Από τον ακατανόητο και ανόητο ξεριζωμό των Ανατολικοθρακιωτών, το 1922, στις Μυκήνες (18ος-12ος αιώνας πΧ), στο “fast food”, του Ακρωτηρίου της Θήρας, τον 17ο αιώνα πΧ, στο ναυάγιο της Κηρύνειας (286 πΧ-292 πΧ), στην Λίμνη Ευβοίας, το 1665 μΧ, στο ασημένιο δολάριο ΗΠΑ, το 1804 και τα 25 σεντς ΗΠΑ, το 1961, στα ελληνικά νομίσματα 5 δρχ, το 1833, 5 λεπτών, το 1895, των 1000 δρχ, το 1937, των 50 δρχ, το 1939, των 1000 δρχ, το 1956, των 30 δρχ, το 1964, στην Αθήνα (1859-1980), στον Ντιέγκο Ριβέρα και τον Άντολφ Χίτλερ, το 1930, στο ελληνικό αναμνηστικό μετάλλιο (1830-1930), στον Buenaventura Durruti, το 1936 (“Ήμουν αναρχικός, σε όλη μου την ζωή και ελπίζω να παραμείνω “), στον Lord Acton (1879-1890 “Η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει, απόλυτα. Οι μεγάλοι άνδρες είναι, σχεδόν, πάντοτε, κακοί άνθρωποι “), στην Μάχη των Οχυρών Μεταξά (4/1941), στον Νίκο Ζαχαριάδη, στο και από το Dahau (11/1941-5/1945), στο ανακατασκευασμένο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μακεδονίας (1962-2023), στον Σαλβαδόρ Νταλί και τον … μυρμηγκοφάγο του, το 1969, στην διαχρονική τουριστική ατραξιόν, στο μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν (1975-2025), στο ξενοδοχείο, που μοιάζει, με κρουαζιερόπλοιο, στην Νότια Κορέα (2002-2025) και μετέπειτα 143.
1922 Ανατολική Θράκη. Ο εκτοπισμός, που επιβλήθηκε, στον θρακικό ελληνισμό, από την τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους Αγγλογάλλους. Πάνω από 250.000 Έλληνες, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέσα σε 30 μέρες και να περάσουν, τον ποταμό Έβρο. Οι σκηνές του εκτοπισμού απερίγραπτες. Απελπισμένοι, απογοητευμένοι, πεινασμένοι, ρακένδυτοι και ψυχικά δολοφονημένοι οι Ανατολικοθρακιώτες προχωρούσαν, προς την Ελλάδα, έχοντας το κεφάλι στραμμένο, προς τα πίσω, ατενίζοντας, για τελευταία φορά, τα πάτρια εδάφη και τα σπίτια τους αλλά και με τον φόβο μην τους βρει ο κεμαλικός στρατός και δεν προλάβουν να περάσουν τον Έβρο, τον οποίο πέρασαν, όπως μπορούσαν, κυρίως, με κάρα, πεζοί και με γαϊδούρια, μουλάρια, ή άλογα.
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υποδεχθεί όλο τον προσφυγικό Ελληνισμό, που άφησε, στην κεμαλική Τουρκία, περιουσίες αξίας 100.345.427.910 δραχμών. ενώ οι Τούρκοι, που ανταλλάχθηκαν, με την Συνθήκη της Λωζάνης, εγκατέλειψαν, στην Ελλάδα, περιουσίες, μόλις, 8.595.523.113 δραχμών.
16ος αιώνας πΧ - 12ος αιώνας πΧ. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, που βρίσκεται, στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, είναι μία από τις σημαντικότερες και καλοδιατηρημένες αρχαίες πόλεις. Αυτή η τοποθεσία ήταν η καρδιά του μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος ευδοκιμούσε, αφήνοντας πίσω του, έναν πλούτο μνημειωδών ερειπίων και πολιτιστικά ορόσημα.
