαστήριο, στρέφεται κατά του Ισραήλ, με την κατηγορία της οργάνωσης και της συστηματικοποίησης μιας κρατικής γενοκτονίας, κατά του παλαιστινιακού λαού. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί, επί της ουσίας της κατηγορίας, αλλά δεν δέχτηκε το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση. Σε προηγούμενες αποφάσεις του, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας, κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει την ροή βοήθειας στην Γάζα, αλλά δεν είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τώρα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν.

Αλλά, στην Ουάσινγκτων, η κυβέρνηση του “Genocide Jo” Biden εξακολουθεί να στηρίζει το εγκληματικό κατοχικό κράτος του Ισραήλ, ενώ ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson δήλωσε ότι «Είμαι ευτυχής που θα σας ανακοινώσω ότι, σύντομα, θα υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, στο Καπιτώλιο, στο πλαίσιο συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου».

Παρά ταύτα, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται, σε μια τραγική θέση, από την οποία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ.

Υπεύθυνη, συλλογικά, για αυτήν την κατάσταση, είναι η ισραηλινή ηγεσία. 

Ας πρόσεχε…


Μ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…