2008 - 2023 Ελλάδα : Μια παρουσίαση της 15ετους μιζέριας, στον χώρο των εισοδημάτων, το ποσοστιαίο μέγεθος των οποίων βρίσκεται, στο -8%, με έτος βάσης το 2008, ενώ ο διάμεσος μισθός παραμένει κάτω, από τα 1000 ευρώ.

 


Η 15ετης μιζέρια, στον χώρο των αμοιβών της μισθωτής εργασίας και των εισοδημάτων, στην Ελλάδα, περιγράφεται, εδώ, με πλήρη και ωμή σαφήνεια. Τα επίπεδα των εισοδημάτων, στην χώρα μας, εξακολουθούν, ακόμη, να βρίσκονται, το 2023, κατά 8% μικρότερα, από το 2008.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συνεχών μνημονιακών πολιτικών της πορείας, προς την επίμονη αποεπένδυση και προς την οικονομική υπανάπτυξη, στην οποία έχει δρομολογήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, από την εποχή της ελληνικής χρεωκοπίας του Απριλίου του 2010, το εντόπιο μνημονιακό πολιτικό προσωπικό της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς.

Έτσι, θα επιχειρήσω, εδώ, να πραγματοποιήσω μια παρουσίαση της οδυνηρής κατάστασης, στην οποία βρίσκονται οι μισθοί, στην Ελλάδα, όσον αφορά την δομη και την κατανομή τους.

 Παρά την αύξηση των ονομαστικών μισθών, στην Ελλάδα και παρά την ονομαστική αύξηση, που θα δοθεί, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, το 2025, οι απολαβές παραμένουν χαμηλές, η έντονη μισθολογική ανισότητα, παραμένει και φυσικά, μειώθηκε η αγοραστική δύναμη, γενικότερα της μεγάλης μάζας των εισοδημάτων. 

Αυτό παρουσιάζεται, πέραν όλων των άλλων και στην ανάλυση, για τις αμοιβές, στην οποία προέβη το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Οι μελετητές εργάστηκαν, με τα στοιχεία, από την Εργάνη, που δείχνουν ότι υπήρξε η μετακίνηση πολλών μισθωτών, από τα χαμηλά, στα ανώτερα κλιμάκια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού συγκεντρώνονται, στις, σχετικά, χαμηλότερες τιμές της κατανομής. Έτσι, ο μέσος μισθός (δηλαδή μέσος όρος του μισθού όλων των μισθωτών) είναι υψηλότερος, από τον διάμεσο μισθό (που είναι ο μισθός, κάτω από τον οποίο αμείβονται οι μισοί μισθωτοί και πάνω από τον οποίο οι άλλοι μισοί).

Και αυτό, που καταγράφεται, ως δεδομένο είναι ότι η αύξηση του μέσου μισθού μπορεί να υπερβαίνει την μέση ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών του 2023 (3,5%), αλλά υπολείπεται, σε σημαντικό βαθμό, από την αύξηση του δείκτη τιμών των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (11,6%).

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών επεξεργαζόμενοι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεραίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί, με ακρίβεια, ο διάμεσος μισθός του 2023, ώστε να ειπωθεί, εάν η αναλογία, με τον μέσο αυξήθηκε ή μειώθηκε, ενώ το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία των μισθωτών εξακολουθεί να αμείβεται, σημαντικά, κάτω από τον μέσο μισθό.

Επίσης, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και αυτό, που έχει σημασία είναι η κατανομή των εργαζομένων ανά μισθολογική κατηγορία και η γενική εικόνα, που προκύπτει, είναι η μετατόπιση προς τα πάνω ολόκληρης της μισθολογικής κατανομής, λόγω της ονομαστικής αύξησης των μισθών, δηλαδή η μετακίνηση πολλών μισθωτών, από τα χαμηλά, στα ανώτερα κλιμάκια και αυτό, που πρέπει να παρατηρηθεί, είναι ότι, ενώ μειώθηκαν τα ποσοστά των μισθωτών, που εισπράττουν, κάτω από 1.000 ευρώ και αυξήθηκαν τα ποσοστά των μισθωτών, που εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ, αλλά τα μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού συγκεντρώνονται, στις σχετικά χαμηλότερες τιμές της κατανομής, ενώ πολύ μικρότερα ποσοστά μισθωτών βρίσκονται, σε, αρκετά, υψηλότερες τιμές. 

Έτσι, ο μέσος μισθός, - ήτοι ο μέσος όρος του μισθού όλων των μισθωτών - είναι υψηλότερος από τον διάμεσο μισθό, που είναι ο μισθός, κάτω από τον οποίο αμείβονται οι μισοί μισθωτοί και πάνω από τον οποίο οι άλλοι μισοί. 

Ο διάμεσος μισθός δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, από τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΡΓΑΝΗ, αλλά είναι δυνατόν να προσεγγιστεί, από τις αθροιστικές κατανομές και έτσι, το 2022, το 49,5% των μισθωτών αμείβονταν, με ποσά, μέχρι 900 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο διάμεσος μισθός βρισκόταν, λίγο πάνω, από αυτό το ποσό. 

Το 2023, το ποσοστό των μισθωτών που αμείβονταν, με κάτω από 900 ευρώ, μειώθηκε σε 39,3%, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκε ο διάμεσος μισθός και αν παρατηρήσουμε ότι το 53,7% των μισθωτών εισέπραττε, κάτω από 1.000 ευρώ, το φυσικό συμπέρασμα είναι ότι ο διάμεσος μισθός του 2023 έχει αυξηθεί, σε σχέση με το 2022, αλλά παραμένει κάτω, από τα 1.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να υπολογίσουμε έναν δείκτη της μισθολογικής ανισότητας, τον λόγο του διάμεσου μισθού, προς τον μέσο, δηλαδή πόσο κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι μισοί μισθωτοί. 

Έτσι, ο διάμεσος μισθός του 2022 ήταν 900 ευρώ και ο λόγος του προς τον μέσο (1.176,5 ευρώ) ήταν 76,5% και οι αμοιβές των μισών μισθωτών δεν ξεπερνούσαν τα τρία τέταρτα του μέσου μισθού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πλειοψηφία των μισθωτών εξακολουθεί να αμείβεται, σημαντικά, κάτω από τον μέσο μισθό.

Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση, που επικρατεί, στον χώρο των μισθωτών και των αμοιβών τους και αυτή η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί.

Δυστυχώς.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…