Από την μετεπαναστατική Αθήνα (1830-1841) και τα πτώματα των ζώων, στην γυναίκα οδηγό ταξί, στο Παρίσι, την δεκαετία του 1900, στην Θεσσαλονίκη, με το Μέγαρο Γκατένιο-Φλωρεντίν (1925), στον Γιαννούλη Χαλεπά (δεκαετία 1930), στην «Συμφωνία του Μονάχου», το 1938, στο γήπεδο του ΠΑΟ (1960-1970), στην Μαρία Κάλλας, το 1961, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο +32% του κόστους τροφίμων, στην Ελλάδα (4/2021-6/2024) και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα (87).

 


1830 - 1840 Αθήνα. Απεικόνιση μεταφοράς πτώματος, για ταφή, από τον Joseph Berres.

Όμως, το τεράστιο πρόβλημα, στην μετεπαναστατική Αθήνα, ήταν τα πτώματα των ζώων, που έμεναν άταφα, μέχρι να φαγωθούν, από άλλα ζώα, ή να σαπίσουν και να αποσυντεθούν, επειδή δεν υπήρχε υπηρεσία, που να φροντίζει για την αποκομιδή των πτωμάτων αυτών. Έτσι, οι διαβάτες της πόλης έρχονταν αντιμέτωποι, με ψόφια ζώα (κότες, σκυλιά, κοράκια, ακόμη και άλογα κλπ), τα οποία έμεναν, για πολύν καιρό, στον τόπο του θανάτου τους.


1841. «Panorama von Athen», του August Ferdinand Stafemann.





1900 (δεκαετία). Παρίσι. Η πρώτη γυναίκα οδηγός ταξί  
Inès Decourcelle.



1925 Θεσσαλονίκη (κτίσμα). Μέγαρο Γκατένιο -Φλωρεντίν, στην διασταύρωση Βενιζέλου και Τσιμισκή.

Κτίστηκε, σε εκλεκτικιστικό μπαρόκ στυλ, από τους J. Pleyber και H. Fernandez, για τους εμπόρους Μωύς Γκατένιο και Ιακώβ Φλορεντίν.


1970 (δεκαετία).


1993.

Θεσσαλονίκη. Η περιοχή του Βαρδάρη.



1930 (δεκαετία). Αθήνα. Γιαννούλης Χαλεπάς.



1930. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, στην Ακρόπολη, με την Ειρήνη Χαλεπά, την αδελφή της Μαριάνθη Κουβαρά και την μικρή Κατερίνα Χαλεπά.


Μάρτιος 1934. Γραμμή Αθήνα - Κοκκινιά.







30/9/1938 Λονδίνο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Neville Champerlain κατεβαίνει, από το αεροπλάνο και κραδαίνει το κείμενο της «ειρηνευτικής» Συμφωνίας του Μονάχου, με τον Adolf Hitler, που υπογράφηκε, μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Η απάντηση του Winston Churchill υπήρξε βιτριολική. «Ανάμεσα, στην ατίμωση και τον πόλεμο, επιλέξατε την ατίμωση. Τώρα, θα έχετε και τον πόλεμο». Ο Churchill (στην φωτογραφία, αργότερα, όταν, πια, ήταν πρωθυπουργός, με τον μπολσεβίκο ηγέτη της “ΕΣΣΔ” Ιωσήφ Στάλιν) μιλούσε, σωστά. Όμως, ούτως, ή άλλως, η βρετανική αυτοκρατορία είχε εισέλθει, σε απόλυτο αδιέξοδο και στην διαδικασία του αιφνίδιου θανάτου. Αυτό, όμως, τότε, η βρετανική ελίτ δεν το θεωρούσε πιθανό. Εννοείται ότι έσφαλε…



1944. Lauren Bacall (Betty Joan Perske 16/9/1924 - 12/8/2014).


1951 Μαλακάσα. Καινούργιες αυτοκινητάμαξες FIAT.



1950 Κύμη. Λεωφορείο 9, ΚΤΕΛ Ευβοίας.


1960. Κουντουριώτικα. Άποψη του γηπέδου του Παναθηναΐκού από ψηλά.

Κάτω δεξιά, είναι η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, πάνω, είναι οι πρόποδες του Λυκαβηττού.

Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης
Το Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι γήπεδο ποδοσφαίρου, πολυαθλητικός χώρος και η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, που βρίσκεται στην ομώνυμη Λεωφόρο.
Αν και από το 1981, το επίσημο όνομά του είναι Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, έχοντας το όνομα του Θρακιώτη πολυαθλητή και πρώην προέδρου του συλλόγου Απόστολου Νικολαΐδη, σε αναγνώριση της πολυσήμαντης συνεισφοράς του, στην κοινή χρήση, έχει επικρατήσει η ονομασία : τo «Γήπεδο της Λεωφόρου», ή η «Λεωφόρος». Θεωρείται, ως η φυσική και παραδοσιακή έδρα του ΠΑΟ, καθώς σε αυτό ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έχει δώσει τα περισσότερα παιχνίδια, στην ιστορία του.
Από το 2024, φιλοξενεί τους αγώνες της Athens Καλλιθέα.
Κάτω από τις θύρες 6 και 7 του ποδοσφαιρικού γηπέδου, είναι κατασκευασμένο το Κλειστό Γυμναστήριο της Λεωφόρου, γνωστό και ως «ο Τάφος του Ινδού», που αποτελούσε, επί δεκαετίες, την έδρα των τμημάτων μπάσκετ και βόλλεϋ του συλλόγου (παραμένει, ως η έδρα του τμήματος μπάσκετ γυναικών).
Στα προπονητήριά του, ασκούνται πολλά, από τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.
Το γήπεδο βρίσκεται, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 160, στα Κουντουριώτικα όρια, με τους Αμπελόκηπους.


1970 (τέλη δεκαετίας). Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Αριστερά, το κτήριο της ΓΑΔΑ, υπό κατασκευή.



1960. Γκύζη. Πεδίον του Άρεως. Οδός Μουστοξύδη.

Αριστερά, στην κάθοδο, το 28ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών, η γνωστή "Παράγκα".
Στην ευθεία, η Μουστοξύδη συνεχίζει, προς την οδό Ευελπίδων.
Δεξιά, πίσω από τα δέντρα, διακρίνουμε τα κτήρια της ΣΣΕ (Σχολή Ευελπίδων).
Στο τέλος της νησίδας, είναι η στροφή, προς την οδό Βαλτινών.


1963 Πειραιάς. Οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου (σήμερα, Ηρώων Πολυτεχνείου).

Την διασχίζουν δυο αστικά λεωφορεία, ενώ άλλο ένα διακρίνεται, πάνω αριστερά, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.


1965. Αμπελόκηποι. Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 114. Οικία Ευγένιου Ευγενίδη.

Το σπίτι της Μαριάνθης Σίμου, αδελφή του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη.
Στο οικόπεδο, δίπλα, ιδιοκτησίας της ιδίας, το 1968, θα ξεκινήσει η ανέγερση του Πύργου Αθηνών.
Το όμορφο αυτό νεοκλασικό κτήριο υπάρχει και σήμερα, ως Οφθαλμιατρείο Αθηνών.


Σεπτέμβριος 1961 Αθήνα, στην «Σπηλιά του Παρασκευά». Μανώλης Χιώτης, Μαρία Κάλλας, Μαίρη Λίντα και Grace Kelly.


Ιούνιος 1979 Σαρωνικός. Ο, τότε, υπουργός Πολιτισμού Δημήτρης Νιάνιας, σκορπίζει, στην θάλασσα, μέσα από μια πυραυλάκατο, την τέφρα της Μαρίας Καλογεροπούλου (Κάλλας 2/12/1923 - 16/9/1977).



1972. Αμπελόκηποι. Οδός Σινώπης και Μιχαλακοπούλου.

Από την οδό Σινώπης, η οδός Μιχαλακοπούλου.


1983. Η Καίτη Φίνου, στην βιντεοταινία «Πέστα βρωμόστομε».


1985. Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας.


1968. Σκίτσο του Π. Παυλίδη.


1969. Σκίτσο του Π. Παυλίδη.



1977 «ΡΟΜΑΝΤΣΟ». Σκίτσο του Βασίλη Χριστοδούλου.


1979 «ΡΟΜΑΝΤΣΟ». Σκίτσο του Βασίλη Χριστοδούλου.


18/10/2003. Η Α-9105, επικεφαλής της αμαξοστοιχίας 300, για Πάτρα, διέρχεται, από την παραλία του Πλατάνου.



Απρίλιος 2021 - Ιούνιος 2024. Στο 32% η άνοδος του κόστους τροφίμων, στην Ελλάδα (βάση το 100, που αντιπροσωπεύει τις σταθερές τιμές του 2015).


16/9/2024 ΣΥΡΙΖΑ : Και όμως, αυτό είναι δυνατόν να συμβαίνει, σύμφωνα, με δημοσκόπηση της ALCO! 

Η κομματική γραφειοκρατία αδυνατεί να ξεφορτωθεί τον Στέφανο Κασσελάκη! Όμως, ψάχνουν τρόπο να τον αποκλείσουν, από την ψηφοφορία, για την εκλογή προέδρου του κόμματος…


Σεπτέμβριος 2024. Η Μάρω Κοντού γεννημένη, στο Κουκάκι, στις 21/6/1934, στα 90+ χρόνια της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…