Η Παλαιστίνη, από τον 1ο μ.Χ αιώνα, έως την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, την “al Naqba”, την “Μεγάλη Καταστροφή” της 15/5/1948 και την εξορία 700.000, έως 950.000 Παλαιστινίων Αράβων, η οποία, έκτοτε, συνεχίζεται και περιέχει, τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του απλού παλαιστινιακού λαού, κατά της αδιάλειπτης ισραηλινής Κατοχής. Και φυσικά, αφορά την ισραηλινή κοινωνία, που κινδυνεύει, με αφανισμό, ανά πάσα στιγμή, εδώ και δεκαετίες. Μόνη λύση, κατά την γνώμη μου, είναι η επιστροφή, στα σύνορα του 1947.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία είναι, πλέον, πολλά - και συγκεκριμένα, 15 - που γράφω σε αυτό εδώ το μπλογκ, έχω αποφύγει, συνειδητά, να ασχοληθώ, με την σύγκρουση του κράτους του Ισραήλ με τους Άραβες Παλαιστινίους, διότι το θέμα αυτό είναι, τρομερά, δύσκολο και φαίνεται να είναι μη επιλύσιμο.
Όμως, η έναρξη των αιφνιδίων και σημαντικών, ως προς την προπαρασκευή και την εφαρμογή, στην πράξη, των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς, με, τουλάχιστον, 5000 ρουκέτες και με την κατάληψη χωριών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα κατεχόμενα και διαφιλονικούμενα εδάφη, στο Ισραήλ, μου δίνει την ευκαιρία να προσπαθήσω να ξεμπλέξω αυτό το, απίθανα, δαιδαλώδες ζήτημα, που αφορά τον πόλεμο Ισραήλ και Παλαιστινίων, στον οποίο πόλεμο ο κατακτητής είναι το Ισραήλ, ενώ ο απλός παλαιστινιακός λαός υφίσταται την ισραηλινή Κατοχή και όπως μπορεί, κάνει τον δικό του εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, κατά των δυνάμεων αυτής της Κατοχής.
Όταν, στις 14/5/1948 έληξε η αποκαλούμενη βρετανική εντολή για την διοίκηση και την κατοχή της Παλαιστίνης, που είχε επιβληθεί, με απόφαση της προπολεμικής Κοινωνίας των Εθνών και ανανεωθεί από το διάδοχο σχήμα του ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες είχαν απορρίψει το ψήφισμα 181/1947 του ΟΗΕ (το οποίο είχε εγκριθεί και ψηφισθεί και από την “Ε.Σ.Σ.Δ.” του Ιωσήφ Στάλιν), για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού αραβικού κράτους και αλλού ενός εβραϊκού κράτους, στην Παλαιστίνη. Παρά την παλαιστινιακή άρνηση του ψηφίσματος του ΟΗΕ, την ίδια ημέρα, ανακηρύχθηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Αυτή η η μονομερής ενέργεια των Ισραηλινών, οδήγησε, στον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο, στον οποίον οι Αραβες ηττήθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά. Ο πόλεμος κράτησε έναν χρόνο και 700.000, έως 950.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ή απελάθηκαν, για να μετοικίσουν, ως πρόσφυγες, στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Συρία, στην Δυτική Όχθη, που, τότε, βρισκόταν, στην Ιορδανία, στην Λωρίδα της Γάζας και σε περιοχές του νεοσύστατου Ισραήλ. Τα θύματα, από την πλευρά των Παλαιστινίων κυμαίνονται από 3.000 έως 13.000.
Στον πόλεμο αυτόν, το Ισραήλ κατέλαβε ένα μεγάλο κομμάτι από το προβλεπόμενο έδαφος του παλαιστινιακού κράτους, που δεν ιδρύθηκε και συγκεκριμένα 6.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και την Ιερουσαλήμ (που υποτίθεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ, θα γινόταν ανεξάρτητη διοικητική μονάδα με ειδική διεθνή κυβέρνηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), εδάφη, που, φυσικά, αρνήθηκε να τα επιστρέψει, στην μουσουλμανική Παλαιστίνη, όταν ο πόλεμος αυτός τελείωσε, σε εκείνη την χρονική περίοδο, όπως, επίσης, αρνήθηκε να αποδεχθεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την επιστροφή των προσφύγων, στις εστίες τους και για την αποζημίωση όσων δεν επιστρέψουν.
