3/2023 MRB : Μια εξισορροπημένη δημοσκόπηση, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που δείχνει την σαφέστατη πτώση των εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, στο 27,4%, την στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, στο 24,5%, την σαφή υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, στο 9% και την άνοδο των υποτιθέμενων μη συστημικών κομμάτων. (Παρά ταύτα, η ΝΔ μπορεί να βελτιώσει, κάπως, τα ποσοστά της, όσο παρατείνει τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών).

 




Μετά την πρόσφατη παρουσίαση της δημοσκόπησης της Marc του παλαιού σταλινικού γερακιού, που βγήκε, από τα έγκατα του Μεγάρου Μαξίμου, έρχεται η σειρά να παρουσιάσω, τώρα, μια εξισορροπημένη δημοσκόπηση της MRB του Δημήτρη Μαύρου, που διεξήχθη, από την 6/3/2023 και ολοκληρώθηκε την 13/3/2023 και βάζει τα πράγματα, σε μια περισσότερο αληθοφανή βάση, όσον αφορά τις πολιτικές και εκλογικές επιπτώσεις της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, αν και αυτή η τραγωδία είναι, ακόμη, πολύ πρόσφατη και φυσικά, δεν μπορεί να προδικάσει την τελική εκλογική ανταπόκριση των ψηφοφόρων, όταν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, γεγονός, το οποίο μπορεί να βελτιώσει, κάπως, τα πεσμένα εκλογικά ποσοστά του κυβερνητικού κόμματος, εφόσον κερδίσει όσον χρόνο μπορεί, με την μεταφορά της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, έως το καλοκαίρι, που λήγει η θητεία της παρούσας βουλής. 

Σε αυτή την διαπίστωση, όπως λέγεται, συμφωνεί, απόλυτα, ο Αμερικανός δημοσκοπικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Stan Greenberg, την γνώμη του οποίου λαμβάνει, σοβαρά, υπόψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την αντίθεση των ηγετικών κομματικών στελεχών και του προέδρου της βουλής Κώστα Τασούλα. Το προς τα πού πρόκειται να κινηθεί, στην άμεση πορεία του χρόνου, ο πρωθυπουργός και το τί, τελικά, θα πράξει, μένει να τα δούμε.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν υποστεί, σοβαρή μείωση, αν και η προσωπικές μου εκτιμήσεις ήσαν, ανέκαθεν, από το 2022 και μετά, ότι το πραγματικό δημοσκοπικό ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται, γύρω από αυτό, που, ήδη, παρουσιάζεται, ανεξάρτητα, από την ύπαρξη του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Αν αυτός ο υπολογισμός μου είναι σωστός, τότε, η τραγωδία των Τεμπών στις 28/2/2023, δεν έχει παίξει σοβαρό ρόλο, στην μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του κυβερνητικού κόμματος, ή αυτά έχουν κατρακυλήσει, ακόμη, περισσότερο, από όσον παρουσιάζονται. Αλλά αυτό μένει να φανεί, μέσα στην πορεία του, έτσι κι αλλιώς, λίγου χρόνου, που έχει, στην διάθεσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποφασίσει, για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, το αργότερο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Βέβαια, στην αναγωγή, επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, την οποία πραγματοποιεί η εταιρεία, η κατάσταση, για την Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται, ως καλύτερη, αλλά, παρά τις προσωπικές μου επιφυλάξεις μου, για την ορθότητα του υπολογισμού αυτού, ας δούμε και αυτά τα υπολογιστικά μεγέθη : Έτσι, στην λεγόμενη πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 5%, το ΜέΡΑ 25 4,3%, οι Έλληνες 4,4%, η Χ.Α. 1,1%, άλλο κόμμα 3,5% και όσοι λένε ότι δεν έχουν αποφασίσει 8,4%. Και εδώ, το ποσοστό της ΝΔ είναι, αρκετά, μικρότερο, από το 32-33%, που υπολόγιζα εγώ, πριν το δυστύχημα των Τεμπών. Τέλος, το 27,5% αξιολογεί, θετικά, τον πρωθυπουργό, ενώ το 62,5% που τον αξιολογεί αρνητικά. Φυσικά, αυτό το εύρημα αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό κόμμα, αφού δείχνει ότι τα περιθώρια της γοργής δημοσκοπικής ανάταξης των ποσοστών της ΝΔ στενεύουν και αυτό, για να διορθωθεί θέλει χρόνο, τον οποίο η κυβέρνηση, ίσως, να μην διαθέτει.

