19/7/2024 Το Διεθνές Δικαστήριο για την Δικαιοσύνη, στην Χάγη (ICJ), γνωμοδότησε ότι είναι παράνομη η Κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και ο εποικισμός τους, από το Ισραήλ, με ορισμένο χρόνο έναρξης και διάρκειας, από το 1967 και μετά. Καιρός είναι να τα μαζεύουν και να φεύγουν πολλά εκατομμύρια Ισραηλινών εποίκων…

 


Για τους, υπό καθεστώς Κατοχής, ευρισκόμενους Παλαιστίνιους, τα νέα μπορεί να μην είναι άριστα, αλλά, όμως, είναι καλά.

Το Διεθνές Δικαστήριο, για την Δικαιοσύνη (Interrnational Court of Justice, ICJ), που είναι όργανο του ΟΗΕ και εδρεύει, στην Χάγη ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 (πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς), που είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της "παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης" παλαιστινιακών εδαφών, από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης αποφάνθηκε, στις 19/7/2024, ότι :

«Η Κατοχή, από το 1967, των παλαιστινιακών εδαφών, από το Ισραήλ, είναι παράνομη … πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό … και οι ισραηλινοί εποικισμοί, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είναι παράνομοι, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η απόφαση των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου μπορεί να μην είναι δεσμευτική, αλλά, όπως και να το κάνουμε, έχει βαρύτητα, ως πλαίσιο, που οριοθετεί το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο.

"Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, ανακοινώνοντας τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου ορίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες, όλες αυτές τις δεκαετίες, για ζημιές που προκλήθηκαν, από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Εννοείται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε "λανθασμένη" την απόφαση του Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να θεωρηθεί καταπατητής, στα ιστορικά εδάφη του.

"Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της δικής τους γης. Καμία λανθασμένη απόφαση, στην Χάγη, δεν θα διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, καθώς η νομιμότητα των ισραηλινών οικισμών, σε όλα τα εδάφη της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί", είπε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, το παλαιστινιακό καθεστως του Αμπού Αμπάς, στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, χαιρέτισε, ως ιστορική, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και την χαρακτήρισε, ως νίκη του παλαιστινιακού λαού.

"Η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα, για την Παλαιστίνη" σχολίασε η Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν, που είναι υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, στην Χάγη. "Είναι το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση, για την παρατεταμένη Κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, από το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", είπε η Αγαμπεκιάν. 

Φυσικά, το Ισραήλ και η Δύση δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, με το περιεχόμενο της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, μια απόφαση, η οποία έχει και ουσιώδη μειονεκτήματα, επειδή προσδιορίζει, ως χρονική έναρξη της ισραηλινής Κατοχής και του παράνομου Ισραηλινού εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, τον πόλεμο του 1967 και όχι τον πόλεμο του 1948, που είναι ο πραγματικός χρόνος έναρξης της ισραηλινής Κατοχής και του ισραηλινού εποικισμού, στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αλλά, έστω και έτσι, η απόφαση αυτή, με όλα της τα προβλήματα, αποτελεί ένα σοβαρό διαπραγματευτικό όπλο των Παλαιστινίων, για το μέλλον, επιτρέποντας, στους μελλοντικούς διαπραγματευτές της παλαιστινιακής πλευράς να οχυρωθούν και να πραγματοποιήσουν μια διαπραγμάτευση, που θα ξεφεύγει, από τα σχέδια της Δύσης και των ΗΠΑ, που κινούνται, εντός των πλαισίων της αποδοχής των τετελεσμένων, από το Ισραήλ, όλες αυτές τις πολλές δεκαετίες, που πέρασαν, από τον πόλεμο του 1957.


Η Γάζα, αυτόν τον καιρό.



Όπως και να το κάνουμε, ουδείς σοβαρός άνθρωπος μπορεί να μην αναγνωρίσει την δυναμική προσφορά και την επίδραση του πολέμου φθοράς των Ισραηλινών δυνάμεων, που διεξάγει, στην Γάζα και ευρύτερα, στην Παλαιστίνη, η Χαμάς, όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη, την επιδοκιμασία και την υποστήριξη της μεγίστης πλειοψηφίας του κατεχόμενου και στην εξορία ευρισκόμενου παλαιστινιακού λαού.

Φυσικά, δεν τα πράττει όλα σωστά, η Χαμάς. Υπάρχουν και αρνητικές πλευρές, στην ιδεολογία της και στις ενέργειες, που προβαίνει, αλλά αυτό δεν αναιρεί την μεγάλη προσφορά της, στην παλαιστινιακή υπόθεση και στον παλαιστινιακό πόλεμο, για την ανεξαρτησία.

Τα ίδια πράγματα συνέβαιναν και συμβαίνουν, σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους. Και φυσικά, τα ίδια πράγματα συνέβησαν - τηρουμένων φυσικά, των ιστορικών αναλογιών και των αντιστοίχων διαφοροποιήσεων - και στον πόλεμο, για την ελληνική ανεξαρτησία, στην πολυαίμακτη δεκαετία του 1820.

Αυτή είναι η αλήθεια, είτε είναι αρεστή, είτε όχι. 

Όλα τα άλλα είναι, απλώς, ευχολόγια…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…