Έτσι, άρχισε, στις 15/5/1948, η “Νάκμπα”, η “Μεγάλη Καταστροφή” του μουσουλμανικού παλαιστινιακού λαού, η οποία υπήρξε και είναι, διότι, στην πραγματικότητα, ουδέποτε έληξε (και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο όνειδος, για το σύνολο του αραβικού έθνους και των ελίτ των κρατών, στα οποία, αυτό, σκοπίμως, είναι διασπασμένο, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης, αλλά και των διαφόρων πολλών τοπαρχιών των Αράβων φυλάρχων), μια απροσχημάτιστη εθνοκάθαρση, με, την καταστροφή, τουλάχιστον, 531 χωριών και πόλεων, στην χρονική περίοδο 1947 - 1949, την δολοφονία 15.000 Παλαιστίνιων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των μουσουλμάνων Παλαιστινίων.
Για την σύγχρονη Ιστορία, λοιπόν, του πολέμου, στην Παλαιστίνη, “ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ Η “ΝΑΚΜΠΑ”.
Με αυτήν την συστηματική πολιτική της εθνοκάθαρσης το κράτος του Ισραήλ προχώρησε, στην κατηγορηματική άρνηση του δικαιώματος του κάθε Παλαιστίνιου να ζει στην κατεχόμενη γη του και ο Παλαιστινιακός λαός, ως σύνολο, να μην έχει δικαίωμα στην εθνική και πολιτική ταυτότητα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το Ισραήλ εγκατέστησε, στην κατακτημένη περιοχή, Εβραίους εποίκους της ιουδαϊκής διασποράς, αφού προσάρτησε τα κατακτημένα εδάφη. Και φυσικά, το ίδιο έπραξε και στους δυο επόμενους πολέμους, με τα αραβικά κράτη του 1967 και του 1973 και το ίδιο συνεχίζει να κάνει, συστηματικά, μέχρι σήμερα, στην περιοχή των παλαιστινιακών οικισμών, εντός του επεκταμένου Ισραήλ, φυτεύοντας, διαρκώς, εποίκους, από την εβραϊκή διασπορά, προκειμένου να αλλάξει τις πληθυσμιακές ισορροπίες, σε αυτά τα εδάφη. Κάπως έτσι, ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων, από την κατεχόμενη Παλαιστίνη, στα αραβικά κράτη, έχει φθάσει, το 2017, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των απογόνων των πρώτων προσφύγων της χρονικής περιόδου 1948-1949 και των επόμενων, στα 7.699.544 ανθρώπους, ο αριθμός των οποίων, από το 2017, να έχει αυξηθεί, ενώ, τον Δεκέμβριο του 2021, η παγκόσμια παλαιστινιακή διασπορά ανέρχεται, γύρω, στα 14.000.000 ανθρώπους.
Στα κατεχόμενα εδάφη, γύρω στα 2.000.000, βρίσκονται, στην Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, ενώ η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει να κατέχει και να ελέγχει το 85% της έκτασης της ιστορικής Παλαιστίνης, η οποία ανέρχεται, σε 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Μέχρι το τέλος του 2021, υπήρχαν 483 προσαρτημένες περιοχές και στρατιωτικές βάσεις κάτω από ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, ενώ οι έποικοι εκει, έφθασαν στους 719.452 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Περίπου το 45,4% των εποίκων ζει στο κυβερνείο της Ιερουσαλήμ, όπου ο αριθμός τους έφθασε στους 326.523, εκ των οποίων οι 239.951 ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στην Ραμάλλα και την επαρχία αλ-Μπιρέχ, ζουν 143.311 έποικοι, στην επαρχία της Βηθλεέμ , ζουν 95.279 εποίκοι στην επαρχία Βηθλεέμ και στην επαρχία Σαλφίτ, 50.067 έποικοι. Η αναλογία εποίκων και Παλαιστίνιων, στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, είναι, περίπου, 23 έποικοι για κάθε 100 Παλαιστίνιους κατοίκους, ενώ η υψηλότερη είναι στο κυβερνείο της Ιερουσαλήμ, με, περίπου, 69 εποίκους για κάθε 100 Παλαιστίνιους. Από το 2022, υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού κατασκευής και επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, καθώς η κατοχική δύναμη ενέκρινε, περίπου, 83 σχέδια έργων, για την κατασκευή περισσότερων από 22.000 μονάδων, σε όλη τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και της Ιερουσαλήμ.
