2021 : Τι θα φέρει η νέα πενταμερής διάσκεψη, για το Κυπριακό; (Ο τουρκικός στρατός θα φύγει, μόνο έτσι όπως ήλθε, στην Κύπρο. Με την χρήση της βίας).
Μπορεί οι προκαταρκτικές συνομιλίες, για μια νέα πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, να κατέρρευσαν, όμως, ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, όπως δήλωσε, δεν έχει καμία διάθεση να τα παρατήσει και σχεδιάζει την έναρξη της διαδικασίας, μέσα σε λίγους μήνες, από τώρα, παρά τις αντίθετες θέσεις των δύο μερών και ιδίως της Άγκυρας, η οποία στηρίζει την θέση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για τον διαμελισμό της Κύπρου σε δύο χωριστά κράτη, χωρίς κανέναν δεσμό μεταξύ τους.
Όλα αυτά, φυσικά, σημαίνουν ότι τίποτε δεν τελείωσε και ότι το ζήτημα της πενταμερούς διάσκεψης, απλώς, αναβάλλεται.
Η ουσία, στην όλη υπόθεση είναι, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι πραγματικη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού, από την βόρεια Κύπρο. Αλλά ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να φύγει, μέσα από μια απλή διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων.
Ο τουρκικός στρατός θα φύγει - εάν κάποτε φύγει -, έτσι όπως ήλθε. Δηλαδή με την χρήση της βίας.
Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα, χρόνια, που πέρασαν, από το 1974, ελάχιστα έπραξε, για την προσφυγή, στην χρήση της βίας, τα οποία, μάλιστα, από την εποχή του Κώστα Σημίτη, τα εγκατέλειψε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πενταμερής διάσκεψη, για το Κυπριακό, αν ποτέ γίνει, καλύτερα είναι να μην πραγματοποιηθεί, ή να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού δεν πρόκειται να φέρει την εκδίωξη του τουρκικού στρατού και φυσικά, θα νομιμοποιήσει τα τετελέσμενα, από το 1974 και μετά, με δεδομένο ότι ο παρών συσχετισμός δυνάμεων είναι εις βάρος της ελληνικής πλευράς.
Σχόλια
Εάν ήθελαν θα το έκαναν αλλά δεν το θέλουν & δεν το εκαναν διότι θεωρούν τη Τουρκία σημαντικό εταίρο (σε στρατιωτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο)
Μην ξεχνάμε το πως ανάγκασαν τη Σερβία να φύγει από το Κοσσυφοπέδιο, το συριακό στρατό να αποχωρήσει από το Λίβανο, και ακόμα με στρατιωτικη επέμβαση να εκδιώξουν τον ιρακινό στρατό από το Κουβέιτ.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ...
Αλλά δεν χρειάζεται καν στρατιωτική επέμβαση.
Με κυρώσεις και εμπαργκο επιπέδου Ιράν / βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να διαλύσουν τη τουρκική οικονομία και να τη πιέσουν σοβαρά να αποχωρήσει.
Δεν είναι μόνο η κατεχόμενη Κύπρος. Η Τουρκία έχει παράνομη στρατιωτική κατοχή στη βόρεια Συρία, παράνομη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, παράνομες διεκδικήσεις εναντίων ελληνικών θαλάσσιων περιοχών. Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ
Αλλά αντίθετα έχουν βάλει τη Τουρκία έως και τη τελωνειακή ένωση της ΕΕ, πριν μερικά χρόνια τη θεωρούσαν και υποψήφια χώρα μέλος της ΕΕ ! Η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ και σως πρόσφατα αγόραζε και οπλικά συστήματα από ευρωπαϊκές χώρες και τη δύση
Όπως οι δυτικοί αντιμετώπιζαν πολύ φιλικά την Οθωμανική αυτοκρατορία, το ίδιο κάνουν δεκαετίες τώρα με τη Τουρκία. Ενώ έπρεπε να διαμελιστεί μετά το Α παγκόσμιο πόλεμο, οι δυτικοί εγκατέλειψαν την Ελλάδα και τους Αρμένιους και την κράτησαν ενωμένη να ελέγχει τα στενά και τη Κωνσταντινούπολη (και οι χριστιανοί πληθυσμοί εκδιώχτηκαν). Τη στήριξαν μετά το β Παγκοσμιο πόλεμο και ως ανάχωμα στη Ρωσία ΕΣΣΔ
Αντίθετα, εχθρός τους παραμένει η Ρωσία παρά το ότι είναι μια ευρωπαϊκή (& χριστιανική) χώρα την αντιμετωπίζουν πολύ χειρότερα από την ισλαμική, αυταρχική και ημι-δικτατορικη Τουρκία
Υπάρχει λοιπόν στήριξη προς τη Τουρκία και "ξέπλυμα" της πολύ βρώμικης και γενοκτονικης ιστορίας της