17ος αιώνας πΧ Ακρωτήρι Θήρας. Οι Μινωίτες ήταν πολύ μπροστά, στο fast food. Τουλάχιστον, κατά 3.600 χρόνια. Σε μια εκπληκτική αρχαιολογική ανακάλυψη, το 2023, ερευνητές στην σημερινή Σαντορίνη, ανακάλυψαν ένα "θερμοπωλείο· έναν αρχαίο μινωικό πάγκο, με street food. Αλλά η πραγματική έκπληξη είναι ότι περιείχε ζωγραφισμένα μενού, που έδειχναν αυτό που σερβίρεται. Αυτό το, σχετικά, όμορφα διατηρημένο εύρημα αποδεικνύει ότι οι Μινωίτες, όχι, μόνον, είχαν αναπτύξει μια ζωντανή αστική κουλτούρα, αλλά απολάμβαναν, επίσης, την άνεση και το «φαγητό, στο πόδι», αιώνες, πριν από την αρχαία Ρώμη και χιλιετίες, πριν από τα σύγχρονα εστιατόρια και καντίνες. Το Ακρωτήρι, που συχνά αποκαλείται «Μινωική Πομπηία», συνεχίζει να αποκαλύπτει πόσο προηγμένος και αξιόλογος ήταν, πραγματικά, αυτός ο πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού. Εννοείται ότι, λόγω της λογικής φθοράς του αυθεντικού ευρήματος, η εικόνα είναι καλλιτεχνική απεικόνιση, με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
286 πΧ - 292 πΧ. Κηρύνεια, Κύπρος. Αυτό το αρχαίο ελληνικό εμπορικό πλοίο ανακαλύφθηκε, το 1965, στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, από έναν δύτη, ο οποίος, ενώ έψαχνε για σφουγγάρια, βρήκε ένα ναυάγιο, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις, για την κατανόηση της ναυσιπλοΐας, στην αρχαιότητα. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε, στο περιοδικό PLOS ONE, παρουσιάζει τα ευρήματα των νέων τεχνικών βαθμονόμησης με ραδιοάνθρακα, που εφαρμόστηκαν, για την χρονολόγηση του ναυαγίου της Κηρύνειας.
Επιπλέον, περισσότεροι, από εκατό αμφορείς, βρέθηκαν, στο βυθό της θάλασσας, δίπλα σε μια βάρκα μήκους, περίπου 14 μέτρων, εξοπλισμένη, με ένα τετράγωνο κατάρτι και επανδρωμένη, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τέσσερις ναυτικούς. Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ 1968 και 1969, ανασύρθηκαν 391 αμφορείς που περιείχαν προϊόντα, όπως κρασί, ελαιόλαδο, και αμύγδαλα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο ταξίδι του πλοίου έγινε, γύρω, στο 300 π.Χ. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή δεν ταιριάζει, με την ραδιοχρονολόγηση των δειγμάτων, που ελήφθησαν, στο σημείο του ναυαγίου. Δεκαετίες, μετά την αρχική του ανακάλυψη, μια ομάδα, από το Πανεπιστήμιο Cornell, έχει αμφισβητήσει την καθιερωμένη χρονολογία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ναυάγιο συνέβη χρόνια, αργότερα, από ό,τι θεωρούνταν, προηγουμένως. Σε προηγούμενες μελέτες, η χρονολογία του ναυαγίου καθορίστηκε, με την χρονολόγηση κεραμικών και νομισματικών αντικειμένων, που