17-19/9/2021 : Οι ρωσικές βουλευτικές εκλογές, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΠΡΦ) και η νοσταλγία για την επιστροφή, στον "σοβιετικό" τρόπο διακυβέρνησης.
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών της 17-19/9/2021, πέρα από την τρέχουσα συγκυρία, πρέπει να γνωρίζουμε την σκληρή πραγματικότητα της βαριάς κληρονομιάς της "σοβιετικής" εποχής και την καταλυτική επίδρασή της, στα μυαλά των Ρώσων πολιτών, αν και από την αυτοκατάρρευση της "Ε.Σ.Σ.Δ.", έχουν περάσει 30 χρόνια.
Αλλά ας δούμε, πρώτα, τα εκλογικά αποτελέσματα, στο 99,3% των καταμετρημενων ψήφων :
Ενιαία Ρωσία (Βλαντιμίρ Πούτιν - Ντμίτρι Μεντβέντεφ) 49,82%.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας 19,00%
Κόμμα Ζιρινόφσκυ 7,49%
Δίκαιη Ρωσία-Πατριώτες-Για την Αλήθεια 7,42%
Νέοι Άνθρωποι 5,35%
Τα κόμματα αυτά εισέρχονται, στην Ανωτάτη Δούμα, με πλήρεις κοινοβουλευτικές ομάδες. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν :
Κόμμα Συνταξιούχων 2,5%
Γιάμπλοκο 1,31%
Κομμουνιστές της Ρωσίας 1,31%
Πράσινοι 0,92%
Ρωσικό Κόμμα για την Δικαιοσύνη 0,8% Πατρίδα 0,68%
Πράσινη Εναλλακτική 0,57%
Κόμμα Ανάπτυξης 0,35%
Πλατφόρμα Πολιτών 0,15%.
Στις 225 μονοεδρικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται οι βουλευτές, με απλό πλειοψηφικό σύστημα, σε έναν γύρο, η Ενιαία Ρωσία κερδίζει 199 έδρες, το ΚΚΡΟ 9 έδρες, η Δίκαιη Ρωσία και οι σύμμαχοί της 8 έδρες , ενώ το Κόμμα Ζιρινόφσκυ, το Γιάμπλοκο, το Κόμμα Ανάπτυξης και η Πλατφόρμα Πολιτών κερδίζουν, από 1 έδρα και έτσι τα 3 τελευταία κόμματα θα μπορέσουν να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, παρά το γεγονός ότι δεν έπιασαν το πλαφόν του 5%, που ορίζει το εκλογικό σύστημα. Ακόμη, 3 υποψήφιοι κερδίζουν, από μια έδρα ο καθένας, ως ανεξάρτητοι, ενώ, 2 έδρες, δεν έχουν, έως τώρα, καταλήξει, ως προς το πού θα πάνε.
Έτσι το κυβερνητικό κόμμα Ενιαία Ρωσία κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές από τις δυνάμεις, που έχασε, σε σχέση με τις εκλογές του 2016, οπότε είχε πάρει το 54% των ψήφων και αν και φαινόταν ότι η πτώση της θα ήταν μεγαλύτερη, πέτυχε, στην τελική περίοδο των εκλογών, να περιορίσει την πτώση των ποσοστών της, μετά από ένα προεκλογικό ντεμαράζ υποσχέσεων και παροχών και με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στην οποία ευνοήθηκε, γι αυτό άλλωστε και την έθεσε σε εφαρμογή.
Από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν ευνοήθηκε το ΚΚΡΟ, το οποίο είχε ταχθεί εναντίον της, όπως είχε ταχθεί και κατά του εκλογικού τριημέρου, που κράτησε η συνολική ψηφοφορία. Η αλήθεια, βέβαια είναι πως το ΚΚΡΟ απέσπασε ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η αποχή από τις εκλογές, έφθασε στο 49% και όσα αναφέρονται παρακάτω, για τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας της ρωσικής κοινωνίας, μπορώ να πω ότι το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι, σχετικά, μικρό.
Το Κόμμα Ζιρινόφσκυ υπέστη μεγάλη ήττα, προφανώς, επειδή ο ίδιος ο Ζιρινόφσκυ έχασε την πειστικότητά στο εθνικιστικό και φιλομοναρχικό ακροατήριο, στο οποίο απευθύνεται. Η πτώση των εκλογικών ποσοστών του ήταν αναμενόμενη.
Εκλογικά κέρδη είχε και η Δίκαη Ρωσία με τους συμμάχους της, με αύξηση, κατά 1,5% την εκλογική της εκλογικής της δύναμης, προσκείμενη, στα αριστερά του εκλογικού φάσματος.
Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ειναι το καινούργιο κεντρώο κόμμα Νέοι Άνθρωποι, αφού έγινε το 5ο κόμμα, το οποίο εισέρχεται, στην Δούμα, γεγονός που είναι πρωτοφανές, στα μετασοβιετικά εκλογικά χρονικά των 30 ετών.
Έτσι το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έπαθε το πατατράκ που φοβόταν, αλλά η αλήθεια είναι ότι μανουβράρησε την ψηφοφορία, έτσι όπως ήθελε, αποκλείοντας τον Αλεξέι Ναβάλνυ και τους υποψήφιους του, από την συμμετοχή τους, στις εκλογές, με τον χαρακτηρισμό τους, ως εξτρεμιστες, κάτι που αποτελεί την νομιμοφανή "αιτία" της εξαίρεσής τους, από το να θέσουν υποψηφιότητα, στις εκλογές.
Το ότι οι, ανοικτά, φιλοδυτικοί υποψήφιοι αδικήθηκαν είναι περισσότερο από προφανές. Όμως, πέραν από την επιβολή της επιθυμίας της φιλοκυβερνητικής ολιγαρχίας, για ένα σύστημα ελεγχόμενων εκλογών, είναι και οι πεποιθήσεις της πλειοψηφίας, της ρωσικής κοινωνίας, για το πολίτευμα, με το οποίο πρέπει να κυβερνάται η Ρωσία, που περιορίζουν, σε σημαντικό βαθμό, τις φιλοδοξίες των φίλων της Δύσης, στην χώρα αυτή.
Αυτό το γεγονός - δηλαδή οι ιδιότυπες φιλοολιγαρχικές πεποιθήσεις, που επικρατούν, στην ρωσική κοινωνία - προκύπτει από αξιόπιστη δημοσκόπηση της 10/9/2021, στην οποία το 49% των ερωτηθέντων επέλεξε το "σοβιετικό" σύστημα διακυβέρνησης, παρά το γεγονός (και ίσως, εξ αιτίας αυτού) ότι αυτό το καθεστώς αυτοδιαλύθηκε.
Επίσης τo 18% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το ολιγαρχικό μετασοβιετικό προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, όπως ισχύει, από τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ οι υποστηρικτές των καθεστώτων της δημοκρατίας της Δύσης, περιορίζονται στο πτωχό 16%.
Και αυτό λέει πολλά...
Σχόλια