Από το 2024 και την φυλή των Σαν, την αρχαιότερη, στον κόσμο, στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, το 1971, στην Τζένη Καρέζη, το 1933, στην Πέργη της Μικράς Ασίας, τον 2ο πΧ αιώνα, στην Αθήνα (1896-1970), στον Πειραιά (1920-1974), στην Θεσσαλονίκη (1990-2024), στην χιονισμένη Λευκωσία και στην Ζαγορά Πηλίου, το 1950, στον γάμο του Κώστα Χατζηχρήστου και της Καίτης Ντιριντάουα, το 1955, στην Έλλη Λαμπέτη και την Μαρία Κάλλας, στο Μιλάνο, το 1961, στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ, το 1989-1990, στο μοντέλο Τ1941 της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, στον «Τιτανικό», στον πυθμένα του Ατλαντικού, το 2023, στον μονόκερω της Σιβηρίας και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα (113).
1979 Αθήνα. Οδός Στησιχόρου. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, στο σπίτι της, σε τολμηρή φωτογράφιση.
1933 Αθήνα. Η Τζένη Καρέζη (Καρπούζη) μωρό, με την Θεώνη· την μητέρα της.
2ος αιώνας μΧ. Μικρά Ασία. Πέργη Παμφυλίας. Η κεντρική κρήνη, στην αρχαία ελληνική πόλη της Πέργης, άρχισε να ρέει ξανά με νερό, μετά από, σχεδόν, 1.800 χρόνια.
Η πηγή, στην αρχαιοελληνική Πέργη της Μικράς Ασίας του 2ου μΧ αιώνα, της οποίας η κατασκευή είναι παραγγελία, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα έλα, έχει αναζωογονηθεί, μέσω εκτεταμένων προσπαθειών αποκατάστασης, εδώ και τουλάχιστον, δύο χρόνια. Ο Αϊτάτς Ντονμέζ, Βοηθός Διευθυντή Ανασκαφών στην Πέργη, δήλωσε: «Χάρη, στον προϋπολογισμό, που παρείχε το υπουργείο μας, φέτος, η Κρήνη του Κέστρου ανέκτησε, επιτέλους, την ροή της, μετά από 1.800 χρόνια».
1907 Αθήνα, Ακρόπολη. Θέα, στον Παρθενώνα και στο Ερέχθειο, από τα Προπύλαια. Στερεοσκοπική φωτογραφία).
2024 Αφρική του νότου. Γιαγιά και εγγονή της φυλής των Σαν. Η φυλή αυτη έχει τον αρχαιότερο συνεχόμενο και χωρίς διακοπές, πολιτισμό, από όλες τις σύγχρονες κοινωνίες μιλούν τις συγγενείς διαλέκτους Κόε, Του, ή Κα. Στον, παραπάνω, χάρτη, οι διάλεκτοι των Σαν έχουν μπλε και πράσινο χρώμα.
Η φυλή των Σαν, στην Αφρική του νότου, φαίνεται να είναι η αρχαιότερη, στην Γη, σύμφωνα με την μεγαλύτερη και πιο αναλυτική γενετική ανάλυση, που έχει διεξαχθεί, ως σήμερα, στην αφρικανική ήπειρο. Οι Σαν κατάγονται, απευθείας, από τον αρχικό πληθυσμό των προγόνων του ανθρώπου, από τους οποίους προέκυψαν όλοι οι άλλοι αφρικανικοί πληθυσμοί και τελικώς, εκείνοι, που εγκατέλειψαν την αφρικανική ήπειρο, για να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κόσμου. Δηλαδή, εμείς. Είναι Βουσμάνοι και ζουν, σε συνθήκες, σχετικής ισότητας, με κληρονομικούς αρχηγούς, που έχουν περιορισμένη εξουσία. Όσο δεν έχουν επηρεασθεί, από τον σύγχρονο πολιτισμό, οι αποφάσεις λαμβάνονται, από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, που έχουν ισότιμη θέση, με τους άνδρες. Μάλιστα, οι γυναίκες μπορούν να είναι ηγέτες, στις οικογενειακές ομάδες της φυλής. Η οικονομία τους είναι, κυρίως, η χορήγηση δώρων και λιγότερο, το εμπόριο και στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Τα παιδιά δεν έχουν κανένα κοινωνικό καθήκον και είναι ελεύθερα να παίζουν. Μάλιστα, ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός, για όλες τις ηλικίες. Στην Μποτσουάνα (το 2017), οι Βουσμάνοι της φυλής Σαν, ανέρχονται, στους 63.500 ανθρώπους, που αποτελούν το 2,8% του πληθυσμού της χώρας αυτής, αλλά αυτός δεν είναι ο συνολικός αριθμός των Βουσμάνων Σαν, αφού ζουν και στην Νότια Αφρική και σε αλλά γειτονικά κράτη. Μελέτη 121 διαφορετικών πληθυσμών σύγχρονων Αφρικανών, η οποία δημοσιεύθηκε, στην επιθεώρηση «Science», έδειξε ότι όλοι τους προήλθαν, από 14 προγονικούς πληθυσμούς, καθώς και ότι οι διαφορές και