2013 - 2019 : Αύξηση των θανάτων, στην Ελλάδα, κατά 77,54%! (Το ευρώ και η ζώνη του, βλάπτουν, βαρύτατα, την υγεία και σπέρνουν τον θάνατο).
Η βαρύτατη οικονομική κρίση, που έπληξε την ελληνική κοινωνία, από την εποχή της έλευσης των Μνημονίων, έχει αφήσει και φυσικά, συνεχίζει, ακάθεκτα, να αφήνει το, επίσης, βαρύτατο και καταθλιπτικό αποτύπωμά της και στην υγεία, όπως και στην θνησιμότητα του πληθυσμού της χώρας.
Τα στοιχεία, που απεικονίζουν την αλματώδη αύξηση των θανάτων, από το 2013, μέχρι τα τελευταία στοιχεία, που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, για το 2020, είναι σαφέστατα και προφανώς, καταθλιπτικά, ως δείκτες της πολύ κακής κατάστασης, που επικρατεί, αφού οι θάνατοι έφθασαν, στους 135.732 – όταν, το 2013, έφθαναν, στους 70.830 - και οι γεννήσεις, γύρω, στις 75.000. Και φυσικά, αυτή η απογοητευτική κατάσταση πρόκειται να συνεχισθεί, επί μακρόν.
Ας δούμε τα σχετικά στοιχεία των θανάτων, κατά τα προηγούμενα χρόνια, έτσι όπως μας τα έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών :
2013 : 70.830 θάνατοι.
2014 : 114.088 θάνατοι.
2015 : 121.785 θάνατοι.
2016 : 118.623 θάνατοι.
2017 : 124.832 θάνατοι.
2018 : 120.866 θάνατοι.
2019 : 125.755 θάνατοι.
2020 : 135.732 θάνατοι.
Αυτό, που καθίσταται σαφές, είναι ότι η Ελλάδα, πλέον, κατά την διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, σκοτώνει και συνεχίζει να σκοτώνει τους ανθρώπους της και έχει εισέλθει, σε μια μακρά περίοδο καλπάζουσας παρακμής, η οποία δεν έχει έναν ορατό ορίζοντα τερματισμού της, αφού συνοδεύεται και από το σταθερό αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων, όλο αυτό το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα (το 2020, υπολογίζεται, από τα τρέχοντα στοιχεία, ότι ο ελληνικός πληθυσμός εμφάνισε μείωση, κατά 0,09%).
Εδώ, καθίσταται σαφές, παρά την διαρκή απόσυρση, από την δημόσια συζήτηση, των παραπάνω στοιχείων, ότι δεν έχουμε να κάνουμε, με μια κάποια απλή διαδικασία αύξησης των θανάτων, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας μας.
Η αλματώδης αύξηση, κατά 61,07%, των θανάτων, από το 2013, στο 2014 και η αυξητική τους πορεία, έως το 2019 - με έτος σύγκρισης, το 2013 -, κατά 77,54%, μας δείχνει ότι η καταστροφική μνημονιακή πολιτική, που ακολουθήθηκε, όλη την προηγούμενη δεκαετία, έχει αφήσει το βαθύ και επίσης, καταστροφικό αποτύπωμά της και στην μεγάλη αρνητική δημογραφική πορεία του πληθυσμού της χώρας, κατά την ίδια χρονική περίοδο. (Το 2020, το ποσοστό αύξησης των θανάτων, σε σχέση, με το 2013,ανεβαίνει, στο 91,63%!).
Προφανώς, η διαρκής χειροτέρευση της κατάστασης, στον χώρο της δημόσιας – και όχι μόνο – υγείας, με την υπόκωφη κατάρρευση των δομών και των υπηρεσιών, που προσφέρει, και η οποία οφείλεται, στην τεράστια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το φυσικό αποτέλεσμα των Μνημονίων, που επέβαλαν, στην ελληνική κοινωνία οι ξένοι δανειστές και το εντόπιο πολιτικό προσωπικό της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, που απεδέχθη και εφάρμοσε τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ και των ευρωθεσμών, προκειμένου η ελληνική οικονομία να παραμείνει προσκολλημένη, στο ευρώ και την ζώνη του.
Αλλά, όπως γράφουμε, αυτά, δυστυχώς, δεν αναφέρονται, στις δημόσιες συζητήσεις, που διεξάγουν τα συστημικά ΜΜΕ, που ελέγχονται, από την εγχώρια ολιγαρχία, διότι η εντόπια ελίτ και το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν επιθυμούν να συζητηθούν, επειδή είναι δυσάρεστα και εξόχως, ενοχλητικά.
Όμως, το ζήτημα της, έντονα, αρνητικής εξέλιξης της ελληνικής δημογραφίας, που και αυτή δείχνει ότι το ευρώ κάνει κακό στην υγεία και σπέρνει τον θάνατο, πρέπει, πάντοτε, να αναδεικνύεται.
Και αυτό προσπαθεί να αναδείξει, με τις μικρές του δυνάμεις, αυτό εδώ το μπλογκ…
Σχόλια
"Τάσος Αναστασόπουλος Μια διόρθωση μόνον. Το 2013 οι θάνατοι ανήλθαν στους 111.794, έναντι 116.668 το 2012, 111.098 το 2011 και 109.084 το 2010. Το πρόβλημα με τη λάθος εγγραφή του 2013 έγκειται στο ότι μάλλον στις ανακοινώσεις του υπουργείου εσωτερικών περιλαμβάνεται μόνον το μισό του 2013, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν να δημοσιεύουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Το σκεπτικό του άρθρου όμως δεν αλλάζει".
