5/7/2015 : Ένας θρίαμβος για το OXI, το οποίο δεν πρέπει να μετατραπεί, σε ΝΑΙ. (Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απειλές για χρήση του seigniorage και η ιστορική ευκαιρία, για την Ελλάδα, να εγκαταλείψει το ευρώ και να αναστείλει την συμμετοχή της, στην ευρωζώνη). It's time to go back to drach...
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Η άνετη επικράτηση του ΟΧΙ, στις (θρασύτατες και καταστροφικές) απαιτήσεις των ξένων δανειστών, στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, παρά το καταιγιστικό παραλήρημα της οργανωμένης παραπληροφόρησης, που ενορχήστρωσαν η γερμανική κυβέρνηση, η μπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ. και η ευρωγραφειοκρατία των Βρυξελλών, μαζύ με την δουλόφρονα εντόπια "ευρωπαϊστική" ελίτ και το υποταγμένο, στους ξένους δανειστές, υπηρετικό πολιτικό προσωπικό της ελίτ αυτής, αποτελεί μια σαρωτική ήττα του σύγχρονου αντιδημοκρατικού - ολιγαρχικού κατασκευάσματος του "υπαρκτού ευρωπαϊσμού".
Η ήττα αυτή των ευρωζωνικών ελίτ ισοδυναμεί, γι' αυτές, με καταστροφή, αφού δυναμιτίζει τα ίδια τα θεμέλια του ευρώ και της ζώνης του και αυτή η πικρή και αδυσώπητη αλήθεια είναι, που τρομάζει όλα αυτά τα αυταρχικά ελιτιστικά γραφειοκρατικά σύνολα, τα οποία τρέμουν και στην ιδέα ότι τέτοια ζητήματα είναι δυνατό, ή πιθανό, να τεθούν, υπό την κρίση των εκλογικών σωμάτων των χωρών της ευρωζώνης.
Το μέγεθος αυτής της καταστροφής, την οποία προσπάθησαν, με κάθε τρόπο, να αποφύγουν, οι ελίτ της ευρωζώνης, είναι ανυπολόγιστο, αφού η ήττα αυτή αφορά τον σκληρό πυρήνα των αρχών του δόγματος του "υπαρκτού ευρωπαϊσμού", ο οποίος κατέλαβε την θέση και αντικατέστησε τον, αλήστου μνήμης, "υπαρκτό σοσιαλισμό", του οποίου, άλλωστε, είναι δίδυμος αδελφός. Και αυτή η ανυπολόγιστη, σε κόστος, καταστροφή είναι που κάνει τις ελίτ της ευρωζώνης να πνέουν μένεα, κατά του Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης και να μην θέλουν να τους ξαναδούν στα μάτια τους.
Μάταια. Τους ξαναβλέπουν και θα τους ξαναδούν.
Η επιχείρηση της ανατροπής της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσα από το λουκέτο, στις ελληνικές τράπεζες, που προσπάθησαν να φέρουν, εις πέρας, ο Μάριο Ντράγκι, η μπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ. και η γερμανική κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον Βόλφγκανγκ Σόϋμπλε, προκειμένου να υποχρεώσουν τον Αλέξη Τσίπρα να ανακαλέσει το δημοψήφισμα και στην συνέχεια, να μεταστραφεί, υπέρ του ΝΑΙ, στις απαιτήσεις των δανειστών και κατόπιν, να χάσει την ψηφοφορία και να υποχρεωθεί να φύγει, απέτυχε, παταγωδώς.
Οι δανειστές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ.) και οι εντόπιοι συνεργάτες τους, έχασαν, πανηγυρικά, την ψηφοφορία. Το ελληνικό εκλογικό σώμα ψήφισε, υπέρ του ΟΧΙ, με το τεράστιο ποσοστό του 61,31%, που αντιστοιχεί σε 3.558.450 ψήφους, ενώ, υπέρ του ΝΑΙ, ψήφισαν 2.245.537 ψηφοφόροι, που αντιστοιχούν στο 38,69%.
Το αποτέλεσμα αυτό, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μετά το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την οργιαστική προπαγάνδα των εντόπιων Μ.Μ.Ε., τα οποία λειτούργησαν, σε καθημερινή βάση, ως ντουντούκες των δανειστών και της καταστροφολόγας επιχειρηματολογίας τους, υπήρξε απρόσμενο, ως προς την ευρεία έκταση της επικράτησης του ΟΧΙ, η οποία, εν τέλει, θα ήταν μεγαλύτερη, εάν δεν είχε επικρατήσει η σαρωτική προπαγάνδα των οργάνων των (αλλά και των ιδίων των) ξένων δανειστών. Και θα ήταν, ακόμη, μεγαλύτερη, εάν ο Μάριο Ντράγκι, δεν είχε κλείσει τις ελληνικές τράπεζες.
Τελικά, μετά το τεράστιο ψυχολογικό σοκ, που υπέστη ο ελληνικός πληθυσμός, από το κόψιμο, από την Ε.Κ.Τ., της χρηματοδότησης, μέσω του E.L.A., του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αμέσως μετά την ανακοίνωση, από τον Αλέξη Τσίπρα, της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, για την έγκριση, ή την απόρριψη των απαιτήσεων των ξένων δανειστών και το, μεγάλης έκτασης, bank run, που ακολούθησε, από το βράδυ της Παρασκευής 26/6/2015 και αφού η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κλείσει τις τράπεζες, για 10 ημέρες και ουσιαστικά, επ' αόριστον, αυτό, που, στην συνέχεια, συνέβη, ήταν λιγότερο πολύπλοκο, από ό,τι αναμενόταν.
Έτσι, αυτό, που ακολούθησε, ήταν ότι ο πληθυσμός της χώρας, αφού το σοκ αυτό καταλάγιασε, αρνήθηκε να στραφεί, εις βάρος των συμφερόντων του, με αποτέλεσμα να απορρίψει τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, μετά τις πρώτες ημέρες, στην διάρκεια των οποίων επικράτησε ο φόβος, όσο πλησίαζε η ημέρα της κάλπης, συνήλθαν και ψήφισαν, με βάση τα συμφέροντά τους και όχι, με βάση τα "ευρωπαϊστικά" ιδεολογήματα του παλαιού πολιτικού κόσμου και των νέων ανδρεικέλων της διαπλοκής. Γι' αυτό και απέρριψαν τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών, δίνοντας ένα συντριπτικό κτύπημα, στην εντόπια "ευρωπαϊστική" ολιγαρχία και στα απομεινάρια του παλαιού πολιτικού κόσμου.
Έτσι, υπό το βάρος της δεύτερης ήττας της περασμένης Κυριακής, που ήταν, πολύ μεγαλύτερη, από εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, πριν από, σχεδόν, ένα μήνα, είχε εγκαταλείψει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, υποχρεώθηκε και αυτός να ακολουθήσει τον ίδιο πικρό και ατιμωτικό δρόμο, προς τον σκουπιδοτενεκέ, που ακολούθησε και το έτερο του ήμισυ, στην προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτούμενος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό, που κατάφεραν, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το να εκμεταλλευθούν την δυναμική, που τους εξασφάλισε η πρόσφατη νίκη τους, στις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015 και έβαλαν την σφραγίδα τους, στο τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής 5/7/2015, υπερνικώντας την καταιγιστική προπαγανδιστική εκστρατεία των ξένων δανειστών και των εντόπιων υπηρετών τους, η οποία αποσκοπούσε, στην καλλιέργεια και την διασπορά του τρόμου, μεταξύ των ψηφοφόρων, οι οποίοι, μετά από μια 5ετή καταιγιστική προσπάθεια των ξένων τοκογλύφων και των εντόπιων οργάνων τους, να τους ενοχοποιήσουν, για την δημιουργία και την διόγκωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, έχουν αντιληφθεί ότι οι ίδιοι, ουδόλως, φταίνε, για την εξέλιξη αυτή.
