Η κυβέρνηση των φόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη, οφείλει να κρατικοποιήσει τις τράπεζες. (Δεν θα το κάνει). Ενώ το συνολικό ελληνικό δημόσιο + ιδιωτικό χρέος, ξεπερνάει τα 785 δισεκ. €, οι απώλειες του ελληνικού Δημοσίου, από την καταστροφική σύμβαση, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ανακεφαλαιοποίηση της ελληνικής μπατιροτραπεζοκρατίας, φθάνουν, στα 50 δισεκ. €.

   





Αυτό, που έχει την σημασία του είναι ότι, στο συνολικό χρέος της ελληνικής οικονομίας, που, ξεπερνάει τα 786 δισεκ. €, το ιδιωτικό χρέος έφθανε, τον Δεκέμβριο του 2023 στα 381,8 δις €, ενώ τα 243,3 δις € ήταν ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή κόκκινο, όπως απάντησε, στον βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» και έγκριτο οικονομολόγο Βασίλη Βιλλιάρδο, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στις 10 Αυγούστου 2023. 

Το ποσόν αυτό φαίνεται απίστευτο, όμως, για τους φορολογουμένους, είναι κατά πολύ υψηλότερο, αφού πρέπει να συνυπολογισθούν οι τόκοι, τα πανωτόκια, τα πρόστιμα και οι λοιπές επιβαρύνσεις, που, έτσι, τα ποσά, που αθροίζονται και φθάνουν, πάνω, από τα 85 δισεκ. €, επί πλέον, στην ΑΑΔΕ, με λοιπές τα μεγέθη να είναι τεράστια. 

Αυτά τα δεδομένα σημαίνουν και οδηγούν, σε ένα ζοφερό 2024, που πρόκειται να συνεχισθεί και ως εκ τούτου ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων θα χάσει ό,τι έχει και δεν έχει, χωρίς, φυσικά, να ξεχρεώνει, ενώ περισσότερα, από από 700.000 σπίτια προκειται να κατασχεθούν και να πλειστηριασθούν. 

Οι αέναες σισύφειες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν και πρόκειται να συνεχίσουν να ταλαιπωρούν, επί πολλές δεκαετίες, την ελληνική κοινωνία. 

Μέσα σε αυτό το αποπνικτικό κλίμα, πρέπει να θυμόμαστε το τεράστιο βάρος και κόστος, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, της ελληνικής μπατιροτραπεζοκρατίας, σε δυο φάσεις, το 2012  με την μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του PSI+ και του 72% haircut, που επιβλήθηκε, στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα ζημιές 35 δισεκ. €, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από το ελληνικό κράτος 102 δισεκ. €, μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις 17,8 δισεκ. €, τα 54 δισεκ. € του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την, διαρκώς, αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση των 12,8 δισεκ. € κλπ. Έτσι, στο τέλος του 2023, η κυβέρνησε του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε και πίεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υλοποιηθεί η αποεπένδυση. 




Και όμως, ο πίνακας αυτός, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι αποπροσανατολιστικός και ψευδής και προφανώς έχει προωθηθεί, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν, στα 243,3 δισεκ. €...


 
Έτσι το ΤΧΣ βρέθηκε, καθεστώς ομηρείας, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης του 2012, για να χάσει το ελληνικό Δημόσιο τα κάτωθι ποσά : 

1) Στην Eurobank, επένδυσε συνολικά 10 δισεκ. € (κεφάλαια 5,72 δισεκ. € και για κάλυψη χρηματοδοτικού κενού, άλλα 4,20 δισεκ. €), για να λάβει, με αυτήν την βεβιασμένη, αλλά και καθόλου αθώα ενέργεια, … 93,65 εκατ. €(!) δηλαδή, με ζημιά 10 δισεκ.€.. 

2) Στην Alphabank, επένδυσε 3,96 δισεκ. € και εισέπραξε 293,48 εκατ. €, ήτοι προέκυψε ζημιά, 3,66 δισεκ. €. 

