24-28/3/2023 MRB : “Πάνε, για τον κουβά”, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 28%, στην πρόθεση ψήφου και 30,8% στην (αμφιλεγόμενη) αναγωγή, επί των εγκύρων ψήφων. Πρωτιά, δίχως νόημα, αφού “το πουλάκι πέταξε”, πριν από την περυσινή άνοιξη. (Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πιθανή υποαντιπροσώπευση των τελικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2019).

     



Παρουσιάζοντας την δημοσκόπηση του Μαρτίου 2023, που διεξήγαγε η δημοσκοπική εταιρεία MRB του Δημήτρη Μαύρου, πρέπει - είναι απαραίτητο - να αναφέρω ότι η, εν λόγω, εταιρεία, αυτό το χρονικό διάστημα και προφανώς, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, συνεργάζεται, σε επαγγελματική βάση, με τον Αλέξη Τσίπρα και το εκλογικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό παίζει τον δικό του ρόλο και έχει σημασία, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να αγνοούμε, ούτε εγώ, ούτε και οι αναγνώστες. Η δημοσκόπηση αυτή δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία της πρέπουσας αντικειμενικότητας, όπως το ίδιο συμβαίνει, λιγότερο ή περισσότερο, με όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών του χώρου αυτού. Όμως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η παρούσα δημοσκόπηση είναι για πέταμα. Αξίζει να σχολιαστεί.

Εχοντας υπόψη μας την παρατήρηση αυτή και αναφερόμενος, στα ευρήματα, που η εταιρεία παρουσιάζει, πρέπει να σημειώσω και να γράψω ότι, παρά την προκύπτουσα αύξηση του ποσοστού τους, σε σχέση, με τον προηγούμενο μήνα και την πρωτιά, που φαίνεται να έχουν, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος βρίσκονται, σε απελπιστική θέση, λόγω της προσωπικής και πολιτικής φαιδρότητας του αρχηγού του κυβερνητικού κόμματος, ο οποίος, καταφεύγοντας, εσπευσμένα, στην διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις 21/5/2023, κατασπαταλά τον αναγκαίο, πολύτιμο και ζωτικό χρόνο, που χρειάζεται, για να μπορέσουν το κόμμα του και η απερχόμενη, πλέον, κυβέρνησή του, να παρουσιάσουν μια κάποια αξιοσημείωτη εκλογική ανάκαμψη, μετά το δυνατό κτύπημα, που δέχτηκαν, απο το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 28/2/2023, με τους 57 νεκρούς.

Αυτό, που έχει σημασία, στην δημοσκόπηση της MRB, δεν είναι, απλώς το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόθεση ψήφου. Το 28%, στο οποίο φθάνει το κυβερνητικό κόμμα, είναι, κατά τι, λιγότερο, από το αντίστοιχο ποσοστό, που είχε και πέρυσι, ακριβώς, έναν χρόνο, από τώρα, τον Μάρτιο του 2022, οπότε, έφθανε, στο 28,6%, σύμφωνα, πάλι, με δημοσκόπηση της MRB [δείτε το περυσινό δημοσίευμά μου, σε αυτό εδώ το μπλογκ, με τίτλο : Μάρτιος - Απρίλιος 2022 : Στο 28,6% έπεσαν τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ. Και έπεται συνέχεια, διότι η ακρίβεια έχει τεράστιο πολιτικό κόστος. (Πού πάνε το κυβερνητικό κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Στον γκρεμό και το ξέρουν, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην έχουν αντίπαλο).]. Η διαφορά, μεταξύ των δυο ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόθεση ψήφου, είναι ανεπαίσθητη, όμως, τώρα, κάτι σημαντικό έχει αλλάξει, από πέρυσι.