Αυτή η πεποίθηση, που έχει αρχίσει, εδώ και πολύ καιρό, να σχηματίζεται, στα μυαλά του ελληνικού πληθυσμού, δεν είναι καθόλου εσφαλμένη. Εάν η εντόπια "ευρωπαϊστική" ελίτ, με όργανο τους ημιαμόρφωτους "εκσυγχρονιστές" του Κώστα Σημίτη, δεν προχωρούσε, το 2002, στην ένταξη της Ελλάδας, στην ευρωζώνη, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα μετατρεπόταν, από ένα - κατά 80% - δραχμικό χρέος, δηλαδή, από ένα αυτοεξυπηρετίσιμο χρέος, που ήταν εκφρασμένο, στο μαλακό τοπικό νόμισμα της χώρας, σε ένα χρέος εκφρασμένο στο σκληρό ευρώ και το οποίο ήταν, πλέον, αδύνατο να εξυπηρετηθεί, οδηγώντας το ελληνικό κράτος και συνακόλουθα και την ελληνική οικονομία, στην αφανή και υπόκωφη χρεωκοπία του 2002, που προέκυψε, αυτόματα και αυτοδίκαια, λόγω της αλλαγής του νομίσματος της χώρας, με την αντικατάσταση της μαλακής δραχμής, από το σκληρό ευρώ.
Και φυσικά, το τεράστιο - αλλά, έως τότε, ακίνδυνο και εν πολλοίς χρήσιμο - αυτό δημόσιο χρέος, που, τότε, μετατράπηκε, σε ευρώ και το οποίο, από εκείνη την εποχή - και πολύ πριν από αυτήν - υπερέβαινε το 100% του ελληνικού ΑΕΠ, δεν θα επωλείτο, από τις ελληνικές τράπεζες, που ήσαν οι κύριοι κάτοχοί του, μέχρι το 2002, στις ξένες τράπεζες και στους άλλους σκιώδεις διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, γεγονός, το οποίο οδήγησε, στην τωρινή καταστροφή, η οποία εξελίσσεται και απέχει, μακράν, από τον τερματισμό της.
Βέβαια, οι διεθνείς σκιώδεις και επίσημοι τραπεζίτες, που αγόρασαν το ελληνικό δημόσιο χρέος γνώριζαν, μέχρι την μικρότερη λεπτομέρεια, την κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα και φυσικά, η συστηματική καλλιέργεια της πεποίθησης ότι η διεθνής μπατιροτραπεζοκρατία εξαπατήθηκε, και δεν γνώριζε, τίποτε, αποτελεί, μια σκέτη βλακεία και είναι, καθ΄ολοκληρίαν, ψευδής και απατηλή.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας αγόρασε αυτά τα δάνεια, για να κερδίσει χρήματα, από τις συναλλαγές αυτές και οι ευρωθεσμοί, όπως και το Δ.Ν.Τ., αγόρασαν και χρηματοδότησαν το ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσω των δανειστικών συμβάσεων και των Μνημονίων, ύστερα από την ουσιαστική ελληνική χρεωκοπία του Απριλίου του 2010 και μετά, για να διασώσουν τις τράπεζες, που είχαν εκτεθεί, στο ελληνικό δημόσιο χρέος (και όχι μόνο σε αυτό).
Αυτή η πραγματικότητα, έστω και αργά, έχει γίνει κατανοητή, στον ελληνικό πληθυσμό και φυσικά, μαζύ με τις καταθλιπτικές συνθήκες της ζωής και την ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων αυτής της χώρας, οδήγησαν το ελληνικό εκλογικό σώμα, στην απόρριψη των απαιτήσεων των ξένων δανειστών, την περασμένη Κυριακή.
Αλλά, από εδώ και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα, για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η άνετη επικράτηση του ΟΧΙ, περιορίζει, κατά πολύ, τα περιθώρια ελιγμών της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία δεν συμμετέχει, πλέον, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος παραιτήθηκε, από την θέση του υπουργού Οικονομικών, αντικαθιστάμενος, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πράγματι, πέρα από τις πολύ μεγάλες διαπραγματευτικές δυσκολίες, που προξενεί το τεράστιο πλήγμα, που υπέστησαν οι ευρωζωνιτικές ελίτ και οι δανειστές, στο σύνολό τους, εξ αιτίας της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος, το οποίο αφορούσε τις απαιτήσεις τους, εναντίον των οποίων είχε τοποθετηθεί, ανοικτά, η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες, πανηγυρικά, απερρίφθησαν, είναι και το ίδιο το περιεχόμενο της αρνητικής απάντησης της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού εκλογικού σώματος, που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.
Οι διαπραγματευτικοί ελιγμοί, που μπορεί να κάνει, χωρίς απώλειες, ο πρωθυπουργός, απέναντι στους ηττημένους και κατεξευτελισμένους ξένους δανειστές, τους οποίους - και δικαίως, - αποκάλεσε τρομοκράτες, ο Γιάννης Βαρουφάκης, πριν παραιτηθεί, από υπουργός, όσο και περίτεχνοι και αν είναι, δεν του επιτρέπουν την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, την σύναψη του οποίου, όμως, ζήτησε, με την αίτηση στον ESM, για την παροχή ενός νέου δανείου, το οποίο, φυσικά, δεν μπορεί, παρά να συνοδεύεται και από ένα Memorandum of Understanding.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουμε πει, θέλουν να υπογράψουν μια συμφωνία. Και φυσικά αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να μην είναι ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και μέτρα. Αλλά τέτοια εξουσιοδότηση δεν έχουν, ούτε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ούτε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, όσο και να θέλουν όλοι αυτοί να μετατρέψουν το θριαμβευτικό ΟΧΙ του εκλογικού σώματος, σε ένα ΝΑΙ, αυτό δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τον κατεξευτελισμό τους και τον πολιτικό, κοινωνικό, εκλογικό και κομματικό τους θάνατο, ο οποίος θα ακολουθήσει, εάν προχωρήσουν, σε μια τέτοια κατεύθυνση και μετατρέψουν την εντολή του ΟΧΙ, που ζήτησαν και πήραν, με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στο αντίθετό της.
