Βουλευτικές εκλογές, στις 21 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε ο ανόητος Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται, σε κατάσταση zombie, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να την επαναφέρουν στην ζωή. (Ο πρωθυπουργός θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στο αξίωμα, που κατέχει, αλλά η πρωθυπουργία του τελειώνει και έρχεται η υποτιθέμενη, ως αναμενόμενη, χαρμολύπη της “νίκης” - δηλαδή της πρωτιάς - της Νέας Δημοκρατίας, που πρόκειται να αποτελεί καθαρή ήττα).

 





Πραγματικά, αυτό τον καιρό με πιάνουν ασταμάτητα γέλια, όταν βλέπω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (που, βλακωδώς και εις βάρος των άμεσων πολιτικών και κομματικών συμφερόντων του, σήμερα, Τρίτη 28/3/2023, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν, στις 21/5/2023) και τα πρωτοπαλίκαρά του, στην κυβέρνηση, με πρώτο και καλύτερο τον κωμικό Άδωνι Γεωργιάδη, να προσπαθούν να πείσουν ότι η παρούσα κυβέρνηση, με τον ίδιο πρωθυπουργό, θα μπορέσει να επιβιώσει και μετά τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές και κυρίως, όταν τελειώσουν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες σχεδιάζει να καταφύγει ο τωρινός (ουσιαστικά, πλέον, υπηρεσιακός) πρωθυπουργός, έχοντας την ύστατη ελπίδα ότι θα σταθεί δυνατόν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ή, έστω, ότι θα βρεθεί, σε δεσπόζουσα θέση, στο μετεκλογικό ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ούτως ώστε να μπορεί να συνομιλήσει, να διαπραγματευθεί και να επιβάλει, από θέση ισχύος, στους όποιους κυβερνητικούς συνομιλητές και συνεταίρους του, την παραμονή του, στην πρωθυπουργία της χώρας. 

Όντως, είναι αξιογέλαστα όλα αυτά, επειδή η παρούσα κυβέρνηση, λόγω των απίθανων ανοησιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνδυάστηκαν, με μία αλαζονεία, η οποία, δυστυχώς, για τον ίδιο, απεδείχθη, όχι μόνον αλυσιτελής, αλλά και καταστροφική, αφού αυτό, που κατάφερε, μέσα στα τελευταία, σχεδόν, τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει, απέναντί του κάποιος άξιος λόγου πολιτικός αντίπαλος, είναι να μετατραπεί η παρούσα κυβέρνηση, σε ένα πτωματικό zombie, ένα πρόβλημα, το οποίο και ο ίδιος και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα μαζικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν, προσπαθούν να κατορθώσουν το ακατόρθωτο και ανυπέρβλητο, δηλαδή το να κρατήσουν, ή, μάλλον ορθότερα, να επαναφέρουν, με απέλπιδες προσπάθειες, αυτό το κυβερνητικό ζόμπι, στην ζωή και στην εξουσία, έτσι όπως, μέχρι τώρα, είναι, Δηλαδή, ως μονοκομματική μετεκλογική κυβέρνηση, ύστερα από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, προφανώς, θα διεξαχθούν, στην πιθανότατη, περίπτωση, που οι ερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, δεν σταθεί δυνατό να αποδώσουν ένα, έστω και βραχύβιο κυβερνητικό σχήμα, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το βασικό δίλημμα των εκλογών, τονίζοντας την ακυβερνησία, στην οποία - υποτίθεται ότι - οδηγεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής (έστω και με αυτό το νοθευμένο σχήμα του, που ψήφισε, στην προηγούμενη βουλή, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα) και επεσήμανε, στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ανακοίνωσε την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα επιλέξουν, τελικά, εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Και θα κρίνουν, τελικά, δύο διαφορετικές θητείες, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στην διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και την δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν - πιστεύω - και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και την διαρκή προσπάθεια».

Εννοείται ότι όλα αυτά, που, σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός είναι, χωρίς ουσιαστική αξία και δίχως κανένα πραγματικό περιεχόμενο. Πρόκειται, για λόγια του αέρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να περισωθεί και μία, από τις προσπάθειές του εντοπίζεται, στο να μπορέσει να ολοκληρώσει την προσέγγιση και να προσελκύσει - υποτίθεται - φρέσκες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της παλιάς και παρακμασμένης ακροδεξιάς, δεδομένου του γεγονότος ότι ομιλεί για και απευθύνεται, σε πολιτικά πτώματα και για να είμαι περισσότερο ακριβής, σε πολιτικά κουφάρια, σαν τον Γιώργο Φλωρίδη, την Άννα Διαμαντόπουλου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, που δεν αποκλείεται να τα δούμε, στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας · ίσως, μάλιστα και στις λίστες των τοποθετημένων υποψηφίων, στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας. 

Γι’ αυτό και μόλις, χθες Δευτέρα 27/3/2023, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, από ένα κόμμα, αλλά όχι, από ένα χρώμα, είναι οι πιο κατάλληλες». Υποτίθεται, λοιπόν, ότι έχει έτοιμα και άλλα στελέχη, όπως είχε, το 2019 και πρόκειται να τα προσελκύσει, από τα άλλα κόμματα, μετεκλογικά και ιδίως, μετά τις υποτιθέμενες ότι θα διεξαχθούν δεύτερες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούλιο, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που πέρασε η κυβέρνησή του, στην παρούσα βουλή, που, στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, τελειώνει τον βίο της. 

