12/6/2022 Ο Emmanuel Macron υπέστη συντριπτική ήττα, με 25,88% και το NUPES του Jean-Luc Mélenchon να φθάνει το 26,11%. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν και η ενωμένη αριστερά φαίνεται να εξαντλεί την δεξαμενή των ψηφοφόρων της.




13/6/2022 Υποδεχόμενος την συντριβή του Emmanuel Macron, στο συντριβάνι της Ομόνοιας της Αθήνας.



Η προχθεσινή ημέρα, 12 Ιουνίου 2022, ήταν μια πολύ καλή ημέρα, αφού συνοδεύτηκε, με την ουσιαστική εκλογική συντριβή του Emmanuel Macron, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Παρά την προσπάθεια νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, τελικά, έστω και οριακά, με ένα εκλογικό ποσοστό της τάξεως του 26,11%, το NUPES του Jean-Luc Mélenchon, δηλαδή η ενωμένη αριστερά κατάφερε να πάρει την πρωτιά, στην εκλογική αναμέτρηση, έναντι ενός φτωχού 25,88%, που συγκέντρωσε ο εκλογικός συνασπισμός που υποστηρίζει τον επανεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο. 

Βέβαια, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επιμένει να δίνει μια οριακή νίκη, στο προεδρικό εκλογικό σχήμα, αλλά όσο κι αν αυτό δεν αρέσει, η αλήθεια δεν κρύβεται. Ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη μια μεγάλη εκλογική ήττα, μια συντριβή και φυσικά, βρίσκεται, προ του άμεσου κινδύνου να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση της δικής του αρεσκείας, ενώ ο Jean-Luc Mélenchon και η ενωμένη αριστερά, αν και φαίνεται να έχουν εξαντλήσει την εκλογική τους δυναμική, παρόλα αυτά, έχω την άποψη ότι έχουν την δυνατότητα, όσο περιορισμένη και αν φαίνεται αυτή, να κερδίσουν την σχετική, ή και την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, εξαιτίας και του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος των δύο γύρων των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, αφού, στον δεύτερο γύρο, θα συγκρουστούν οι δύο πρώτοι επικρατέστεροι, σε κάθε μονοεδρική περιφέρεια και το εκλογικό σώμα αυτών των περιφερειών θα κληθεί να επιλέξει, ανάμεσα σε αυτούς τους δύο, πλην 8 περιπτώσεων, όπου υπάρχει και τρίτος υποψήφιος, που έχει πιάσει, τουλάχιστον, το 12,5% των ψήφων, όπως επίσης και σε άλλες 5 περιπτώσεις, όπου οι υποψήφιοι έχουν εκλεγεί, από τον πρώτο γύρο - και συγκεκριμένα, τέσσερις έχουν εκλεγεί με την ενωμένη αριστερά και ένας με τον προεδρικό συνασπισμό. 

Ως εκ τούτου, όλα όσα αφορούν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, είναι, κυριολεκτικά, ανοικτά, αφού θεωρητικά και ο Emmanuel Macron και η ενωμένη αριστερά του Jean-Luc Mélenchon είναι, θεωρητικά, δυνατόν να μην μπορέσουν να εκλέξουν, σε αυτόν τον δεύτερο γύρο, ούτε έναν υποψήφιο, ανεξάρτητα από το συνολικό εκλογικό ποσοστό που θα λάβουν οι δύο αυτοί εκλογικοί συνασπισμοί.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η θητεία του προέδρου της Γαλλίας μετατράπηκε, από επταετής, σε πενταετή, όπως και της Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκατοικήσεις διαφορετικών παρατάξεων στην εξουσία. Επίσης, το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές ακολουθούν λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές, συνήθως, εξασφαλίζει ότι η οι φιλοπροεδρικοι εκλογικοί συνασπισμοί εξασφαλίζουν ένα συντριπτικό πλεονέκτημα για την παράταξη η οποία στηρίζει τον πρόεδρο και το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα με τις μονοεδρικές περιφέρειες στοχεύει, στην ενισχυμένη κυβερνητική σταθερότητα. 

Αλλά η χθεσινή εκλογική διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, που οδήγησε, παρά την μεγάλη αποχή, σε στα αντίθετα αποτελέσματα, αφού όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, ο Emmanuel Macron υπέστη τεράστια ήττα και όπως φαίνεται, θα χάσει - και μάλιστα θα χάσει άνετα - την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού, ουσιαστικά, εισέπραξε ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας, από το εκλογικό σώμα, γεγονός το οποίο είναι, εξαιρετικά, αμφίβολο ότι θα του επιτρέψει να έχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα του επιτρέπει να νομοθετεί, έτσι όπως αυτός επιθυμεί, αφού το άθροισμα των ψήφων των 577 εκλογικών περιφερειών επιβεβαιώνει ότι ο Emmanuel Macron αποτελεί, πλέον πρόεδρο μειοψηφίας. 

