Μια συνολική αποτίμηση της “Σοβιετικής Ένωσης” και του σοβιετικού γραφειοκρατικού καθεστώτος, με αφορμή τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, στις 30 Αυγούστου 2022.





«Ο στόχος ολόκληρης της ζωής μου ήταν η εξολόθρευση του κομμουνισμού, αυτής της ανυπόφορης δικτατορίας, κατά των ανθρώπων. Η σύζυγός μου, που αναγνώρισε αυτήν την αναγκαιότητα, μάλιστα, πριν από μένα, με στήριξε, με όλες τις δυνάμεις της, σε αυτήν την προσπάθεια. Ακριβώς, για να πετύχω αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποίησα την θέση μου, στο κόμμα και στην χώρα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η σύζυγός μου, με ωθούσε να αναλάβω όλο και υψηλότερες θέσεις, στην χώρα. Οταν γνωρίστηκα, προσωπικά, με την Δύση, αντιλήφθηκα ότι δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψω το στόχο, που είχα θέσει και ότι, για να τον πετύχω, έπρεπε να αντικαταστήσω ολόκληρη την ηγεσία του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τις ηγεσίες, σε όλες τις σοσιαλιστικές χώρες. Το ιδανικό μου, εκείνη την εποχή, ήταν ο δρόμος των σοσιαλδημοκρατικών χωρών (…) Κατάφερα να βρω συναγωνιστές, για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Μεταξύ αυτών, μία εξέχουσα θέση κατέλαβαν ο Α. Ν. Γιάκοβλεφ και ο Ε. Α. Σεβαρντνάτζε, των οποίων η συνεισφορά, στην κοινή υπόθεση, είναι ανεκτίμητη. Η οικουμένη θα φαντάζει πολύ καλύτερη, χωρίς τον κομμουνισμό. Μετά το έτος 2000, θα ξεκινήσει μία εποχή της ειρήνης και της γενικής άνθησης (…). (…) κατάφερα να θέσω τέλος, στον κομμουνισμό στην Ευρώπη. Βέβαια, θα πρέπει να καταργηθεί και στην Ασία, γιατί αποτελεί το κύριο εμπόδιο, στον δρόμο της ανθρωπότητας, στην επίτευξη των ιδανικών της ειρήνης και της ομόνοιας (…). Η πορεία των λαών, προς μία πραγματική ειρήνη, είναι μακριά και δύσκολη, θα στεφθεί, όμως, οπωσδήποτε, με επιτυχία. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα πρέπει ολόκληρη η ανθρωπότητα να απελευθερωθεί, από τον κομμουνισμό».

Από την υποτιθέμενη ομιλία του Μιχάηλ Γκορμπατσώφ, το καλοκαίρι του 2000, στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, στην Τουρκία (Από τον «Ριζοσπάστη» της 8/10/2000. Αναφορά, σε αυτό, στο : https://www.rizospastis.gr/story.do?id=495753).  


Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα παραπάνω λόγια του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ - εάν, βεβαίως, έχουν ειπωθεί - αποτελούν, εκ των υστέρων, παραδοχές μιας κατάστασης, που τον υπερέβη και την οποία στάθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει. Σε έναν βαθμό, αυτό ισχύει, αλλά αυτό το στοιχείο δεν είναι το ισχυρότερο, μέσα στο πλέγμα των κινήτρων, τα οποία οδήγησαν τον τελευταίο σοβιετικό ηγέτη να πράξει όσα έπραξε. Προφανώς, αυτά που υποτίθεται ότι ισχυρίζεται, το 2000, εκφράζουν και τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις του. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δεν ήλθε, για (και δεν ήθελε) να μεταρρυθμίσει το σοβιετικό καθεστώς· ήθελε να το διαλύσει και αυτό έπραξε, μέσα από την συλλογιστική ότι ο κομμουνισμός - ή, έστω, αυτό, που εκείνος αποκαλούσε κομμουνισμό - είναι μια σκλαβιά, από την οποία η σοβιετική κοινωνία έπρεπε να απελευθερωθεί.  