Αυτή η καταστροφική, για τον ΣΥΡΙΖΑ, φορά των πραγμάτων μπορεί να αργήσει, μπορεί να καθυστερήσει, λιγότερο, ή περισσότερο, αλλά, στο τέλος της όλης διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί, εάν αποτολμηθεί μια μετατροπή της λαϊκής εντολής, στο αντίθετό της. Και αυτό θα συμβεί, υπό όποια μορφή και με όποιο περιτύλιγμα και αν επιχειρηθεί μια τέτοια τερατογεννετική μετατροπή του περιεχομένου του ΟΧΙ, υπέρ του οποίου τάχθηκε το 61,3% του εκλογικού σώματος, το οποίο, προφανέστατα, έλαβε υπόψη του και τον "κίνδυνο" της εξόδου της Ελλάδας, από την ευρωζώνη, έτσι όπως αυτός, ρεαλιστικά, τέθηκε, από τα κόμματα του "υπαρκτού ευρωπαϊσμού". Και τον οποίο "κίνδυνο", προτίμησε να αγνοήσει, ως δευτερεύοντα, ή, ακόμη και να αποδεχθεί την έλευσή του, σε σχέση, με το διακύβευμα των σαρωτικών υφεσιακών μέτρων λιτότητας, επί των οποίων κλήθηκε να ερωτηθεί και τα οποία απέρριψε, πανηγυρικά.
Όμως, μια τέτοιου είδους παραποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας - η οποία, εάν επιχειρηθεί, αυτό θα γίνει, στο όνομα της παραμονής της Ελλάδας, στην ευρωζώνη - δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί. Και αυτό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν να κεφαλαιοποιήσουν τα εκλογικά και πολιτικά κέρδη τους και να κρατήσουν την εξουσία, με αποτέλεσμα η λύση του πολύπλοκου προβλήματος, ενώπιον του οποίου βρίσκονται, με δική τους πρωτοβουλία και με δική τους υπαιτιότητα, αφού οι ίδιοι προκάλεσαν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, τις οποίες, κάλλιστα, μπορούσαν να αποφύγουν, να καθίσταται γριφώδης και εξαιρετικά δυσεπίλυτη.
Αλλά η λύση αυτού του αντιφατικού γρίφου προσκρούει, ανοικτά και χωρίς δυνατότητα πολλών παρερμηνειών, στην ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, έτσι όπως αυτό εκφράστηκε και στις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015, αλλά και πολύ περισσότερο, την περασμένη Κυριακή. Και η ετυμηγορία αυτή δυσκολεύει, αφάνταστα, τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς και τα περιθώρια κινήσεων του πρωθυπουργού, αφού δεν του επιτρέπει την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, με μέτρα λιτότητας, δείχνοντάς του τον δρόμο, προς την καθιέρωση νέου εθνικού νομίσματος.
Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να υπογράψουν νέο Μνημόνιο, αλλά αυτό είναι διατεθειμένοι να το κάνουν, με τους δικούς τους όρους. Και είναι δεδομένο ότι δεν θα το κάνουν και δεν θα υπογράψουν ένα νέο Μνημόνιο, εάν αυτό δεν ταιριάζει με ένα μίνιμουμ, από τις απαιτήσεις τους, όσο και αν αυτό το ελάχιστο των απαιτήσεών τους δεν είναι ορατό, στο ευρύ κοινό.
Για τον λόγο αυτόν, είναι προφανές ότι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν πολλά και ποικίλα επιχειρήματα και θα γίνουν διάφοροι εκβιασμοί, οι οποίοι δεν πρόκειται να είναι, πάντοτε, αληθινοί, αφού θα υπάρξουν, εκατέρωθεν, μπλόφες. Το παιχνίδι, από, εδώ και πέρα, θα είναι πολύ σκληρό, έως άγριο, αφού οι ευρωζωνικές ελίτ και η γερμανική κυβέρνηση, μετά το χουνέρι, που έπαθαν, με την διεξαγωγή και το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, δια του οποίου οι προτάσεις τους και οι ίδιες αποδοκιμάστηκαν, αγρίως, χωρίς να καταφέρουν να ανατρέψουν την ελληνική κυβέρνηση και να εκπαραθυρώσουν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχουν και πολλά περιθώρια ελιγμών.
Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, γι' αυτό και θα χρησιμοποιήσει "αντισυμβατικά" όπλα, τα οποία (εάν, όντως, τα χρησιμοποιήσει) θα πλήξουν, καίρια και σε ζωτικά σημεία το ευρώ και την ζώνη του. Έτσι, σύμφωνα, με όσα διαβάζω, πληροφορούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να ασκήσει, υπό το νομικό καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και αφού ξεφορτωθεί, με κάποιο τρόπο τον τωρινό διοικητή της και πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης των σαμαροβενιζέλων Γιάννη Στουρνάρα, το seigniorage, με εκτύπωση ευρώ, χωρίς την σχετική έγκριση της Ε.Κ.Τ.
Φυσικά, διαβάζοντας το ενδιαφέρον κείμενο, στο ενημερωτικό οικονομικό μπλογκ του Zerohedge, (δείτε το σχετικό κείμενο : Greece Contemplates Nuclear Options: May Print Euros, Launch Parallel Currency, Nationalize Banks, ή εναλλακτικά, το : http://sgtreport.com/2015/07/greece-contemplates-nuclear-options-may-print-euros-launch-parallel-currency-nationalize-banks/ , διότι το αρχικό άρθρο, στο Zerohedge, όλως αιφνιδιαστικά, εξαφανίστηκε, από την ηλεκτρονική διεύθυνση, στην οποία εμφανιζόταν, μέχρι χθες ), στο οποίο ο αρθρογράφος Tyler Durden αναφέρεται, σε λεπτομέρειες, χωρίς να εκθέτει και τις πηγές του (αν και η γνώμη μου είναι ότι πηγή του δημοσιεύματος αυτού πρέπει να είναι ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης), δεν μπορώ να μην περιαυτολογήσω, αναφέροντας ότι αισθάνομαι, σε έναν μεγάλο βαθμό δικαιωμένος, διότι υπήρξα, από τους ελάχιστους εκείνους, που έχουν θέσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα και που, από πολύ νωρίς, ήδη, από τον Οκτώβριο του 2009, όντας ο μόνος, που το έθεσε μιλώντας, για την εκτύπωση ευρώ, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, στον, τότε, πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ως προοπτική, ενώπιον των επερχόμενων κινδύνων, στους οποίους επροκείτο να εκτεθεί η χώρα [δείτε το δημοσίευμα, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο : ΕΚΛΟΓΕΣ 4/10/2009 - ΠΑΣΟΚ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΣΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ με τον ίδιο αριθμό ψήφων, που είχε και στις εκλογές του 2004! (Ή ΠΩΣ Η ΝΔ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ) , αλλά και αργότερα, τον Μάρτιο του 2011 : Η σύγχρονη χρηματοπιστωτική τοκογλυφία, μέσω της δημιουργίας του Fiat Money, το ελληνικό δημόσιο χρέος και οι εξωσυμβατικές λύσεις για την αντιμετώπισή του. (Θαρσείν χρη. Καιρός είναι να τυπώσουμε ευρώ) ], για να αντιμετωπισθώ, περίπου, ως ... ψυχοπαθής, από πολλούς, με τους οποίους συζητούσα το θέμα αυτό.
Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, κάποιοι θέτουν το θέμα αυτό και το θέτουν, στα σοβαρά. Βέβαια, άλλο πράγμα είναι η απειλή και εντελώς, άλλο πράγμα είναι η πραγματοποίηση της απειλής. Η απόσταση είναι μεγάλη. Όμως, έστω και μόνη - έστω και ως μπλόφα - η τοποθέτηση της απειλής είναι σημαντική.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι παρασκηνιακές αυτές απειλητικές προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προς τους ξένους δανειστές και ειδικά, προς τις ευρωζωνικές ελίτ, στον βαθμό, που έχουν γίνει, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα, θα κάνει χρήση του δικαιώματος της νομισματοκοπής, υπέρ του ελληνικού κράτους και για χάρη της παροχής ρευστότητας, στην ελληνική οικονομία, που την έχει ζωτική ανάγκη, αλλά δεν έχει την τόλμη να προχωρήσει, στην χρήση ενός τέτοιου μέσου άμυνας και επίθεσης, το οποίο ισοδυναμεί, με ένα "όπλο μαζικής καταστροφής".
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αν κάνει χρήση του seigniorage, θα το χρησιμοποιήσει, για την εκτύπωση νέων ελληνικών χρηματόγραφων, τα οποία θα αξιοποιηθούν, ως "υποσχετικές" πληρωμών, έναντι ευρώ και τα οποία χρηματόγραφα θα μετατραπούν, στην πορεία, σε ένα κανονικό εσωτερικό νόμισμα, εάν και εφ' όσον δεν προκύπτει και για όσο, δεν προκύπτει μια οριστική συμφωνία, με τους ευρωζωνίτες. Να προχωρήσει πιο πέρα και να εκδώσει νόμισμα, στην μορφή του ευρώ - όπως αυτό έχει, σήμερα - δεν φαίνεται και δεν προκύπτει, από τα πραγματικά περιστατικά, να είναι, πραγματικά, διατεθειμένη να πράξει η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, διότι αντιλαμβάνεται τις σαρωτικές αντιδράσεις, που θα προκύψουν, από μια τέτοια ενέργεια.
Έτσι κι' αλλιώς, το παιχνίδι, που θα ακολουθήσει, αυτές τις ημέρες, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωζωνίτες, θα είναι πολύ σκληρό. Αυτό, που αποτελεί δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εάν υποχωρήσει, στις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωζωνιτών και υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο, όσο "καλό" και αν είναι αυτό (που δεν θα είναι, αφού η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλούν, για ένα πολυετές - σε δύο φάσεις, ή και ενιαίο - Μνημόνιο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όρους και προϋποθέσεις και με λεπτομερή παρακολούθηση της υλοποίησής τους), είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Αλλά και, αν, παρ' ελπίδα, τα καταφέρει να μακροημερεύσει, τελικά, δεν πρόκειται να επιβιώσει, αφού η υλοποίηση των υφεσιακών μέτρων του Μνημονίου αυτού θα κονιορτοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κομματικό φορέα.
Σε τελική ανάλυση, η μόνη ουσιαστική σωτηρία είναι η επιστροφή, σε ένα νέο εθνικό νόμισμα και ο απεγκλωβισμός της χώρας, από το σκληρό και καταστροφικό, για την ελληνική οικονομία, ευρώ, ακόμη και αν η Ελλάδα παραμείνει, τυπικά, στην ευρωζώνη, με αναστολή της παρουσίας της, σε αυτήν.
Έχουν ωριμάσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να είναι έτοιμες να προχωρήσουν και να διαχειρισθούν ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο, εκ των πραγμάτων, δεν θα είναι εύκολο, ως προς την υλοποίησή του;
Θέλουν να δείχνουν ότι είναι. Και σε έναν βαθμό - του οποίου το μέγεθος τελεί, υπό διερώτηση και είναι ερευνητέο - φαίνεται ότι είναι.
Σε κάθε περίπτωση, it's time to go back to drach...
Αλλά αυτό δεν αφορά, ούτε το σύνολο της ηγεσίας αυτού του κόμματος της ριζοσπαστικοφανούς Αριστεράς, αλλά, ούτε και της ηγεσίας του κυβερνητικού του εταίρου, δηλαδή του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου. Όπως, επίσης, δεν αφορά και το σύνολο της κυβέρνησης. Και στους δύο αυτούς κρίσιμους χώρους, οι "ευρωπαϊστικές" αυταπάτες δεν λείπουν.
Ως εκ τούτου, το τί θα ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά, ενδιαφέρον. Μπορώ να πω ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να καταστεί, εξαιρετικά, συναρπαστικό.
Και φυσικά, θα έχουμε όλον τον καιρό, για να το δούμε και να το διαπιστώσουμε...
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
http://www.koutipandoras.gr/article/145358/ypoik-anypostato-kai-epikindyno-dimosieyma-tis-kathimerinis-peri-ekdosis-iou
Τώρα αν η διάψευση ειναι τoυ στυλ Σακελλαρίδη οτι δεν πρόκειται να υπάρξουν capital controls ή του στυλ του Βαρουφάκη στο Tweet:within monetary union capital control is contradictory in terms.. που εγιναν λιγες ώρες πριν(!) επιβληθούν τα capital controls την προηγούμενη Κυριακή δεν το ξέρουμε...Πραγματικά δεν μπορεί να υπάρξει καμμία αξιόπιστη πρόβλεψη!!Και επειδη το έχουμε ζήσει καλύτερα να φυλαγόμαστε απο δηλώσεις....Αλλά αν πραγματικά ισχύει οτι τελικά δεν θα τυπωθούν IOUs αλλά κανονικά Ευρώ...τότε όντως μιλάμε για πυρηνικά όπλα :Greece Contemplates Nuclear Options :May Print Euros, Launch Parallel Currency, Nationalize Banks
εχει έρθει ή ωρα να βγουν στο τραπέζι τα πραγματικά και πιο ισχυρά όπλα κάθε πλευράς....αν ειναι να ασκήσουμε seignorage ας το κάνουμε με το πιο ισχυρό και γιατί όχι εκβιαστικό τρόπο Αρκετά μας έχουν υποτιμήσει...ηρθε η ώρα να απειλήσπυμε κει μεις:κανονικά ευρώ λοιπόν και απασφάλιση πυρηνικών κεφαλών εκ μέρους μας...Και όποιος αντέξει..!!
ΝΙΚΟΣ
Όσον αφορά την εκτύπωση ευρώ, από το ελληνικό κράτος, ως απειλή, καλώς, έχει τεθεί, στο τραπέζι. Οι κώλοι των ευρωζωνικών ελίτ πρέπει να σφίξουν.
Τώρα, όσον αφορά το υλοποιήσιμο και το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της απειλής, όπως έχω γράψει, θεωρώ ότι οι συριζαίοι μπλοφάρουν, διότι αυτή η απειλή δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με τον Γιάννη Στουρνάρα διοικητή της ΤτΕ.
Ως εκ τούτου, υπομονή. Θα δούμε...
"Γαλλοι τεχνοκρατες γραφουν τις προτασεις που θα κανει η ελληνικη πλευρα."
http://www.newsnowgr.com/article/832918/galloi-texnokrates-voithoun-ton-efkleidi-tsakaloto-na-stoixeiothetithoun-sosta-oi-ellinikes-protaseis.html
Καταλαβατε τωρα; Οι συμβουλοι του Ολαντ γραφουν τα σκονακια του Τσακαλωτου, και εσεις ονειρευεστε "σκληρες διαπραγματευσεις"!