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της εφημερίδας Le Monde, το Νupes συγκεντρώνει το 26,11%, το Ensemble 25,88%, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν 18,68%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί 11,30%, η Reconquête του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ 4,25 %, ενώ τα υπόλοιπα εκλογικά ποσοστά μοιράζονται, σε διαφόρους υποψηφίους του κέντρου, της οικολογίας, της άκρας αριστεράς, ή της δεξιάς, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι, στην καταγραφή του εκλογικού αποτελέσματος σημειώνονται αποκλίσεις, διότι δεν είναι σαφής η ένταξη όλων των υποψηφίων. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, υφίστανται και οι αποκλίσεις των αποτελεσμάτων, σε σύγκριση με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο, νωρίτερα, εμφάνισε την παράταξη του Γάλλου προέδρου, οριακά πρώτη με 25,75% των ψήφων, έναντι 25,66% για τη συμμαχία του Jean-Luc Mélenchon, με αντίστοιχη διόγκωση των λεγόμενων "υπολοίπων κομμάτων”. Ως εκ τούτου, τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως τα δημοσιεύει όσα δημοσιεύει ο Monde, βασίζονται στα ίδια στοιχεία, αλλά έχουν και παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα των υποψηφίων, κατά εκλογική περιφέρεια. Έτσι, υπάρχει προσφυγή του Nupes και για έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, από το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε το υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει, ενιαία, τα αποτελέσματα αυτού του συνασπισμού. 

Τοιουτοτρόπως, η εκλογική προσπάθεια του Jean-Luc Mélenchon αποδίδει καρπούς, διότι αφουγκράζεται και εναρμονίζεται, με την δυσανεξία, την δυσφορία, τις επιθυμίες και επιδιώξεις μεγάλων τμημάτων της γαλλικής κοινωνίας, ιδίως, των επισφαλών εργαζόμενων, όπως και όσων προέρχονται, από τα μεταναστευτικά ρεύματα. 

Ο Jean-Luc Mélenchon μίλησε, προχθές το βράδυ, για ήττα του Emmanuel Macron και τον κατηγόρησε ότι έχει κρυφό πρόγραμμα, με περικοπές ύψους 80 δισ. ευρώ, όμως, παρά την νίκη του Νupes, το κέντρο βάρους της γαλλικής πολιτικής ζωής βρίσκεται αρκετά δεξιότερα και η ενωμένη αριστερά  του Jean-Luc Mélenchon δεν φαίνεται να διαθέτει εκλογικές εφεδρείες, εκτός εάν καταφέρει να κινητοποιήσει όσους απείχαν, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. 

Στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή, οι υποψήφιοι του Nupes ανταγωνίζονται, σε 278 μονοεδρικές περιφέρειες με υποψηφίους του φιλοπροεδρικού Ensemble και σε άλλες, 62 με ψήφους του Εθνικού Συναγερμού. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν διεκδικεί 110 έδρες από το Ensemble και άλλες 29 από την κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, ενώ 22 έδρες κρίνονται μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Ensemble. 

Αυτό, που εντυπωσιάζει, αν και κατά την γνώμη μου, ήταν αναμενόμενο, είναι η άρνηση του προεδρικού συνασπισμού Ensemble να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα και η ευκολία με την οποία σπεύδει να τοποθετήσει, εκτός του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, τους αντιπάλους τους, στο Nupes, παρουσιάζοντάς τους, ως εχθρούς της δημοκρατίας. 

Η αλήθεια είναι ότι το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Κάτι τέτοιο έχουν πάθει οι φιλοπροεδρικοί υποψήφιοι και ο Emmanuel Macron.

Ως εκ τούτου, ούτε ψύλλος, στον κόρφο τους, την επόμενη Κυριακή. Τα πράγματα οδεύουν, στο να γίνουν πολύ άσχημα, για τον Γάλλο πρόεδρο και τον προεδρικό συνασπισμό, που τον υποστηρίζει. 

Εμείς δεν έχουμε έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο, από το να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επόμενης Κυριακής 

Και φυσικά, θα τα περιμένουμε.

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ακόμη και αυτή την στιγμή, που γράφω το παρόν σχόλιο, το γαλλικό υπουργειο Εσωτερικών δίνει ψεύδη, ως προς τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, στον πρώτο γύρο των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών . Ιδού :

Αποτελέσματα νομοθετικού σώματος.
Από ministère de l'Intérieur, μέσω dpa-infocom · Πρώτος γύρος · Προκαταρκτικά αποτελέσματα

Κόμματα και ποσοστά, επι %.

Ensemble !
25,7%

NUPES
25,7%

RN
18,7%

LR
10,4%

R!
4,2%

UDI
0,9%

Άλλα κόμματα
14,4%.

Η γαλλική αστική δημοκρατία είναι, προφανώς, προβληματική…


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…