Απ’ όσα μεσολάβησαν και αυτά είναι πολλά, πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική αντιστασιακή οργάνωση των Παλαιστίνιων μουσουλμάνων, η ονομαζόμενη Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία, επι δεκαετίες, μέχρι το 2004, είχε, ως ηγέτη τον Γιάσερ Αραφάτ, στην πορεία του χρόνου, παρά το πλούσιο αντιστασιακό της έργο, αποδιοργανώθηκε επειδή, στην πράξη, δεν κατάφερε τίποτε το ουσιαστικό, στο ζήτημα της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, οπως και επειδή συμβιβάστηκε, οπως κατηγορήθηκε, με τους κατακτητεσ, αλλά και επειδή υπονομεύτηκε, από τις ισραηλινές κυβερνήσεις, οι οποίες, από ένα χρονικό σημείο και μετά, ανέχθηκαν την μεγέθυνση των ισλαμικών οργανώσεων, προκειμένου να εξασθενίσουν την δύναμη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων, όντως, οδήγησε στην παρακμή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία υποτίθεται οτι ηγεμονεύει, στην Δυτική όχθη του Ιορδάνη και στην τεράστια ανάπτυξη της ισλαμικής Χαμάς η οποία διοικεί την Λωρίδα της Γάζας και έχει να επιδείξει ένα πλούσιο αντιστασιακό αντάρτικο κίνημα, το οποίο κρατάει, στην ζωή, την παλαιστινιακή υπόθεση, ως προς, τουλάχιστον, την αρχική της φάση, όσο μαξιμαλιστική και να φαίνεται αυτή.
Φυσικά, η παρούσα ηγεσία του παλαιστινιακού λαού, η ισλαμική Χαμάς δεν μου αρέσει καθόλου. Όντας, άθεος κάτι τέτοιο καθίσταται φυσικό και επακόλουθο. Αλλά αυτήν την ηγεσία έχει ο παλαιστινιακός λαός, στις δεδομένες συνθήκες, που ζει, την θρησκεία, που η μεγίστη πλειοψηφία των Παλαιστινίων πιστεύει και με αυτήν την ηγεσία, πορεύεται. Δυστυχώς.
Αλλά αυτή η πραγματικότητα, δεν αλλάζει τα γεγονότα. Και τα γεγονότα συγκλίνουν στο ότι ο παλαιστινιακός λαός διεξάγει έναν εθνικό απελευθερωτικό αγώνα, ο οποίος αξίζει να υποστηριχθεί.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, γίνεται κατανοητό ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται.
Και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως, επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, διαπράττει, από το 1948 μέχρι σήμερα, σε διαρκή και αδιάλειπτη βάση, εγκλήματα πολέμου, το κυριότερο των οποίων είναι ο εποικισμός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών και ο συνεχής εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού από τις εστίες του, με διαρκείς δημεύσεις γαιών, που παραχωρούνται, στους Εβραίους εποίκους.
Είναι γεγονός, επίσης, ότι η ισραηλινή κοινωνία έχει κάθε δικαίωμα και πρέπει να προστατευθεί, διότι είναι σαφές ότι το κράτος του Ισραήλ, παρά την μεγάλη στρατιωτική ισχύ του, παρουσιάζει τεράστια προβλήματα και σε, καθαρά, στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο, όπως δείχνει η απίστευτη στρατιωτική επιχείρηση της Χαμάς, τις προηγούμενες ημέρες, κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, η οποία, στην πρώτη της, τουλάχιστον, φάση, υπήρξε εντυπωσιακή και επιτυχής επίδειξη δύναμης.
Φυσικά γίνεται, επίσης, κατανοητό ότι αυτού του είδους η στρατιωτική επιχείρηση ξεπερνάει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, στην Λωρίδα της Γάζας και ότι, προφανώς, υπάρχει εξωτερικός δάκτυλος, ο οποίος ώθησε, στην υποστήριξη και στην υλοποίηση αυτή της στρατιωτικής επιχείρησης, με κάθε μέσο.