Οσο για την...."πυρηνικη επιλογη", ειναι ευκολοτερο για τους ΣΥΡΙΖΑίους να μετατρεψουν το καρβουνο σε χρυσαφι, σαν μεσαιωνικοι Αραβες αλχημιστες, παρα να τυπωσουν ευρω ανευ αδείας της ΕΚΤ. Τα εχουμε πει αυτα.
Και οσο για το ΟΧΙ του Λαου, αυτο εχει ηδη ριφθει στον κάλθο των αχρηστων.
Μαλλιστα η "συμφωνια" θα ειναι ισως χειροτερη και απο αυτη που απερριφθη στο δημοψηφισμα, ωστε να φθασει στο εσχατο σημειο ο εξευτελισμος των ΣΥΡΙΖΑίων.
Και για να είμαι ακριβής, το ελληνικό κράτος, χρωστούσε, στους δανειστές του, πληρωτέα, σε δραχμές, ποσά, τα οποία ήσαν ίσα, με το 85%, περίπου, του συνολικού χρέους του. Το υπόλοιπο δημόσιο χρέος, ήταν εκφρασμένο, σε ξένα νομίσματα. Έτσι, μπορούσε και χρηματοδοτούσε, άνετα, το δραχμικό τμήμα του χρέους αυτού. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, έκοβε δραχμές, ασκώντας το seigniorage και πλήρωνε τους δανειστές του.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, όσο είχε αυτή την νομισματική σύνθεση, στην οποία κυριαρχούσε η μαλακή δραχμή, ήταν ακίνδυνο, ως προς το μέγιστο τμήμα του. Και ήταν και χρήσιμο, επειδή επέτρεπε την κίνηση της οικονομίας, χωρίς το πρόβλημα απότομης και ανεξέλεγκτης πτώσης, ή διακοπής, σε επίπεδο νομισματικής κυκλοφορίας, που αντιμετωπίζουν οικονομίες, οι οποίες λειτουργούν, με σκληρά νομίσματα και οι οποίες, σε περιόδους οικονομικών υφέσεων, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δημόσια χρέη τους, λόγω των ανεπαρκειών, που δημιουργούν οι ανελαστικότητες, στην αύξηση των ποσοτήτων του κυκλοφορούντος χρήματος.
Κλασικό παράδειγμα χώρας, με τεράστιο δημόσιο χρέος, είναι η Ιαπωνία, η οποία δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει, ποτέ, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της φθάνει, στο 227% του ιαπωνικού ΑΕΠ, αφού στην νομισματική του σύνθεση, το γεν κυριαρχεί, κατά 99%.
Αυτό ήταν και το δεύτερο μεγάλο έγκλημα της συμμορίας των ημιαμόρφωτων του Κώστα Σημίτη, με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πήραν ένα "μαλακό" και ακίνδυνο δημόσιο χρέος και το μετέτρεψαν, σε ένα σκληρό νόμισμα - στο ευρώ -, το οποίο, εκ των πραγμάτων λειτουργεί, ως ξένο νόμισμα και ουσιαστικά, αποτελεί ξένο συνάλλαγμα.
Και εδώ, βρίσκεται το πρώτο μεγάλο έγκλημα, που έκανε αυτή η συμμορία. Δηλαδή, κατήργησαν την μαλακή και φθηνή δραχμή και την αντικατέστησαν, με το σκληρό και ακριβό ευρώ, με αποτέλεσμα να καταστήσουν το σύνολο, περίπου της ελληνικής παραγωγής, μη ανταγωνιστικό και να διαλύσουν, μεσομακροπρόθεσμα, την ελληνική οικονομία.
Όλα τα άλλα, από όσα λέγονται, γύρω από τις αιτίες της παρούσας και εξελισσόμενης καταστροφής, που υπέστη η χώρα και θα εξακολουθεί να υφίσταται, είναι δευτερεύοντα και μη ουσιαστικά...
Πρέπει να δούμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Την προηγούμενη φορά, που το περιμέναμε, αντί για συμφωνία, είχαμε τελεσίγραφο των δανειστών και στην συνέχεια, δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα ο Ντράγκι να βάλει λουκέτο στις τράπεζες.
Τώρα, μετά την κατάρρευση της διαπραγματευτικής στρατηγικής του Γιάννη Βαρουφάκη, πρέπει και πάλι, να περιμένουμε.
Διότι, όπως σου έχω πει : Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυτή μητροπολίτη...
(Να υπογράψουν θέλουν οι συριζαίοι, αλλά, εάν το κάνουν, δεν θα επιβιώσουν. Οπότε, απαιτείται υπομονή).
Το ίδιο και μεγάλο μέρος της αστικής τάξης και συμφερόντων.
Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα εμπεριέχει απο ψήφο διαμαρτυρίας,μέχρι ψήφο υπερ δραχμής,αλλα το ρεύμα είναι αρκούντως μειοψηφικό.
Άλλωστε,σε κομβικά ζητήματα και μη έχοντας αυτη τη λαϊκή εντολή,αφού και στα διαγγέλματα ο πρωθυπουργός τόνιζε ως στόχο τη συμφωνία και ότι δεν υφίστατο ζήτημα δραχμής,δεν γίνεται να δράσει μονομερώς.
Και αν το αποπειραθεί,δεν θα πετύχει,πάντοτε στην παρούσα φάση.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να χρυσωθεί το χάπι ώστε να περάσει η συμφωνία.
Επειδή τέθηκε το ζήτημα της διάρθρωσης του δημοσίου χρέους ενός κράτους να τονίσουμε ότι αποτελείται απο το εσωτερικό και το εξωτερικό δημόσιο χρέος.
Το εσωτερικό δημόσιο χρέος οποίο δεν αποτελεί τίποτα άλλο απο χρέος στους εαυτούς μας.
Αυτο επιφέρει στρεβλώσεις αλλα δεν αποτελεί κάποιο άλυτο πρόβλημα μιας και αναδιανέμει πόρους στην εθνική οικονομία.
Παίρνει απο τον φορολογούμενο πολίτη και δίνει στον κάτοχο του ομολόγου τίτλου,δηλαδή η μία πράξη αντισταθμίζει την άλλη.
Η κυβέρνηση δανείζεται χρήματα απο τους κατόχους εντόκων γραμματίων που είτε θα τα διοχεύεταν στη κατανάλωση είτε θα τα τοποθετούσαν κάπου αλλού και με αυτά πληρώνει μισθούς,συντάξεις,επιδοτήσεις σε άλλους Έλληνες οι οποίοι τα ξοδεύουν για καταναλωτικά αγαθά ή τα αποταμιεύουν.
Πρόκειται δηλαδή για καθαρή αναδιανεμητική διαδικασία των δεδομένων πόρων εντός του συστήματος.
Το εξωτερικό χρέος ιδίως προς καταναλωτικούς σκοπούς,μεταφέρει πόρους απο τους φορολογούμενους της ημεδαπής προς το εξωτερικό με αποτέλεσμα την καθαρή μείωση του πλούτου της χώρας.
Για αυτό κιόλας το εξωτερικός χρέος θεωρείται ιδιαιτέρως επαχθές.
Η Ελλάς είχε κατα βάση εσωτερικό δημόσιο,για αυτό ουδέποτε,με μικρή εξαίρεση ίσως το 1985,δεν κινδύνευσε πραγματικά με χρεωκοπία.
Το εσωτερικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας αξιολογήθηκε για πρώτη φορά το 1996 και έλαβε Α2.
