16-11-2024. Ο Donald Trump, έστω και ακούσια, έκανε το … θαύμα του! Κομμάτια και θρύψαλα οδηγείται να γίνει η Νέα Δημοκρατία, που ψοφολογεί. Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδύθηκε τον ρόλο του “φιλοσόφου”, στην “συζήτηση”, με τον Pascal Bruckner, διέγραψε τον Αντώνη Σαμάρα, αρχίζοντας, έστω και καθυστερημένα, την διάλυση της κομματικής ναυαρχίδας της συντηρητικής παράταξης. (Οι πρόωρες εκλογές, πλέον, είναι δεδομένες. Μένει, μόνον, να διευκρινισθεί το πότε θα διεξαχθούν).

 

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σε “καλές” στιγμές), που ανήκουν, πλέον, στο παρελθόν…


Μια κριτική παρουσίαση της κάθε άλλο, παρά “φιλοσοφικής” συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Pascal Bruckner.


Η εκλογή του Donald Trump, στην αμερικανική προεδρία, είναι σαφές ότι έχει και πρόκειται να συνεχίσει να έχει, απόνερα. Δηλαδή μεγάλες επιπτώσεις, στην πολιτική σκηνή των κρατών του Δυτικού Κόσμου. Ξεκίνησε, από την Γερμανία, με την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και ο “πυρετός” έφθασε, χθες και στην χώρα μας, με την εμβληματική διαγραφή του Αντώνη Σαμάρα, από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Προηγουμένως, όμως, στις 14/11/2024, στην αίθουσα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το έριξε, στην … “φιλοσοφία”, με τον πολυκαιρισμένο και  παλαιομοδίτικη, που προσδιορίζεται ως “νέος φιλόσοφος” (αν και φθαρμένος και παλαιάς κοπής), Pascal Bruckner, μόνο, που, όπως αναλύω, στο βίντεο του παρόντος δημοσιεύματος, ουδόλως, φιλοσόφησαν οι δυο αυτοί συνομιλητές, αλλά πολιτικολόγησαν, χωρίς να πουν κάτι το σημαντικό. 



Χρήσιμο είναι οι αναγνώστες να δουν το βίντεο αυτό, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κριτική παρουσίαση, στην οποία προβαίνω, αυτής της “συζήτησης”, μεταξύ του Κυριάκου και του, ανωτέρω, εικονιζόμενου Pascal Bruckner. 

Αφού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός “φιλοσόφησε”, στην συνέχεια, δυο ημέρες μετά, δηλαδή, χθες, 16/11/2024, αποφάσισε να διαγράψει τον Αντώνη Σαμάρα. Η διαγραφή του τέως πρωθυπουργού, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε μη αναμενόμενη και μπορούσε να μην γίνει - αν και ο Αντώνης Σαμαράς, όντως, την προκάλεσε -, αλλά ο, νυν, πρωθυπουργός την αποφάσισε, ως μια επίδειξη πυγμής, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της, πραγματικά, σαθρής και αδύναμης κυβέρνησης του κόμματος, στο οποίο ηγείται. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζει έντονα προβλήματα στατικότητας, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει, την ίδια στιγμή, που η Νέα Δημοκρατία γίνεται κομμάτια και θρύψαλα και κυριολεκτικά, ψοφολογεί. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άργησε, αλλά ξεκίνησε την διαδικασία καταβύθισης της κομματικής ναυαρχίδας της συντηρητικής παράταξης του τόπου μας. 

Έτσι, ο υπουργός, παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι :

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό “γινάτι”. Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς». 


Ο Αντώνης Σαμαράς, στις παλιές «καλές εποχές» του, με τα εξαπτέρυγά του. Τον Άδωνι - Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και τον Μαυρουδή Βορίδη, σήμερα, υπουργούς, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι, με συνέντευξη ο, που έδωσε, στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί δριμεία κριτική, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως, στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας - πολύ σωστά - την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη (ο οποίος, φόρα παρτίδα, χωρίς πολλά-πολλά και ανούσιες περιστροφές, μας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει, αν θα χαρακτηρισθεί μειοδότης), για τους χειρισμούς του, στα ελληνοτουρκικά. Ο τέως πρωθυπουργός εκφράζει, άλλωστε, εδώ και καιρό, τις διαφωνίες του, με διάφορους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και φυσικά, τον τελευταίο χρόνο, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ας παρακολουθήσουμε την χθεσινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το θέμα της διαγραφής του, η οποία έχει, ως ακολούθως :


Η παταγώδης και εκκωφαντική παραίτηση, από το διπλωματικό σώμα του Γενικού Διευθυντή Α’ πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου, επειδή δεν κλήθηκε να συμμετάσχει, στην σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην συνάντηση, με την τουρκική αντιπροσωπεία, στις 8/11/2024, εξ αιτίας του γεγονότος ότι εξέφρασε τις διαφωνίες του, με την γραμμή Μητσοτάκη - Γεραπετρίτη, στην οποία παραίτηση αναφέρεται ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως πιστεύεις στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Είπε κανείς ότι πολιτική ιστορία του τόπου μας είναι, στο ενεργό παρόν και στο άμεσο προσεχές μέλλον, χωρίς ουσία;  

Αν το είπε, σφάλλει. Και τούτο διότι η ελληνική πολιτική καθίσταται,  άκρως, συναρπαστική, με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές να είναι, πλέον, δεδομένες· αν και μας είναι άγνωστο το πότε θα διεξαχθούν...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…