Φυσικά, η στρατιωτική απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου είναι και πρόκειται να παραμείνει σκληρή και ανελέητη. Ακόμη και αν είναι επιτυχής, το αδιέξοδο είναι δεδομένο και φυσικά, η ισραηλινή κοινωνία θα εξακολουθήσει να κινδυνεύει με “ξαφνικό θάνατο”, όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, διότι ουδείς μπορεί να προδικάσει το πλησιέστερο και το απώτερο μέλλον, στην Μέση Ανατολή.
Έτσι παρά την προσωρινότητα των στρατιωτικών και άλλων μέτρων, που λαμβάνει η τωρινή ισραηλινή κυβέρνηση και όσα έπραξε και θα πράξει η, εκάστοτε, ισραηλινή κυβέρνηση, σε όλες τις χρονικές φάσεις του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος, η κατάσταση ήταν, είναι και εξακολουθεί να παραμείνει, άκρως, επικίνδυνη, για τον ισραηλινό λαό, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να συμβιβαστεί και να πείσει την παλαιστινιακή κοινωνία να αποδεχθεί τα σύνορα του 1947 και φυσικά, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν, σε αυτά τα σύνορα και εντός αυτών των συνόρων, να μεταφέρουν τους εποίκους. τους οποίους έφεραν στην Παλαιστίνη.
Μια τέτοια λύση φαντάζει απίθανη. Και στην παρούσα φάση, όπως και για το μακρινό, ίσως, μέλλον, είναι απίθανη.
Αλλά, κάποια στιγμή, πρέπει αυτή η απιθανότητα να καταστεί πιθανή και εφαρμόσιμη.
Σχόλια
Με τα χρόνια μπορεί να λυανθεί, αλλά, χρονικά, απέχουμε πολύ, από κάτι τέτοιο.
στο οποίο απαιτείται ένας συνδυασμός επι μέρους ενεργειών. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι Ισραηλίτες και οι Ισραηλινοί
προέβησαν, σε μονομερή ανακήρυξη του κράτους τους, την στιγμή, που οι Άραβες να αρνήθηκαν να πράξουν, την αντίστοιχη ενέργεια και δεν αποδέχτηκαν αυτό, που έπραξαν οι Εβραίοι.
Απλά πράγματα…
Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε ότι σε ένα υποθετικό σενάριο, που η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα έκανε ένα ξαφνικό ντου και θα πέταγε στην θάλασσα τον τουρκικό στρατό στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η Τουρκία θα είχε όλο το δίκαιο με το μέρος της αν έλεγε προς την διεθνή κοινότητα:
«Να ποιοι είναι οι Ελληνοκύπριοι! Με μονομερή ενέργεια και χωρίς την δική μας συναίνεση αποφάσισαν με το έτσι θέλω και με την βία των όπλων να εφαρμόσουν το ψήφισμα 353 του ΟΗΕ και ειδικότερα το σημείο 4*.»
Αυτό είναι το «απλό πράγμα» στο οποίο οδηγεί το σκεπτικό που εκθέσατε!!!
* [Το Συμβούλιο Ασφαλείας] ζητεί την χωρίς καθυστέρηση αποχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται στο νησί χωρίς την εξουσιοδότηση διεθνών συμφωνιών, περιλαμβανομένου εκείνου του οποίου την αποχώρηση ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος, στην επιστολή του στις 2 Ιουλίου 1974. (http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=13047&-V=limmata)
Και φυσικά, οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν αξίζουν, ούτε το χαρτί, επί του οποίου έχουν γραφτεί.
Ψάξε, για αλλου είδους επιχειρήματα…
Οι περισσοτεροι εβραιοι ειχαν μεταναστευσει στη Παλαιστινη απο την Ευρωπη λιγο πριν και λιγο μετα το Β ΠΠ. Δεν ηταν γηγενεις αλλα αποικοι.
Η γη λοιπον των παλαιστινιων αραβων κλαπηκε, μεγαλο μερος εκδιωχτηκε απο τη γη τους και οι αλλοι κατεληξαν σε καταυλισμους γειτονικων χωρων (Ιορδανια, Λιβανος κλπ) η στη Γαζα και τη Δυτικη Οχθη.