ανακτήθηκαν, κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Ωστόσο, η νέα ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνικές, όπως η ραδιοχρονολόγηση και η δενδροχρονολογία, η οποία αναλύει τους αυξητικούς δακτυλίους του ξύλου που χρησιμοποιείται, στην κατασκευή σπιτιών ή σκαφών, για να αναθεωρήσει αυτήν την χρονολογία. «Είμαστε ενθουσιασμένοι, που εφαρμόζουμε επιστημονικές τεχνικές, για να χρονολογήσουμε το διάσημο πλοίο της Κηρύνειας λίγο πριν από 2.300 χρόνια. Είναι θεμελιώδους σημασίας, για την ιστορία της ναυτικής τεχνολογίας και του θαλάσσιου εμπορίου, στην κλασική Μεσόγειο», σημείωσε ο συγγραφέας. Σημείωσε, επίσης, ότι οι μέθοδοι, που χρησιμοποιήθηκαν, για την χρονολόγηση του πλοίου και οι λύσεις, σε διάφορες τεχνικές προκλήσεις, που αντιμετώπισαν «θα βοηθήσουν, τώρα, στην χρονολόγηση άλλων ναυαγίων και στην καλύτερη ενημέρωση της ιστορίας της αρχαίας ναυσιπλοΐας». Οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η βύθιση του «Κηρύνεια» συνέβη μεταξύ 296 π.Χ. και 271 π.Χ., συγκεκριμένα μεταξύ 286 π.Χ. και 272 π.Χ. Κατά την διάρκεια της μελέτης τους, οι επιστήμονες αντιμετώπισαν την πρόκληση της επίστρωσης πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG), που χρησιμοποιήθηκε, για την συντήρηση των υπολειμμάτων του κύτους, η οποία περιπλέκει την ραδιοχρονολόγηση και τις τεχνικές δενδροχρονολόγησης. Αφού αφαίρεσαν το PEG, έλαβαν ακριβέστερα δεδομένα, για την ημερομηνία βύθισης του πλοίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διεθνής καμπύλη βαθμονόμησης ραδιοάνθρακα, για το βόρειο ημισφαίριο ήταν ξεπερασμένη, για την περίοδο, μεταξύ, περίπου, 400 π.Χ. και 250 π.Χ. Για να βελτιώσουν την χρονολογική ακρίβεια των υπολειμμάτων αρχαίων κατασκευών, επαναβαθμονόμησαν την καμπύλη αυτή, χρησιμοποιώντας δείγματα, από άλλα είδη δέντρων, αποτελώντας σημαντική πρόοδο, στην χρονολογική έρευνα.
1665 Η νήσος Εύβοια, με τα λατινίζοντα τοπωνύμιά της, του Ολλανδού χαρτογράφου Joan Blaeu. Στο ελλειπτικό περίγραμμα - Limene : To , σε λατινική αποτύπωση - η παραφθορά του ονόματος, στο Μεσαίωνα, έχει παγιωθεί. Η ΛΙΜΝΗ, σαν συνέπεια, θα ακολουθήσει.
Η συγκοπή και διαστρεύλωση των λέξεων, η σχεδόν, τελεία αποκοπή των καταλήξεων και η αφαίρεση των πρωτόγραμμων είναι χαρακτηριστικόν ιδίωμα της παλαιάς Ελύμνιας διαλέκτου, παραλληλιζόμενης με ορισμένα νησιά του Αιγαίου ως προς τον τρόπον εκφράσεως και τον τόνον φωνής, οποσδήποτε όμως καταληπτότερη από άλλες αιγαιοπελαγίτικες διαλέκτους. Και υπόκειται μεν στην αρμοδιότητα έρευνας του ειδικού γλωσσολόγου, ωστόσο εδώ - ένα και μόνον παράδειγμα - πάνω στην σημερινή ονομασία της Λίμνης, είναι το πλέον