Όμως, άλλες ήσαν οι συνθήκες, το καλοκαίρι του 2019 και εντελώς, άλλες είναι, οι συνθήκες, τώρα, την άνοιξη του 2023. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χάρη στο καθεστωτικό αστικό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, προχωρούσε, ακάθεκτα, προς την κυβερνητική εξουσία και ήδη, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, είχε συμφωνήσει, παρασκηνιακά και είχε εξασφαλίσει τις υπηρεσίες πολιτικών και κομματικών στελεχών άλλων χώρων, που, ενώ εμφανίζονταν, ως ανεξάρτητοι, ή και κομματικά, ενταγμένοι, στο ΚΙΝΑΛ (πχ ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που έγινε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, διευθυντής του  “Δικτύου” της Άννας Διαμαντοπούλου, ο Άκης Σκέρτσος, πρώην διευθυντής του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην στενός συνεργάτης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, ο Θανάσης Κοντογεώργης, από το γραφείο του Στουρνάρα - όλοι αυτοί σιτίζονται, στο Μέγαρο Μαξίμου -, επίσης, ο, μετά τις εκλογές υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ηταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ και παλαιός, επί Κώστα Σημίτη, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και παραλίγο, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, οπως και η Λίνα Μενδώνη, που, μέχρι το βράδυ των εκλογών της 7/7/2019 ήταν στενή συνεργάτιδα της Γεννηματά, για να ορκιστεί, αμέσως, υπουργός, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη)

Το ερώτημα, που τίθεται, τώρα, είναι, αν υπάρχουν άλλα πολιτικά και κομματικά στελέχη, που θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν, αναλόγως.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς, όσους υπάρχουν, που, όμως, όλοι οι, σχετικώς, ενδιαφερόμενοι, για ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι λίγοι, έως ελάχιστοι και παραμένουν, όπως και ο (έως τώρα, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και παλαιός σταλινικός) Ανδρέας Λοβέρδος, άκρως, επιφυλακτικοί, επειδή, πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, αν και φαίνεται ότι πρόκειται να έχουν την πρωτιά, στις εκλογές της 21/5/2023, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι δεν μπορεί -, όμως, δεν είναι καβάλα, στο εκλογικό κλίμα, όντας πολύ μακριά από την αυτοδυναμία, που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει την μονοκομματική διακυβέρνηση του τόπου, μετά από τις υποτιθέμενες ότι θα διεξαχθούν δεύτερες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουλίου.

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός πρόκειται να βαδίσει έναν, περίπου, απομονωμένον εκλογικό δρόμο, τον οποίο, κατά την γνώμη μου, βλακωδώς, αποφάσισε να βαδίσει, την στιγμή, μάλιστα, που χρειάζεται, απελπισμένα, χρόνο, έστω και ολίγων εβδομάδων και μηνών, προκειμένου να μπορέσει να αναπληρώσει, έστω και σε έναν περιορισμένο βαθμό, την μεγάλη πολιτική και κομματική ζημιά, που του συνέβη, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η 21η Μαΐου 2023, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ως ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, είναι, ακόμη, αρκετά κοντινή, στην ημέρα του τραγικού δυστυχήματος και φυσικά, αυτή η επιλογή του θα έχει ένα, όχι ασήμαντο, εκλογικό κόστος, για τον ίδιο και το κόμμα του. Ως εκ τούτου, η εξάντληση της τετραετούς θητείας της παρούσας βουλής, τον ερχόμενο Ιούλιο και η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, τον Αύγουστο του 2023, ήταν η καλύτερη επιλογή, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία, αφού, έστω και αυτή η, περίπου, 3μηνη παράταση θα βοηθούσε την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μειώσει τις εκλογικές απώλειες, από αυτό το δυσμενές γεγονός και από όλα τα υπόλοιπα.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, συμπεριφέρεται ανόητα, ανακοινώνοντας την 25η Μαΐου 2023, ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Και αυτή του η πράξη πρόκειται να του κοστίσει και φυσικά, θα την πληρώσει.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά, που ο πρωθυπουργός βλακεύει. Όπως πολλές φορές έχω γράψει, τα τελευταία χρόνια, σε αυτό εδώ το μπλογκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να είχε προσφύγει, στην διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, το αργότερο, την άνοιξη του 2022. Η οίηση και η αμετροεπής αλαζονεία, όπως πιστεύω και η αποδεδειγμένη, πλέον, προσωπική πολιτική του ανεπάρκεια, τον οδήγησαν να μην κάνει αυτό, που έπρεπε να κάνει, τότε, που έπρεπε να το κάνει.

Αναλόγως, συμπεριφέρεται και πράττει και στην παρούσα στιγμή. Και για αυτό, για όσα του συμβούν και για όσα δυσάρεστα, για τον ίδιο, ακολουθήσουν, δεν θα πρέπει να μεμφθεί κανέναν άλλον, παρά, μόνον, τον κακό εαυτό του, όταν έλθει η ώρα, που, πλέον είναι, προ των πυλών και πλησιάζει, με την χαρμολύπη μιας πρωτιάς, μιας “νίκης”, που ισοδυναμεί, με καθαρή ήττα.

Ας πρόσεχε…

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Και όμως, έπεσα έξω, στο άρθρο αυτό.

Όπως έπεσε έξω και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προκήρυξε τις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, δίχως να έχει αντιληφθεί. - όπως κανείς, άλλωστε - το μέγεθος του θριάμβου, που επρόκειτο να καταγάγει, από την ουδένα αναμενόμενη εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό του 20,07% και την ραγδαία άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, στο 40,79%.

Έτσι, είναι η ζωή…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).