Το Ισραηλ (εκτος Γαζας / δυτικης οχθης) εχει 80% πλειοψηφεια εβραιων που ομως ειναι ενα συνονθυλευμα αρκετα διαφορετικων πλυθησμων στη καταγωγη (ασκεναζι απο ανατολικη ευρωπη, ρωσο-εβραιοι, εβραιοι της βορειας Αφρικης / Υεμενης, αφρικανοι αιθιοπες εβραιοι κλπ) η εβραικη σεχτα που ανηκουν (αθρησκοι, υπερ-ορθοδοξοι, κλπ). Μεταξυ τους δεν εχουν και τις καλυτερες σχεσεις ενω το κρατος του Ισραηλ εκανε διακρισεις κατα των εβραιων της Υεμενης και των αιθιοπων. Φερνοντας λοιπον εκατονταδες χιλιαδες "εβραιους" στο Ισραηλ (που συχνα δεν εχουν καμια σχεση μεταξυ τους) εχουν καταφερει να αλλοιωσουν τη δημογραφικη κατασταση στο Ισραηλ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Yemenite_Children_Affair
https://www.newsweek.com/2016/10/07/why-ethiopian-jews-israel-face-discrimination-racism-police-brutality-502697.html
Το Ισραηλ ειναι ως κατασκευη ενα αποικιακο δημιουργημα ενω οι πολιτικες του κατα των Παλαιστινιων (και αλλων εθνικοτητων / θρησκευτικων ομαδων) ειναι ρατσιστικες και δεν διαφερουν και πολυ απο τη πολιτικη των Bantustan στο Απαρτχαιντ της Νοτιου Αφρικης.
Μεγαλο μερος απο οτι εχει πραξει το Ισραηλ ειναι φυσικα παρανομο αλλα οσο εχει τις πλατες των ΗΠΑ (χαρη στη βοηθεια της εβραικης μεονοτητας / ελιτ των ΗΠΑ) και την ανοχη των διεθνων ΜΜΕ, δεν θα υπαρξει καμια πιεση να κανει παραχωρησεις η να οδηγηθει η κατασταση σε καποια λυση.
Βεβαια κατα ποσο αυτη η κατασταση μπορει να συνεχιστει στο μελλον ειναι αρκετα προβληματικη. Απο τη μια η αυξηση πληθυσμου των παλαιστινιων ειναι πολυ μεγαλυτερη των ισραηλινων αλλα και μεσα στο Ισραηλ, οι υπερ-ορθοδοξοι Haredi (που δεν εργαζονται, δεν στρατευονται και μονο προσευχονται) θα αποτελουν το 30% των ισραηλινων αφου εχουν τεραστια αυξηση πληθυσμου
Τι να πει κανείς; Είναι προφανές πως ό,τι και να πει χάνει τα λόγια του. Κι εγώ ήδη έχω χάσει αρκετά. Σας αφήνω, λοιπόν, να συνεχίσετε ανενόχλητος την πορεία σας στην κατηφόρα του φανατισμού, της μονομέρειας και του μόλις υποκρυπτόμενου αντισημιτισμού.
Οι ευθύνες του ΟΗΕ είναι καίριες, για το πρόβλημα, στην Παλαιστίνη (που περιλαμβάνει και το σημερινό Ισραήλ).
Δεν είχαν καμμία δουλειά οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής εκείνης (το 1947) - γιατί, στην πραγματικότητα, περί αυτού πρόκειται· ο ΟΗΕ ηταν επίφαση “νομιμότητας” - να προτρέψουν, να αποδεχθούν και να επιτρέψουν την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, με, εξωθεν της περιοχής, φερτό πληθυσμό, αφού δεν είχε δημιουργηθεί το παλαιστινιακό κράτος (που προέβλεπε η απόφαση του ΟΗΕ το 1947) και οι Άραβες δεν το δέχονταν. Γι’ αυτό και η ανακήρυξη του Ισραηλινού κράτους - ενός ξενικού κράτους, στην περιοχή της Παλαιστίνης - υπήρξε μονομερής.
Απλά πράγματα…
Κατ' ἐμὲ περισσότερο ἀξίζει νὰ θεωροῦνται κοιτίδες τους ἡ Ἱσπανία καὶ ἡ Γερμανία, ὅπου εἶχαν μακραίωνη καὶ πολὺ ἔντονη πολιτιστικὴ παρουσία καὶ διετήρησαν τὴν μεσαιωνικὴ ἱσπανικὴ (λαντίνο) καὶ τὴν μεσαιωνικὴ γερμανικὴ (γίντις). (Ἡ ἑβραϊκὴ χορωδία Θεσσαλονίκης ἔχει ἐκδώσει μουσικὴ στὴν γλώσσα λαντίνο).