1974 - 1975 Ποιός Franz Beckenbauer? Μόνον, Γιώργος Δεληκάρης! Αυτός δίδαξε ποδόσφαιρο, στον Γερμανό “libero”…

 

11/10/1975 Δυτική Γερμανία - Ελλάδα 1 - 1.


20/11/1974 Ελλάδα - Δυτική Γερμανία 2 - 2.


Ποιός Franz Beckenbauer; Μόνον, Γιώργος Δεληκάρης! 

Αυτός είναι, που έκανε τον “Kaiser” να μην ξέρει, πού πατά και πού βρίσκεται. Απλώς, ο Γερμανός λίμπερο έψαχνε να βρει την μπάλα και τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, αφού, όταν η μπάλα ήταν, στα πόδια του Δεληκάρη ο Beckenbauer έψαχνε και δεν έβρισκε, ούτε τον έναν, ούτε την άλλη.

Πριν δυο ημέρες, την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, το γερμανικό ποδόσφαιρο, ως Ιστορία, έχασε τον Franz Beckenbauer, στα 78 του χρόνια. Δεν ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία, όμως, ήταν, στα νειάτα του, μεγάλος ποδοσφαιριστής. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς· τουλάχιστον, εμείς, δηλαδή η δική μου γενιά, που τον πρόλαβε, στις καλύτερες ποδοσφαιρικές του στιγμές, στην δεκαετία του 1970. 




Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1974 η, τότε, Δυτική Γερμανία, με ηγέτη τον, παραπάνω, εικονιζόμενο Franz Beckenbauer, κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και λίγους μήνες μετά, ακολουθούσαν οι δύο, παραπάνω, ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Δυτική Γερμανία, που έληξαν και οι δύο ισόπαλες, παρά την υποτιθέμενη μεγάλη διαφορά, στην δυναμικότητα των δύο ποδοσφαιρικών εθνικών ομάδων.

Αυτή η υποτιθέμενη διαφορά, βέβαια, στην πραγματικότητα, ήταν πολύ μικρότερη, από εκείνη, που εμφανιζόταν, “στα χαρτιά”, όπως αποδείχτηκε, στα τερέν των γηπέδων των δύο αγώνων. 




Σε αυτά τα παιχνίδια, ο Franz Beckenbauer βρέθηκε, απέναντι, στον, παραπάνω, εικονιζόμενο, σε έναν εκπληκτικό Γιώργο Δεληκάρη, ο οποίος, όπως φαίνεται και από τα στιγμιότυπα των δύο, παραπάνω, videos εκείνων των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, έκανε τον Γερμανό “Kaiser” να μην ξέρει τί του γίνεται, μέσα στο γήπεδο, αφού ο πραγματικά, εκπληκτικός Γιώργος Δεληκάρης τον είχε ισοπεδώσει, με την εκρηκτική παρουσία του και στα δύο παιχνίδια, στα οποία σκόραρε με απίθανους απίθανους τρόπους.

Στην μία περίπτωση, πέφτοντας, αφού είχε αδειάσει όλη την άμυνα και σουτάροντας, έστειλε την μπάλα, στα δίκτυα και έχοντας εξουδετερώσει τον Γερμανό τερματοφύλακα Sepp Meier και στο δεύτερο παιχνίδι, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, σκοράροντας και πάλι με ένα απίστευτο εναέριο tackling, που έστειλε την μπάλα, στα δίκτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Meier. 

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι, ενώ ο Franz Beckenbauer απόλαυσε, εν ζωή, την αναγνώριση του ποδοσφαιρικού του ταλέντου, το οποίο, όντως, ήταν, πραγματικά, μεγάλο, ο Γιώργος Δεληκάρης, που παραμένει ζωντανός (να είναι καλά ο άνθρωπος), δεν είχε την ίδια αναγνώριση, έξω, από την χώρα μας. 

Αυτό συμβαίνει, επειδή η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ μικρή χώρα, για να ξετυλίξει και να καταστήσει, παγκοσμίως, γνωστό, ο Γιώργος Δεληκάρης το τεράστιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο, το οποίο δεν εμφανίστηκε, στα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια γήπεδα, επειδή, πραγματικά, η Ελλάδα τον “έφαγε”, σαν ποδοσφαιριστή. (Και όχι, μόνον, αυτόν· η, ασφυκτικά, μικρή και τότε, κλειστή ποδοσφαιρική αγορά της Ελλάδας “έφαγε” και πολλούς άλλους, πχ, τον Βασίλη Χατζηπαναγή, τον Μίμη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Κούδα κ.α). Τέλος πάντων. 

Και οι δύο αυτοί παίκτες, μαζί με άλλους, αποτελούν μια ανάμνηση των παιδικών και των εφηβικών μου χρόνων και φυσικά θα μου μείνουν αξέχαστοι, όσο ζω.

Και πραγματικά, το αξίζουν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…