3) Στην Εθνική Τράπεζα επένδυσε 9,38 δισεκ. €, από τα οποία 8,46 δισεκ. €, σε κεφάλαια και το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών (που τεμαχιστήκαν, σε “καλές” και “κακές”, όπως η FBBank, μαζί με μια σειρά μικρών συνεταιριστικών τραπεζών) 456 εκατ €. Το ΤΧΣ πούλησε το 22% της ΕτΕ ή 201,237 εκατ € μετοχές έναντι 1,067 δισεκ. €, στην τιμή των 5,30 €, με την υπερκάλυψη, στο βιβλίο των προσφορών να φθάνει τις 8,1 φορές και στην Ελλάδα 1,95 φορές ή 475 εκατ. €. Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει απομείνει το 18,39% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που αξίζει, σήμερα, 970 εκατ. € οπότε η περιουσία του ΤΧΣ, στην ΕτΕ, πωληθείσες και διακρατειθείσες μετοχές, αξίζει  2,1 δισεκ. €. Ετσι, η ζημιά, από την Εθνική Τράπεζα φθάνει, στα 7,2 δισεκ. € περίπου.

4) Στην Πειραιώς επένδυσε 19,68 δισεκ. € (6,84 δισεκ. € κεφάλαια και 12,84 δισεκ. €, για το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών, που έσπασαν σε “καλές” και “κακές”, ήτοι 7,47 δισεκ. €, στην Αγροτική Τράπεζα, που ενσωματώθηκε, στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνονται οι άλλες συναλλαγές της Geniki Bank και τις Κυπριακές τράπεζες). Έτσι, συνολικά, το ΤΧΣ επένδυσε 19,68 δισεκ. € και η τρέχουσα αποτίμηση του 27% ανέρχεται περίπου 1 δισεκ. €, δηλαδή ζημιά 18,68 δισεκ. €.

Συνολικά, επενδύθηκαν 54 δισεκ. € και η αξία τους είναι 3,6 δισεκ. € ήτοι …  -93%. 

Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει, κάτι, ελάχιστα, λιγότερο, από 50 δισεκ. € από τις επενδύσεις του, στην ελληνικη μπατιροτραπεζοκρατία.

Εννοείται ότι ο ασόβαρος Κωστής Χατζηδάκης μίλησε, για την είσπραξη του 1,45 δισεκ. € και όχι, ζημιά των 21,5 δισεκ. €, την οποια απέκρυψε, ενώ η ελληνική κοινωνία καλείται να πληρώσει 233,8 δισεκ. €, που αποτελούν, στους ευρωθεσμικούς δανειστές, χωρίς κανένα σκόντο.
 
Αυτό,  που έχει σημασία, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε το 2010 και το 2013 δύο Μνημόνια για να στηρίξει την μπατιροτραπεζοκρατία, με 54 δισεκ. € και τελικά, το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 3,5, έως 4 δισεκ. €, με ζημιά 50 δισεκ. €, ενώ, στα 233,8 δισεκ. €, που είναι το δημόσιο χρέος στον ESM και στον EFSF, συμπεριλαμβάνονται και τα 54 δισεκ. €, που η ελληνική κοινωνία πρόκειται να πληρώσει. 

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι οι κυβερνήσεις της περιόδου της ελληνικής χρεωκοπίας και της βαριάς οικονομική κρίσης, από το 2010, έως σήμερα, εγκλημάτησαν, κατά των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού πληθυσμού.

Στις ΗΠΑ, το 2009, όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες, το αμερικανικό Δημόσιο, πούλησε τις μετοχές τους, από το 2010, έως το 2011, με σημαντικό κέρδος  43 δισεκ. $, αλλά, στην Ελλάδα, η ζημιά των, περίπου, 50 δισεκ. € θα βαφτιστεί επιτυχία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε, με 3 Μνημόνια και η κοινωνία μας θα πληρώσει αυτά τα δάνεια, έως το τελευταίο ευρώ. 

Η ελληνική ιδιωτικοποίηση των τραπεζών είναι και η περισσότερο αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση, στην παγκόσμια οικονομική Ιστορία.

Το αυτονόητο είναι ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας όσων προανέφερα, πρέπει να κρατικοποιηθούν και μάλιστα θα έπρεπε ήδη αυτό να έχει γίνει, εδώ και 14 χρόνια. Δεν έγινε.
 
Αλλά έστω και έτσι, ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούν και πρέπει να κρατικοποιηθούν, άμεσα, από την “ελληνική” κυβέρνηση των φόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης έχουν άλλες δουλειές να κάνουν και δεν πρόκειται να προχωρήσουν, σε αυτή την αναγκαία ενέργεια. 

Αυτή είναι η δυστυχής αλήθεια…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…