Η Nancy Pelosi, τελικά, πήγε, στην Ταϊβάν. Τι πρόκειται να κάνει το Πεκίνο; Θα αντιδράσει (αν είναι έτοιμο); Πότε και πώς; Αυτό είναι κάτι, που πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.
Η τωρινή ένταση που, επικρατεί, στην σινική θάλασσα, μετά την σημερινή επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής βουλής Nancy Pelosi, στην Ταϊβάν, μου υπενθύμισε, με ένα πικρό χαμόγελο, το πρωτοχρονιάτικο άρθρο μου, σε αυτό εδώ το blog, με τίτλο : Θα επιτεθεί το Πεκίνο στην Ταϊβάν; Ναι θα επιτεθεί, αλλά το πότε θα το αποφασίσει η κινεζική ηγεσία, χωρίς να λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Δύσης. Χρήσιμο είναι να διαβαστεί.
Στην παρούσα φάση, δεν χρειάζεται να προκαταλάβουμε τις άμεσες και τις απώτερες εξελίξεις, στην περιοχή, αφού όλα θα εξαρτηθούν, από την πολιτική και κυρίως, την στρατιωτική ετοιμότητα και ικανότητα της κινεζικής ηγεσίας να αντιδράσει, έμπρακτα, στην αμερικανική πρόκληση. Και αυτό είναι κάτι, που πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.
Κάπως έτσι, η αμερικανική κυβέρνηση, προς το παρόν, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, αφού η κινεζική ηγεσία δεν έχει χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της δύναμη, ενώ θα έπρεπε να ήταν έτοιμη, για παν ενδεχόμενο, στην συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλωστε, ούτε η αναγγελία, από το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, στρατιωτικών ασκήσεων, με πραγματικά πυρά, λέει πολλά πράγματα, από μόνη της. Μάλλον, η Κίνα δεν είναι Ρωσία και η Ταϊβάν δεν είναι Ουκρανία. Αλλά αυτό θα φανεί, στην πράξη.
Το ζητούμενο είναι το γιατί η αμερικανική κυβέρνηση προέβη, σε ένα τόσο ριψοκίνδυνο τόλμημα, αγνοώντας τις σκληρές προειδοποιήσεις του Πεκίνου.
Υπάρχει απάντηση, σε αυτό το ερώτημα.
Και η απάντηση είναι ότι η Ουάσινγκτων θεωρεί ότι έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα, στην περιοχή, ούτως ώστε να σπάσει τον κινέζικο τσαμπουκά και να προβεί, σε μια επικυριαρχική επίδειξη δύναμης, έναντι των Κινέζων, έστω κι αν διακινδυνεύεται η έναρξη ενός πολέμου, τον οποίο ο Jo Biden και οι περί αυτόν, πιθανότατα, θα χρησιμοποιήσουν, ως ένα εργαλείο, με το οποίο θα επιβάλουν σαρωτικές κυρώσεις, στην κινεζική οικονομία, ούτως ώστε να ανακόψουν, δυναμικά και μακροχρόνια, την γοργή κινεζική οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική ανάπτυξη, η συνέχιση της οποίας απειλεί, μεσοπρόθεσμα, ή έστω μεσομακροπρόθεσμα, την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, στον πλανήτη.
Οι ΗΠΑ και η Δύση ό,τι είναι να κάνουν, με την ανάσχεση της Κίνας, πρέπει να το κάνουν, μέσα στην παρούσα δεκαετία, αλλιώς θα χάσουν το τραίνο και θα χάσουν το παιχνίδι, όπως και το ιστορικό momentum, για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, στον πλανήτη.
Στην παρούσα φάση, η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης, στην αμερικανική πρόκληση, μπορεί να φαίνεται, ως σκληρή, αλλά είναι, μόνον, λεκτική. Δεν συνοδεύεται, από την απαιτούμενη άμεση στρατιωτική δράση, την οποία θα έπρεπε, ήδη, να έχει χρησιμοποιήσει μια ανερχόμενη υπερδύναμη. Ίσως, το Πεκίνο να θεωρεί, ως παγίδα, την ευθεία αμερικανική πρόκληση και να θέλει να την αποφύγει.
Ας δούμε ένα σημαντικό απόσπασμα, από την χθεσινή δήλωση του κινεζικού ΥΠΕΞ :
«Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με την φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν, με την φωτιά, θα χαθούν, από αυτήν.
Σχόλια