27/11/1998 Το παρασκήνιο, με την πικρή ιστορία των S-300 και τον ψοφοδεή Κώστα Σημίτη να εγκαταλείπει και να θάβει την στρατιωτική πολιτική του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Λογικό, αφού δεν ήθελε να υπερασπισθεί, όπως είχε γίνει σαφές, με την ελληνική ήττα, στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ούτε την άμυνα του ελλαδικού χώρου. (Η σύσκεψη, με τον Γλαύκο Κληρίδη, όπου ο Σημίτης τρομοκρατημένος, άκουγε, για την διεξαγωγή, εν ανάγκη, πολέμου, στην Κύπρο και η επιστολή του Κληρίδη, που, κακώς, δεν εστάλη, στον, τότε, πρωθυπουργό, κατόπιν παρακλήσεώς του).
Με λίγα λόγια, ο Κώστας Σημίτης έθαψε, κυριολεκτικά, το στρατιωτικό δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου το οποίο, με κόπο οικοδομήθηκε, στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου και εγκαταλείφθηκε, ωμότατα και με σαφή υποκριτικό τρόπο, από τον, τότε, πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα αυτό το αμυντικό δόγμα να περιπέσει, σε αχρησία και ουδείς, έκτοτε, το επανέφερε, σε ισχύ, παρά τις προσπάθειες, που κατέβαλε η κυβέρνηση του νεωτέρου Κώστα Καραμανλή, στα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του, από τον Μάρτιο του 2004, έως τον Οκτώβριο του 2009, αλλά και μετά, πάλι, η στρατιωτική πολιτική του δόγματος του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου εγκαταλείφθηκε, από τις κυβερνήσεις, που ακολούθησαν, μέχρι και σήμερα, καθώς η ελλαδική πλευρά έχει παύσει να ασχολείται με το θέμα αυτό, αφήνοντας την Κύπρο, μόνη.
- Στα δύο αρχικά βίντεο, τα οποία τράβηξα, χθες, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025, περιγράφω, αναλυτικότατα, την υποκρισία, την ψευδολογία και την ιταμή και ψοφοδεή στάση του Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησης του ίδιου, καθώς, ο, τότε, πρωθυπουργός ενδιαφερόταν να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτων και του Λονδίνου, δηλαδή να μην εγκατασταθεί το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300, στην Κύπρο και να μην εγκατασταθεί καθόλου, ή, εφόσον εγκατασταθεί, η εγκατάσταση αυτή να γίνει, στην Ελλάδα.
- Ο Κώστας Σημίτης υιοθέτησε αυτή την αμερικανοβρετανική και προφανώς, νατοϊκή θέση και γι’ αυτό, καθίσταται απαραίτητο οι αναγνώστες του παρόντος δημοσιεύματος να παρακολουθήσουν, με προσοχή, αυτά τα δύο αρχικά βίντεο, που παραθέτω, προκειμένου να σχηματίσουν σαφέστατη γνώμη, για το ποιόν και τις προθέσεις του Κώστα Σημίτη, ο οποίος, με την στάση του, ξεκαθαρίζει ότι αυτό, που τον ενδιέφερε ήταν το να μην γίνει πόλεμος και ουσιαστικά, να θέσει ένα οριστικό τέλος, στην έμπρακτη λειτουργία του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου, που υπήρξε κληρονομιά της κυβέρνησης του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και το οποίο, φυσικά, προδόθηκε, εν ψυχρώ, από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και αυτές που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα.
- Όσον αφορά την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300, στην Κύπρο, μετά από συμφωνία, που είχε γίνει, με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και με υπουργό εθνικής άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη, η συμφωνία αυτή κατέληξε, με την προτροπή του υπουργείου Αμύνης της Ελλάδας, και του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στην Αθήνα, να αγοραστούν οι S-300, από την Κύπρο και να εγκατασταθούν, εκεί, προκειμένου να προστατεύσουν την κυπριακή επικράτεια, από την τουρκική πολεμική αεροπορία, σε περίπτωση, που η Άγκυρα αποφάσιζε, για οποιονδήποτε λόγο, να προχωρήσει, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα συμπεριλάμβαναν, φυσικά και αεροπορικό πόλεμο, εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.