Ήταν, λοιπόν, προδότης και πράκτορας; 

Δεν είναι αυτές οι λέξεις και συγκεκριμένα, το περιεχόμενό τους, ακριβείς. Δεν περιγράφουν την πραγματικότητα, αν και ο χαρακτηρισμός του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ως προδότη του σοβιετικού καθεστώτος, δεν είναι αβάσιμος. Πράκτορας, όμως, των ξένων δυνάμεων δεν ήταν, όπως θέλει να τον παρουσιάζει η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία θυμήθηκε, με την ευκαιρία του θανάτου του, το παραπάνω απόσπασμα, από την διάλεξη του Γκορμπατσώφ, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, στην Τουρκία· αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ, κατά την κρίσιμη περίοδο της γκορμπατσωφικής εξουσίας, στην “Σοβιετική Ένωση”, μέχρι την διάλυσή της, υπήρξε πιστός υπηρέτης της πολιτικής της περεστρόικα, την οποία εξέφραζε ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

Αυτό το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του τελευταίου γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό, έναν ικανό φαροδείκτη των σκοπών και των επιδιώξεων του ίδιου και της ευάριθμης ομάδας, της μεγάλης πλειοψηφίας της ύστερης σοβιετικής ελίτ, η οποία, απλούστατα, αυτό, που έκανε, ήταν να μετασχηματιστεί, σε μια δυτικού τύπου “κανονική” καπιταλιστική τάξη και απλώς, ο θάνατος του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ έρχεται να υπενθυμίσει το τέλος μιας εποχής, της οποίας αποτελέσματα υφιστάμεθα, τώρα και θα τα υφιστάμεθα και εμείς και οι μεταγενέστερες γενιές, για πολύ καιρό, ακόμη. 

Για το αποβιώσαν καθεστώς της “Σοβιετικής Ένωσης”, την κοινωνική σύνθεσή του και την εξουσία της σοβιετικής γραφειοκρατίας, από την αρχή του καθεστώτος, μέχρι το τέλος του, έχω γράψει, στο παρελθόν, σημαντικά και αναλυτικά κείμενα [δείτε, εδώ, τα δύο, από τα σημαντικότερα, με τίτλους : Ι. Β. Στάλιν : Μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιπής. (Η σύγκρουση Στάλιν - Τρότσκυ, κατά την δεκαετία του 1920, η εδραίωση της κομματικής γραφειοκρατίας και τα περιορισμένα όρια ρεαλισμού του σοβιετικού καθεστώτος, με αφορμή μια συζήτηση, για τον σταλινισμό, στο Lenin Reloaded) και Ο Leon Trotsky, από την ψευδοσυνειδησιακή υπεράσπιση του Μαρξισμού, στην πραγματιστική πρόβλεψη, για την σύγχρονη κοινωνία του γραφειοκρατικού καπιταλισμού], τα οποία περιγράφουν, λεπτομερειακά, την δομή, το περιεχόμενο και την κοινωνική πορεία και ιστορία του σοβιετικού καθεστώτος. 

Δεν τα αναφέρω, για να περιαυτολογήσω. Τα αναφέρω, απλώς και τα υπενθυμίζω, ως ψυχρή ιστορική περιγραφή και καταγραφή της επικρατούσας κοινωνικής, οικονομικής και κυρίως, εξουσιαστικής κατάστασης, στην “ΕΣΣΔ”. Καλό και χρήσιμο είναι τα κείμενα αυτά να μελετηθούν, από όσους θέλουν να εμβαθύνουν, μέσα στο σοβιετικό καθεστώς, προκειμένου να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, για το αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθε η “Σοβιετική Ένωση”, μετά την ψυχρή, ωμή και απροκάλυπτη απόφαση της ηγεσίας της σοβιετικής γραφειοκρατίας να μετατρέψει το ολοκληρωτικό γραφειοκρατικό κρατικό καπιταλιστικό καθεστώς, που επικρατούσε, μέχρι το 1991, από την εποχή της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917, σε ένα κλασικό καθεστώς του σύγχρονου γραφειοκρατικού καπιταλισμού, έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε, στην Δύση.

