Τι έγινε με το κτίριο "ΚΕΡΑΝΗΣ" στον Πειραιά; Μια ιστορία, που είναι πολύ ύποπτη. Ο e-ΕΦΚΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις. (Υπήρξε ρεγάλο;)
Πολλά είναι τα "περίεργα", που συμβαίνουν, στους καιρούς μας, με τον ΕΦΚΑ και τις τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας. Συμβαίνουν πολλές ιστορίες, οι οποίες είναι, τουλάχιστον, ύποπτες.
Μία, από αυτές τις ιστορίες, η οποία αφορά το κτίριο της πτωχεύσασας, το 2006, καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ, στον Πειραιά (στην οδό Αθηνών), είναι αυτή, που θα διηγηθώ, στον σημερινό δημοσίευμα.
Χωρίς πολλά λόγια, το συγκεκριμένο κτίριο, στον Πειραιά, μετά την πτώχευση της καπνοβιομηχανίας, βρέθηκε, μέσα από διάφορες διαδρομές, στην ιδιοκτησία του - χαοτικού και δαιδαλώδους, σε οργάνωση, λειτουργία και εν γένει, διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες - Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος τον Απρίλιο του 2019, έβγαλε το κτίριο, σε πλειστηριασμό, από τον οποίο, τελικώς, εισέπραξε 5.000.000 ευρώ, πουλώντας το, στην ιδιωτική εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων (G4 BZPW Real Estate Development).
Τελικά, η ισραηλινή εταιρεία και ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) εκτίμησε την αξία του ακινήτου, στα 22.000.000 ευρώ, θα μεταπωλήσει, στο ελληνικό Δημόσιο, το κτίριο, έναντι 80.000.000 ευρώ, προκειμένου να μεταστεγαστεί το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, γεννώντας μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, τα οποία απευθύνονται, στον ΕΦΚΑ, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ως προηγηθέντος κυβερνητικού κόμματος, τότε, που προκηρύχθηκε ο πλειστηριασμός.
1) Γιατί οι όποιες διοικήσεις του ΕΦΚΑ, σκότωσαν το ακίνητο του ΚΕΡΑΝΗΣ, πουλώντας το 5.000.000 ευρώ, ενώ η εκτιμηθείσα αξία του έφθανε, στα 22.000.000 ευρώ; Πώς και γιατί κατασπαταλούν την περιουσία του ασφαλιστικού φορέα;
2) Πόση είναι η προστιθέμενη αξία, που εισέφερε η ιδιωτική εταιρεία, στο κτίριο του ΚΕΡΑΝΗΣ, ούτως ώστε η αξία πώλησής του, στο Δημόσιο να ξεπεράσει, κατά πολύ, τα 22.000.000 ευρώ και να φθάσει στα 80.000.000 ευρώ;
3) Γιατί, αφού το ελληνικό Δημόσιο είχε ανάγκη το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗΣ, στην οδό Αθηνών, στα Καμίνια, προκειμένου να στεγάσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, επέτρεψε, στις διοικήσεις του ΕΦΚΑ να ξεπουλήσουν το κτίριο, στην εξευτελιστική τιμή των 5.000.000 ευρώ; Γιατί δεν υπήρξε μια, εκ των πραγμάτων, απλή και διαφανής ενδοκρατική συναλλαγή;
4) Γιατί το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε, σε αυτό το θεόρατο ύψος των 80.000.000 ευρώ, το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗΣ, ενώ το ΤΕΕ εκτίμησε την αξία του, στα 22.000.000 ευρώ; Τί είδους συναλλαγή είναι αυτή;
5) Υπήρξε ρεγάλο; Πόσο είναι αυτό και σε ποιούς κατέληξε;
Αυτά είναι τα ερωτήματα, που, αυθορμήτως, γεννώνται, από αυτήν την μικρή, αλλά και αξιοσημείωτη, υπόθεση.
Βέβαια, αυτή η ιστορία είναι μια από τις πάμπολλες άλλες ιστορίες, που υποκρύπτουν περίεργες και σκοτεινές συναλλαγές, οι οποίες, ως εκ τούτου, καθίστανται ύποπτες.
Καλό, λοιπόν, είναι όλα αυτά να τα έχουμε υπόψη μας.
Και κυρίως, να τα έχει υπόψη του ο αρμόδιος εισαγγελέας. Αν έχει τα κότσια...
Σχόλια