Εάν ισχύουν όσα αναφέρει, τότε, αλλάζουν αρκετά πράγματα, αφού, από το 2013, μέχρι το 2019, οι θάνατοι, στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί, κατά 11,10% και το 2020, κατά 21,41%, με έτος βάσης, το 2013.
Προφανώς, τα συγκριτικά μεγέθη αλλάζουν, προς τα κάτω, κατά πολύ. Όμως, η ουσία της όλης επιχειρηματολογιας μου, στο άρθρο, δεν διαφοροποιείται.
Το ευρώ και η ζώνη του, βλάπτουν, βαρύτατα, την υγεία και σπέρνουν τον θάνατο...
"Τάσος Αναστασόπουλος Αλλάζει το ποσοστό, αλλά η σταδιακή αύξηση της θνησιμότητας εξ αιτίας των μνημονίων, με παράλληλη επίσης σταδιακή μείωση των γεννήσεων από χρόνο σε χρόνο είναι απολύτως αληθή γεγονότα. Όλη τη δεκαετία μόνον 3 χρονιές είχαμε μείωση των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη, τα 2013, 2016 και 2018, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες 7 χρονιές είχαμε σημαντική αύξηση των θανάτων, ενώ και οι κυλιόμενοι μέσοι όροι 5ετίας είχαν σταθερή αύξηση, από τους 112.547 την 5ετία 2010-14, 115.087 (2011-15), 116.592 (2012-16).... φτάσαμε τις 125.114 την 5ετία 2016-2020".
Ομολογουμένως, πολύ διαφωτιστικά...
Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε ένα πιο κοινωνικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας και καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία.
Η κατάσταση σε μέρος των δημοσίων νοσοκομείων είναι τραγική, από άποψη υλικών, υποδομών και ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικου. Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και πριν το ΔΝΤ αλλά στα χρόνια των μνημονίων & των lockdown
έγιναν χειρότερα...
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έμειναν άνεργοι και ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα χειροτέρευση της ποιότητας ζωής, υγείας και περίθαλψης τους
Είναι επίσης πολλοί θάνατοι όπως από καρδιακά νοσήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν & αφορούν σχετικά νέους ανθρώπους από 45 έως 60 ετών.
Χιλιάδες Έλληνες πρέπει να πληρώσουν φακελάκι για να εγχειριστουν αλλιώς μένουν σε λίστες αναμονής....
Άλλοι θάνατοι είναι επίσης οι αυτοκτονίες που οφείλονται και στην οικονομική κρίση
Άλλο μεγάλο μέρος θανάτων και σοβαρών τραυματισμών είναι τα τροχαία, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ σε αριθμό νεκρών τραυματιών ανά πληθυσμό. Θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά αλλά αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές στα θέμα των συγκοινωνιών και μεταφορών, τη ποιότητα του οδικού δικτύου, το τρόπο οδήγησης και τον αυστηρό έλεγχο και καταστολή όσων οδηγούν επικίνδυνα
Όσο αφορά το θέμα των γεννήσεων και της μετανάστευσης των νέων σχετίζεται και αυτό με την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα
Βέβαια οι δείκτες γεννήσεων ήταν χαμηλοι ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 αντίστοιχα με άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία κλπ που βιώνουν τη γήρανση των πληθυσμών τους.
Επίσης οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης βιώνουν τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα από το 1990 έως σήμερα μετά τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ
Εάν υπήρχε μια ομαλή οικονομική κατάσταση και σημαντικές παροχές προς τις νέες μητέρες, οι γεννήσεις ίσως ήταν λίγο υψηλοτερες (αλλά πάλι θα υπολείπονταν των 2.1 παιδιών ανά γυναίκα).
Το κόστος γέννησης ενός παιδιού και ανατροφής του είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ το κράτος δεν προσφέρει παροχές. Ακριβά επίσης κοστίζουν οι γεννήσεις αφού πολλές μητέρες συνήθως πληρώνουν ιδιωτικές κλινικές και καισαρικές επεμβάσεις. Μετά οι γονείς πληρώνουν τεράστια έξοδα για φροντιστήρια και σπουδές. Το κράτος ναι μεν παρέχει υποτυπώδη δωρεάν υγεία και παιδεία, αλλά οι Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους στρέφονται σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας και παιδείας, δείγμα του στρεβλου συστήματος που επικρατεί
Αρκετές γυναίκες επίσης δεν προχωρούν σε τεκνοποίηση και για προσωπικούς λόγους η επειδή έχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις δυτικές κοινωνίες. Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι...
Είναι δεδομένο όμως ότι η επιβολή των μνημονίων προκάλεσε τεράστια ζημιά στην ελληνική κοινωνία & οικονομία με ολέθριες συνέπειες στην υγεία των πολιτών
Και η εισαγωγή αλλοδαπών να καλύψει το κενό δεν θα φέρει λύση αλλά θα προκαλέσει νέα και τεράστια προβλήματα (όπως γίνεται στην δυτική Ευρώπη με τρομοκρατία, εγκληματικότητα, γκετοποιηση, εγκληματικότητα κλπ)
Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεις τα στοιχεία ενός οκταμηνου, ως ετήσια στοιχεία (ομιλώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση, για το 2013) και να θέλεις να είσαι σοβαρό κράτος.
Σε καμία περίπτωση...