Φυσικά δεν ήσαν όλα άσχημα την εποχή της σοβιετικής ένωσης. Αρνητικά τα αρνητικά τα έχω περιγράψει στα παραπάνω εκεί μπέμπα μου κείμενα μου. Όμως υπήρξαν Και αρκετά αρκετά θετικά πεπραγμένα έργα μέσα στο σοβιετικό καθεστώς. Έχω αναφέρει και στο παρελθόν και αναφέρω και τώρα, αυτά τα αυθεντικά έργα, τα οποία είναι η σχεδιασμένη οικονομία, το κεντρικό πλάνο και ο έλεγχος και συγκεκριμένα, ο προσδιορισμός της αλυσίδας μισθών, τιμών, κερδών και εισοδημάτων, που απέτρεψαν την εκδήλωση πληθωρισμού, στην σοβιετική οικονομία, αν και φαινόμενα έρποντος πληθωρισμού υπήρξαν. 

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί το επίτευγμα της ανυπαρξίας των φαινομένων ακραίας φτώχειας, στην “Σοβιετική Ένωση”. Αυτό το φαινόμενο των δυτικών κοινωνιών και του τρίτου κόσμου, εξαιρουμένης της Κίνας και τον απομειναριών των κομμουνιστικών καθεστώτων, στην Ασία και στην λατινική Αμερική, επί του σοβιετικού καθεστώτος, απλώς, δεν υπήρξε. Η “Σοβιετική Ένωση” ήταν μια μέτριου εισοδήματος κοινωνία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως πτωχή, αλλά το φαινόμενο της όποιας φτώχειας ήταν εκτεταμένο, μέσα στην σοβιετική κοινωνία, με εξαίρεση την σοβιετική γραφειοκρατία, που διοικούσε την χώρα και είχε ένα πλούσιο επίπεδο ζωής.

Έτσι, δεν μπορεί να πει κανείς, μιλώντας, στα σοβαρά, ότι το κεντρικό οικονομικό πλάνο δεν απέδωσε, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν ήταν ένα εργατικό δημοκρατικό πλάνο, αφού ήταν ένα πλάνο της κεντρικής δικτατορικής εξουσίας της γραφειοκρατίας. Οι επιτυχίες του πλάνου αυτού υπήρξαν, όπως έγραψα παραπάνω, η πλήρης απασχόληση, η θεαματική αύξηση της αγροτικής παραγωγής (η οποία, μεταπολεμικά, σκόνταψε, στον πολιτικό και ιδεοληπτικό δογματισμό των κομμουνιστών, με την άρνηση της αποδοχής οποιασδήποτε αγροτικής ατομικής και οικογενειακής ιδιωτικής παραγωγής) και η βιομηχανοποίηση της ΕΣΣΔ, αν και η σοβιετική οικονομία δεν υπήρξε αποτελεσματική και αποδοτική, λόγω της ανυπαρξίας και ευελιξίας - που έφθανε, στο επίπεδο της απαγόρευσης κριτικής των αποφάσεων της κλειστής επιτροπής, που καθόριζε τον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό -, ενώ ουδεμία κριτική ασκείτο, σε οποιοδήποτε κατώτερο επίπεδο, για τις λεπτομέρειες του κεντρικού σχεδιασμού, ούτε και υπήρχε ένα σύστημα θεσμικών οργάνων, για την άσκηση κριτικής και τον ουσιαστικό έλεγχο των διευθυντών και του διοικητικού μηχανισμού των εργοστασίων, των σοβχόζ και γενικά, του συνόλου των, επιμέρους, παραγωγικών μονάδων.

Σημαντικό ρόλο, σε όλα αυτά, έπαιξε και η απουσία οποιασδήποτε αγοράς και η ανάμειξή της, με το κεντρικό πλάνο και φυσικά, ως προς την ισότητα των παραγωγών και του πληθυσμού, στην διανομή και την κατανομή του παραγόμενου, κάθε φορά, εισοδήματος, η “Σοβιετική Ένωση” απέτυχε πλήρως, αφού, από την εποχή του Λένιν και του Στάλιν είχε ισχύσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι η ανισότητα στο εισόδημα δίνει κίνητρα στους εργαζομένους να εργασθούν πιο σκληρά, με αποτέλεσμα η ανισότητα να γίνει καθεστώς και φυσικά, η σοβιετική γραφειοκρατία, δεδομένης της εικονικότητας των μονοκομματικών εργατικών συμβουλίων, ζούσε όπως η αριστοκρατία, επί της εποχής του τσαρικού καθεστώτος.