- Ευτυχώς, υπάρχει αποτυπωμένος ένας διάλογος, σε μια σύσκεψη, που έγινε, στην Αθήνα και διασώθηκε, από τον, τότε, υπουργό Άμυνας του ελληνοκυπριακού κράτους Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος έχει δώσει την μαρτυρία του, για τον διάλογο αυτόν, που έγινε, στην σύσκεψη αυτή, της 27ης Νοεμβρίου 1998, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συμμετείχε, σε αυτήν και στην οποία ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε σαφής, ενώ ο ψοφοδεής Κώστας Σημίτης προσπαθούσε να τον πείσει ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 δεν έπρεπε να εγκατασταθεί, στην Κύπρο, αλλά να εγκατασταθεί, στην Ελλάδα, διαφορετικά να μην εγκατασταθεί καθόλου.
- Ο διάλογος υπήρξε οξύς και αιχμηρότατος και για του λόγου το αληθές, τον καταγράφω, όπως έχει σωθεί, από την μαρτυρία του Γιαννάκη Ομήρου, καθώς ειπώθηκαν και βαριές κουβέντες, σε εκείνη τη σύσκεψη.
- Ας τον δούμε :
Γλαύκος Κληρίδης: Προτού μπούμε, σε συζήτηση αυτών των θεμάτων, θέλω να κάμω τις εξής παρατηρήσεις. Στην Αθήνα, οι εφημερίδες γράφουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε οι πύραυλοι να μεταφερθούν, στην Κρήτη και το εμπόδιο είναι ο Κληρίδης. Εκφράζω τον φόβο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιαστεί, ως υποχωρήσασα και ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας θα υποστεί πλήγμα. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και εκείνοι, που το αμφισβητούν.
Εδώ, σημείο αυτό, η σύσκεψη, στην οποία επικράτησε ένα κλίμα φοβικής σιγής, ο Κώστας Σημίτης, αντέδρασε και διέκοψε εκνευρισμένος τον Γλαύκο Κληρίδη.
Κώστας Σημίτης: Κύριε Πρόεδρε, με εκπλήσσει ο τρόπος, που μιλάτε. Είναι απαράδεκτος. Η Ελλάδα και αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση, ουδέποτε θα εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ένα τέτοιο θέμα δεν θα έπρεπε να το εγείρετε…
Γλαύκος Κληρίδης: Ήθελα να ξεκαθαρίσω το ζήτημα του πολιτικού κόστους. Τώρα, έρχομαι στο βασικό θέμα. Οι S-300 παραγγέλθηκαν, σε πλήρη γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, ενώ εγώ διαπραγματευόμουν μικρότερου βεληνεκούς πυραύλους, μου υποδείχθηκε, από το ΓΕΕΘΑ, ότι θα έπρεπε να πάρουμε τους S-300. Οι Ρώσοι, αρχικά, αρνούνταν να μας προμηθεύσουν και αναγκάστηκα να στείλω επιστολή, στον Ρώσο πρωθυπουργό. Η θέση ότι οι πύραυλοι θα πρέπει, είτε να εγκατασταθούν στην Κρήτη, είτε να μην έλθουν, καθόλου· δεν είναι ορθή. Έθεσα, όπως είναι γνωστό, ορισμένους όρους, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, που δεν υλοποιήθηκαν. Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε. Ούτε συμφωνώ ότι πρέπει να συνδέσουμε το θέμα των πυραύλων, με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., διότι είμαστε αρκετά μακριά, από τον χρόνο, που θα αποφασιστεί. Ούτε πιστεύω ότι οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι θα ασκήσουν πιέσεις, στην Τουρκία, για να πάμε, σε λύση. Αν ενδώσουμε, στο θέμα των πυραύλων, αν φανούμε «καλά παιδιά», δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουμε την στάση Αμερικανών και Βρετανών. Οι Αμερικανοί, μόλις διαπίστωσαν την αδιαλλαξία των Τούρκων, στην πρόταση, για απαγκίστρωση, περιορισμό των εξοπλισμών, αφαίρεση βαρέων όπλων και μείωση στρατευμάτων, αποσύρθηκαν. Καμιά πίεση δεν τους άσκησε ο Χόλμπρουκ. Η άποψή μου είναι ότι οι πύραυλοι πρέπει μεταφερθούν, στην Κύπρο και προς το παρόν, να μην τους αναπτύξουμε. Δεν ανησυχώ ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Άλλωστε, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται, από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς και λιγότερο, από τους Τούρκους.