ενδεικτικό : Το Ειλύμνιον - το Ελύμνιον - το Λύμνιον - το Λύμνι ( του Λυμ΄) - το Limne ( Φραγκοβενετικό ) - Το Λίμνι(η) - η Λίμνη σημερινή ( και η « τουριστική » λίμνη Lake - λατινιστί! ). Βλέπουμε λοιπόν, πως το - αρχικώς ουδέτερο - του ονόματος Ελύμνιον... μέσα από σταδιακές παραλλάξεις, μετατρέπεται σε θηλυκή Λίμνη!.. Μόνο που ο βόρειος Ευβοϊκός, σαν πολύ αλμυρός, δεν προσφέρεται για κάποια τέτοια λίμνη... που αβασάνιστα τουριστικές μονάδες σήμερα διαφημίζουν αγγλιστί ως...Lake ( ελληνιστί = λίμνη!.). Φωνάζουν απ΄ τον τάφο τους ιστορικοί κι΄εγγράμματοι της πόλης για την ορθή αποκατάσταση ( Μπελλάρας, Βοϊατζής και πλήθος άλλοι ειδήμονες )...όμως « εις μάτην! »... Προσεχώς επιφυλάσσομαι να σας παρουσιάσω εμβριθή αναφορά προς τον τότε Δήμο Αιγαίων - ανυπόγραφη μεν - αλλά εμφαίνουσα την σύνταξη και το ύφος του βαθυνούστατου Καθηγητού Ιωάννου Βοϊατζή, που επιχειρηματολογεί περί της επιβαλλομένης μετονομασίας της κωμοπόλεως από Λίμνης σε Ελύμνιον... Ήταν παρήγορο πως με το Διοικητικό Σχέδιο του « Καποδίστρια » ( του 1999 ) ο Δήμος μας μετονομάστηκε σε « Δήμο Ελυμνίων » και τότε ήταν ευκαιρία - δεν απόμενε, παρά ελάχιστη προσπάθεια να μετονομασθεί πασιφανώς και η πρωτεύουσα του « Δήμου Ελυμνίων » εις Ελύμνιον. Ατυχώς γι΄αυτό... γιατί ο επελθών « Καλλικράτης » με βελτιωμένο ίσως σκεπτικό των Δημοτικών πραγμάτων της Επικράτειας, παράλλαξε τα πράγματα και η ονομασία της κωμοπόλεως παρέμεινε ως έχει. Το μεταλλαγμένο κατασκεύασμα και μετασκεύασμα των ανεκδιήγητων Φραγκοβενετών δυναστών Dalle Carceri ( Δελεκάρτσερι ) κ.α. ομοφύλων, θα μετατραπεί σε … Limene - Liminit - Limine - Limne, το 13ο αι...θα παραποιηθεί σε Λΐμνη ( με διαλυτικά πάνω στο ιώτα ) απ΄τον κολυβογράμματο καλόγερο Αγιονορείτη πατέρα Σταμάτη ( « του πίκλην » Αντάκου ) - αρχές 16ου αι. ...κι΄ύστερα από ολιγογράμματους προγόνους μας στα χρόνια της απελευθέρωσης ( δικαιολογημένοι αυτοί - μα όχι οι « δοκισίσοφοι » )... θα παραμείνει κολοβωμένη Λίμνη ( με την επήρεια και του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος...αλλά τουλάχιστον - χωρίς διαλυτικά! )... Παλιό παραμύθι της γιαγιάς, εξιστορούσε πως στο κρανίο του καθ΄ενός ( κι΄αναφερόταν ασφαλώς στις ραφές των βρεγματικών ) υπήρχαν γράμματα μυστήρια που ερμηνεύονταν... « Πώς ήμουν...και πώς έγινα...και πώς θα γίνω ακόμα! »... Αυτό γράφει κι΄η Λίμνη στο κούτελό της... Ή μάλλον - όχι η Λίμνη, γιατί αυτή βλέπει το « πώς έγινε »... Το πώς ήμουν, δεν το βλέπει... Αυτό, αναζητάται στο αρχαίο κρανίο. Του Ελυμνίου βεβαίως!
1804 Washington, ΗΠΑ. Ασημένιο αμερικανικό δολάριο.
1833 Ελληνικό νόμισμα 5 δραχμών, επί βασιλείας Όθωνα (με τρύπα και κρίκο).
