Θα τολμήσει, όντως, ο Joe Biden να αποπειραθεί να βάλει την Ουκρανία, στο NATO; (Αν ναι έρχεται πόλεμος. Ελπίζω πως όχι. Αλλά το τι ελπίζω εγώ, δεν έχει καμία σημασία).




Μετά την ορκομωσία του Joe Biden, ως προέδρου των ΗΠΑ, απαραίτητο είναι να περιμένουμε να δούμε την πολιτική, που θα εφαρμόσει, στις διεθνείς σχέσεις της χώρας του και ιδίως, αυτές με την Ρωσία, διότι η ιστορία του νέου Αμερικανού προέδρου, στο πεδίο αυτό, δεν είναι καθόλου καλή.

Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι, απλώς, ιστορικό, εάν δούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, της οικογένειας Biden, σε υποθέσεις διαπλοκής, στην ουκρανική οικονομική και πολιτική ζωή, επί εποχής Ποροσένκο, αλλά και τώρα. 

Το πρόβλημα του εγγενούς συμφεροντολογικού, ιδεολογικοφανούς, αλλά κυρίως, στρατηγικού αντιρωσισμού του προέδρου Joe Biden είναι, απολύτως, παροντικό και θα καταστεί δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με συγκεκριμένες και άκρως, επικίνδυνες δράσεις, εάν λάβουμε, υπόψη μας, την πρόσφατη δήλωσή του ότι σκοπεύει να εντάξει την Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ, αλλάζοντας, άρδην, τις γεωπολιτικές ισορροπίες, στην Μαύρη Θάλασσα, στην κεντροανατολική Ευρώπη, αλλά και στον εγγύτερο ευρασιατικό χώρο.

Η προεδρία Biden σημαίνει ότι, μετά την εποχή του Donald Trump, η επάνοδος, στην διοίκηση της Ουάσινγκτων, της μερίδας αυτών, που εκπροσωπούν την ολιγαρχία του βαθέος αμερικανικού κράτους και την κυριαρχία του, στον πλανήτη, είναι δεδομένη. Και φυσικά, αυτή η επάνοδος πρόκειται να σημαδευετεί, από πράξεις, οι οποίες θα θέσουν τέρμα, στις ειδυλλιακές σχέσεις Trump - Πούτιν και στις σχέσεις συνεννόησης, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Εκ των πραγμάτων, η εκπαραθύρωση του Donald Trump, από την εξουσία, σημαίνει την επιστροφή του άμεσου κινδύνου ενάρξεων πολέμων, οι οποίοι, όταν ξεσπάσουν, θα μετεξελιχθούν, σε περιφερειακούς πολέμους, γεγονός που θα σημάνει ότι αυτοί είναι, σφοδρότατα, πιθανόν, να γενικευθούν. 

Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο, στην διεθνή σκηνή, είναι η Ουκρανία και το μακροχρόνιο πρόβλημα, που δημιούργησαν, η πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014 και το αντιρωσικό καθεστώς, που εγκαθιδρύθηκε, εκεί, με την, εχθρική, μεν, αλλά υπαρκτή, δε, ανοχή της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Joe Biden, λίγο πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι σκοπεύει να εντάξει την Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ, κάτι, στο οποίο η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αντιτίθεται, σφοδρότατα και προφανώς, θα πράξει ό,τι πρέπει να πράξει, προκειμένου να μην συμβεί. 

Οι προθέσεις αυτές της Μόσχας είναι, σαφέστατα, γνωστές, στην Ουάσινγκτων και στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος, με δεδομένη την ανεπάρκειά του, στα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας του, αφού πάνω από 40 χρόνια ασχολείται, με αυτήν και έχει πέσει έξω, σε ολα, σχεδόν, τα θέματα, με τα οποία έχει καταπιαστεί, καθίσταται επικίνδυνος να ξεκινήσει έναν πόλεμο, στην Ουκρανία, τον οποίο, μάλιστα, εάν επιχειρήσει, θα τον χάσει. 

Είναι περισσότερο, από προφανές ότι η μοσχοβίτικη ολιγαρχία δεν πρόκειται να επιτρέψει την επέκταση της ρωσικής γεωπολιτικής καταστροφής, που επήλθε, με την αυτοδιάλυση της "Σοβιετικής Ένωσης". 

Και φυσικά, αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ελίτ θα αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας, στο ΝΑΤΟ, με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ακόμη και - πρωτίστως - με πόλεμο. 

Θα τολμήσει, λοιπόν, ο Joe Biden να αποπειραθεί να βάλει την Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ; 

Ελπίζω πως όχι. Αλλά, όπως έγραψα, το τι ελπίζω εγώ δεν έχει καμία σημασία. 