Ο Γκορμπατσώφ δεν προέκυψε, ως φυσικό φαινόμενο και δεν επιδίωξε να διορθώσει τα όποια κακώς κείμενα. Είχε έλθει, με σκοπό να διαλύσει την “Σοβιετική Ένωση” και στο τέλος, έμεινε να οδύρεται, το 2014, ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν «μια νέα αυτοκρατορία με επικεφαλής τους εαυτούς τους. Μας χαϊδεύανε στον ώμο, έλεγαν συνέχεια, ‘μπράβο, μπράβο’, αλλά, όλο αυτό το διάστημα, μας υπονόμευαν». 

Και καλά έκαναν, λέω εγώ, η Ουάσινγκτων και η Δύση, διότι αυτές έκαναν την δουλειά τους. Το λάθος δεν ήταν δικό τους· ήταν του ίδιου του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. 

Το ερώτημα όμως είναι άλλο : 

Θα μπορούσε να επιβιώσει η “Σοβιετική Ένωση”; 

Ναι, θα μπορούσε.

Θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, όπως απέδειξε το μετασοβιετικό κινέζικο πείραμα, η “Σοβιετική Ένωση” θα μπορούσε να επιβιώσει και χωρίς, αλλά και με μια μεταρρυθμισμένη μορφή, που θα εμπεριείχε το σοβιετικό κομμουνιστικό κόμμα, ως κεντρικό στοιχείο της διαμόρφωσης της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα. 

Βέβαια η “Σοβιετική Ένωση” δεν είχε το συγκεντρωτικό και συντριπτικά, πλειοψηφικό πλεονέκτημα της εθνικής ενότητας, που έχει η Κίνα, η οποία, με τις μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ οδηγείται, από το κινέζικο κομμουνιστικό κόμμα, στο να καταστεί η μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και οσονούπω, στρατιωτική υπερδύναμη, στον πλανήτη. Εδώ, η “Σοβιετική Ένωση” μειονεκτούσε, έναντι της Κίνας. Αλλά και αυτή η μειονεξία δεν ήταν αξεπέραστη. Μπορούσε να ξεπεραστεί. 

Όμως σημασία δεν έχει αυτό, το οποίο συζητώ ότι θα μπορούσε να γίνει. Σημασία έχει το τι έγινε. Και αυτό, που έγινε, είναι αυτό, που διαμορφώθηκε με την διάλυση της “Σοβιετικής Ένωσης” και την μετασοβιετική εποχή, που ακολούθησε και η οποία εποχή συνεχίζει, με τα αποτελέσματα της, να υπάρχει, μέχρι τις μέρες μας και πολύ με μετά από αυτές. 

Αυτό είναι, που μετράει και τίποτε άλλο.

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Στο Facebook, υπάρχουν κάποιοι - όχι, κατ’ ανάγκην, αναξιόπιστοι -, οι οποίοι αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη της φερόμενης, ως διάλεξης του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, το καλοκαίρι του 2000.

Το βασικό ερώτημα είναι : Γράφει ο “Ριζοσπάστης” ψέματα;

Φυσικά δεν το αποκλείω καθόλου. Άλλωστε η συγκεκριμένη κομματική εφημερίδα διαχρονικά από τότε που ιδρύθηκε έχει γράψει πολλές φορές ψεύδη.

Ως εκ τούτου, καλοπροαίρετα, αναμένω και τις αποδείξεις, που πρέπει να συνεισφέρουν όσοι προβάλλουν τον ισχυρισμό, περί fake news, όσον αφορά την ανυπαρξία αυτής της διάλεξης του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη, που κηδεύεται, σήμερα.

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Γκορμπατσόφ με θητεία στην ηγεσία της ΕΣΣΔ περίπου 5 έτη κατάφερε και διέλυσε μια υπερδύναμη χωρίς λόγο και χωρίς πόλεμο ....προκαλώντας μια μακροχρόνια γεωπολιτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Ο Πούτιν απλά προσπαθεί να συμμαζεψει τα χαλάσματα που άφησε ο Γκορμπατσόφ (και ο Γιελτσιν, επίσης μακροχρόνιο στέλεχος του ΚΚ ΕΣΣΔ).