Το εξωτερικό δημόσιο χρέος αξιολογείτο μεταξύ ΒΑΑ3-ΒΑΑ1.
Υπαρχει και σχετικη αρθρογραφια που καταδεικυνει τις σχετικες καταστροφικες συνεπειες μιας τετοιας ενεργειας.
(
http://diplo-nomisma.gr/
http://antikleidi.com/2012/02/22/gresham/
)
Εφοσον ο Τσιπρας και η κυβερνηση δεν εχει οντως εντολη να βγαλει τη χωρα απο το Ευρω - και μαλιστα ,σημειωστε αυτο που γραφω, ξενα κ εγχωρια κεντρα με οχημα κρουσης τους ηλιθιους του 'Μενουμε Ευρωπη' ετοιμαζουν νεο Μαινταν κ πραξικοπημα στην Ελλαδα ακριβως αλα Ουκρανια στην περιπτωση που καποιος, ακομη και με εντολη, τολμησει κατι τετοιο - τι περιθωρια ενεργειας εχει αυτη τη στιγμη εκτος απο το να εθνκοποιησει το τραπεζικο συστημα, κατι στο οποιο σιγουρα θα θεσουν βετο οι δανειστες;
Thanos
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα δημιουργίας Μαϊντάν, στην Αθήνα. Η γνώμη μου είναι ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί φιλοαμερικανική πολιτική, γι' αυτό και η ρωσική ηγεσία αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα και την σημερινή ελληνική κυβέρνηση, με επιφυλακτικότητα.
Άλλωστε, τώρα, ήλθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες. Και θα πέσουν. Τα μέτωπα είναι καθαρά :
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία, η οποία θα περιέχει μια μορφή "προσωρινής" εξόδου της Ελλάδας, από την ευρωζώνη, επειδή έχει ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς. Πάντα, αυτό ήθελε - δες, ενδεικτικά, ένα παλαιό κείμενό μου : Greece between Sculla and Charybdis! Οι σκοτεινές πλευρές της νέας γερμανικής πρότασης για "προσωρινή" έξοδο της χώρας, από την ευρωζώνη και η εναλλακτική της κατάσχεσης των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών
. Απλά, δεν μπορούσε να το περάσει.
Η αμερικανική κυβέρνηση (μαζύ με την γαλλική, την ιταλική και άλλες) απορρίπτει αυτό το σενάριο. Και αυτό το πράττει, επειδή δεν θέλει την, εκ του πλαγίου, διάσπαση και αποδόμηση της ευρωζώνης, στην οποία θέλει να δεσμεύσει την Γερμανία, φορτώνοντάς της, τα σχετικά βάρη, που η γερμανική ελίτ θέλει να αποφύγει να επωμισθεί.
Το τί θα γίνει, τώρα, που ο αμερικανικός παράγοντας έχει εμπλακεί, ξανά, στην όλη υπόθεση, ενεργοποιώντας, σε πρώτο πλάνο την γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει τα ηνία, θα το δούμε.
Στην πορεία, είχε την δυνατότητα - όπως έπραξαν οι Βρετανοί και διάφοροι άλλοι - να αλλάξει γνώμη και να μην εντάξει την χώρα, στην ευρωζώνη. Όμως, όπως είπα, η ημιαμόρφωτη "εκσυγχρονιστική" παρέα του Κώστα Σημίτη, αντί να προχωρήσει, στην απαραίτητη αναστροφή, έπραξε το αντίθετο και δέσμευσε την χώρα, καθιστώντας την μέλος του ευρώ και της ζώνης του.
Από εκεί και πέρα, για όλους αυτούς τους αποκαλούμενους "ευρωπαϊστές", δεν υπήρχε άλλος δρόμος, εκτός από αυτόν, που ακολούθησαν και τον οποίον εξακολουθούν να ακολουθούν, ύστερα από την χρεωκοπία του Απριλίου του 2010...
Παραπανω σας εγραψα οτι οι συμβουλοι του Ολαντ γραφουν τα σκονακια του Τσακαλωτου. Φοβουμαι οτι τα πραγματα ειναι ακομα χειροτερα:
Εφημεριδα Bild:
"Την προταση της Ελλαδας την εγραψε η Τρόικα!"
«Η Τρόικα δύσκολα θα απορρίψει την πρόταση που η ίδια έγραψε!».
http://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1-%C2%AB%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-bild-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B5-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1/ar-AAcLAGp?ocid=mailsignoutmd
Ακομα χειροτερα: Χθες ενας τηλεοπτικος σταθμος μετεδωσε οτι αυτος που....."βοηθησε" τον Τσακαλωτο να γραψει την.........."προταση της Ελλαδας" δεν ειναι αλλος απο τον......Πάουλ Τομσεν!
Αχ, αγαπητε, ξυπνηστε επιτελους........................
Ως προς τα υπόλοιπα, τα όσα έχω, διαχρονικά, γράψει και τα οποία περιγράφουν τα αδιέξοδα, στα οποία ενεπλάκησαν - με δική τους ευθύνη και με την απόλυτη δική τους πρωτοβουλία - ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανηρτημένα, σε αυτό εδώ το μπλογκ και είναι προσβάσιμα, σε όλους και φυσικά, κρίνονται.
Το ευτυχές γεγονός, που προκύπτει, από όλη αυτή την διαδικασία, είναι ότι, την περασμένη Κυριακή, δεν επιτράπηκε, στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του να αποδράσουν, μεσα από μια προσχεδιασμένη "ηρωική εξόδο". Η μεγίστη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ψήφισε ΟΧΙ και έτσι οι κυβερνώντες της ριζοσπαστικοφανούς αριστεράς υποχρεώθηκαν να μείνουν, μέσα στο παιχνίδι, μέχρι το τέλος, το οποίο καταφθάνει. Και το οποίο, μόλις τεθούν οι υπογραφές τους, στο κείμενο του 3ου Μνημονίου, θα είναι επονείδιστο και σαρωτικό. Όποτε και αν αυτό έλθει - τώρα, ή αργότερα.
Ως εκ τούτου, θα υποστούν τις συνέπειες των υπογραφών όλων τους. Διότι το Μνημόνιο, όσο "καλό" και αν είναι, παραμένει Μνημόνιο...
Μόνος του τα ετοίμαζε?η μπλοφάριζε ως μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής? Διακρίνω μια προχειρότητα ή είναι ιδέα μου???? Συμφωνώ απόλυτα οτι θα υποστούν τις συνέπειες των υπογραφών τους...Τετοιο μνημόνιο χωρίς να κλείσεις φυλακή τους απατεώνες δεν περνάει...Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα...Αποδείχθηκε οτι 6 μήνες δεν ειχαν πάρει σοβαρά την κατάσταση...Ας πρόσεχαν..Δεν τους φταίει κανείς....