Κώστας Σημίτης: Φαίνεται να κλείνετε την πόρτα, σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και σε πρωτοβουλία της Χέρκους (εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο).
Γλαύκος Κληρίδης: Δεν είπα ότι θα ανακοινώσουμε απόφαση, γύρω από το θέμα των πυραύλων.
Κώστας Σημίτης: Πώς θα χειριστείτε το θέμα; Θα συγκαλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο;
Ακολούθησε μια συζήτηση, για τις νέες ημερομηνίες, στην άφιξη των πυραύλων S-300. Ο Γλαύκος Κληρίδης αναφέρει ότι θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση πήρε απόφαση, για την μη έλευση των πυραύλων.
Κώστας Σημίτης: Δεν έχω πει ότι πήραμε απόφαση. Άλλωστε, πώς μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση, χωρίς να μιλήσουμε; Οι πύραυλοι χρειάζονται προστασία. Χρειάζονται αντιαεροπορικά συστήματα, μια πλήρη αντιαεροπορική ομπρέλα, που δεν την διαθέτει η Κύπρος. Περαιτέρω, υπάρχει το θέμα της μετακίνησης των πυραύλων. Πληροφορούμαι ότι τα οχήματα, που θα μεταφέρουν το πυραυλικό σύστημα, έχουν μήκος 100 μέτρων. Πώς θα ανέβουν τους στενούς και δύσβατους ορεινούς δρόμους του Τροόδους;
Στη συνέχεια, ο Κώστας Σημίτης παρουσίασε, πολιτικά επιχειρήματα, γιατί δεν πρέπει να υπάρξει επιμονή, στην μεταφορά των πυραύλων, στην Κύπρο, με κυριότερα, τις διεθνείς αντιδράσεις, την στρατιωτικοποίηση του κυπριακού εδάφους και τις δυσκολίες, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, στην “Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Κώστας Σημίτης: Λέτε να μεταφερθούν οι πύραυλοι, στην Κύπρο και να μην αναπτυχθούν. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε, καθόλου, βέβαιοι ότι δεν θα κτυπήσουν οι Τούρκοι. Στην Τουρκία, επικρατεί πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα και συνεπώς, υπάρχει ένα πολιτικό κλίμα, που ευνοεί επιθετικές ενέργειες. Οι πύραυλοι, έστω και αποθηκευμένοι, θα αποτελούν μια συνεχή εστία έντασης. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διαφωνώ ότι δεν θα επηρεαστεί, επειδή ο χρόνος ένταξης θα είναι το 2004-2005. Θα το εγείρουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και άλλοι και θα εμποδίσουν την ένταξη. Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές, από την μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων, στην Κύπρο. Και κάτι άλλο. Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου θα έλθετε, στην Βιέννη, για την Σύνοδο Κορυφής. Τί θα απαντήσετε, όταν σας υποβληθεί ερώτηση, για το θέμα των πυραύλων;
Γλαύκος Κληρίδης: Η απάντησή μου θα είναι ότι θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Κώστας Σημίτης: Δεν συμφωνείτε να δηλώσετε ότι θα έλθουν, στην Ελλάδα;
Γλαύκος Κληρίδης: Όχι, διότι θα φανεί ότι ενδώσαμε.
Κώστας Σημίτης: Αν έλθουν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας και πουν ότι η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης θα ανανεωθεί, μόνο, αν δεν έλθουν οι πύραυλοι; Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να φανεί διάσταση, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε μόνη την Κύπρο. Ο φόβος μας, όμως, είναι ότι θα οδηγηθούμε, σε περιπέτειες. Στόχος ήταν να δοθεί ένα μήνυμα, με τους πυραύλους. Και το μήνυμα δόθηκε.
Κατόπιν ο Γλαύκος Κληρίδης επιχειρηματολογεί, διαφωνώντας με τον Κώστα Σημίτη, για τα όσα είχε αναφέρει, για το στρατιωτικό κομμάτι της υποθέσης και ακολουθεί ένας καίριος και άκρως, σημαντικός διάλογος, μεταξύ του Σημίτη και του Κληρίδη, που φανερώνει ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου ήταν, “κλινικά νεκρό”.