Δεν είναι τυχαίο που το δυτικό κατεστημένο στάζει μέλι για Γκορμπατσόφ γιελτσιν ως μεγάλους "φιλελεύθερους" ηγέτες κάτι φυσικά που είναι για γέλια

Η θητεία Γκορμπατσόφ ίσως να ειναι η χειρότερη απόδοση ηγέτη όλων των εποχών. Ο Χίτλερ και Ναπολέων έχασαν μετά από πόλεμο, ο Γκορμπατσόφ απλά παρέδωσε τα ηνία στη δυση. Ούτε πράκτορας δεν θα είχε τετοιο αποτέλεσμα

Ο Γκορμπατσόφ λέει έκανε κινήσεις για να σταματήσει το ψυχρό πόλεμο (που δεν σταμάτησε ποτέ βέβαια). Σήμερα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση από άποψη ασφαλείας στην Ευρώπη

Αποτελεί μυστήριο πως μια υπερδύναμη παρέδωσε τα ηνία χωρίς ανταλλάγματα και φυσικά οι δυτικοί αναλυτές αποπροσανατολίζουν αφού λένε ψέματα για δήθεν οικονομική κατάρρευση η κοινωνική επανάσταση όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε τη περίοδο 1989-1991. Υπήρχαν κάποιες οικονομικές αναταράξεις λόγω των ιδιωτικοποιήσεων που είχε φέρει εκείνη τη περίοδο ο Γκορμπατσόφ αλλά δεν έγινε καμία κατάρρευση. Η κατάρρευση ήρθε στα 1990ς με Γιέλτσιν και τις συνταγές των δυτικών νεοφιλελεύθερων

Μην ξεχνάμε ότι η ΕΣΣΔ ήταν και η 2η μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο το 1990 με τεράστια παραγωγική δυνατότητα, ορυκτό πλούτο και έλεγχο άλλων συμμαχικών κρατών σε Ανατολική Ευρώπη, Αφρική, Ασία και νότια Αμερική (Κούβα, Νικαράγουα). Κάνεις δεν θα πίστευε στη δεκαετία του 1980 ότι μπορεί η ΕΣΣΔ να καταρρεύσει και όμως έγινε με απόφαση της τότε ηγεσίας ....

Φυσικά υπήρχαν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ. Εδώ επιβίωσαν κράτη όπως βόρεια Κορέα, Κούβα κλπ που συνέχισαν να λειτουργούν με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό υπό καθεστώς απομόνωσης και εμπάργκο... Δεν θα μπορούσε η ΕΣΣΔ να επιβιώσει?

Σε διάφορα άρθρα δυτικών εφημερίδων της περιόδου φαίνεται ότι κανείς δεν προέβλεπε ότι θα ερχόταν μια κατάρρευση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ανατολική Γερμανία που πολλοί αναλυτές ανέφεραν τη δυναμικότητα της οικονομίας της και τη τεχνολογικη της προόδου παρά το ότι ήταν μια σκληροπυρηνικη σοβιετικού τύπου οικονομία. Η ηγεσία της ανατολικής Γερμανίας μάλιστα απέρριπτε τη περεστρόικα του Γκορμπατσόφ. Και ξαφνικά κάπου στα 1989 η ηγεσία Χόνεκερ ξηλώθηκε και μέσα σε μερικούς μήνες ήρθε η προσάρτηση στη δύση και στο ΝΑΤΟ. Ένα ξηλωμα της ηγεσίας τότε που σίγουρα είχε τις ευλογίες Γκορμπατσόφ.

