Από το ξεγυμνωμένο “Καλλιμάρμαρο” του 1870, στην εκτέλεση των ανταρτών της ΕΟΚΑ Καραολή και Δημητρίου, στις 10-5-1956, στον «πήλινο στρατό» του ιδρυτή της Κίνας Qin Shi Huang, τον 3ο αιώνα πΧ, στον Μακσίμ Γκόρκι, στον Buenaventura Durruti, την F.A.I., στην πρωτοποριακή μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων του 1930 και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (28).
Μιχαλάκης Καραολής (Παλαιοχώρι Ορεινής, Λευκωσίας 13/2/1933 - Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας 10/5/1956). Ελληνοκύπριος αντάρτης της ΕΟΚΑ, κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Εκτελέστηκε, δι’ απαγχονισμού, μετά από απόφαση βρετανικού δικαστηρίου, για την εκτέλεση του προδότη αστυνομικού των ειδικών δυνάμεων Ηρόδοτου Πουλλή, σε μια δίκη, όπου δημόσιος κατήγορος ήταν ο Rauf Denktaş, τον οποίο οι Βρετανοί αποικιοκράτες όρισαν, αρχικά, Δικηγόρο του Στέμματος (της Εισαγγελίας), ενώ, το 1953, έγινε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και κατά το διάστημα 1956-1958 υπηρέτησε, ως Γενικός Εισαγγελέας, συμμετέχοντας, σε δίκες αγωνιστών της ΕΟΚΑ και φυσικά, συντελώντας, στην καταδίκη αρκετών, εξ αυτών.
Δυστυχώς, η επιστολή του, παραπάνω, εικονιζομένου Albert Camus, προς την Βρετανίδα βασίλισσα Elizabeth B’, για να δοθεί χάρη, στον Μιχαλάκη Καραολή, δεν εισακούσθηκε.
Ανδρέας Δημητρίου (Άγιος Μάμας Λεμεσού 18/9/1934 - Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας 10/5/1956). Αντάρτης της ΕΟΚΑ, κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Εκτελέστηκε, δι’ απαγχονισμού, την ίδια ημέρα, με τον Μιχαλάκη Καραολή, επειδή προσπάθησε να εκτελέσει τον Βρετανό κατάσκοπο Taylor, τον οποίο τραυμάτισε.
Η εκτέλεση των Κυπρίων αγωνιστών προκάλεσε εντονότατο ρεύμα αγανάκτησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις και πορείες. Τιμής ένεκεν, ο Δήμος της Αθήνας μετονόμασε την οδό Λουκιανού, όπου ήταν, τότε, η πρεσβεία της Βρετανίας, σε οδό Καραολή και Δημητρίου, όπως και ο Δήμος Πειραιά, μετονομάζοντας την οδό Ναυάρχου Μπητ, σε οδό Καραολή και Δημητρίου. Επίσης, στην Καισαριανη, δύο δρόμοι φέρουν τα ονόματα των δύο αγωνιστών, ο ένας του Καραολή και ο άλλος του Δημητρίου.
Το πρόβλημα, σχετικά, με τον ελληνοκυπριακό πόλεμο της Ένωσης, με την Ελλάδα (1955 -1959), είναι ότι οι αγώνες και οι θυσίες της ελληνικής νεολαίας της Κύπρου, ξεπουλήθηκαν, με την προδοτική συμφωνία, που, μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία κατέληξε, τον Φεβρουάριο του 1959, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τον Adnan Menderes, οι οποίοι, στην, παραπάνω, φωτογραφία, επισφράγισαν τα συμφωνηθέντα, πίνοντας, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.
1936. Ισπανοί αναρχικοί της Federacion Anarquista Iberica (F.A.I.). Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος και η κοινωνική επανάσταση έχουν ξεσπάσει.
Buenaventura Durruti Dumange (14/7/1896 - 20/11/1936).
Πρωτοστάτησε, στην απόκρουση των εθνικιστών, στην Βαρκελώνη, τον Ιούλιο του 1936 και πολέμησε, εναντίον των εθνικιστών, σε διάφορα μέτωπα. Ως στρατιωτικός διοικητής αναρχικών πολιτοφυλακών εφάρμοσε αυστηρή πειθαρχία, στο τμήμα του. Σκοτώθηκε, στην Μαδρίτη, πιθανότατα, σε ατύχημα - αν και όλα είναι υπό εξέταση - και η κηδεία του ήταν η μεγαλύτερη, που είχε γίνει στη Μαδρίτη.
Ο Ντουρρούτι πολέμησε, χωρίς να αντιταχθεί, στην κυβέρνηση του ισπανικού Λαϊκού Μετώπου και δεν αντιτάχθηκε σε αυτήν, στην λογική του "θυσιάζουμε τα πάντα, εκτός από τη νίκη". Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι δεν πρόλαβε τις εξελίξεις, στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, αφού σκοτώθηκε, νωρίς…
1900. Λεβ Τολστόι και Μακσίμ Γκόρκι.
