Εγώ και οι αρχαίες Μυκήνες. Παρουσίαση της μυκηναϊκής μου καταγωγής [απλοομάδες Y-DNA: G-Z6494, G-Z7016, J-Y14434, J2a1, R-M269(x2), R-PF7563 και απλοομάδες mt-DNA: H, H5, HV0a, J1c+16261, K1a2, K1c1, N1a1a1a3, T2c1+146, T2c1d1, X, X2(x2), X2d]. Ένα σημαντικό τμήμα ενός πολύπλοκου γενετικού puzzle.
Μυκηναϊκό Ελληνικό Υ-DNA, από ηπειρωτικό τμήμα της Ελλάδας και Μινωικό Υ-DNA, από την Κρήτη. Πηγές Λαζαρίδης 2022 και Σκουρτανιώτη 2023.
Το J2b, στα Μυκηναϊκά, προέρχεται, από την Στέπα. Είναι το J2b2a1-L283 δημοφιλές, στους αρχαίους Ιλλυριούς.
Το J2a, στα Μυκηναϊκά είναι. κυρίως, J2-Z6064, μια καταγωγή νεολιθικής εποχής. Ενώ το J2a, στους Μινωικούς, έχει διαφορετική σύνθεση. Η μεγάλη πλειοψηφία του Μινωικού Υ-DNA είναι νέοι μετανάστες, από περιοχές, κοντά, στα βουνά του Ταύρου και πιθανότατα, πιο ανατολικά.
Με την μυκηναϊκή καταγωγή μου, ασχολούμαι, στο παρόν δημοσίευμα. Μπορεί να φαίνεται, σαν ένα καπρίτσιο ή σαν μια ιδιοτροπία και πιθανόν να είναι και όλα αυτά, αλλά θεωρώ ότι η σημερινή μου ενασχόληση μπορεί να χρησιμεύσει, στο αναγνωστικό κοινό, σαν ένα ερέθισμα και σαν ένα κίνητρο, για να ξεκινήσουν οι αναγνώστες να ερευνούν ο καθένας το δικό μακρινό και κοντινό προγονικό παρελθόν, κάτι, που, πλέον, είναι εύκολο, αφού η σύγχρονη γενετική επιστήμη και η, διαρκώς, εξελισσόμενη τεχνολογία της γενετικής, μας δίνουν απεριόριστη και το κυριότερο, ασφαλή και μη αμφιλεγόμενη πρόσβαση, σε αυτό το πεδίο.
Έτσι, ερευνώντας την μυκηναϊκή μου καταγωγή, οι βασικές απλοομάδες, όπως, περιγράφονται, παραπάνω, ναι, ανιχνεύτηκαν, από το “MyHeritage”, όπως και η συγγένεια των αρχαίων Μυκηναίων, με τους σύγχρονους Αλβανούς. [Ειδικά, για τους Αλβανούς, πρέπει να αναφέρω ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή “My Heritage”, από τις έρευνες, που γίνονται, στην γειτονική χώρα, προκύπτει ότι οι πιο κοινές εθνότητες στην Αλβανία, βάσει των δεδομένων των χρηστών του MyHeritage DNA, είναι οι Έλληνες και (νότιο)Ιταλοί, κατά 83,6% και οι Βαλκάνιοι, κατά 72,7% (υπάρχει, όπως είναι φυσικό, αλληλοεπικάλυψη)].
Η ηλεκτρονική εφαρμογή “MyHeritage”, την οποία χρησιμοποίησα, προκειμένου να προσδιορίσω την καταγωγή μου (όπως αναφέρω και στο δημοσίευμα της 8ης Φεβρουαρίου 2025, με τίτλο : Φεβρουάριος 2025. Μια παρουσίαση της, άκρως, ενδιαφέρουσας επικαιροποιημένης ανάλυσης του γονιδιώματός μου, από το γερμανικό γενετικό εργαστήριο, που συνεργάζεται, με την εταιρία της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του MyHeritage. Και βέβαια, αυτή η επικαιροποίηση είχε σημαντικές εκπλήξεις), μου έδωσε την δυνατότητα να μπορώ να προσδιορίσω και τις αρχαίες καταβολές μου, πηγαίνοντας χιλιάδες χρόνια, πίσω. Και στο αρχικό βίντεο της παρούσας δημοσίευσης προβαίνω, μία αναλυτική παρουσίαση αυτής της εικόνας των αρχαίων καταβολών μου, επικεντρώνοντας αυτήν την παρουσίαση, στο σκέλος της μυκηναϊκής καταγωγής μου, από τον κλάδο των αρχαίων Ελλήνων. Όποιος ενδιαφέρεται, είναι χρήσιμο να παρακολουθήσει το αρχικό βίντεο, που γύρισα, χθες, Σάββατο 12 Απριλίου 2025, αργά, το βράδυ και αυτό είναι κάτι, που το συνιστώ.
