Πάνε καλά οι δημοσκόποι; Νομίζω πως όχι. Βαδίζοντας προς τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, όλες οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις δημιουργούν προβληματισμούς και πρέπει να αντιμετωπίζονται, με τον δέοντα σκεπτικισμό…



5/2023 Metron Analysis.




5/2023 Prorata


5/2023 Kapa Research

1/2020 - 5/2023 Kapa Research (διαχρονικά).




5/2023 Marc (το γνωστό παλαιό “σταλινικό γεράκι”).





Ότι οι δημοσκοπήσεις, κάθε χρονικής στιγμής και πολύ περισσότερο, ιδιαίτερα, στις, εκάστοτε, προεκλογικές περιόδους, είναι χειριστικές και προπαγανδιστικές, εξυπηρετώντας τα δεδομένα συμφέροντα όσων πληρώνουν, για την διεξαγωγή τους, ανεξαρτήτως της όποιας επιστημοσύνης και της όποιας συμβατότητάς τους, με την πραγματική κατάσταση, που έρχονται να περιγράψουν, είναι το απαραίτητο δεδομένο, που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές και τα αποτελέσματα, που παρουσιάζουν. 

Έτσι, οι παρουσιαζόμενες δημοσκοπήσεις, σε κάθε προεκλογική περίοδο καθίστανται μέρος των εκλογικών παιγνίων των κομμάτων και του διεξαγόμενου εκλογικού ανταγωνισμού, εντασσόμενες, στην εκλογική στρατηγική, που διαμορφώνουν τα πολιτικά κόμματα, κυρίως, όσα, εξ αυτών, διεκδικούν την εξουσία (αλλά όχι, μόνον, αυτά) και έτσι, οι δημοσκοπήσεις, όποιες και αν είναι αυτές και από όποιον και αν διεξάγονται, χάνουν, εκ των πραγμάτων, την αξιοπιστία τους, διότι δεν έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα αντικειμενικότητας, που πρέπει να έχουν, αφού παραγγέλονται και πληρώνονται, από τον, σε κάθε περίπτωση, πελάτη τους. 

Φαίνεται περίεργο, αλλά αυτό το γεγονός και αυτή η πραγματικότητα δεν έχουν γίνει κοινή συνείδηση, η στερεοποίηση και η εμπέδωση της οποίας, πάντοτε, παραμένει να είναι το ζητούμενο, σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, αφού, δυστυχώς, αυτό το ψυχρό γεγονός και αυτή η σκληρή πραγματικότητα δεν αποτελούν κοινή συνείδηση, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει. Και για το περιγράψω πιο απλά :

Τζάμπα δημοσκόπηση δεν υπάρχει.

Όταν αυτό γίνει αντιληπτό και κατανοητό, τότε όλα τα ζητήματα, που αφορούν δημοσκοπήσεις, τις δημοσκοπικές εταιρείες και τα αποτελέσματα, που παρουσιάζονται, λύονται, αυτομάτως. 

Θα μπορούσε και πάλι, να αντιταχθεί, ότι, έστω και μέσα, σε αυτά τα δυσμενή πλαίσια, δεν είναι όλοι οι δημοσκόποι και όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες, όπως και οι δημοσκοπήσεις, το ίδιο κακές.

Θα ήθελα να είναι έτσι, αλλά αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, που συνέβη, με τις δημοσκοπικές υποτιθέμενες, ως έρευνες, στο απλό διαζευκτικό ερώτημα του δημοψηφίσματος της 5/7/2015, δείχνει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις μπορούν να είναι κακές, όταν το επίδικο διακύβευμα είναι κρίσιμο, για την ολιγαρχία.

Όταν και αυτό το δυσμενέστατο δεδομένο γίνει κατανοητό, τότε, μπορούμε να περάσουμε και να δούμε τις όποιες υπάρχουσες διαβαθμίσεις και αποχρώσεις, ανάλογα, με την κάθε περίπτωση και την κάθε περίσταση. Μάλιστα, στην τωρινή προεκλογική περίοδο, έχω να παραθέσω τρεις, εκ διαμέτρου, αντίθετες περιπτώσεις. 