Αλεκσέι Μακσίμοβιτς Πεσκώφ “Μακσίμ Γκόρκι” (Νίζνι Νοβγκορόντ 28/3/1868 - Μόσχα 18/6/1936). Ρώσος και “σοβιετικός” λογοτέχνης, του οποίου η αξία θα αναγνωρισθεί, από το 1899, πολύ πριν την Οκτωβριανή εξέγερση του 1917.
Το 1902 θα εκλεγεί μέλος της ρωσικής Ακαδημίας, αλλά ο τσάρος Νικόλαος Β’ θα ακυρώσει την εκλογή του, επειδή ο Γκόρκι αντιταχθηκε, δημόσια, στην λογοκρισία. Το αποτέλεμα είναι να παραιτηθούν, από μέλη οι Άντον Τσέχωφ και Βλαντιμίρ Κορολένκο. Το ίδιο έτος θα γνωρίσει τον Β. Ι. Λένιν, με τον οποίο θα γίνουν στενοί φίλοι και ο Γκόρκι, το 1905, θα γίνει μέλος των Μπολσεβίκων και θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί, στο φρούριο των φυλακών Πετροπαβλόφσκ.
Όταν απελευθερωθεί, θα φύγει, για το Κάπρι, λόγω της έξαρσης της φυματίωσης, από την οποία έπασχε. Θα επιστρέψει, στην Μόσχα το 1913 και θα λάβει ενεργό μέρος, στην εξέγερση του Οκτώβρη του 1917. Πολύ γρήγορα, μέσα σε δυο εβδομάδες, θα αντιταχθεί, στην ηγεσία του κόμματος, γράφοντας ότι «Οι Λένιν και Τρότσκι δεν έχουν οιαδήποτε ιδέα, για την ελευθερία, ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλοτριώνονται, ήδη, από το βρωμερό δηλητήριο της εξουσίας. Αυτό είναι ορατό, από την επαίσχυντη ασέβεια, στην ελευθερία του λόγου, αλλά και όλων των άλλων αστικών ελευθεριών, για τις οποίες η δημοκρατία πάλεψε».
Παρά ταύτα, θα συμβιβαστεί, αν και θα εκφράζει τις αντιρρήσεις του, με αποτέλεσμα ο, ανωτέρω, εικονιζόμενος Β. Ι. Λένιν, όντας εκνευρισμένος, να του γράψει, το 1919, απευθυνόμενος, απειλητικά, στον πληθυντικό, στον Γκόρκι : «Σας συμβουλεύω : αλλάξτε δραστικά ατμόσφαιρα, περιβάλλον, κατοικία, απασχόληση, γιατί, αλλιώς μπορεί να αηδιάσετε, οριστικά, από την ζωή. Σας σφίγγω, θερμά, το χέρι».
Ο Γκόρκι θα συμβιβαστεί και πάλι, αλλά, τον Αύγουστο του 1921, θα πληροφορηθεί ότι οι φίλοι του λογοτέχνες Νικολάι Γκρουμιλιώφ και η σύζυγός του Άννα Αχμάτοβα, έχουν συλληφθεί. Θα απευθυνθεί, στον Λένιν και θα του αποσπάσει εντολή απελευθέρωσης των κρατουμένων λογοτεχνών, αλλά, τελικά, θα διαπιστώσει ότι ο Γκρουμιλιώφ είχε πυροβοληθεί, θανάσιμα. Τελικά, ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι θα τον ξεφορτωθούν, με το ξέσπασμα, μιας νέας έξαρσης της φυματίωσης και θα μεταβεί, για θεραπεία, στο Κάπρι, μέχρι το 1929.
Στην συνέχεια, θα πηγαινοέρχεται, στην Ρωσία και θα γίνεται δεκτός, με τιμές, από τον Ιωσήφ Στάλιν.
Ο Μακσίμ Γκόρκι θα πεθάνει, στην Μόσχα, στις 18 Ιουνίου 1936 και το φέρετρό του, στην κηδεία, θα το κουβαλήσουν, στην πρώτη γραμμή, τιμής ένεκεν, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Μιάτσεσλαβ Μολότωφ.
Αυτό, που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι οι συνθήκες του θανάτου του Μακσίμ Γκόρκι, παραμένουν ανεξιχνίαστες…
1870. Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο.
1900. Πλατεία Συντάγματος.
1930 (δεκαετία). Εξάρχεια. Η Μπλε πολυκατοικία.
秦始皇 (Qin Shi Huang 2/259 πΧ - 12/7/210 πΧ). Ιδρυτής και αυτοκράτορας της Κίνας, από το 221 πΧ, μέχρι τον θάνατό του.
Σχόλια