Κώστας Σημίτης: Τί θα συμβεί, αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα, για υπερπτήσεις, πάνω από τη Λευκωσία;
Γλαύκος Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Κώστας Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;
Γλαύκος Κληρίδης: Θα το αντέξουμε. Η οικονομία μας είναι ισχυρή.
Κώστας Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν, σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τί θα γίνει;
Γλαύκος Κληρίδης: Θα γίνει πόλεμος!
Αλλά υπάρχει και άλλο γραπτό ντοκουμέντο, για την δειλία και την απάτριδα άρνηση του Κώστα Σημίτη να εφαρμόσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου.
Το ντοκουμέντο αυτό, το οποίο παραθέτω αυτούσιο, είναι μια επιστολή, με αποδέκτη τον, τότε, πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την οποία είχε συντάξει ο Γλαύκος Κληρίδης και ήταν έτοιμη να σταλεί. Δεν εστάλη, τελικά, αλλά ο Κώστας Σημίτης πληροφορήθηκε το περιεχόμενο αυτής της επιστολής.
Ας την δούμε :
Αισθάνομαι την ανάγκη να σάς απευθύνω την παρούσα επιστολή και με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια να εκθέσω τις απόψεις μου αναφορικά με όσα για το θέμα της έλευσης των S-300 στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πάγκαλος δήλωσε επίσημα στον κ. Κασουλίδη κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου 1998, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του κ. Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος πληροφόρησε τον κ. Κασουλίδη ότι για το θέμα των S-300 υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ότι οι απόψεις που διατύπωσε δεν είναι μόνο δικές του αλλά απηχούν και εκείνες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλου. Η θέση της Ελληνικής Κυβερνήσεως – τονίστηκε – είναι ότι για το θέμα των πυραύλων δεν μπορεί να είναι αλληλέγγυος προς την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, που πιστεύει ότι η παραγγελία των πυραύλων ήταν εσφαλμένη ενέργεια, παραδέχεται ότι αυτή έγινε με τη σύμφωνο γνώμη του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αρσένη, υποστηρίζει όμως ότι οι S-300 δεν κρίνονται κατάλληλοι για την αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου, γιατί σχεδιάστηκαν από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου προς χρησιμοποίηση για την άμυνα στις περιοχές των ρωσικών στεπών.
Οσον αφορά την καταλληλότητα των εν λόγω πυραύλων για την άμυνα της Κύπρου, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αποτελούσαν το κύριο όπλο για την άμυνα της Μόσχας και άλλων βιομηχανικών πόλεων και περιοχών, παγκόσμια, δε, αναγνωρίζονται για την αποτελεσματικότητά τους, λόγω της ακρίβειας και του μεγάλου βεληνεκούς τους, αλλά και της δυνατότητας τους να επιφέρουν πλήγματα σε εχθρικά αεροπλάνα. Το στρατιωτικό περιοδικό «STRARFOR» υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση εγκατάστασής τους στην Κύπρο “the Turkish air force will be at risk”.
Είναι γνωστό ότι η Κύπρος προέβη στην παραγγελία των S-300, επειδή είχε αναλάβει υποχρέωση έναντι της Κυβερνήσεως του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα δημιουργούσε αεροπορική και ναυτική βάση στην Κύπρο και θα παρείχε στις βάσεις αυτές επαρκή αεροπορική κάλυψη. Η διαπραγμάτευση για τους S-200 διακόπηκε, όχι γιατί οι S-300 ήταν φθηνότεροι, όπως ανέφερε ο κ. Πάγκαλος στον κ. Κασουλίδη, αλλά γιατί η τουρκική αεροπορία είχε αποκτήσει κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος- εδάφους, οι οποίοι ήταν ικανοί να πλήξουν τις βάσεις από απόσταση πέραν των 70 χιλιομέτρων, όταν, δηλαδή θα βρίσκονταν εκτός της ακτίνας δράσεως των S-200. Εξάλλου η αγορά των S-300 αποφασίστηκε μετά από επίσκεψη Ελλαδιτών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στη Ρωσία και θετική γνωμοδότησή τους για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω αντιαεροπορικού συστήματος.