Ας τις δούμε :

Η δημοσκοπική εταιρεία MRB του, συντηρητικών πεποιθήσεων, Δημήτρη Μαύρου είναι εδώ και πολλά χρόνια, γνωστή, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της. Αυτήν την περίοδο, εδώ και αρκετούς μήνες, η MRB συνεργάζεται επαγγελματικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει διεξαγάγει δημοσκοπήσεις, που, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, δημοσιεύτηκαν. [Δείτε την τελευταία δημοσιευμένη δημοσκόπηση της MRB, τον Μάρτιο του 2023, στο δημοσίευμα, που αφιέρωσα, σε αυτήν, με τίτλο :  24-28/3/2023 MRB : “Πάνε, για τον κουβά”, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 28%, στην πρόθεση ψήφου και 30,8% στην (αμφιλεγόμενη) αναγωγή, επί των εγκύρων ψήφων. Πρωτιά, δίχως νόημα, αφού “το πουλάκι πέταξε”, πριν από την περυσινή άνοιξη. (Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πιθανή υποαντιπροσώπευση των τελικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2019)]. 

Από τότε, ο Δημήτρης Μαύρος και η MRB δεν έχουν παρουσιάσει καμμία δημοσκοπική έρευνα. Και αυτό δεν είναι, καθόλου, περίεργο, αφού η παρουσίαση των δημοσκοπικών εξελίξεων, όπως προκύπτει, από τις έρευνες, που, καταφανώς, πραγματοποιεί η εταιρεία, δεν εντάσσεται μέσα στην εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν εξυπηρετεί τους στρατηγικούς εκλογικούς στόχους του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, διότι, απλούστατα, δεν υπάρχει καμμία μέτρηση, που να δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, ή, έστω, να μπορεί, ακόμη και ως δεύτερο κόμμα, να είναι ανταγωνιστικός, έναντι της, σταθερά και σχετικά, άνετης πρωτοπορίας της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει, ως δικό της μέτρο σύγκρισης της εκλογικής της απόδοσης, που είναι το 39,85%, δηλαδή το εκλογικό ποσοστό, που πήρε, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ένα ποσοστό, το οποίο είναι άπιαστο, αλλά αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο. Το κυβερνητικό κόμμα θα πέσει πολύ κάτω, από αυτό το εκλογικό ποσοστό, το οποίο, τώρα, το εκλογικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο, εάν φθάσει και ξεπεράσει το 30% (κάτι, που φαίνεται ότι είναι εφικτό), με ανώτατο όριο - κατά την γνώμη μου - το 33%, με 34%. Θα δούμε.

Ως εκ τούτου, δεν είναι η δημοσίευση των δημοσκοπικών μετρήσεων το δυνατό προεκλογικό χαρτί του εκλογικού επιτελείου της πλατείας Κουμουνδούρου. Αντίθετα, μάλιστα, αυτό είναι το ουσιαστικό αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πρέπει να συγκαλυφθεί, μέσα σε ένα ομιχλώδες πέπλο απροσδιοριστίας. Και αυτό είναι που πράττει ο Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος, σε σπάνιες συνεντεύξεις του, κάνει λόγο, για το γεγονός ότι, τώρα, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών παρουσιάζεται ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το οποίο θολώνει την γενική εικόνα. Αυτό μπορεί να πει ο Δημήτρης Μαύρος και αυτό λέει. Και αυτό, που λέει έχει μια βάση στήριξης.

Πολλοί μπορούν να πουν ότι ο Δημήτρης Μαύρος και η MRB θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ψευδείς δημοσκοπήσεις, οι οποίες να ευνοούν, δημοσκοπικά, τον ΣΥΡΙΖΑ, εντασσόμενες, στην εκλογική στρατηγική του κόμματος. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, όμως, ακόμη και αν του έχει προταθεί κάτι τέτοιο, από το εκλογικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι, σεβόμενος την επαγγελματική του φήμη, δεν ενέδωσε και δεν επιχείρησε να διεξαγάγει μια δημοσκοπική έρευνα σκοπιμότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να προσαρμόσει, ανάλογα, την εκλογική τακτική και στρατηγική του, βγάζοντας, από το κεντρικό κάδρο του προεκλογικού του σχεδιασμού, τις δημοσκοπήσεις και επειδή αυτές δεν τον ευνοούν, προτιμά την απαξίωσή τους. Απλώς, προσπαθεί να κάνει μια αξιοπρεπή διαχείριση της ήττας του, την οποία προσπαθεί την καλλωπίσει και να την πλασάρει, ως εύπεπτη. Και σωστά πράττει, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Μόνο, που το μέτρο σύγκρισης της εκλογικής του απόδοσης είναι το πολύ βαρύ 31,53%, που έλαβε, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019. Και αυτό το μέτρο σύγκρισης, αυτόν τον εκλογικό πήχη δεν φαίνεται να μπορεί να τον φθάσει.

