Μάρτιος 2023 : Η “Λαϊκή Δημοκρατία” της Κίνας αποκτά νέο πρωθυπουργό και στρέφεται, προς τον χρυσό, μειώνοντας την παγκόσμια αξιακή χρήση του αμερικανικού δολαρίου, ξεφορτώνοντας, μαζικά, τις επενδύσεις της, στα ομόλογα των ΗΠΑ, ενώ η Ταϊβάν παραμένει, πάντοτε, στόχος. (Όλα αυτά, μαζί με την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB, φέρνουν ένα απρόβλεπτο και ανησυχητικό μέλλον).

 


Λι Τσιάνγκ και Σι Τζινπίνγκ.


Μπορεί εμείς, εδώ, στην Ελλάδα, στην ακροτελεύτια νοτιοανατολική άκρη του ευρωπαϊκού γεωγραφικού χώρου, να ζούμε, στον δικό μας μικρόκοσμο, περιμένοντας, σε λίγους μήνες, την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, όμως, στην Ανατολική Ασία, γίνονται, εκ μέρους της Κίνας, μια σειρά, από σημαντικά γεγονότα, με σημαντικότερο, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, την κινεζική μεσολάβηση, σχετικά με την αποκαλούμενη, ως ιστορική, συμφωνία τερματισμού των χρόνιων κάκιστων σχέσεων, ανάμεσα, στα δυο σημαντικά ισλαμικά θεοκρατικά κράτη, αυτό της σουνιτικής Σαουδαραβίας και του σιιτικού Ιράν, που αποβλέπουν, στην συμμετοχή τους, στο οικονομικό μπλοκ των BRICS, όσο και αν πρέπει να δούμε την ανθεκτικότητα αυτής της συμφωνίας, μέσα στον χρόνο. 

Απο την άλλη πλευρά, στο Πεκίνο, ολοκληρώνονται οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας, από τον, παραπάνω, εικονιζόμενο, μαζί με τον Σι Τζινπίνγκ, Λι Τσιάνγκ οποίος είναι, εδώ και χρόνια, πιστός και στενός συνεργάτης του πανίσχυρου, πλέον γενικού γραμματέα του Κ.Κ. Κίνας και προέδρου του κινεζικού κράτους Σι Τζινπίνγκ, αν και ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει εμπειρία, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, με σημαντικότερη θέση του, στο παρελθόν, αυτή του γραμματέα του κόμματος, στην πολυάνθρωπη και σημαντική πόλη της Σανγκάης.

Έτσι, ως πρωθυπουργός, ο Λι Τσιάνγκ δεν έχει εμπειρία εργασίας, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Τώρα, υπό την ιδιότητά του, ως πρωθυπουργού, αναλαμβάνει την ευθύνη, για να τρέξει την καθημερινή λειτουργία του κράτους και της χώρας, αλλά και για την γενικότερη οικονομική πολιτική, έχοντας, ως δεδομένο, το φρενάρισμα των αναπτυξιακών επιδόσεων της κινεζικής οικονομίας, που ήλθε, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης, καθοριστικός παράγοντας της οποίας είναι και η σαφής πολιτική των ΗΠΑ, για την, περαιτέρω, μακροχρόνια μείωση των κινεζικών ρυθμών ανάπτυξης, με πρόβλεψη, για το 2023, έναν χαμηλό, για τα κινεζικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5%, αν και πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας κινήθηκε χαμηλότερα, περίπου, στο 2,5%.

 Ο Κινέζος πρόεδρος του κράτους και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, με την τοποθέτηση του Λι Τσιάνγκ, στην πρωθυπουργία φαίνεται ότι προχωρεί, στην ολοκλήρωση της τοποθέτησης των εμπίστων, προς τον ίδιον, προσώπων, μέσα σε έναν ευρύτερο κυβερνητικό και κομματικό μετασχηματισμό, κατά την τελευταία δεκαετία, σε θέσεις-κλειδιά. 

Ο Σι Τζινπινγκ, που είναι και πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής, εκλέχθηκε για τρίτη θητεία, στην προεδρία του κινεζικού κράτους και αποσύρει, από το προσκήνιο, τους λεγόμενους μεταρρυθμιστές, ενώ η αμερικανική και δευτερευόντως, η παγκόσμια οικονομία επιχειρούν να αντιμετωπίσουν και να απορροφήσουν την χρεωκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, που προέκυψε, αυτές τις ημέρες.

 Η κατάρρευση της SVB αποτελεί την μεγαλύτερη τραπεζική κρίση, από το 2008 και έχει προκαλέσει ανησυχίες για το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, πλήττοντας, τις τιμές των τραπεζικών μετοχών και εκφράζοντας την ανησυχία, για το ενδεχόμενο έκθεσης, στο προσκήνιο, τις αδυναμίες του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την ακολουθούμενη, από την Fed, πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, ενώ, παράλληλα, φαίνεται ότι οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται, από κάποιες, που κινήσεις της “Λαϊκής Δημοκρατίας” της Κίνας. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν ορισμένες κινήσεις της Κίνας οι οποίες προϊδεάζουν για κάποιο οικονομικό κραχ, όπως η μαζική σώρευση χρυσού ή και μια επικείμενη εισβολή, στην Ταιβάν. 

 Αυτό, που φαίνεται, είναι ότι η Κίνα ξεφορτώνεται, ταχύτατα, από τα αμερικανικά ομόλογα, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες χρυσού, που φθάνουν, κατά το τελευταίο τετράμηνο, σχεδόν, στους 100 τόνους και ενισχύει τα αποθέματά της, έφτασαν τον Δεκέμβριο του 2022, στους 2.011 τόνους και τον Ιανουάριο του 2023, ανήλθαν, στους 2.025 τόνους, οδηγώντας, στην αποσταθεροποίηση και την μείωση της αξιακής χρήσης του αμερικανικού δολαρίου, εντείνοντας την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στον πλανήτη, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, που δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια και χωρίς τους υπάρχοντες και λεγόμενους ασφαλείς παραδείσους, από την υποτιθέμενη, ως αναμενόμενη, οικονομική κατάρρευση, ακόμη και στην πιο ανεπτυγμένη οικονομία, στον κόσμο. 

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για μια κινεζική εισβολή, στην Ταϊβάν, όπως προανέφερα, εντείνονται, επειδή η κινεζική ηγεσία θεωρείται ύποπτη για την καταστροφή μερικών, από τα υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου της Ταϊβάν και ως μια, ακόμη, επίδειξη εσκεμμένης παρενόχλησης, εις βάρος της ευρισκόμενος, υπό το αποσχιστικό καθεστώς, που επέβαλε ο ηττημένος, στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, στρατός των εθνικιστών του Τσιανγκ Καισέκ, το 1949, και οι, μέχρι τώρα, διάδοχοι του φιλοδυτικού εθνικιστή ηγέτη.

Αυτές είναι οι κρίσιμες εξελίξεις, που συμβαίνουν, στον νοτιοασιατικό χώρο και φυσικά, συνδυάζονται, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο, στην Ουκρανία, μετά την περυσινή ρωσική εισβολή.

Και φυσικά, οι κρίσιμες αυτές εξελίξεις είναι, προφανώς, ανησυχητικές, για την πορεία του πλανήτη, προς ένα μέλλον, το οποίο καθίσταται, έντονα, απρόβλεπτο.

Θα δούμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).