1859 Αθήνα. Το Βαρβάκειο Λύκειο, με τις σκαλωσιές, υπό κατασκευή. Το κτίριο κατεδαφίστηκε, το 1940. Κάπου εκεί, κατασκευάστηκε η Βαρβάκειος Αγορά και η οδός Αθηνάς. (Εθνική Πινακοθήκη της Γαλλίας).
8/4/1877 Letino, Ιταλία. Μια ομάδα αναρχικών, με τον Enrico Malatesta, δημιουργούν χάος, στο χωριό, καθώς “απαλλοτριώνουν” τράπεζα.
1878 Βαλκάνια. Εθνογραφικός χάρτης του Heinrich Kiepert.
1881 (κατασκευή). Αθήνα, περιοχή Ψυρρή. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του ΕρνέστουΤσίλλερ, του Γερμανού αρχιτέκτονα, που έδωσε, στην Αθήνα, την οικιστική/αστική της ταυτότητα, σε μια εποχή, που η Αρχιτεκτονική δεν διδάσκονταν, παρά, μόνο, σε στρατιωτικές σχολές και από εμπειροτέχνες. Ανακαινίστηκε, πλήρως, με προσήλωση, στον σεβασμό της αρχικής γοητείας και μεγαλοπρέπειας του κτιρίου και λειτουργεί, σαν Ξενοδοχείο. Το κτίριο είναι αναγνωρισμένο, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως Έργο Τέχνης και Νεότερο Μνημείο.
1456 (οικοδόμηση). Αθήνα. Το μουσουλμανικό τέμενος, γνωστό ως "Φατιχιέ τζαμί", δηλαδή "τζαμί του Πορθητή", κτίστηκε μετά την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας από τον Ομάρ, στο βόρειο άκρο της, άλλοτε, Ρωμαϊκής αγοράς και επί Τουρκοκρατίας, ήταν, κοινώς, γνωστό ως "το τζαμί του Σταροπάζαρου". Οικοδομήθηκε, επάνω στα λείψανα τρίκλιτης μεσοβυζαντινής βασιλικής, μέρος των οποίων είναι ορατό, στην βόρεια πλευρά του τεμένους. Μετά την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους, στην Αθήνα, το 1834, χρησιμοποιήθηκε, ως στρατιωτικό αρτοποιείο, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Σήμερα, περικλείεται, εντός του αρχαιολογικού χώρου και στεγάζει αρχαιότητες.
1891 Ακρόπολη. Χειμωνιάτικο διάλειμμα, με ποδήλατο, από τους William L. Sachtleben και Thomas G. Allen, Jr. Εδώ και τριάντα χρόνια, στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου UCLA, της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, φυλάσσονται κάποια, εξαιρετικά, σπάνια αρνητικά, τα οποία είχαν τραβήξει έναν αιώνα, πριν οι ποδηλάτες Allen και Sachtleben, με δύο, από τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές.
1890 (δεκαετία). Κύπρος. Όργωμα, στα χωράφια.
1900 Αθήνα. Στους λόφους Πνύκας, ή Μουσών, έχει ανέβει μανάβης να πουλήσει την πραμάτεια του.
1900 (δεκαετία). Αθήνα. Το Δίπυλο και τα τείχη του Θεμιστοκλή.
1905 Αθήνα. Σταδίου και Αμερικής. Το χαρτοπωλείο Χρήστου Τερζόπουλου.
1905 Αθήνα. Οδός Σταδίου η «Πανελλήνιος Αγορά» το πιο φαντασμαγορικό κατάστημα παιχνιδιών, που, μέχρι πρόσφατα, υφίστατο, ήταν, ο παράδεισος των παιχνιδιών. Το 1896, ο Παναγής Δρακάτος, με τον αδελφό του Βασίλη, έκλεισαν το κατάστημά τους, στην Κωνσταντινούπολη, την «BAZAAR PANELINIQUE» και ήλθαν, στην Αθήνα. Σχεδόν αμέσως, ίδρυσαν, στην οδό Σταδίου 9, την «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΓΟΡΑ».