Το μέλλον είναι μπροστά μας και θα δούμε τι μας επιφυλάσσει. 

Σχόλια

Ο χρήστης Dimit είπε…
Προς το παρόν προσπαθεί να ξεκινήσει άμεσα μια πορτοκάλι επανάσταση στην Ρωσία.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η προσπάθεια είναι απέλπιδα. Δεν υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Ο Πούτιν είναι κυρίαρχος, στο εσωτερικό.

Το τι θα γίνει, στο εγγύς εξωτερικό, είναι το πρόβλημα,
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Με μαζική συγκατάβαση κυρίαρχος, ακόμα και προσωπικότητες όπως ο Κασπάρωφ δεν έχουν κανένα έρεισμα μέσα στον κόσμο.
Ο χρήστης NF είπε…

@tassosanastassopoulos
Η Ουκρανια στο ΝΑΤΟ; Δεν υπαρχει περιπτωση οι ΗΠΑ να τολμησουν τετοιο πραγμα, μετα την αναγεννηση της ρωσικης στρατιωτικης ισχυος, η οποια επεδειχθη το 2014-2015.
Ολοι ξερουμε τι θα ακολουθησει.Ρωσικη στρατιωτικη επεμβαση, και καταληψη αν οχι ολοκληρης, τουλαχιστον της μιση χωρας (του φιλορωσικου τμηματος της)
Και τοτε ειτε οι ΗΠΑ θα βαλλουν την ουρα στα σκελια, με την αξιοπιστια του ΝΑΤΟ να καταρρεει, ειτε θα πρεπει να πολεμησουν. Το τελευταιο ειναι λιγακι χλωμο, και εξηγω γιατι:
Ο Αμερικανος δημοσιογραφος Σταντς Τερκελ, ηταν στρατιωτης στις αμερικανικες δυναμεις κατοχης στη Γερμαμια το 1946, στο ξεκινημα του Ψυχρου Πολεμου, και εγραψε το εξης: "Κανενας απο εμας του φανταρους δεν ειχε το στομαχι να πολεμησει με τους Ρωσους. Ημασταν αρκετα πληροφορημενοι απο τα δελτια ειδησεων ωστε να γνωριζουμε για το Στάλινγκραντ. Οι φωτογραφιες των νεκρων στρατιωτων στα γερμανικα σπιτια που μπαιναμε ηταν αδιαψευστος μαρτυρας: Μαυρη κορδελα, Ανατολικο Μετωπο, οι 9 στους 10".

Αυτα που ξερανε οι Αμερικανοι επι Γέλτσιν τελείωσαν αγαπητε. Αλλαξαν οι ισορροπιες στην πρωην ΕΣΣΔ.Κυριαρχος της καταστασεως ειναι πλεον ο Βλαδίμηρος ο οποιος με μια σειρα απο κεραυνοβόλους ενεργειες, επεβαλλε μια ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

@Dimit
Θετεις μια ενδιαφερουσα διασταση. Πραγματι, γιατι να γυρισει πισω ο Ναβαλνυ, στο στομα του λυκου; Δεν αποκλειεται να τον παρεσυραν τον κακομοιρη, να του εταξαν οτι θα ηγηθει αυτος της πορτοκαλι επαναστασης.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μακάρι να έχεις δίκιο. Ο γέρος, όμως, έχει και προσωπικά συμφέροντα, στην Ουκρανία.

Και προφανώς, ο Ναβαλνυ δεν γύρισε, τυχαία, στην Ρωσία. Δεν έχει, όμως, σοβαρή επιρροή, στην ρωσική κοινή γνώμη.

Θα δούμε.
Ο χρήστης NF είπε…
Βεβαιως και εχει επιρροη, αλλιως δεν θα τον μπαγλάρωνε ο Βλαδίμηρος.
Αυτο ομως δεν σημαινει οτι μπορουσε να κανει πορτοκαλί επανασταση. Τον γελασαν οι της CIA, και τον εστειλαν πισω στο στομα του λυκου. Αναλωσιμος και για τους μεν και για τους δε. Και οι Γερμανοι του δινανε πολιτικο ασυλο και του λεγανε να κατσει στα αυγα του, του λεγανε "Ναβαλνυ κατσε φρονιμα και γίνε νοικοκυρης". Αλλα αυτος δεν τους ακουσε, πιστεψε αφελως τους Αμερικανους και πηγε να τα βαλλει με ολη την FSB, ως συγχρονος Δον Κιχώτης, και φυσικα την πατησε.

Δεν εχει συμφεροντα ο γερος στην Ουκρανία. Παραμυθια του Τραμπ ηταν αυτα. Απλως ο μικρος χρησιμοποιησε το ονομα του γερου για να παρει μια καλοπληρωμενη θεση. Αυτο ηταν ολο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…