ΝΙΚΟΣ
Προφανώς, όλοι αυτοί σχεδίαζαν να αποδράσουν "ηρωικά", από την εξουσία, ελπίζοντας, στην επικράτηση του ΝΑΙ. Όμως, δεν ήσαν τυχεροί. Ατύχησαν. Επικράτησε το ΟΧΙ και κατόπιν τούτου, ήσαν υποχρεωμένοι να διαχειρισθούν, αυτό, που ήθελαν να αποφύγουν - δηλαδή το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας, από την ευρωζώνη, το οποίο ο πληθυσμός της χώρας έδειξε, μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ότι είχε αποδεχθεί, ως ενδεχόμενο και ότι ήταν ώριμος να αντιμετωπίσει.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ακολουθήσει, αυτό, το οποίο ήθελε να αποφύγει. Την κατάρτιση ενός Μνημονίου. Τώρα, μένει να το υπογράψει. Και φυσικά, μένει, επίσης, το να υποστεί τις συνέπειες.
Μετά από όλα αυτά θα είναι και απολύτως, άξια της τύχης της...
Ο Μητροπουλος παντως δηλωσε
«Αποτύχαμε, χάσαμε. Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα. Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση. Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας».
http://www.koolnews.gr/politiki/646470-skliri-aftokritiki-apo-ton-alexi-mitropoulo-hasame-eimaste-anikanoi-na-diaheiristoume-ena-grexit/
Επισης, σε συνεντευξη του 2012 του Τσιπρα ειναι χαρακτηριστικο οι ανοησιες που αναφερει και η γλωσσα του σωματος του που προδιδει την ασχετοσυνη και βλακεια του.
Δειτε 2:55-3:12
Δημοσιογραφος "Και εαν οι Γερμανοι δεν μπλοφαρουν και απαιτησουν η λιτοτητα η αποχωρηση απο το ευρω?"
Τσιπρας "Δεν πιστευω οτι θα επιμεινουν σε αυτο" ( Ο Τσιπρας κλεινει τα ματια και ξεροκαταπινει οταν απανταει !)
3:50 - 4:05 "θα κοβατε συνταξεις εαν ησασταν πρωθυπουργος ?"
Τσιπρας " haha I think this is impossible to be happen even if the government is new democracy or PASOK. Is impossible !"
https://www.youtube.com/watch?v=5gV7ZZlngYI
Απλώς, η παρέα Τσίπρα θέλησε να φύγει, με την μέθοδο του "στρίβειν, δια του αρραβώνος", όπως έλεγαν οι παλιοί.
Δεν της βγήκε. Και εκτέθηκε, ανεπανόρθωτα...
Αλλά η ουσία είναι αλλού. Ακόμη και τώρα, ουδέν έχει λήξει. Η συμφωνία των ευρωζωνιτών - και ιδίως των Γερμανών - δεν είναι δεδομένη.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ο Τσίπρας να γυρίσει, με επαχθεστερο μνημόνιο. Ή και χωρίς συμφωνία - εκτός εάν αυτή περιέχει grexit.
Ιδωμεν...
το θριαμβευτικο ΟΧΙ εγινε ταπεινωτικο ΝΑΙ, καθως ο Τσιπρας και η ηγετικη ομαδα φοβηθηκαν τοσο πολυ απο τον εκβιασμο της ΕΚΤ μεσω της ρευστοτητας (Οι δηλωσεις Καμμενου περι εμφυλιου αν αφηνοταν η κατασταση ετσι τα λενε ολα.) που δεν μπηκε καν στο κοπο να απειλησει με ψηγματα απο τα 'πυρηνικα' που διαθετει και εχουν γραφτει και εδω (μονομερης διακοπη πληρωμων, τυπωμα Ευρω, εθνικοποιηση πληρης του τραπεζικου συστηματος, χρηση λογιστικου χρηματος) που μεν ανοιγουν το δρομο προς τη δραχμη, δεν προεξοφλουν αναποδραστα τη μεταβαση δε..
Πλεον μετα απο αυτη την τεραστια ηττα για το φρονημα του λαου, η μονη ελπιδα ειναι οσοι ειχαν η εχουν το θαρρος και ειπαν οχι η παρων χθες, εν γνωση τους οτι ριχνουν και την κυβερνηση ετσι, προκειμενου να διατηρησουν την ελαχιστη αξιοπρεπεια τους και να συμπτυξουν εναν ελαχιστο πολιτικο πυρηνα ο οποιος σε συμπραξη με αλλες δυναμεις να παρει την εξουσια σε 1,2,3 χρονια και να προχωρησει στην πραγματικη ρηξη με επιστροφη στη δραχμη και ολα τα συνοδευτικα μετρα που απαιτουνται για να γινει αυτη βιωσιμη.
(Και ιδιαιτερα πρεπει να αναφερουμε τις δυο βουλευτινες που εν αντιθεσει με την απουσια η το 'παρων' ειπαν ξεκαθαρα 'οχι', παροτι ουτε γνωστες ειναι, ουτε μεγαλοστελεχη του κομματος, και ξερουν οτι διακυβεβευεται το προσωπικο πολιτικο τους μελλον.. Παρολα αυτα εβαλαν την πατριδα, το λαο, την εργατικη ταξη (οπως το καταλαβαινει κανεις) πανω απο το ιδιοτελες συμφερον τους. Τις αξιχουν συγχαρητηρια..)
ΥΓ: Παρ΄ολα αυτα ο λαος που ριζοσπαστικοποιηθηκε τοσο πολυ τις τελευταιες μερες, που ειδε ποιος ειναι ο πραγματικος εχθρος, που δεν λυγισε στον εκβιασμο, ειναι ανταξιος μιας αλλης ηγεσιας. Και μπορει να παει τον αγωνα μεχρι τελους.
Thanos
Η δοσιλογικη κυβερνηση "αριστερων" μαριονετων του Τσιπρα "διαπραγματευεται" την μετατροπη της Ελλαδος σε αποικια και τη μεταφορα 50 δις ελληνικης δημοσιας περιουσιας σε ιδιωτικη τραπεζα του Λουξεμβουργου. Μας ετοιμαζουν δηλαδη επιστροφη σε ενα καθεστως δουλοπαροικιας και φεουδαρχιας και στη καταλυση του ελληνικου κρατους.
Η αναγκαιοτητα αποχωρησης απο ΕΕ-ΕΥΡΩ, ανακτησης εθνικης και οικονομικης κυριαρχιας και μονομερης διαγραφης του χρεους εχει γινει πλεον ζητημα ζωης η θανατου.
Βεβαια δεν περιμενω κανενα ξεφτυλισμενο συριζα να κανει κατι τετοιο. Εκτος απο δοσιλογοι ειναι και παντελως ασχετοι και επικινδυνοι, οπως φανηκε απο τις "αλχημειες" του επιτελειου με Μπαρουφακηδες, Τσακαλωτους, Σταθακηδες, Μηλιους και Δραγασακη κλπ
Η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ πρεπει να πεσει αμεσα και να γινουν εκλογες. Τοτε αυτες πρεπει να κερδηθουν απο ενα πχ "λαικο μετωπο"
με αιτηματα που θα ενωνουν οπως εξοδος απο ΕΕ-ΕΥΡΩ, διαγραφη χρεους, νεο εθνικο νομισμα, φυλακιση δοσιλογων, κλπ
Οταν αναφερομουν χρονια τωρα η και πολυ προσφατα οτι πρεπει να φυγουμε απο ΕΕ και ευρω, με κοιταζαν περιεργα σχεδον ολοι οσοι συνομιλουσα μαζι τους. Τωρα με ολα αυτα που εγιναν, βλεπω παντου να λενε "να φυγουμε απο την ΕΕ, δεν αντεχουμε αλλο "
Απλα ο κοσμος φοβαται διοτι τους εχουν κανει να πιστεψουν οτι δεν εχουμε παραγωγη και δεν μπορει το χρεος να διαγραφει.