Στον αντίποδα της στάσης του Δημήτρη Μαύρου και της MRB, το γνώριμο παλαιό “σταλινικό γεράκι” και η δημοσκοπική εταιρεία του, η Marc, επιδεικνύουν μια, εντελώς, διαφορετική συμπεριφορά, λειτουργώντας, ως δημοσκοπικό παράρτημα και εξάρτημα του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτόν, θα θυμίσω ένα απόσπασμα, από ένα, σχετικά, πρόσφατο δημοσίευμα, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο : [3/2023 “Δημοσκόπηση” Marc : Ακόμη και αυτή η δημοσκόπηση του παλαιού “σταλινικού γερακιού” Θωμά Γεράκη, που δεν έχει εχέγγυα αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας, καταδεικνύει, σαφώς, την πτώση της Νέας Δημοκρατίας - που είναι, στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερη -, κατά, τουλάχιστον, 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, όπως επίσης και την (καθοδική;) στασιμότητα των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και την άνοδο των λεγόμενων “αντισυστημικών” κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων]. 

Ας δούμε το σχετικό απόσπασμα, με τα καταρρεύσαντα προπαγανδιστικά και συστηματικά, ψευδολόγα “κατορθώματα” του Θωμά Γεράκη και της Marc : 

«Ο Θωμάς Γεράκης και η εταιρεία του είναι οι συστημικότεροι και μακράν όλων, οι αναληθέστεροι, στον χώρο των δημοσκοπικών ερευνών, οι οποίες, είναι και συστηματικά, αποτυχημένες, αλλά το, εκάστοτε, επιθυμητό πολιτικό κλίμα προσπαθούν να το διαμορφώσουν, ανάλογα με αυτούς, που χρηματοδοτούν αυτές τις έρευνες. Και φυσικά, αυτό δεν είναι, καθόλου, τυχαίο. 

Για να καταστεί αυτός ο ισχυρισμός μου σαφής και συγκεκριμένος, θα μου επιτρέψουν οι αναγνώστες να γυρίσω πίσω, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο βασικός προεκλογικός αγώνας διεξαγόταν, μεταξύ του εκλεγέντος, τελικά, Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Παπανδρέου, που βγήκε δεύτερος και του Ανδρέα Λοβέρδου, που βγήκε τρίτος και καταϊδρωμένος. Τότε η Marc του Θωμά Γεράκη έκανε δημοσκόπηση, υποτίθεται, σε τρία επίπεδα. Έτσι, στο λεγόμενο «μεγάλο κοινό», ως πολιτικό εύρημα, ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανιζόταν να έχει καθαρό προβάδισμα, με 37,9%, έναντι 26,8% του Νίκου Ανδρουλάκη και 19,1% του Γιώργου Παπανδρέου. Στο μεσαίο (εκλογικό σώμα: περίπου 460.000), ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρούσε, επίσης ένα σαφές προβάδισμα, στο 33,6%, με τον κ. Ανδρουλάκη να εμφανίζεται ότι είχε 27,8%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανιζόταν, στο 25,7%. Οταν το εκλογικό σώμα περιοριζόταν, μόνο, σε εκείνους, που θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στις εθνικές εκλογές (270.000 περίπου), ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκτούσε βραχεία κεφαλή, με 31,7% έναντι 31,1% του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου παρέμενε, περίπου, στα ίδια, με 25,2%. Το τί, τελικά, συνέβη, σε εκείνη την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, είναι γνωστό. Και φυσικά, ο Θωμάς Γεράκης και η Marc, έπεσαν, τραγικά, έξω, αλλά την προσπάθειά τους να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, την έκαναν, με την, εμφανώς, “αφανή” καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ήθελε να κερδίσει την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για έχει η Νέα Δημοκρατία έναν σίγουρο κυβερνητικό συνέταιρο, μετά τις βουλευτικές εκλογές, αφού πιστεύω ότι, ήδη, από εκείνη την εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του είχαν την γνώση ότι δεν υπήρχε περίπτωση σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας»

