5-7/12/2023 GPO : Σε επίπεδα, από 9,8%, έως 13%, καθιζάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε “βαρομετρικό χαμηλό”, η «Νέα Αριστερά» (2,5% και με το ζόρι, δύσκολα και δυσκοίλια, 3%), ΠΑΣΟΚ (12,1%, με 15%), ΚΚΕ (8,9%, με 11%} και μετά, ο χαοτικός κατακερματισμός, ενώ η ΝΔ κυριαρχεί, με 35,7%, έως 40%.

 



Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καθιζάνει, αυτή την φορά, με, αρκετά, μειωμένους ρυθμούς, στην δημοσκόπηση της GPO, που έγινε, πριν λίγες ημέρες και κατέγραψε την συνέχιση την διαρκούς πτώσης των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και τις χαμηλές πτήσεις τους, οι οποίες, στην χειρότερη περίπτωση, αυτή την στιγμή, καταγράφονται, στα μικρότερα επίπεδα του 9,8%, ως προς την πρόθεση ψήφου έως, πιθανόν και το 13%, σε επίπεδο εκτίμησης ψήφου. 

Δεν μου κάνει καμμία εντύπωση το γεγονός ότι συνεχίζουν να είναι δυσμενείς οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, μάλιστα, θεωρώ ότι η πτώση αυτή, στην παρούσα φάση, είναι μικρή και δείχνει ότι το κόμμα του, Στέφανου Κασσελάκη οδεύει, προς το κατώτατο όριο της δύναμής του, στο εκλογικό σώμα, που φαίνεται να είναι το 10%. Πέφτοντας σε αυτό το σημείο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει ότι το μέλλον είναι δυνατόν να είναι ευνοϊκότερο, για το κόμμα αυτό, ύστερα, μάλιστα και από την προφανή ζημιά, που υπέστη, από την αποχώρηση του μεγάλου κομματιού της κομματικής του βάσης και των στελεχών του, προς το νέο κόμμα της «Νέας Αριστεράς», που απέσπασε και 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έχει, πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα και επίσημη παρουσία, στην βουλή.

Παρά ταύτα, όμως το “νέο” κόμμα, η «Νέα Αριστερά» δεν εμφανίζει κάποια αξιόλογη δυναμική, αφού το ποσοστό, με το οποίο ξεκινάει, κινείται, ανάμεσα, στο 2,5%, στην πρόθεση ψήφου και το ανώτερο, με το ζόρι, με την βία, με δυσκολία και δυσκοίλια, στο 3%, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την μικρή διάσταση της διαπερασιμότητας και της εμβέλειας, που έχει αυτή η ομάδα των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στην περιορισμένη, πλέον, εκλογική βάση του κόμματος, από το οποίο έφυγε η ομάδα αυτή, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η «Νέα Αριστερά» δεν φαίνεται να έχει ευοίωνο μέλλον, παρά το γεγονός ότι έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να μπορέσει να οργανωθεί, στοιχειωδώς, αφού, πέρα από την δοκιμασία των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου 2024, ο κοινοβουλευτικός βίος αυτού του κόμματος, πρόκειται να είναι μεγάλος, διότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν, το αργότερο, εντός του 2027. Όμως, η «Νέα Αριστερά» δεν έχει πέραση, στην κοινωνία, επειδή δεν είναι νέα αριστερά· είναι η παλαιά αριστερά τον αποκομμάτων της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ) και του ΚΚΕ (Εσωτερικού) του Λεωνίδα Κύρκου και κυρίως, γιατί όλα τα στελέχη του (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας κλπ), εργάστηκαν, συνέταξαν, εφάρμοσαν, στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τις πολιτικές, που υπέταξαν την κοινωνία, στα Μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

 Από εκεί και πέρα, η δημοσκοπική ακτινογραφία της GPO (που διεξήχθη από τις 5, έως τις 7 του τρέχοντος μηνός) καταγράφει, ως δεύτερο κόμμα - μετά την αναμφισβήτητη πρωτιά και κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα επίπεδα των δημοσκοπικών ποσοστών της, ανάμεσα, στο 35,7%, στην πρόθεση ψήφου και στο 40% (σύμφωνα με τις προσωπικές μου εκτιμήσεις, για την τελική ψήφο του εκλογικού σώματος, αφού η GPO δεν δημοσιεύει δική της εκτίμηση ψήφου) - το ΠΑΣΟΚ, με 12,1%, στην πρόθεση ψήφου και κάπου στο 15% και άνω, σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση της τελικής ψήφου των εκλογέων, υποδεικνύοντας ότι, μέσα σε αυτό το σκηνικό της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν “τραβάει”, για δυο λόγους.