οι ομοιότητες, που παρουσιάζουν, στα γονίδιά τους, ακολουθούν εκείνες, που παρουσιάζουν οι γλώσσες, που μιλούν. Διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής ειδικούς, από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ανέλυσε τις γενετικές παραλλαγές, στο DΝΑ, περισσότερων, από 3.000 Αφρικανών και ανακάλυψε ότι οι Σαν αποτελούσαν την ομάδα, που εμφάνιζε την μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα, γεγονός, που μαρτυρεί ότι αποτελούν τον αρχαιότερο πληθυσμό, στην Αφρική, αλλά και σε ολόκληρη την Γη. Από την μελέτη, προέκυψε ότι οι σύγχρονοι Αφρικανοί διαθέτουν την μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, όλων των φυλετικών ομάδων του πλανήτη, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την θεωρία ότι η Αφρική αποτελεί την γενέτειρα της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την Σάρα Τίσκοφ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, επίσης, γενετικά «σημάδια», στο DΝΑ των σημερινών κατοίκων της Ανατολικής Αφρικής, που ζουν, κοντά, στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία μαρτυρούν ότι ανήκαν, στην ίδια προγονική ομάδα, η οποία μετανάστευσε, από την Αφρική, προς την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, πληθυσμός της Δυτικής Αφρικής προέκυψε ότι φέρει πολλά κοινά γενετικά χαρακτηριστικά, με τους Αφροαμερικανούς, γεγονός, που δείχνει ότι αποτελεί τον πρόγονο των περισσότερων σκλάβων του Νέου Κόσμου. Ένα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης ήταν, επίσης, η γενετική ομοιότητα, μεταξύ ομάδων, που μιλούσαν παρόμοιες γλώσσες, ενώ ζούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα, μακριά, η μία, από την άλλη.
29/3/1896 Αθήνα, Παναθηναϊκό στάδιο. Ο Σπύρος Λούης έφθασε, στον χώρο του σταδίου.
1905 Αθήνα. Η οδός Κολοκοτρώνη.
1915 Αθήνα, Ψυρρή. Οπωροπώλης, με το κάρο του πουλάει την πραμάτεια του, ξεκινώντας, από την κεντρική λαχαναγορά, στην Αγία Τριάδα.
1917 Φάληρο. Ποδόσφαιρο, στο Ποδηλατοδρόμιο (το σημερινό γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»). Στο βάθος, το ξενοδοχείο “Ακταίον”, που δεν υπάρχει, πια.
1900 Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Ο Λευκός Πύργος περιτοιχισμένος και ιππήλατο τραμ, στην παραλιακή οδό.
1920 και 1928. Πειραιάς. Η οικία Νικόλαου Φραντζή, στην συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Κουντουριώτου. Στην δεύτερη φωτογραφία, 20 χρόνια, αργότερα, το κτήριο μετατράπηκε, σε Γενική Διευθυνση Ασφαλείας Πειραιώς.
Από, τότε, έχει αλλάξει πολλές χρήσεις. Τώρα, φιλοξενείται ο 5ος βρεφονηπιακός σταθμός.
1930 (δεκαετία). Ζωγράφος. Η πολυκατοικία των Αδελφών Πολυδωρόπουλου επί της οδού Ιλισίων 21 και Κερασούντος, που κτίστηκε, το 1917.
1961 Μιλάνο. Η Έλλη Λαμπέτη, η Μαρία Κάλλας και ο Αμερικανός ηθοποιός Van Heflin.
1963 Αθήνα, Σταθμός Λαρίσης. Το «θηρίο» εκτελεί ελιγμούς.
1970 Θεσσαλονίκη. Η Μάρω Κοντού, ο Κώστας Καραγιάννης και η Ίλυα Λυβικού, στο φεστιβάλ.
1970 (δεκαετία). Αθήνα. Πατησίων και Βερανζέρου, το πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ».
1974 Πειραιάς. Παραλία Βοτσαλάκια.
Νοέμβριος 1989 - Απρίλιος 1990 Αθήνα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο, τότε, πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας, την εποχή της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
1980 (δεκαετία). Αθήνα. Ο Βασίλης Μαυρομάτης και η πρώην σύζυγός του, Λίλα Καφαντάρη.
1941 ΗΠΑ. Το μοντέλο Τ1941 της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, κατασκευασμένο, από κάνναβη και λινάρι! Πιο ελαφρύ, από βαμβάκι και πιο σκληρό, από ατσάλι!
2023. Ο “Τιτανικός”, στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.
Σχόλια