Και αυτό, που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά και ουσιαστικά, είναι το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, το οποίο, πλέον, επιβαρύνεται και παγιώνεται, σαφέστατα, αποκτώντας ξεκάθαρα αντιμητσοτακικά και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία φαίνεται ότι είχαν, ως καταλύτη, το εγκληματικό δυστύχημα, στα Τέμπη. Από τότε, τα κοινωνικά και τα πολιτικά δεδομένα, στην χώρα, άλλαξαν, άρδην και η ανέφελη παντοδυναμία και η πολιτική κυρίαρχη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έχουν θρυμματισθεί. Και αυτό φαίνεται να είναι ένα δεδομένο γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να υπερκεραστεί, αν και (όπως δείχνει και η, παραπάνω, αναγωγή, στα έγκυρα ψηφοδέλτια, όσων μελών του στατιστικού δείγματος - μια διαδικασία, στην οποία, γενικώς, έχω ελάχιστη εμπιστοσύνη) η Νέα Δημοκρατία θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 30%. Τώρα, η MRB δίνει, στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη 30,8% και πιθανότατα, μέχρι τιμήν διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, το τελικό ποσοστό του κυβερνητικού κόμματος, πιθανότατα, θα ανεβεί, με ανώτατο όριο το 32-33%, αλλά, με το επιβαρυμένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας, όλα παίζονται, αφού το τελικό ποσοστό της μπορεί να φθάσει, σε ένα ενδιάμεσο αριθμό, σε σχέση με την εμφανιζόμενη, ως πρόθεση ψήφου του 28%.

Γι’ αυτό και ισχυρίζομαι ότι ο πρωθυπουργός βιάστηκε και διέπραξε ένα εγκληματικό σφάλμα, εις βάρος του κόμματος του και του εαυτού του, διότι αμφότεροι είχαν και έχουν επιτακτική ανάγκη, έστω και ολίγον περισσότερου πολιτικού χρόνου, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι κάκιστες εντυπώσεις, σε βάρος της κυβέρνησης, για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Και η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πολιτικού χρόνου θα έπρεπε να τον οδηγήσει, στην εξάντληση της θητείας της παρούσας βουλής και την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, στις 7 Ιουλίου 2023, για τον Αύγουστο του 2023.

Οι νεοδημοκράτες πολιτικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι το ίδιο πράγμα πρόκειται να συμβεί, αφού προγραμματίζουν και σκοπεύουν να επιβάλλουν νέες βουλευτικές εκλογές, μετά τις εκλογές της 21/5/202, οι οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξουν και είναι πάρα πολύ πιθανό να επιτύχουν, η βουλή, που θα προκύψει, από τις εκλογές αυτές, να είναι θνησιγενής, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, που, εάν γίνουν, θα διεξαχθούν, πιθανότατα, στις 2 (ή, στις 9) Ιουλίου 2023.

Όμως, αυτό, που δεν λένε και φαίνεται ότι δεν υπολογίζουν (ή καμώνονται ότι δεν υπολογίζουν) οι νεοδημοκράτες είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι “ενδιάμεσες” βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023 θα έχουν παράξει εκλογικά αποτελέσματα, για τα πολιτικά κόμματα και θα έχουν αλλάξει, πολύ σημαντικά, τους πολιτικούς και κομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και αυτό το γεγονός πρόκειται να είναι πολύ αρνητικό, για την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναμετρώνται, με το 39,85%, που έλαβαν, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019) και ίσως, σχετικά αρνητικό, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που και αυτοί έχουν, ως εκλογικό πήχη, το 31,53%, που έλαβαν, ανέλπιστα, σε εκείνες τις εκλογές, κάτι που δεν προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής· ούτε και και ο εκλογικός αναλυτής Γιάννης Μαυρής και η εταιρεία του Public Issue, αφού όλες, μετά βίας, έδιναν, ως τελικό ποσοστό, στον ΣΥΡΙΖΑ, το ανώτερο, στο 28%.