Το επιχείρημα του κ. Πάγκαλου ότι, για να είναι χρήσιμοι οι S-300, πρέπει η Κύπρος να είναι σε θέση να κηρύξει μια περιοχή ως απαγορευμένη περιοχή πτήσεων, είναι δυνατό να αντικρουστεί με το ότι οι πύραυλοι δεν αγοράστηκαν για την ανακοπή τουρκικών ανιχνευτικών αεροσκαφών, τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις υπεράνω της Κύπρου και για τις οποίες δεν παραλείπουμε να υποβάλλουμε διαμαρτυρίες προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά για την αντιμετώπιση τουρκικής επιθέσεως. Σε τέτοια ακριβώς περίπτωση πολεμικής αναμετρήσεως, θα κηρύτταμε τον εναέριο χώρο της Κύπρου ως απαγορευμένη περιοχή, και με τους S-300 θα μας προσφερόταν η δυνατότητα να εντοπίζουμε τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα οσάκις απογειώνονταν από τις βάσεις τους, να τα παρακολουθούμε και να τα έχουμε εντός ακτίνας βολής 150 χιλιομέτρων.
Το επιχείρημα ακόμη ότι ο «Νικηφόρος» απέδειξε ότι οι αεροπορικές συγκρούσεις δεν θα γίνονταν πάνω από την Κύπρο, αλλά στο Αιγαίο, δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα. Είναι βέβαιο ότι ελληνικά αεροσκάφη, που θα έρχονταν προς ενίσχυσή μας, θα καθυστερούσαν να φθάσουν στην Κύπρο, επειδή θα αντιμετώπιζαν τουρκικά αεροσκάφη. Οι S-300 όμως θα παρείχαν κάλυψη τόσο στην Κύπρο έναντι των τουρκικών αεροπλάνων που θα μας επιτίθεντο από τουρκικές βάσεις οι οποίες απέχουν από τη Λευκωσία 3 ½ λεπτά πτήσεως, όσο και σε ελληνικά αεροπλάνα τα οποία θα ίπταντο προς την Κύπρο σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τις ακτές μας.
Η θέση ότι η άφιξη των πυραύλων θα επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή μας πορεία δεν είναι πειστική. Παρά το γεγονός ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποκινούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, ασκούν πιέσεις να μην φέρουμε τους S-300, πιστεύω ότι, αν τους φέρουμε χωρίς περαιτέρω αναβολές και δημιουργήσουμε τετελεσμένο γεγονός, οι αντιδράσεις θα σταματήσουν.
Επιπρόσθετα προς τα πιο πάνω, παραμένει προς σχολιασμό η πιθανή αντίδραση των Τούρκων στην άφιξη των πυραύλων. Εάν οι Τούρκοι αντιδράσουν, με σκοπό την παρεμπόδιση της άφιξής τους στην Κύπρο, η αντίδραση θα στρέφεται κατά ρωσικών σκαφών, με αποτέλεσμα την αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η συμφωνία διαλαμβάνει και την ασφαλή μεταφορά τους από τη Ρωσία στην Κύπρο. Για να μπορέσει εξάλλου η Τουρκία να αντιδράσει κατά των S-300, όταν παραληφθούν στην Κύπρο, θα πρέπει να παρέχονται στόχοι οι οποίοι δεν είναι δυνατό να πληγούν από αέρος. Τέτοιοι στόχοι δεν θα προσφέρονται όμως, γιατί οι πύραυλοι θα αποθηκευθούν και δεν θα αναπτυχθούν. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βρετανία θα επιστρέψουν, πιστεύω, στρατιωτική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, αν γνωρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ελληνοτουρκική σύρραξη.
Ο κ. Χολμπρουκ μου δήλωσε, μετά το ταξίδι του στην Αγκυρα, ότι η τουρκική αντίδραση θα συνίσταται σε εγκατάσταση πυραύλων εδάφους- εδάφους στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, ώστε, αν παραστεί ανάγκη , να πλήξουν τους χώρους εκτόξευσης των πυραύλων. Τούτο επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλμάζ, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι θα εγκαταστήσουν στην Κύπρο κινεζικούς πυραύλους εδάφους –εδάφους, εμβέλειας 80 χιλιομέτρων.
Με όσα έχουν προαναφερθεί, είναι εμφανές ότι δεν συμφωνώ με τη μεταφορά τους στην Κρήτη, αφού καμιά από τις προϋποθέσεις που έχω θέσει δεν ικανοποιείται.
