16/11/2023 - 21/12/2023 : Μια ανταλλαγή τηλεφωνικών μηνυμάτων, με τον Παναγιώτη Αθανασίου, νομικό σύμβουλο του υπουργού Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, που είναι, έως τώρα, αδιέξοδη, αλλά πολύ χρήσιμη, όσον αφορά τις 2, τελείως, διαφορετικές υποθέσεις των παράνομων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, στον e-ΕΦΚΑ. (Το τί και το, εάν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, από αυτήν την αλληλογραφία, μένει να το δούμε· χωρίς, όμως, αυταπάτες).




Την υπόθεση των καταγγελιών μου, για τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, στον e-ΕΦΚΑ είναι γνωστή. Έχω κάνει πολλά δημοσιεύματα, σε αυτό, εδώ, το blog, και το αναγνωστικό κοινό γνωρίζει, καλά, το θέμα. 

Υπάρχει και ένα σκέλος, το οποίο δεν είναι γνωστό και αφορά τις τηλεφωνικές, μέσω μηνυμάτων, αλλά και απευθείας κλήσεων, με τον Παναγιώτη Αθανασίου, τον νομικό σύμβουλο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, για τα θέματα αυτά και ιδίως, το εάν οι φάκελοι εστάλησαν στον, ποινικό εισαγγελέα, όπως, αρχικώς, μου είχε πει, τηλεφωνικώς στις 12/12/2023, από το τηλέφωνο 6948728038, ο εν λόγω νομικός σύμβουλος του υπουργού, κάτι, που, έως τώρα, δεν έχω διασταυρώσει.

Χρήσιμο είναι αυτά τα τηλεφωνικά μηνύματα, που ανταλλάχθηκαν μεταξύ μας, να έρθουν στην δημοσιότητα, διότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου, για τα όσα μου λέγονται.

Αυτά έχουν, ως ακολούθως, με χρονολογική σειρά :

Τηλεφωνικά μηνύματα, δικά μου, προς, αλλά και τηλεφωνικά μηνύματα, από τον Παναγιώτη Αθανασίου, νομικό σύμβουλο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, κατά το χρονικό διάστημα 16/11/2023 - 21/12/2023 : 

Μήνυμα μου, της 16/11/2023, στις 15:17.

«Λοιπόν, αγαπητέ μου, είχες πει ότι θα με πάρεις τηλέφωνο, αλλά δεν το έπραξες. Τελοσπάντων. 

Χθες και σήμερα έστειλα, στον υπουργό και στον υφυπουργό, στα υπηρεσιακά ηλεκτρονικά τους ταχυδρομεία, τρία e-mail, για την υπόθεση των παράνομων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, επειδή υπήρξε σοβαρή εξέλιξη. 

Στην υπόθεση αυτή, χθες, ο Συνήγορος του Πολίτη έστειλε την τρίτη, κατά σειρά (από τον Ιανουάριο του 2023), επιστολή του, προς την διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, για το θέμα αυτό, επειδή ο Παναγιώτης Δουφεξής (ο πρώην Διοικητής του e-ΕΦΚΑ), ο Αθανάσιος Αθανασίου (ο γενικός διευθυντής επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) και η παρανομούσα παρέα τους, έχουν γράψει, στα παλιά τους τα παπούτσια και τον Συνήγορο του Πολίτη, όλους αυτούς τους 10 μήνες και εμένα εδώ και 3 χρόνια. 

Φυσικά, όπως ξέρεις, τους έχω στείλει πολλές αναφορές, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.

Επειδή όλα αυτά αποτελούν ντροπή και ευτελισμό της δημόσιας υπηρεσίας, ο Συνήγορος του Πολίτη τους έθεσε προθεσμία, ενός μηνός να απαντήσουν, σε εκείνον και σε μένα, για του σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπουν, για να ολοκληρώσουν την απάντηση που οφείλουν. 

Εννοείται ότι αυτοί στερούνται φιλότιμου και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να γράφουν, εκεί που δεν πιάνει μελάνι και τον Συνήγορο του Πολίτη και εμένα και την νομιμότητα, διότι, προφανώς, έχουν παρανομήσει και έχουν βλάψει την χρηματική περιουσία του ασφαλιστικού οργανισμού και τώρα, μάλλον, δεν ξέρουν να κάνουν. 

Επειδή δεν μπορώ να σε πιάσω στο τηλέφωνο, σου ζητώ να επιστήσεις την προσοχή, στον υπουργό και στον υφυπουργό, ώστε να δώσουν συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες, στην διοίκηση του e-ΕΔΚΑ, προκειμένου αυτή να υποχρεωθεί να πράξει το καθήκον της, να προχωρήσει την διαδικασία για την ανεύρεση και την τιμωρία των ενόχων, για την κατασπατάληση της περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού, από τις πρώην διευθύντριες Γεωργία Τσερπέλη και Αφροδίτη Νιφόρου, καθώς και άλλων, όπως και του ίδιου Γκουαχάν που Αθανάσιου Αθανασίου, που κωλυσιεργεί και παρελκύει την διαδικασία. 