Η τρίτη περίπτωση, που αφορά και πάλι, τις εσωκομματικές εκλογές, στο ΚΙΝΑΛ, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021, σχετίζεται με τις τεράστιες αστοχίες της γνωστής δημοσκοπικής εταιρείας Metron Analysis του παλαιού πασοκικών πεποιθήσεων δημοσκόπου Στράτου Φαναρά, η οποία καταμετρούσε ένα μεγάλο προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου, έναντι των υπολοίπων υποψηφίων στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με ποσοστά 29%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έφθανε στο 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου στο 15%. 

Και στην περίπτωση αυτή, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε, σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, που υποτίθεται ότι αφορούσε την λεγόμενη ιστορική βάση του ΠΑΣΟΚ, που μετρήθηκε να φθάνει, στο 45% του γενικού εκλογικού σώματος, καταμετρήθηκαν τα παραπάνω αναφερόμενα ποσοστά, για κάθε υποψήφιο. Στο δεύτερο επίπεδο, που μετρούσε η έρευνα, ήταν το τμήμα του εκλογικού σώματος, που δήλωνε, τότε (τον Νοέμβριο του 2021) ότι σκόπευε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ και το οποίο καταγραφόταν, στο 9,8%. ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ και ανέρχεται στο 9,8%. Εδώ, ο Ανδρεας Λοβέρδος και ο Νικος Ανδρουλάκης ισοψηφούσαν, με 26% ο καθένας τους, ενώ, στην τρίτη θέση, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, με 23%. Το τρίτο επίπεδο, υποτίθεται ότι αφορούσε τους ψηφοφόρους που έλεγαν ότι θα πήγαιναν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5/12/2021 και αποτελούσαν ένα ποσοστό της τάξεως του 6,8%. Σε αυτό το επίπεδο, υποτίθετο ότι ήταν μπροστά, με 27%, ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολουθούσε, με 26%, ο Νικος Ανδρουλάκης και τρίτος ήταν, με 23%, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τα τελικά αποτελέσματα εκείνης της εκλογικής εσωκομματικής αναμέτρησης είναι γνωστά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν, άνετα, πρώτος, με δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Κάπως έτσι, τώρα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, έως 8 μονάδες, με χαρακτηριστική περίπτωση την δημοσκόπηση της Metron Analysis που, χωρίς να αστειεύεται, εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα φθάσει, στις 21/5/2023, στο 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, ενώ η Ελληνική Λύση υποτίθεται ότι θα εισέλθει, οριακά στην νέα βουλή με 3,3%, στο 4,4% το ΜέΡΑ 25, ενώ στο 2,5% βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο 1,3 η Εθνική Δημιουργία των Φαήλου Κρανιδιώτη και Θάνου Τζήμερου, ενώ και το άγνωστο κόμμα των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων “Νίκη” φθάνει, στο 1,1%. 

Το τί πρόκειται να συμβεί την επόμενη Κυριακή των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023 μένει να το δούμε. Στην παρούσα φάση, καταγράφω, εδώ, τις δημοσκοπήσεις αυτών των τελευταίων ημερών, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ότι υφίσταται μια σαφής εύνοια, προς την Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα παρατηρήσιμο φαινόμενο και επειδή το τελικό ποσοστό της εμφανίζεται, κατά την γνώμη μου, φουσκωμένο, αλλά και επειδή δεν συνυπολογίζεται η πιθανότητα υποεκτίμησης της τελικής ψήφου, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, σε επανάληψη του αντίστοιχου σφάλματος των βουλευτικών εκλογών της 7/7/2019, οποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε, στο ουδόλως αναμενόμενο ποσοστό του 31,53%, όταν οι ευνοϊκότερα, για το, τότε, κυβερνόν κόμμα, προβλεπόμενα εκλογικά ποσοστά του έφθαναν, στο 27%, με 28%.