Καραγκιοζιλίκια…
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Πάγκαλος προέβη και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, που είναι η επάνοδος της χώρας στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης, ως πλήρους μέλους και της ΟΝΕ, και υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τη μόνη και διαρκή ασφάλεια της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού. Περαιτέρω, υπέδειξε ότι η Κύπρος πρέπει μονομερώς να λάβει την απόφαση να μη μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο και ότι δεν είναι αναγκαίο να υπάρξει σχετική εξαγγελία. Τούτο, συνέχισε, μπορεί να προκύψει έπειτα από διάφορες διπλωματικές επαφές της Ελλάδας και της Κύπρου κεχωρισμένα, ώστε να εξευρεθεί κάποιο πρόσχημα το οποίο να παράσχει την απαραίτητη κάλυψη στην απόφαση.
Η Κύπρος, κύριε Πρόεδρε, δεν αναζητεί προσχήματα για τη μη έλευση των πυραύλων. Η Κύπρος επανειλημμένα εξήγησε, με σαφήνεια ότι αναβολή της άφιξης των πυραύλων θα εδικαιολογείτο αν διεξαγόταν σοβαρή συζήτηση για το Κυπριακό και σημειωνόταν πρόοδος, είτε αν άρχισε διάλογος για μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών – όπως προβλέπουν σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών - και διαπιστωνόταν πρόοδος είτε, τέλος , αν με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καθοριζόταν η Κύπρος ως εγγυημένη απαγορευμένη ζώνη για πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.
Οφείλω, κύριε Πρόεδρε, προτού κλείσω την επιστολή να επισύρω την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι απόψεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τη μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο είναι γνωστές στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε συνάντηση του Sir David Hannay με τον κ. Κασουλίδη στις 4 Νοεμβρίου 1998, ο κ. Hannay διερωτήθηκε πως συμβαίνει ο κ. Κασουλίδης να μην αντιλαμβάνεται όσα σαφώς του διεμήνυσε τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Πάγκαλος για το θέμα των πυραύλων.
Κύριε Πρόεδρε, επανειλημμένα στο παρελθόν δήλωσα ότι η Κύπρος αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού και ότι αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο δεν πρέπει να προβαίνει, χωρίς συνεννόηση με την εκάστοτε δημοκρατικά εκλελεγμένη Κυβέρνησης της Ελλάδας, σε ενέργειες που θα μπορούσαν να εμπλέξουν το Έθνος σε πολεμικές περιπέτειες. Εάν η Κυβέρνησή σας εκτιμά ότι η άφιξη των πυραύλων στην Κύπρο δημιουργεί κινδύνους για το Έθνος, τους οποίους το Έθνος αδυνατεί να αντιμετωπίσει είτε θεωρεί ότι εμποδίζουν άλλες εθνικές προτεραιότητες, θα ήθελα να το γνωρίζω, διότι μια τέτοια περίπτωση, παρά τη συνομολόγηση και την ύπαρξη Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, θα ήμουν πρόθυμος να αποδεσμεύσω το Έθνος από τις συμβατικές και εθνικές υποχρεώσεις του έναντι της Κύπρου».
Ο Κώστας Σημίτης ενημερώθηκε, για την πρόθεση Κληρίδη να του στείλει αυτή την επιστολή, ο οποίος δέχθηκε την παράκληση του Κώστα Σημίτη να μην στείλει την επιστολή και να έλθει, στην Αθήνα, για να συζητήσουν το θέμα.
Η συνάντηση έγινε και τελικά, στην Λευκωσία, συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο και ο Γλαύκος Κληρίδης, στην συνέχεια, έκανε σε δήλωση και ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, για την μη εγκατάσταση των πυραύλων, στην Κύπρο.
Έσφαλε ο γέροντας Ελληνοκύπριος πρόεδρος.
Κακώς, δεν έστειλε την επιστολή αυτή, στον, τότε πρωθυπουργό του ελληνικού κράτους Κώστα Σημίτη.
Και κακώς, δεν επέμεινε, στην θέση του, για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300, στο κυπριακό έδαφος.
Αλλά όλα αυτά, τώρα πια, ανήκουν στην Ιστορία.
Και φυσικά, τα πράγματα είναι σαφέστατα, όσον αφορά την ψοφοδεή και προδοτική στάση του Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησης του, η οποία έθαψε το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου, οριστικά.
Δυστυχώς.
Σχόλια