23-26/11/2024 (Ενώ η ρωσική πρεσβεία ευχήθηκε, στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των λοιπών εθελόδουλων, στην υπηρεσία της Δύσης, «Καλό Σαββατοκύριακο», με μια φουντουκιά)· Ποιό είναι το σημείο ισορροπίας, στο ελληνικό κομματικό και πολιτικό σκηνικό; Επειδή η κατάσταση, στο εκλογικό σώμα και στην κοινωνία, παραμένει να βρίσκεται, σε ρευστότητα, με θολό το τοπίο, στην, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιά, πρέπει να φθάσει ο Ιούνιος του 2025, για να σταθεί δυνατόν να μιλήσουμε, για την κατεύθυνση, προς την οποία σχηματοποιούνται τα δεδομένα, που είναι, ακόμη, υπό διαμόρφωση.


«Καλό Σαββατοκύριακο, Ελλάδα!
Ιβάν Σίσκιν, "Οι φουντουκιές της Κριμαίας" (1884)».

23/11/2024 Ρωσική Πρεσβεία, στην Αθήνα.




Και ενώ η Μόσχα, προειδοποιεί το αποικιοκρατούμενο “ελληνικό κράτος” του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπολοίπων εθελούσιων δούλων της Ουάσινγκτων και της Δύσης, με … «φουντούκια», προφανώς, αναφερόμενη, στον βαλλιστικό πύραυλο “Ορέσνικ” με ακτίνα εμβέλειας των 5000 χλμ και στις αμερικανικές βάσεις, στην χώρα μας, από την Σούδα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, οι οποίες συμμετέχουν, πολύ ενεργά, στον πόλεμο, στην Ουκρανία και φυσικά, κινδυνεύουν να βομβαρδιστούν, με πυραύλους “Ορέσνικ”, που, κανονικά, φέρουν πυρηνικές κεφαλές (κάτι, που δεν είναι αστείο), το παρόν δημοσίευμα και το, παραπάνω, χθεσινό (25/11/2024) βίντεο, αφορούν τις εξελίξεις, στο, υπό στερεοποίηση, ελληνικό κομματικό και πολιτικό σκηνικό, που παραμένει να βρίσκεται, σε ρευστότητα. Και φυσικά, το τωρινό κείμενο σχετίζεται, άμεσα και αποτελεί συνέχεια του δημοσιεύματος της 5/10/2024, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο 10/2024 Πού πάνε η κυβέρνηση και τα αστικά συστημικά μνημονιακά κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης; Η αλήθεια είναι, μιλώντας ψυχρά και ψύχραιμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ανασταίνουν και το ΠΑΣΟΚ, αφού, προηγουμένως, ανέστησαν την ψόφια Νέα Δημοκρατία, αναδεικνύοντας, ως πρωθυπουργό, τον, παντελώς, ανίκανο Κυριάκο Μητσοτάκη.



Αν δεχθούμε την πρόσφατη ανοδική αναθεώρηση των μακροοικονομικών μεγεθών, για το έτος 2023, που, ξαφνικά, παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ, τότε, το ελληνικό ΑΕΠ, πέρυσι, αυξήθηκε, κατά 2,3%, σε σχέση, με το 2022, και έτσι, το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές του 2018, όπως προκύπτει από τον εύκολο υπολογισμό του, με βάση τα δεδομένα του, παραπάνω, πίνακα, φθάνει, στα 193 δισεκατομμύρια 680 εκατομμύρια ευρώ (193,680 δισεκ. €).

Μάλιστα, αν, το 2024, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξηθεί, κατά 2,2%, τότε, το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές του 2018, θα φθάσει, στα 197,941 δισεκ. €, αλλά αυτό είναι κάτι, που πρέπει να περιμένουμε, για να το δούμε, σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία, που θα συνταχθούν, το 2025. Και όλα αυτά, με δεδομένα τέσσερα, επίσης, κρίσιμα γεγονότα. 

Α) Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε, κατά 2%, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση του πληθυσμού της χώρας.

Β) 146, 8 δισ ευρώ, από 126,2 δισεκ. ευρώ, που ήσαν, στις αρχές του 2021.

Γ) Τα τραπεζικά δάνεια, την περίοδο Ιανουαρίου 2024 - Σεπτεμβρίου 2024, στις επιχειρήσεις, αυξάνονται, με αναιμικούς ρυθμούς.

Δ) Την ίδια περίοδο, τα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια, στα ελληνικά νοικοκυριά, συνεχίζουν να μειώνονται (-2,7%), ενώ τα τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν, κατά 5,8%.


Η σημερινή κομματική σύνθεση της βουλής.



Η σημερινή κομματική προέλευση των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών.