1900 Λανιά, Κύπρος. Ομάδα χωρικών.
1907 Η Ακρόπολη.
1. Προϊστορικές παιδικές ταφές ήλθαν, στο φως, με τις ανασκαφές των Καββαδία και Kawerau. Οι ίδιοι συγγραφείς αναφέρουν :
"Σημειωτέον ότι κατά τάς άνασκαφάς τοΰ 1858 άνεκαλύφθη πρός το βόρειον τοΰ Παρθενώνος μικρά χριστιανική έκκλησία, έν ή ευρέθησαν τέσσαρες σκελετοί άνθρώπων. Ό Πιττάκης εικάζει δτι έν τούτω τω έκκλησιδίω έθάπτοντο οι ιερείς της Μεγάλης Εκκλησίας, της τοΰ Παρθενώνος" (σ. 16).
2. Υπάρχουν πολλές αναφορές, για τα σκόρπια πτώματα, στην Ακρόπολη, μετά τη ήττα των Οθωμανών, στις αρχές του 20ου αιώνα. Γράφει, για παράδειγμα, ο William St Clair, στο βιβλίο του, για την Ακρόπολη :
«As late as 1879, an anonymous visitor noted that: ‘I saw a considerable number of men’s skulls and other bones in shallow open holes in the Acropolis of Athens, which the local dragoman told me were the remains of Greeks and Turks who had fallen in the war of independence fifty years ago’.
It would have been difficult by then to separate the dead from the first siege of 1822 from those of the second of 1826/27, the Greeks from the Turks, the Christians from the Muslims, the women from the men, the fighters from the non-combatants, or those who had been killed in the fighting from those who had died as a consequence of lack of water or food. When, in the 1840s, Charles Ernest Beulé, with funding from France, began his excavations on the Acropolis, some of the human remains he turned up were still putrefying. What was assumed to be the skull of an Ottoman soldier was kicked about by the Greek workmen. Another skull, which had belonged to a man who had lost all his teeth, was given to a foreign visitor who was fascinated to see how his gums had adapted to his attempts to chew his food without teeth” (pp. 345-346).
3. Και φυσικά το μεγάλο μουσουλμανικό νεκροταφείο στους πρόποδες της Ακρόπολης που, ακόμα και σήμερα, τμήματά του έρχονται, στο φως, από αρχαιολόγους, εντελώς, τυχαία φυσικά και όχι, ως αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας.
Άλλωστε, υπάρχουν και οι αρχαιολογικές ερμηνείες της ζωφόρου του Παρθενώνα και για την πιθανή σχέση της, με μυθικές ανθρωποθυσίες (βλ. Joan Breton Connelly, Το αίνιγμα του Παρθενώνα, μτφρ.: Κατερίνα Σέρβη, πρόλογος: Άγγελος Χανιώτης, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2016).
1910. Αθήνα. Φωτογραφία της καμπυλότητας του στυλοβάτη του Παρθενώνα. (Του G. Fougeres από το L'acropole d'Athens Le Parthenon).
1916 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ρώσοι στρατιώτες ποζάρουν, μέσα σε ένα δάσος. Λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1917, ο ρωσικός στρατός θα ενωθεί, με τους επαναστατημένους εργάτες…
1920. Αννόβερο, Γερμανία.
1920 Αθήνα. Οι οδοί Σταδίου και Βουκουρεστίου. Αριστερά, οι βασιλικοί στάβλοι.
1930-1933 Η αφήγηση του Diego Rivera, για τον Adolf Hitler. Ο Ντιέγκο Ριβέρα ήταν διακεκριμένος Μεξικανός ζωγράφος (σύντροφος της Φρίντα Κάλο) και δημιουργός του, παραπάνω, έργου. Το παρόν είναι μέρος των αναμνήσεών του, My Art, my Life : an autobiography, Dover 1991, σελ. 84-87.