Επίσης, σημασία έχει και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμμία ιδιαίτερη προσπάθεια (και μπορώ να ισχυρισθώ ότι οι προσπάθειες, που κατέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισούνται με το μηδέν), έχει ξεκολλήσει, σημαντικά, ως προς το μίζερο ποσοστό του 21,2%, που ελάμβανε, έναν χρόνο πριν, στην δημοσκόπηση της MRB, που του έδινε τον Μάρτιο του 2022. Το 24,7%, που δίνει, στον ΣΥΡΙΖΑ, η MRB, τώρα, δεν φαντάζει, ως μεγάλο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι, στην - πάντοτε, αμφισβητούμενη - αναγωγή, στα έγκυρα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα φθάνει, στα 27,2% (όπως, περίπου, συνέβαινε και στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, που, ως αυτό το ουσιώδες σημείο, όλες οι δημοσκοπήσεις “πήγαν, στον κουβά” - όπως πρόκειται να πάνε, στον κουβά και η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -, αφού, στην κάλπη εκείνων των βουλευτικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το ανέλπιστο ποσοστό του 31,53%). Και φυσικά, είναι χρήσιμο, εδώ, να υπενθυμίσω ότι αυτή η εξέλιξη εκείνων των εκλογών οφειλόταν, στο πραγματικό γεγονός ότι οι τελικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, υποαντιπροσωπεύονταν, στις διεξαγόμενες δημοσκοπήσεις των βουλευτικών εκλογών της 7/6/2019.

Αυτό που φαίνεται ότι δεν πάει, καθόλου, καλά (αν και είμαι πολύ επιφυλακτικός, ως προς αυτό) είναι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο ενώ τον περυσινό Μάρτιο, εμφάνιζε, στην, τότε, δημοσκόπηση της MRB, ως προς την πρόθεση ψήφου, ένα ποσοστό 13,4%, Τοτό οποίο φαίνεται, τώρα, να έχει συρρικνωθεί, σημαντικότατα, στο 8%, το οποίο, στα έγκυρα ψηφοδέλτια του δημοσκοπικού δείγματος, φθάνει, μόλις, στο 8,8%. Και αν αυτά τα εμφανιζόμενα ποσοστά δεν οφείλονται, σε αλχημείες, ή αστοχίες του δημοσκόπου Δημήτρη Μαύρου, τότε, τα περιθώρια του ΠΑΣΟΚ, για σημαντική άνοδο του εκλογικού ποσοστού του, γίνεται ένα άπιστο όνειρο, γεγονός, το οποίο στενεύει και περιορίζει, ασφυκτικά, τους όποιους μετεκλογικούς πολιτικούς χειρισμούς του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και των κομματικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτή, άλλωστε, είναι και η τελευταία ελπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιβίωσή του, ως μετεκλογικού πρωθυπουργού, αλλά, παράλληλα, διευκολύνει, κατά πολύ, τον Αλέξη Τσίπρα και τα κομματικά στελέχη της πλατείας Κουμουνδούρου, έστω και αν, μετεκλογικά, όταν κατασταλάξει η σκόνη των πρώτων ή και των δεύτερων βουλευτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει, στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού θα έχει καλές πιθανότητες να καταπιεί το ΠΑΣΟΚ, ιδίως, εάν αυτό το απομεινάρι του παλαιού ένδοξου κόμματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, συμμετάσχει, σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή, έστω και κάποιον άλλο.

Από εκεί και πέρα, το αρχαιότερο ελληνικό πολιτικό κόμμα, το ΚΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα φαίνεται να είναι κολλημένο, στα ποσοστά του 4,6-5,1% (πέρυσι εμφανιζόταν να έχει, στην πρόθεση ψήφου, 4,5%) και δεν νομίζω ότι η κομματική γραφειοκρατία του Περισσού να έχει, ή να επιδιώκει να έχει μεγαλύτερα ποσοστά.