Το “MyHeritage” μου έδωσε και την ακριβή και την λεπτομερειακή απλοομαδική σύσταση και του Υ-DNA που καθορίζει την πατρογονική γραμμή καταγωγής και μεταβιβάζεται, από τον πατέρα, μόνον, στους γιους, αλλά και του μιτοχονδριακού mt-DNA, που μεταβιβάζεται, από τις μητέρες, στους γιους, όπως και στις κόρες.
Τα αποτελέσματα, που κατέγραψε η, εν λόγω, ηλεκτρονική εφαρμογή είναι, σαφέστατα, προσδιορισμένα και καταγράφονται, ως εξής :
Y-DNA: G-Z6494, G-Z7016, J-Y14434, J2a1, R-M269(x2), R-PF7563
mt-DNA: H, H5, HV0a, J1c+16261, K1a2, K1c1, N1a1a1a3, T2c1+146, T2c1d1, X, X2(x2), X2d
Αυτά είναι τα γενετικά δεδομένα της μυκηναϊκής μου καταγωγής. Και αυτό, που έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι και στις δύο γραμμές [και στην πατρογραμμική γραμμή Υ-DNA αλλά και στην μητρογραμμική γραμμή, δηλαδή, στο μιτοχονδριακό DNA (mt-DNA)], υπάρχει εκτεταμένη παρουσία των απλοομάδων, που συνθέτουν και προσδιορίζουν την μυκηναϊκή μου καταγωγή. Οι απλόομάδες αυτές και στα δύο σκέλη, είναι πάρα πολλές.
Το J2b, όπως, προαναφέρω στην Μυκηναϊκή καταγωγή, προέρχεται, από την στέπα και είναι το J2b2a1-L283, το οποίο συναντάται, συχνότατα, στους αρχαίους Ιλλυριούς και στους σύγχρονους αλβανικούς πληθυσμούς. Αυτό το γενετικό στοιχείο είναι, που συνδέει, ειδικότερα τους Μυκηναίους, με τους σύγχρονους Αλβανούς, ως, κοινά, προερχόμενους, από τις ρωσικές στέπες.
Παραλλαγή της απλομάδας J2, φέρω και εγώ, η οποία είναι η J2a1, στην πατρογονική μου γραμμή Υ-DNA και συνδέεται, με μια πολύ αρχαιότερη ιστορική περίοδο των προμυκηναϊκών αιώνων, που βρίσκεται κυρίως σε Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα γύρω από τις Άλπεις και την Σκανδιναβία, ανατρέχει, στην νεολιθική εποχή και πιθανότατα, στις ρωσικές (ανατολικές και σιβηρικές) στέπες.
Δεν χρειάζεται να κουράσω περισσότερο, με αυτές τις εξειδικευμένες πληροφορίες, το αναγνωστικό κοινό. Απλώς, θα επαναλάβω, τώρα, τελειώνοντας, τον πρώτο μου στόχο, όταν αποφάσισα να προβώ, στην σημερινή δημοσίευση τον οποίο στόχο, αρχικά, ανέφερα και αφορά την προσπάθειά μου να παρακινήσω τους αναγνώστες να προχωρήσουν - εθελοντικά, βέβαια και εφόσον τους ενδιαφέρει -, σε ανάλογες έρευνες, ο κάθε ένας, από αυτούς, για την γενετική του γενεαλογία.
Θα βρουν πολλές απαντήσεις, γύρω από αυτό το θέμα. Τόσο πολλές, που, ίσως, θα τους είναι δύσκολο να τις διαχειρισθούν, όπως συνέβη και σε μένα, αρχικά και σε έναν σημαντικό βαθμό, αυτό δεν έχει παύσει να συμβαίνει και τώρα, διότι, όντως, ο όγκος των πληροφοριών είναι μεγάλος και πολύπλοκος· αν και απλός, στην βάση του.
Ως προς το παρόν, αυτά είναι αρκετά, ως ερέθισμα.
Σχόλια