1940 (αρχές δεκαετίας). Χαλάνδρι. Οδός Ανδρέα Παπανδρέου και Αγίας Παρασκευής. Η οδός Ανδρέα Παπανδρέου, (Βασιλέως Κωνσταντίνου, τότε), αριστερά είναι η εκκλησία Άγιος Νικόλαος και η πλατεία Χαλανδρίου. Μπροστά, είναι η διασταύρωση, με την οδό Αγίας Παρασκευής. Το πρώτο κτήριο, δεξιά, υπάρχει, ακόμη. Στο βάθος, αχνοφαίνεται η Πεντέλη.
1982 «Τραστ». Σκίτσα του Νίκου Ζήκου.
7/4/2003 Θεσσαλονίκη. Πυκνό χιόνι, στην πλη, πριν 22 χρόνια.
2002 - 2025 Τζεοντοντζίν. Νότια Κορέα. Το “Sun Cruise Resort & Yacht”, που βρίσκεται, σε έναν γκρεμό, είναι ένα ξενοδοχείο, που μοιάζει, με κρουαζιερόπλοιο. Με μήκος 165 μέτρων, ύψος 45 μέτρων και βάρος 30.000 τόνων, είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή. Άνοιξε το 2002, και διαθέτει 211 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων, έξι εστιατόρια, ένα περιστρεφόμενο σαλόνι, νυχτερινό κέντρο, καραόκε μπάρ, και μια πισίνα, με θαλασσινό νερό. Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την αίσθηση ότι βρίσκονται, σε ένα κρουαζιερόπλοιο, χωρίς τον κίνδυνο ναυτίας, χάρη, στον ήχο των κυμάτων, που πέφτουν, πάνω, στα ηχεία, γύρω από το ξενοδοχείο. Το θέρετρο προσφέρει, επίσης, ένα κατάστρωμα παρατήρησης, με γυάλινο πάτωμα, πάνω, από τον ωκεανό, έναν κήπο γλυπτών και διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ενός πεδίου οδήγησης γκολφ και γηπέδου βόλεϊ.
2013 Ουκρανία. Η γεωγραφική απεικόνιση της βασικής εθνικής διαίρεσης της χώρας.
2024 Γκαγκαουζία, Νότια Μολδαβία και Ουκρανία. Οι Γκαγκαούζοι είναι μια τουρκόφωνη εθνική ομάδα, που είναι, κατά κύριο λόγο, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, απόγονοι ιθαγενών Ανατολικοευρωπαίων και τουρκικών φυλών, που εισήλθαν, στην Ευρώπη, κατά τον Μεσαίωνα.
Αρχικά, οι Γκαγκαούζοι κατοικούσαν, στην Δοβρουτσά, σε εδάφη, που αποτελούν, σήμερα, μέρος της Βουλγαρίας, αλλά τον 19ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν, στην Μολδαβική και στην Ουκρανική περιοχή της Βεσσαραβίας. Η γλώσσα των Γκαγκαούζων είναι μια τουρκική γλώσσα των Ογούζων, ή Ογκούζ, που σχετίζεται, στενά, με τα αζέρικα τουρκικά και τα τουρκικά της Τουρκίας, αντί της τουρκικής γλώσσας Κιπτσάκ των Τατάρων της Κριμαίας. Μια ποικιλία ιστορικών γεγονότων έχουν εξαπλώσει την διασπορά τους, σε όλο τον κόσμο και οι απόγονοί τους μπορούν να βρεθούν, σε χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Καζκαστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία, ο Καναδάς και η Βραζιλία.
2025 Τσονγκτσίνγκ, Κίνα. Εκεί, που συναντιούνται τα δύο ρεύματα ποταμών Τζιαλίνγκ και Γιάνγκζ.
4/2025 Σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη.
Σχόλια
Δεν ξέρω…