Τι έγινε ακριβώς στο 1989? Δεν θα μάθουμε ποτέ αλλά υπάρχουν ενδείξεις πορτοκάλι επανάστασης και παράδοσης από τα πάνω. Οι κομματάρχες έγιναν μετά δικτάτορες και ολιγαρχες στην ανατολή Ευρώπη και κεντρική Ασία. Στη ανατολή κεντρική Ευρώπη οι πρώην κομμουνιστές έγιναν "ευρωπαϊστες"

Από ότι φαίνεται η τότε ηγεσία ελιτ κλπ στην ανατολική Ευρώπη ΕΣΣΔ είχε αποφασίσει να βάλει χέρι ιδιωτικοποιούν την οικονομία και φυσικά διέλυσαν τα πάντα. Βέβαια θα μπορούσαν να ακολουθούσαν το κινέζικο σύστημα αλλά δεν το έκαναν

Το τι έγινε τότε και γιατι έγινε αποτελεί ένα μυστήριο ...

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση υπάρχει από τον ιστορικό Stephen Cohen για το λόγο που η ΕΣΣΔ σταμάτησε να υπάρχει

https://www.gorby.ru/en/presscenter/news/show_28867/
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Οι Ρώσοι είναι ευρωπαίοι, προφανώς και έπαιξε και αυτό το γεγονός το ρόλο του στο να μην ακολουθήσει τις ασιάτικες χώρες, εκ των πραμάτων ο Ρώσος δε μπορεί να γίνει Κινέζος. Εγώ προσωπικά επηρεασμένος από τον Κονδύλη και τον Κακλαμάνη αλλά και από τις επισκέψεις μου στη Ρωσία θεωρώ ότι ο κομμουνισμός ήταν ο τρόπος που βρήκε η Τσαρική αυτοκρατορία να εκσυγχρονιστεί και να μην αποικιοποιηθεί από τις δυτικές δυνάμεις, κάτι παρόμοιο έκανε και η Τουρκία με τον Κεμαλισμό μόνο που η Τουρκία εκ των πραγμάτων μπόρεσε να μείνει απομονωμένη και ουδέτερη κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πράγμα που ήταν αδύνατο να συμβεί για τη Ρωσία όσο και να το ήθελε, με άλλα λόγια δε θεωρώ ότι η μετάβαση της Σοβιετικής Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά ήταν απόφαση ενός προσώπου, θα γινόταν με τον οποιονδήποτε γενικό γραμματέα, αφου επιτεύχθηκαν οι στόχοι, η διασφάλιση των συνθηκών για να υπάρχει η Ρωσία, 10 χρόνια κράτησε η χαώδη κατάσταση της μετάβασης στην ελεύθερη οικονομία σε αυτήν τη μεγάλη από κάθε άποψη χώρα, στην μικρή Ελλάδα έχουμε 13 χρόνια χάος χωρίς ελπίδα για σωτηρία, ειρήσθω εν παρόδω προκαλεί θυμηδία το να μην θεωρούν οι Έλληνες τους Ρώσους Ευρωπαίους
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Συμφωνω, με τον Stephen Cohen. Το σοβιετικό κράτος διαλύθηκε, με απόφαση της κομματικής γραφειοκρατίας, η οποία θέλησε να γίνει μια καπιταλιστική τάξη, δυτικού τύπου, με απεριόριστη ατομική ιδιοκτησία και περιουσία. Διέλυσε άτσαλα την “Σοβιετική Ένωση”, διότι δεν διέθετε την Σοφία και την εμπειρία της κινεζικής γραφειοκρατίας, που κατάφερε να επιτύχει τον ίδιο στόχο, χωρίς να διαλύσει το κινεζικό κράτος και το κομμουνιστικό κόμμα, που υπήρξε και είναι η έκφραση του συλλογικού νου της αρχουσας τάξης και κεντρικό ενεργό στοιχείο, στην εξέλιξη της πορείας της χώρας, μέσω του ευέλικτου κεντρικού σχεδιασμού της κινεζικής οικονομίας.

Και φυσικά, η Κίνα διέθετε, κατά το κρίσιμο καλοκαίρι του 1989, έναν Ντενγκ Ξιαοπινγκ και την ηγετική του ομάδα και όχι έναν Μιχαηλ Γκορμπατσώφ και έναν Μπορίς Γέλτσιν.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων, Γιώργο, ζουν, στην ευρωπαϊκή Ρωσία και φυσικά, οι Ρώσοι είναι τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά, εκ της γεωγραφικής θέσης τους, είναι και ευρασιάτες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…