Οι μετέχοντες, στο δημοσκοπικό δείγμα, ρωτήθηκαν, για το κατά πόσο θα επηρεάσει την ψήφο τους η τραγωδία των Τεμπών και το 55,6% απάντησε, πολύ ή αρκετά, ενώ το 40,4% απάντησε ότι, λίγο έως καθόλου. Και φυσικά, αυτή η κατανομή μεταξύ αυτών των ποσοστών, μέσα στην πορεία του λίγου χρονικού διαστήματος, που απομένει, μέχρι την διεξαγωγή των βουλευτικών, θα παίξει τον δικό της ρόλο, αφού το όποιο ξεθύμασμα των αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων, μέσα στην κοινωνία, εάν και όσο αυτό υπάρξει, θα ευνοήσει την Νέα Δημοκρατία.

Από εκεί και πέρα, η στασιμότητα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στο 24,5% είναι ένα φαινόμενο άξιο προς παρατήρηση, παρά την μείωση της απόστασης της διαφοράς, με την Νέα Δημοκρατία, διότι αυτή η μείωση προήλθε, από την σαφή πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και όχι, από κάποια αξιόλογη άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εδώ πρέπει να υπενθυμίσω την πιθανή ύπαρξη της παρουσίας του φαινομένου της υποεκτίμησης των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι, που, αν φανεί και στα τελικά εκλογικά ποσοστά του, τότε μπορεί να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του κόμματος εξακολουθούν να πλήττονται, από την αναξιοπιστία τους και την αποστροφή της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, λόγω της μετατροπής του όχι στο Μνημόνιο, σε ναι, το καλοκαίρι του 2015, αλλά και της εφαρμογής των Μνημονίων, κατά την κυβερνητική του θητεία, όπως και εξ αιτίας της πλήρους ένταξης αυτού του κόμματος της ψευδεπίγραφης, πλέον, “ριζοσπαστικής” αριστεράς, στο αστικό πολιτικό σύστημα, του οποίου αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η συρρίκνωση της απόστασης, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος, για πρωθυπουργός, αφού, μόλις, το 33,8% υπέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 29,3% τον Αλέξη Τσίπρα, και το 28,8% κανέναν, ενώ τα άλλος, δεν ξέρω και δεν απαντώ έφθασαν, στο 8,1%. 

Αξιοπαρατήρητη είναι και η σημαντική πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη,  στο 9%, γεγονός το οποίο, πέραν από την καταφανή του αδυναμία να εισπράξει την ογκούμενη αντικυβερνητική δυσαρέσκεια, σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, δείχνει να ξεφουσκώνει και φυσικά, η εμπλοκή της Ευας Καϊλή, στο ευρωπαϊκό σκάνδαλο Qatargate, έχει παίξει τον ρόλο της, ενώ το κόμμα βρίσκεται υπό την εκλογική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και τον ανταγωνισμό, με τα μικρότερα κόμματα, που τα περισσότερα, από αυτά, παρουσιάζουν σαφείς τάσεις ανόδου (εξαιρουμένων του ΚΚΕ, το οποίο, υπό την ηγεσία του Δημήτρη Κουτσούμπα, φαίνεται ότι έχει κολλήσει, σταθερά, στο δημοσκοπικό ποσοστό του 5,1%, αλλά και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, στο όχι αναξιόλογο, αλλά, πάντως, στάσιμο δημοσκοπικό ποσοστό του 4,5%).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Έλληνες - Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη έχουν κάνει μια εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδο, στο 4% και φυσικά, μπορούν να ελπίζουν, σε μεγαλύτερα ποσοστά, εάν ο Άρειος Πάγος επιτρέψει, στο κόμμα αυτό να συμμετάσχει, στις βουλευτικές, παρά την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 102 του Ν. 5019/2023, που αποσκοπεί, στον αποκλεισμό της συμμετοχής του κόμματος, σε αυτές, ενώ και το ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη φαίνεται να εκμεταλλεύεται την ευνοϊκή συγκυρία και ξεπερνώντας τα εσωκομματικά του προβλήματα, φαίνεται να φθάνει, στο 3,9%, γεγονός το οποίο του εξασφαλίζει την είσοδο, στην επόμενη βουλή.  