Βεβαια εχουμε και επαρκεια σε παρα πολλα τροφιμα και το χρεος μπορει να διαγραφει. Ο ΟΗΕ μαλιστα εβγαλε ανακοινωση για αυτο το θεμα
Οσο για μας να δω ποιοί αριστεροί θα αποδεχθουν εκποιηση κρατiκής περιουσίας για αποπληρωμή παράνομου χρέους..Η γελιοποίηση ειναι κοντά.Οι Συριζαίοι οσονούπω θα κληθούν να αποδείξουν οτι δεν ειναι ελέφαντες και θα δυσκολεύονται!!!
Ετσι κι αλλίως το μνημονιο αυτο δεν περνάει στην κοινωνία, όχι λόγω του δημοψηφίσματος αλλά γιατι η φοροδοτική και αγοραστική δύναμη του κόσμου είναι απο αισθητά μειωμένη έως ανύπαρκτη.
Αρα τα χρήματα δεν θα εισπραχθούν, ούτε τα ισοδύναμα θα αποδώσουν γιατί και πάλι θα υπάρξουν αντιδράσεις...Τωρα πια δεν υπάρχει μεταστροφή.ούτε το σενάριο μνημονιακής παρένθεσης μπορεί να εφαρμοστεί...Αρα ? Αρα ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
ΝΙΚΟΣ
Παραθέτω απόσπασμα απο συνέντευξη του Βαρουφάκη,ο οποίος ουσιαστικώς είχε τις ίδιες απόψεις με τον Τάσο,μιας και στόχευε να πάει μέχρι τέλους είτε εκδίδοντας iou είτε κυκλοφορώντας ευρώ.
Έχει ενδιαφέρον.
Το ενδεχόμενο Grexit
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε αν θα «σοκάρονταν» αν παραιτούνταν ο Αλέξης Τσίπρας. Απάντησε ότι «τίποτα δεν με σοκάρει αυτές τις μέρες – η ευρωζώνη μας είναι ένα πολύ αφιλόξενο μέρος για αξιοπρεπείς ανθρώπους. Ούτε θα με σοκάριζε αν συνέχιζε και αποδέχονταν μια πολύ κακή συμφωνία. Διότι κατανοώ ότι αισθάνεται πως έχει υποχρέωση προς τον λαό που τον στηρίζει, να μην αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε failed state».
Ο κ. Βαρουφάκης ερωτήθηκε αν σκεφτόταν το Grexit από την πρώτη ημέρα. Η απάντηση ήταν «Ναι, οπωσδήποτε». Ερωτηθείς αν έγιναν προετοιμασίες για Grexit είπε «η απάντηση είναι ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, ένα «πολεμικό συμβούλιο» εντός του υπουργείου, περίπου πέντε ατόμων που έκαναν το εξής: επεξεργαζόμασταν στη θεωρία όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν (για να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο Grexit). Είναι άλλο όμως να το κάνεις αυτό σε επίπεδο 4-5 ατόμων και τελείως διαφορετικό να προετοιμάζεις μια χώρα για αυτό το ενδεχόμενο,. Για να προετοιμαστεί η χώρα έπρεπε να ληφθεί διοικητική απόφαση, και αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ».
«Η άποψή μου ήταν ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ενεργοποιήσουμε την προετοιμασία για Grexit. Δεν ήθελα αυτό να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλά επίσης πίστευα πως τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία».
Σε ερώτηση για τις δύο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.
Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.
Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη, η σύστασή μου για «ενεργητική» απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε.
Ερωτηθείς πόσο κοντά έφθασε η Ελλάδα σ' αυτό το ενδεχόμενο, είπε «να σας πω ότι από τα έξι άτομα ήμασταν μειοψηφία των δύο... Όταν δεν έγινε πήρα τις εντολές μου να κλείσω τις τράπεζες ομόφωνα και προφορικά από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο εγώ ήμουν αντίθετος, όμως το έκανα διότι είμαι ομαδικός παίκτης, πιστεύω στη συλλογική ευθύνη.
Και τότε έγινε το δημοψήφισμα και το δημοψήφισμα μας έδωσε μια απίστευτη ώθηση, μια που θα δικαιολογούσε αυτού του είδους την ενεργητική απάντηση έναντι της ΕΚΤ, όμως τότε το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η βούληση του λαού, αυτό το ηχηρό «Όχι», δεν θα πρέπει να είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει αυτή την ενεργητική προσέγγιση.
Αντιθέτως θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις προς την άλλη πλευρά: η συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να αποδέχεται τον όρο πως ό,τι και να συμβεί, ό,τι και αν κάνει η άλλη πλευρά, δεν θα απαντήσουμε με τρόπο που τους προκαλεί. Και ουσιαστικά αυτό σημαίνει υποχώρηση... σταματάς να διαπραγματεύεσαι».
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1348304/varoyfakhs-proteina-iou-kai-koyrema-ekt-alla.html
Ελπιζω να συνηλθατε πλεον απο τις αυταπατες σας αγαπητε. Η "συμφωνια" εκλεισε, οι ΣΥΡΙΖΑίοι οχι απλως προσκυνησαν, αλλα κυριολεκτικως κατεβασαν τα βρακια τους.
Σας τα ελεγα εγω, αλλα δεν με ακουγατε.
Παλι καλα που ο πονοψυχος Φρανσουά Ολαντ μετριασε καπως τον απεριγραπτο εξευτελισμο της χωρας, διοτι με τη φορα που ειχαν παρει οι Γερμανοι, ηταν ετοιμοι να πασαλειψουν τον Τσίπρα με πισσα και πουπουλα, και να τον διαπομπευσουν στους δρομους των Βρυξελλων καβαλα σε ενα γαϊδουρι αναποδα.
Το μονο παρηγορο ειναι οτι η ελλαδικη Αριστερα ξοφλησε οριστικως. Κατι ειναι και αυτο........
Η ουσια ειναι οτι αυτα που προτεινει ο Μπαρουφακης οτι μονο "Ευρωπαικη" λυση μπορει να δωθει (και αποκλειει εξοδο απο ΕΕ ΕΥΡΩ), μας οδηγει σε νεα μικρασιατικη καταστροφη. Θα περιμενουμε εως το 2100 ωστε να ερθει η θεια επιφοιτηση και οι ελιτ να βρουν καποια "λυση" ? Ελεος.
Ο κοσμος πεθαινει σημερα και ο Μπαρουφακης κολυμπαει σε πισινες ....
Και τι εκανε 5 μηνες ο φοβερος καθηγητης Μπαρουφακης ? Χαλασε ολα τα αποθεματικα των ταμειων να αποπληρωσει το ΔΝΤ και υπεγραψε το Φεβρουαριο οτι θα αποπληρωσει ολο το χρεος σε προγραμμα γεφυρα. Και βαφτισε τη "τροικα" σε "θεσμους".
Και πριν νομοτελειακα υπογραψει νεο μνημονιο, τη κοπανησε με "ηρωικη εξοδο" και πηγε στην Αιγινα να πινει κοκτειλ στη πισινα του.....