Από εκεί και πέρα όμως, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη μου, πρέπει να καταγράψω ότι η αλήθεια, που πρόκειται να καταγραφεί, στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, παρά την κακή προεκλογική της καμπάνια, όπως επίσης, παρά την πολύ κακή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλη την προεκλογική περίοδο, πρόκειται να επικρατήσει λιγότερο, ή περισσότερο, άνετα, του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ του Αλεξη Τσίπρα, ο οποίος, στα πλαίσια του εφικτού, ως αρχηγός, τα πήγε καλά, παρά το τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας, που αντιμετωπίζει, ως αποτέλεσμα της απίστευτης οβιδιακής μεταμόρφωσής του, στο κρίσιμο ζήτημα του ΟΧΙ στο Μνημόνιο, στο δημοψήφισμα της 5/7/2015, που, αναισχύντως, μετέτρεψε, σε ΝΑΙ, σκορπώντας την πληρη απογοήτευση της μεγίστης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, για την απαλλαγή της από τα Μνημόνια της χρεωδουλείας και οδηγώντας την, έκτοτε, στην παραίτηση και στην μελαγχολική απάθεια, με την εμπέδωση της εσφαλμένης πεποίθησης ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό είναι που πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα συνεχίσει να το πληρώνει, ως μια νέου τύπου σύγχρονη “Βάρκιζα”. 

Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να καταλάβει την τρίτη θέση, με το μόνο άξιο παρατήρησης να είναι το ποσοστό ψήφων, που πρόκειται να λάβει και το ποσο μεγαλύτερο μπορεί αυτό να είναι, σε σχέση, με το 8,1%, που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, ενώ το ΚΚΕ έχει καπαρώσει την τέταρτη θέση, με αυξημένο το υπολογιζόμενο ποσοστό του και ακολουθεί το ΜΕΡΑ25, το οποίο το ευνοεί και η συμμαχία του, με τα απομεινάρια της ΛΑΕ και κυρίως, η παρουσία του Γιάννη Βαρουφάκη. Τέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η δημοσκοπικά καταγραφόμενη παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπουλου και της Πλεύσης Ελευθερίας, που έχει την ορατή δυνατότητα να σπάσει τον περιορισμό του 3% του ορίου εισόδου, στην βουλή, καθιστώντας την επτακομματική, μια και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που υποτίθεται ότι ασθμαίνει, θα εισέλθει και αυτή, εύκολα, ή δύσκολα στο κοινοβούλιο.

Αυτό, που, επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι το 57% των ερωτώμενων θέλει αλλαγή και το 39% συνέχεια. Και αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Άλλωστε, ειναι ένα από τα ελαχιστα στοιχεία, που ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ και εχω την γνώμη ότι πρέπει να καταγράφει, διότι και αυτό μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσματων το βράδι της 21/5/2023.

Εν κατακλείδι, κρίνοντας όλες τις παρουσιαζόμενες δημοσκοπήσεις, όπως και αυτές, που πρόκειται να δημοσιευθούν, οποιοδήποτε αποτέλεσμα, με την Νέα Δημοκρατία να προηγείται, με μια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, από 4% και κάτω, θα δημιουργεί αυτόματα ζητήματα τεράστιας αξιοπιστίας, για τους δημοσκόπους, αφού δεν είναι δυνατό και λογικό μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, να υποστηρίζουν ότι το κυβερνόν κόμμα προηγείται με 8% και στο τελικό αποτέλεσμα να προηγείται, έως 4%. 

Και εδώ, φυσικά, πρόκειται να τεθεί, ανοικτά, το ζήτημα της χειραγώγησης των εκλογών και των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, διότι άλλο πράγμα είναι η εσφαλμένη έρευνα και άλλο πράγμα είναι η προσπάθεια δημιουργίας πολιτικού κλίματος, που στηρίζεται, σε μαγειρεμένα στοιχεία.

Αλλά, μέχρι την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, έχουμε μια εβδομάδα μπροστά μας. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν τα βασικά μεγέθη των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων. Όμως κάποιες σημαντικές οριακές μεταβολές, που μπορεί να αναδιατάξουν τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό των κομματικών δυνάμεων, ακόμη και σε πολύ σημαντικό βαθμό, ιδίως, ως προς το εαν η επόμενη βουλή πρόκειται να ειναι επτακομματική, ή και οκτακομματική, μπορούν να προκύψουν.

Εδώ θα είμαστε, για να δούμε.

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Και φυσικά, όπως αποδείχτηκε, όλες οι δημοσκοπήσεις υπήρξαν και λειτούργησαν, ως fake news. Δεν είχαν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

Και μάλιστα, αυτό συνέβαινε, εδώ και χρόνια!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…