Ο ένας λόγος έχει να κάνει, με το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2010, στην κατάσταση της χρεωκοπίας και φυσικά, ότι έφεραν τα Μνημόνια και το απροσχημάτιστο καθεστώς της χρεωδουλείας, συνεχίζοντας να στηρίζουν αυτές τις επιλογές τους και τις μνημονιακές πολιτικές.



Νίκος Ανδρουλάκης - Στέφανος Κασσελάκης : Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν “τραβάει”, όπως δεν “τραβάει”, ούτε και το κόμμα του, που δεν έχει κάνει την στοιχειώδη αυτοκριτική, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν, στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, να παραμένουν, στο πολιτικό παιχνίδι ζωντανοί…



Ο δεύτερος λόγος της δημοσκοπικής δυστοκίας του ΠΑΣΟΚ οφείλεται, στον ίδιο τον αρχηγό του, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίες αποδεικνύεται και είναι πολύ λίγος, ως ηγετική προσωπικότητα. Πολύ απλά, δεν “τραβάει”, δεν ελκύει κανέναν, με αποτέλεσμα η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, στην δεύτερη θέση της δημοσκοπικής κατάταξης των κομμάτων, να ενέχει στοιχεία εικονικότητας, εξ αιτίας του γεγονότος ότι, ως προς το παρόν, είναι προϊόν της συνεχιζόμενης αποσάρθρωσης, στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι εξ αιτίας της όποιας δυναμικής του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, η οποία δυναμική, απλώς, δεν υφίσταται. 

Το ΚΚΕ, με την σειρά του, συγκεντρώνει ένα δημοσκοπικό ποσοστό, στην πρόθεση ψήφου, της τάξεως του 8,9% και η δική μου γνώμη είναι ότι η εκλογική δυναμική του κόμματος των αυθεντικών σταλινικών φθάνει, στο 11%. 

Από εκεί και κάτω, ακολουθεί ο χαοτικός πολυκομματικός κατακερματισμός και δεν νομίζω ότι έχει σημασία το να καταγράψουμε τα δημοσκοπικά ποσοστά του καθενός κόμματος, ξεχωριστά. Άλλωστε, η ίδια η δημοσκόπηση της GPO τα παρουσιάζει και η δική μου γνώμη δεν διαφέρει πολύ, από αυτά, τα οποία καταγράφει η δημοσκόπηση.

Έτσι, ακολουθούν η Ελληνική Λύση, με 5,4%, οι Σπαρτιάτες, με 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας, με 2,8%, η Νίκη, με 2,7% και το ΜέΡα25 στο 1,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 10,9%. 

Στην δημοσκόπηση καταγράφονται, για πρώτη φορά και εκτιμήσεις, για την πρόθεση ψήφου, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, αν και είναι πολύ νωρίς, για μια τέτοια καταγραφή. 

Πάντως, εδώ, η Νέα Δημοκρατία, σε αυτές τις δευτερεύουσας σημασίας εκλογές, φθάνει, στο 31,5%, το 9,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2,8% την «Νέα Αριστερά», ενώ, σαφέστατα και εντυπωσιακά, περιορισμένη εμφανίζεται η δυναμική του ΠΑΣΟΚ αφού, μόνον, το 10,2% του δημοσκοπικού δείγματος των ψηφοφόρων, που επέλεξε η GPO  δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ φθάνει, στο 7,8%, ενώ, λογικά, το 22,3% κατατάσσει τον εαυτό του, στους αναποφάσιστους, χωρίς, από όσα έχω διαβάσει, να δίνονται, στην δημοσιότητα, από την δημοσκοπική εταιρεία, τα δημοσκοπικά ποσοστά των άλλων κομμάτων. 

Αυτές είναι οι επικρατούσες κομματικές ισορροπίες, σήμερα, οι οποίες ενέχουν μια σαφέστατη ρευστότητα, στον κομματικό χάρτη, του χώρου, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, που κυριαρχεί και δεν ενοχλείται, από την κατάσταση, που επικρατεί.

Αντίθετα, μάλιστα, επιχαίρει…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).