Στάσιμη, με μια ελαφρά πτώση, σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζεται, με ποσοστά 4,6-5,1%, έναντι του 4,9%, στην πρόθεση ψήφου του Μαρτίου του 2022, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αν και έχω την γνώμη ότι αυτό το κόμμα θα συμπιεστεί, κάπως, από την Νέα Δημοκρατία, αλλά και από τους Έλληνες για την Πατρίδα, του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, εάν και εφόσον ο Άρειος Πάγος επιτρέψει, σε αυτό το νεοναζιστικό κόμμα να συμμετάσχει, στις εκλογές. Πάντως, από τα στοιχεία, που υπάρχουν, δεν φαίνεται ότι η Ελληνική Λύση δεν θα πιάσει το εκλογικό όριο του 3% και φυσικά, θα έχει θέση στην επόμενη βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει, σε μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία, στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, ή, στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, όπως φαίνεται, πρόκειται να ξεπεράσει τις δυσχέρειες, που του είχαν δημιουργήσει οι αποσκιρτήσεις βουλευτών του, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο το ότι τα ποσοστά του βρίσκονται αυτήν την στιγμή στο 3,8-4,2%, ενώ πέρυσι, στην πρόθεση ψήφου, το ΜΕΡΑ25 είχε μετρηθεί, στο 3,1%. Και φυσικά και αυτό το κόμμα μπορεί να έχει έναν κάποιο κυβερνητικό ρόλο, μετεκλογικά, έστω και αν αυτός ο ρόλος είναι υποστηρικτικός, υπέρ κάποιου κυβερνητικού σχήματος.

Η υποτιθέμενη έκπληξη των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών (είτε οι πρώτες της 21/5/2023, είτε οι δεύτερες) είναι τος ποσοστά του καμουφλαρισμένου νεοναζιστικού κόμματος Έλληνες για την πατρίδα, που, ως ανεπίσημο, αλλά ουσιαστικό αρχηγό της έχει τον φυλακισμένο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής  Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει και χρησιμοποιεί, ως “μπροστινό” του, τον πρώτο εξάδελφό του, που και αυτός λέγεται Ηλίας Κασιδιάρης. Το κόμμα αυτό (υποτίθεται), από το πουθενά, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει την “μαγιά”, από την Χρυσή Αυγή, που, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, για λίγες ψήφους, δεν έφθασε το εκλογικό όριο του 3% και δεν εισήλθε, στην παρούσα βουλή, που εκπνέει τον βίο της, στις 24/4/2023. Έτσι, από το 2,1%, που του έδινε η περυσινή δημοσκόπηση της MRB, πέρυσι τον Μάρτιο του 2022, τώρα, εκτινάσσεται, στα ποσοστά 4-4,4% και προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρόκειται να φθάσει, σε μεγαλύτερα ποσοστά, εάν ο Άρειος Πάγος επιτρέψει στο κόμμα αυτό, παρά τις διατάξεις του άρθρου 102 του Ν. 5019/2023, που πέρασε, στην παρούσα βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου, στο κόμμα αυτό να μην επιτραπεί να λάβει μέρος, στις βουλευτικές εκλογές. Όμως, είναι ο Άρειος Πάγος, που θα αποφασίσει, για το ζήτημα αυτό και ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε το τί θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι δικαστές.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά, που αθροίζουν τα υπόλοιπα κόμματα (4,5-5%), χωρίς να αποκλείεται να προκύψει, μέσα από αυτά τα κόμματα, ένα κάποιο αξιόλογο συνεργατικό εκλογικό σχήμα, αν και όσο περνάει ο καιρός, ο χρόνος λιγοστεύει και δύσκολα, θα υπάρξει κάτι τέτοιο.

Δεν είναι και χωρίς σημασία και τα ποσοστά των λεγόμενων αναποφάσιστων και των λοιπών αδιευκρίνιστων ψηφοφόρων, τα οποία, συν τω χρόνω, θα μειωθούν. Αν και η γνώμη μου είναι ότι η μεγίστη πλειοψηφία όλων αυτών έχει αποφασίσει το τί πρόκειται να ψηφίσει και απλώς, αποφεύγει να το δηλώσει. Και ακόμη, πάλι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του χώρου των ψηφοφόρων δεν αποτελείται από φιλοκυβερνητικούς.

Επαναλαμβάνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέπραξε μεγάλη ανοησία, ανακοινώνοντας και προσδιορίζοντας την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις 21 Μαΐου 2023, γεγονός, το οποίο πρόκειται να κοστίσει και θα βλάψει τον ίδιο και το τωρινό κυβερνητικό κόμμα, κλείνω το σημερινό δεύτερο προεκλογικό δημοσίευμα, αναμένοντας τα γεγονότα, που πρόκειται να ακολουθήσουν και τα οποία θα είναι πολλά, αφού η ουσιαστική προεκλογική περίοδος έχει, ήδη, αρχίσει και το χρονικό διάστημα, μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών είναι πολύ.

Ας περιμένουμε τις άμεσες και ερχόμενες μελλούμενες εξελίξεις, λοιπόν.



(Αλλά καλό είναι να προσθέσω, εδώ και ένα “πικάντικο” γεγονός, το οποίο φθάνει και ξεπερνάει το όριο της γελοιότητας : Ο Στράτος Φαναράς της ”Merton Analysis”, στην δική του, παραπάνω, δημοσκόπηση, εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να λάβει τελική ψήφο, στο ποσοστό του 32,5%, ενώ, στην πρόθεση ψήφου, μέτρησε, ως ποσοστό του κυβερνητικού κόμματος, στα επίπεδα του 26,2%! Προφανώς, ο δημοσκόπος αυτός βιάζεται να περισωθεί το βυθιζόμενο κυβερνητικό καράβι και το παραμυθολογικό αφήγημα του επιτελείου του φαιδρού Κυριάκου Μητσοτάκη, περί επιτεύξεως της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, στις μεθεπόμενες εκλογές του Ιουλίου. Ακριβώς, επειδή βιάζεται ο Στράτος Φαναράς μετατρέπεται, σε έναν τραγικό “μάγο”, ο οποίος διαβάζει τα μελλούμενα, στην κρυστάλλινη σφαίρα του. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό, που καταμετρά, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης, που διενήργησε, δεν παραπέμπει, σε αυτό, που ο ίδιος λέει πως εκτιμά ότι θα φθάσει η ΝΔ. Αντίθετα, μάλιστα, απέχει μακράν, από αυτό και προφανώς, το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού τώρα, αυτόν τον καιρό, κινείται, σε, αρκετά, χαμηλότερα επίπεδα· ίσως και οριακά, κάτω του 30%. Μέχρι η Νέα Δημοκρατία να φθάσει το εκτιμώμενο, από τον Φαναρά, ποσοστό του 32,5% υπάρχει πολύς εκλογικός χρόνος για να διανυθεί. Και χρειάζονται πολύς κόπος και πολύς ιδρώτας, για να μπορέσει η νοσηρή παρέα του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταφέρει το κόμμα της να λάβει το ποσοστό του 32,5%. Και αν τα καταφέρει. Αλλά, τώρα, όμως, κινείται, σε χαμηλά ύψη. Οπότε, χαιρετίσματα)…

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Τελικά, για τον κουβά, δεν πήγαν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός τα πήγαν μια χαρά, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια έκταση της συντριπτικής εκλογικής τους νίκης δεν την περίμεναν.

Στον κουβά, πήγαν όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες, για 3, τουλάχιστον, χρόνια, έπεσαν, τελείως, έξω, στις διαχρονικές δημοσκοπικές μετρήσεις, τις οποίες διενεργούσαν, προφανώς, με ανύπαρκτα επιστημονικά κριτήρια, παραπλανώντας την πολιτική ηγεσία, στο σύνολό της και την ελληνική κοινή γνώμη και παρουσιάζοντας μια πλασματική και εικονική πολιτική “πραγματικότητα”, αν και τελικά, στις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, το εκλογικό σώμα ψήφισε, έτσι όπως αυτό έκρινε ότι έπρεπε να ψηφίσει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).