ΗΠΑ : Οι προεδρικές εκλογές, και η παρουσία των ενεργών αμεσοδημοκρατικών θεσμών, με την διενέργεια εκατοντάδων δημοψηφισμάτων και ψηφοφοριών, σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο. (Αφού το 78% των Αμερικανών πολιτών θεωρεί ότι η χώρα τους κινείται, σε εσφαλμένη κατεύθυνση, λογικά, η Καμάλα Χάρρις δεν έχει καμμία ελπίδα. Όμως, παράλογα, έχει).
Μεθαύριο, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 θα διεξαχθούν, στις ΗΠΑ, οι προεδρικές εκλογές. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό και προφανώς, θα επηρεάσει τον πλανήτη ολόκληρο, αλλά δεν είναι το μόνο γεγονός που θα συμβεί, στην, πέραν του Ατλαντικού, υπερδύναμη.
Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανάμεσα, στους βασικούς αντιπάλους, την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος και εν ενέργεια, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, έχω προβεί, σε εκτίμηση, σε δημοσίευμά μου, σε αυτό, εδώ, στις 8/10/2024 με τίτλο : 10/2024 : Δεν πάει καθόλου καλά, στην πορεία, προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5-11-2024 η Kamala Harris. Φαίνεται ότι ο Donald Trump μπορεί να πάρει την revench, για το 2020.
Έκτοτε, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες εμφανίζουν, ως “απόλυτο derby” την εκλογική αναμέτρηση Kamala Harris - Donald Trump, με δεδομένο το καταμετρημένο, στις δημοσκοπήσεις, ποσοστό του 78% των Αμερικανών, οι οποίοι εκφράζουν την γνώμη ότι η χώρα τους κινείται, προς εσφαλμένη κατεύθυνση, λογικά, η Kamala Harris δεν έχει καμμία ελπιδα να κερδίσει την εκλογή της, ως διαδόχου του απερχόμενου προέδρου Jo Biden. Όμως, μη λογικά, η Harris έχει ελπίδες.
[ https://www.realclearpolling.com/betting-odds/2024/president ].
Αλλά, πέραν των προεδρικών εκλογών, με το παράδοξο αρχαϊκό εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο, σε κάθε Πολιτεία (κράτος) διεξάγεται χωριστή ψηφοφορία, όπου ψηφίζονται όχι, απ’ ευθείας, οι υποψήφιοι πρόεδροι της αμερικανικής ομοσπονδίας, αλλά εκλέγονται οι εκλέκτορες, κάθε ξεχωριστής Πολιτείας και το, τοιουτοτρόπως, εκλεγέν Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδίας, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ και σε περισσότερες κομητείες και πόλεις, θα διεξαχθούν, την ίδια ημέρα, εκατοντάδες δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών, μέσω των οποίων οι πολίτες θα ακυρώσουν νόμους των αντιπροσώπων τους, θα αλλάξουν το πολιτειακό τους Σύνταγμα και σε μερικές περιπτώσεις, θα ανακαλέσουν - ναι· θα συμβεί και αυτό - κάποιους από τους πολιτικούς τους.
Οι αμεσοδημοκρατικοί θεσμοί, στις Πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν μακρά ιστορία. Εμφανίστηκαν, στις ανατολικές Πολιτείες με την μορφή συνελεύσεων πολιτών (Open town meetings), από τον 16ο αιώνα.
Το 1888, ο πολιτικός ακτιβιστής James Sullivan πήγε, στην Ελβετία, εντυπωσιάστηκε, από το πολιτικό της σύστημα και έγραψε το βιβλίο «Άμεση νομοθέτηση, από τους πολίτες, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών και ακυρωτικών δημοψηφισμάτων». Αυτό υπήρξε έμπνευση και μοχλός, για μια σειρά πολιτικών δράσεων, που συνέβαλαν, στην μεταλαμπάδευση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας, περίπου, σε όλες τς δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, έστω και μερικώς.
Τοιουτοτρόπως :
α) Σε 49, από τις 50 Πολιτείες, το Πολιτειακό Σύνταγμα αλλάζει, μόνο, μετά από δημοψήφισμα. Οι πολίτες έχουν το τελευταίο λόγο, για οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος της Πολιτείας τους. Εξαίρεση αποτελεί το μικρό Delaware.
β) Σε 23 Πολιτείες, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν νόμο των αντιπροσώπων τους, με δημοψήφισμα, με συλλογή υπογραφών κατά του νόμου.
γ) Σε 18 Πολιτείες, το Σύνταγμα μπορεί να αλλάξει, μετά από πρόταση ομάδας πολιτών και όχι, αποκλειστικά, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων αντιπροσώπων.
δ) Σε 39 Πολιτείες μπορούν να ανακληθούν οι εκλεγμένοι, με συλλογή υπογραφών. Από αυτές, σε 19, η ανάκληση αφορά αιρετούς, σε επίπεδο Πολιτείας και στο τοπικό επίπεδο, ενώ στις άλλες, η ανάκληση μπορεί να γίνει μόνο, για το τις κομητείες και τους δήμους.
ε) Την Τρίτη, θα διεξαχθούν 147 Πολιτειακά δημοψηφίσματα, σε 41 Πολιτείες. Στις 7/12/2024, στην Λουϊζιάνα, γίνεται δημοψήφισμα, για τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος τους, ενώ, ήδη, σε 5 Πολιτείες, έγιναν 9 δημοψηφίσματα, ενώ ένας πάρα πολλά δημοψηφίσματα, με πρωτοβουλία των πολιτών, θα διεξαχθούν, στις κομητείες, στους δήμους και στις πόλεις.
Και φυσικά, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, παρά το γεγονός ότι μένουν στην σκιά των προεδρικών εκλογών και των εκλογών για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος την ύπαρξη αυτών των αμεσοδημοκρατικών θεσμών, που είναι πρωτοποριακοί και πρέπει να επισημαίνεται.
Αυτό, άλλωστε, επιχειρώ, με το παρόν δημοσίευμα.
Σχόλια