Από τον γελοιογραφικό Άγγλο “John Bull” του 17ου-18ου αιώνα μΧ, στην Πλατεία Βάλτας, το 1895, στην Διώρυγα της Κορίνθου, το 1902, στην ίδρυση της σοσιαλιστικής “Federacion”, στην Θεσσαλονίκη, το 1909, στην Κίττα της Μάνης, το 1930, στην Σάμο, το 1933, στο τραίνο του σ. σ. Πύργου, το 1941, στην διαδήλωση κατά της ενσωμάτωσης, στην Βουλγαρία, της ανατολικής βόρειας Ελλάδας, στην κατεχόμενη Αθήνα, το 1943, στις δεκαετίες 1950-1990, στην Αθήνα και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα (62).


1909. Ο Αβραάμ Μπεναρόγια ιδρύει, στην οθωμανική Θεσσαλονίκη την “Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία”, την γνωστή “Federacion”, με μέλη σοσιαλιστές εργάτες, από την πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της πόλης και διάφορους διανοούμενους.



17ος 18ος αιώνας μΧ. “John Bull” : Εμβληματική γελοιογραφία, που υποτίθεται ότι προσωποποιεί τους Άγγλους. 

Εμφανίστηκε, ως χαρακτήρας, σε μια σειράς πολιτικής σάτιρας του Σκωτσέζου John Arbuthnot (1667 - 1735), που ήταν γιατρός και πολιτικος σατιριστής, Ο Arbuthnot παρουσιάζει τον “John Bull”, ως τον τυπικό Άγγλο : Έντιμο, ευθύ και οξύθυμο άνθρωπο, θαρραλέο και με ασταθή χαρακτήρα. Μέχρι το 1762, ο “John Bull” ενσωματώθηκε, από τον James Gillray και τους άλλους γελοιογράφους, στα έργα τους, για να χρησιμοποιηθεί, ως προπαγανδιστική φιγούρα, στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον πόλεμο η χρήση του, ως γελοιογραφικό υλικό ελαττώθηκε, αλλά, πάντοτε, ο “John Bull”, παραμένει δημοφιλής, στους Άγγλους. 



1895. Πλατεία Βάλτας (σημερινή Κασσάνδρεια), στην Χαλκιδική.



1902. Η Διώρυγα της Κορίνθου.



1921. Σμύρνη. Ο στρατιώτης Λουκάς Δροσόπουλος του Κωνσταντίνου.

Ο Λουκάς Δροσόπουλος, που καταγόταν, από την Στερεά Ελλάδα, κατά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, από την Μικρασία τραυματίστηκε, στην κοιλιακή χώρα, λίγο πριν επιβιβαστεί, σε πλοίο, που μετέφερε ένα τμήμα του ελληνικού στρατού, στην Θεσσαλονίκη, όπου και ο Δροσόπουλος νοσηλεύτηκε, χωρίς να του αφαιρέσουν την σφαίρα, διότι ο τραυματίας δεν θέλησε να την βγάλει. Ο Λουκάς Δροσόπουλος πέθανε, το 1978, από άλλη αιτία.



1933. Άνδρες, στην προκυμαία, στο Βαθύ της Σάμου.



1933.  Άνδρας, με τοπική φορεσιά, στην Σάμο.



1930 (δεκαετία). Το χωριό Κίττα, στην Μάνη.



Φεβρουάριος 1941. Σιδηροδρομικός Σταθμός Πύργου Ηλείας.




22/7/1943 Αθήνα. Μέσα στην Κατοχή χιλιάδες λαού διαδηλώνουν, κατά της απόφασης της Γερμανίας να παραχωρήσει την Δυτική Θράκη και την Ανατολική Ανατολή. 

Τελικά, ο Adolf Hitler αναστέλλει την απόφαση. Θέλει να επανεξετάσει τα δεδομένα. Η βουλγαρική διοίκηση, στην περιοχή - πλην της Θεσσαλονίκης, που διοικείται, από τις γερμανικές αρχές Κατοχής -, όμως, παραμένει.



1950 (δεκαετία). 1ον ΚΤΕΛ, γραμμή 7/3 Ερυθρός - Πατήσια, με Α 56 ΔΧ ΡΕΟ (αμάξωμα Ταγκαλάκης).



1950 (δεκαετία) Αθήνα. Το στρατοδικείο, Ακαδημίας και Κριεζώτου, γωνία.



1955. Αθήνα. Λεωφόρος Συγγρού. Νέος Κόσμος.



1955. Θεσσαλονίκη.



1959. Παλαιό Φάληρο. Λεωφόρος Ποσειδώνος. «Φλοίσβος».

Άποψη της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, στο μέσον, το γνωστό κτίριο του Φλοίσβου, του 1885-1895, στο βάθος, ο Φαληρικός όρμος, ο λόφος της Καστέλας και το Νέο Φάληρο.




1960. Παρέλαση μαθητριών, στο Άστρος Κυνουρίας.

Με το «Χ», στην πλάτη, είναι ο ΦΩΤΟΧΡΙΣΤ, δηλαδή ο επαγγελματίας φωτογράφος Χρίστος Δαβαρούκας.




Νοέμβριος 1960. Η Jayne Mansfield τροχονόμος, στο Σύνταγμα (Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας).



1962 Αθήνα. Jayne Mansfield και Τάκης Λουκανίδης.



1960 (δεκαετία). Βrigitte Bardot και Marcello Masrtroianni.



 

1960 (δεκαετία). Μίκης Θεοδωράκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μελίνα Μερκούρη, Ντορα Γιαννακόπουλου.



1960 (τέλη δεκαετίας). Πλατεία Κολωνακίου. 



24/7/1973 εξώφυλλο του περιοδικού “Φανταζιο”.

Δεν μας “ξεβλάχεψε”, στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, με το “ΚΛΙΚ”, το “Nitro” και τα λοιπά, ο - βλάχος, ο ίδιος - Πέτρος Κωστόπουλος, όπως, ναρκισσισευόμενος, ισχυρίζεται. Τον είχαν προλάβει, με το “ΦΑΝΤΑΖΙΟ” και την, παραπάνω, εικονιζόμενη Λία Κιούκια, οι συνταγματάρχες…



1980. Πειραιάς.



1990 (αρχές δεκαετίας). Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, με τον γιο της Γιάννη Παπαμιχαήλ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…