Υπό το φως αυτών των στοιχείων και με δεδομένες την ρευστότητα και τις δημοσκοπικές ανακατατάξεις, που είναι αποτέλεσμα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της νύκτας της 28/2/2023, γίνεται αντιληπτό ότι ο ορισμός της ημερομηνίας της διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών αποτελεί ένα κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο, για τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

Ως εκ τούτου, οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, τις οποίες πρέπει να περιμένουμε να εκφραστούν, είναι σημαντικές και φυσικά, πρέπει να περιμένουμε να τις δούμε.

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Όπως προέκυψε, τελικά, από τις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023 και της 25/6/2023, τίποτε, απολύτως, δεν ηταν εξισορροπημένο, όσον αφορά τος δημοσκοπήσεις, οι οποίες ήσαν εκτός πραγματικότητας και δημιούργησαν, επι μια, τουλάχιστον, τριετία, μια εικονική πραγματικότητα, ως προς τα πολιτικά πράγματα και κυρίως, τις κομματικές ισορροπίες, καλύπτοντας την πραγματική κατάσταση, όχι, λόγω σκοπιμότητας, αλλά λόγω, παντελούς ανικανότητας να διερευνήσουν τις πραγματικές τάσεις του εκλογικού σώματος της χώρας

Δεν είναι, μόνον, εμένα, που με ξεγέλασαν οι δημοσκοπήσεις αυτές, αλλά και το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου, ο οποίος δεν αντελήφθη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και 3 χρόνια - για να μην πω, σχεδόν, αμέσως, μετά το 31,53%, που έλαβε, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019 - είχε καταστεί ετοιμοθάνατος, κοινωνικά, πολιτικά και ως εκ τούτου, εκλογικά.

Και όσον αφορά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πήρε είδηση ότι σβήνει, ταχέως, καθώς και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο (κυρίως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το εκλογικό του επιτελείο), όλοι αυτοί είναι άξιοι της ανοησίας τους να εμπιστευτούν και να πληρώσουν, αδρά, όλο αυτό το συνάφι των, παντελώς, ανίκανων και άχρηστων να κάνουν, στοιχειωδώς, την δουλειά, για την οποια πληρώνονταν, δημοσκόπους.

Αυτό, που δεν συγχωρώ, στον εαυτό μου, είναι ότι και εγώ έσφαλα και στηρίχθηκα, έστω και με επιφυλάξεις - αλλά, στην αντίθετη κατεύθυνση, από την πραγματικότητα -, ατην εικονική πραγματικότητα, που παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις, αφού είχα σχηματίσει την, τραγικά, εσφαλμένη εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελάμβανε εκλογικά ποσοστά, ανάμεσα, στο 25%, έως το 29%.

Όλα αυτά κατέρρευσαν την εκλογική βραδιά της 21/5/2023, όταν έκλεισαν οι κάλπες και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, στο ποσοστό του 20,07%, που δεν ηταν αναμενόμενο. Για τον λόγο αυτόν, δεν πρόκειται να συγχωρήσω τον εαυτό μου ποτέ, διότι, το 2019, μετά τος βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, είχα αχηματισει την σωστή - τελικά -;πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον, ως αντιπολίτευση και ότι θα κατέρρεε, προϊόντος του χρόνου.

Κάπου, μέσα, στο 2020, άλλαξα γνώμη, εξ αιτίας των συνεχών δημοσκοπήσεων, που έδιναν, στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, μεγαλύτερα ποσοστά, στην πρόθεση ψήφου, κάτι που “φυσιολογικά” είναι συνηθισμένο ότι θα του εξασφάλιζε μεγαλύτερα ποσοστά, στον βουλευτικές εκλογές, νε την κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που ακολούθησαν εφέτος.

Τελικά, έσφαλλα. Και γι’ αυτό είμαι ασυγχώρητος. Όσες δικαιολογίες, σοβαρές, η μη και αν επικαλεστώ…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).