Υπό το φως αυτών των δεδομένων, ερχόμενος, τώρα, στην ρευστή κατάσταση, που επικρατεί, στο αποδομημένο ελληνικό κομματικό και πολιτικό σκηνικό, πρέπει να παρατηρήσω, τα παρακάτω :

1) Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζουν μια ραγδαία επιδείνωση, στην εκλογική τους επιρροή, σε σχέση, με τις περυσινές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν σταθεροποιηθεί, στην παρούσα φάση, σε επίπεδα, κάτω του 30% και τώρα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται να κινείται γύρω από το εκλογικό ποσοστό της, στις, δευτερεύουσας φύσεως, ευρωεκλογές της 9/6/2024 (28,3%) και φυσικά, η πορεία τους θα συνεχίσει να είναι πτωτική, με βραδύτερους, ή γοργότερους ρυθμούς, εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, που, παραπάνω, περιέγραψα και με δεδομένο ότι το 70%  του πληθυσμού της χώρας δυσανασχετεί, επειδή βιώνει μια, λιγότερο, ή περισσότερο, δυσχερή κατάσταση.

2) Ο χώρος της, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιάς έχει φουσκωμένα, αλλά πολυδιασπασμένα, σε περισσότερα των τριών κόμματα, δημοσκοπικά ποσοστά και το τοπίο, παραμένει θολό, στον χώρο της συντηρητικής δεξιάς, ενώ η διαγραφή του Αντώνη Σαμάρα, από την Νέα Δημοκρατία, είναι σαφές ότι πρόκειται να παίξει ρόλο, στις εξελίξεις· θα δούμε, σε ποιά κατεύθυνση.

3) Πολύ κερδισμένο, από όσα συνέβησαν, από τον Οκτώβριο του 2023 και συνεχίζουν να συμβαίνουν, στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς, είναι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που φαίνεται να σταθεροποιείται, σε δημοσκοπικά ποσοστά, κοντά, στο 20% και να πλησιάζει, σε μια δυναμική ισορροπία, που θα μπορεί, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όμως, να πλησιάσει, στα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο, ακόμη. Μένει αρκετός δρόμος, που πρέπει να διανυθεί και θα δούμε, εάν το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να το καταφέρει.

4) Το ΚΚΕ, τελικά, με την σταθερή εκλογική βάση, που έχει, διεκδικεί, με αξιώσεις, την Τρίτη θέση, στην κατάταξη των κομμάτων, με βάση εκκίνησης το 7,5% - 8% και, στην πορεία του χρόνου, θα φανεί, πού μπορεί και πού πρόκειται να φθάσει.

5) Ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, μετά τις πολλαπλές διασπάσεις, που, αυτοκτονικά, υπέστη, κατά την διάρκεια των 14 προηγούμενων μηνών και τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν, τους τελευταίους τρεις μήνες, με την μεταχείριση, που επιφύλαξε η κομματική γραφειοκρατία, στον Στέφανο Κασσελάκη, έχει περιπέσει, στην κατάσταση ενός μικρού κόμματος, που δεν έχει καμμία κυβερνητική προοπτική· πλην της προοπτικής να καταστεί μια κυβερνητική τσόντα, σε μια μέλλουσα κυβέρνηση συνεργασίας, ευρισκόμενος, σε δημοσκοπικά ποσοστά κάτω (πολύ κάτω) του 10%. Αυτό δείχνει και η μικρή προσέλευση, στην ψηφοφορία, για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, την περασμένη Κυριακή (24//1/2024), στην οποια συμμετείχαν, κατά τους διοργανωτές, μόλις 72.000 πολίτες. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος δεν μπορεί να σώσει το κόμμα του.

6) Το Κίνημα Δημοκρατίας, την ίδρυση του οποίου διακήρυξε, επισήμως, το περασμένο Σάββατο 23/11/2024, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζει μια κινητικότητα, η οποια, όμως, πρέπει να καταγράφει και να στερεοποιηθεί. Κάτι, που θέλει τον χρόνο του, για να φανεί και δώσει σαφή αποτελέσματα.

7) Η Νέα Αριστερά, υπό το φως αυτών των εξελίξεων, δεν έχει μέλλον. Δεν μπόρεσε να αλιεύσει ικανοποιητικά ποσοστά (βρίσκεται, κάτω από το 3%) και ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να φθίνει.

8) Από την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση, το μόνο κόμμα, που έχει κάποιες πιθανότητες να καλυτερεύσει την θέση του, είναι το ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο εμφανίζεται, σε κάποιες (όχι όλες) δημοσκοπήσεις να φθάνει και στο 3,5%. Το τι μπορεί να καταφέρει, μένει να το δούμε.

Αυτό, που πρέπει να σημειωθεί και το οποίο το περιγράφω, στο αρχικό βίντεο του παρόντος δημοσιεύματος, το οποίο βίντεο είναι απαραίτητο και χρήσιμο να παρακολουθήσουν οι αναγνώστες, είναι ότι οι κομματικές ισορροπίες και η πολιτική κατάσταση της χώρας, παραμένουν να είναι ρευστές και αυτό θα συνεχιστεί.

Ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένουμε, κάπου τον ερχόμενο Ιούνιο του 2025, για να δούμε, αν και με ποιες ισορροπίες, θα έχουν κατασταλάξει οι κομματικές ισορροπίες, στην ελληνικη πολιτική σκηνή.

Υπομονή…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…