Και φυσικά, είναι απαραίτητο όλοι αυτοί να δώσουν εξηγήσεις, στο υπουργείο, το οποίο οφείλει να διατάξει την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, σε βάρος της των προηγούμενων διοικήσεων που εφκα και του ΕΤΕΑΕΠ, όπως και των εμπλεκομένων στελεχών του ασφαλιστικού οργανισμού. 

Δεν έχω να σου πω περισσότερα. Σε παρακαλώ να το κοιτάξεις το θέμα και να πεις, στην πολιτική ηγεσία να πράξει τα νόμιμα, για την αποκατάσταση της παράνομης βλάβης της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού.

Σε παρακαλώ να με ενημερώσεις.


Τασος Αναστασόπουλος

Κινητό τηλέφωνο 6948746076»


Μήνυμα μου προς Παναγιώτη Αθανασίου, της 7/12/2023, στις 21:15.

«Αγαπητέ, δεν έχω νέα σου, αν και θα έπρεπε.

Σήμερα έστειλα, στον υπουργό, στον υφυπουργό και στον Γεράκη e-mails για την μη εφαρμογή του άρθρο 8 της Υπουργικής Απόφασης Φ20210/οικ.9572/369/14/ΦΕΚ1270Β/20-5-2014, με αποτέλεσμα να τα έχουν κάνει μαντάρα, στην επικουρική ασφάλιση των βενζινοπωλών και "να χάνει το παιδί την μάνα και η μάνα το παιδί". Μιλάμε για κάποια εκατομμύρια. 

Δες το "Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η υπ’ αριθμ. πρωτ. : 52346/ 6-12-2023 καταγγελία μου ότι e-ΕΦΚΑ χρωστάει, πιθανώς (ή και του χρωστούν) εκατομμύρια ευρώ, από προσαυξήσεις - από, αχρεωστήτως, καταβεβλημένα ποσά -, στις επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών. Αυτοί, προφανώς, από όσα φαίνεται να ισχυρίζεται η Προϊσταμένη Ολγα Καραθάνου, έχουν υπολογίσει, ως ασφαλιστικές εισφορές, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, που πλήρωσαν οι βενζινοπώλες, ενώ πρέπει να επιστρέψουν αυτούσια και νομιμοτόκως, τα ποσά αυτά, ως προσαυξήσεις, στις επικουρικές τους συντάξεις, μέχρι την εξόφληση της κάθε μιας συνολικής οφειλής, προς τους βενζινοπώλες", στην ηλεκτρονική διεύθυνση : https://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2023/12/52346-6-12-2023-e.html και πες τους να κάνουν ΕΔΕ.

Αυτά, ως προς το παρόν...»


Μήνυμα μου προς Παναγιώτη Αθανασίου, της 11/12/2023, στις 18:29.

«Αγαπητέ, μου είχες πει ότι θα μου τηλεφωνήσει την περασμένη Παρασκευή,  ή σήμερα. Δεν το έπραξες. 

Δεν πειράζει».


Μήνυμα μου προς Παναγιώτη Αθανασίου της 15/12/2013, στις 12:22.

«Αγαπητέ, όπως, ίσως, είδες, στην αναφορά, που υπέβαλα, προχθές, αυτοί, στον e-ΕΦΚΑ, δεν έχουν καμμία διάθεση να με πληροφορήσουν για οτιδήποτε και μου κλείνουν, κατάμουτρα, τα τηλέφωνα.

Δεν πειράζει.

Εάν θέλεις, δες τι έχουν κάνει. Τον έχουν στείλει τον φάκελο στην Εισαγγελία;

Του Διοικητή, του έχω ζητήσει ραντεβού. Την "απάντηση" την πήρε ο άνεμος...

https://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2023/12/e-12122023-2103666202-2103666203.html

Να είσαι καλά...»


Αυθωρί, (15/12/2023) μήνυμα, από τον Παναγιώτη Αθανασίου.

«ΘA ΣAΣ ENHMEPΩΣΩ ΘA MIΛHΣΩ KAI EΠANEPXOMAI KAΛO Σ/K»


Μήνυμα, προς Παναγιώτη Αθανασίου, της 18/12/2023, στις 12:21.

«Αγαπητέ, με ξέχασες. Δεν πειράζει.

Να είσαι καλά».


Αυθωρί, (18/12/2023) μήνυμα, από Παναγιώτη Αθανασίου.

«ΔEN ΞΣXNΩ ANAMENΩ ΣNHMEPΩΣH ΘA EΠANEΛΘΩ EYXAPIΣTΩ»


Μήνυμα, προς Παναγιώτη Αθανασίου, της 21/12/2023, στις 14:00.

«Αγαπητέ, βλέπω ότι υπάρχει δυστοκία. Φαίνεται ότι έχουν δύσκολα γεννητούρια.

Βέβαια, λέγεται ότι "το καλό το πράγμα αργεί να γίνει", αλλά αυτοί, ήδη, εδώ και 3 χρόνια, έχουν αργήσει πολύ.

Εκτός και αν δεν γίνεται τίποτε...

Να είσαι καλά».


Αυθωρί (21/12/2023), μήνυμα, από Παναγιώτη Αθανασίου.

«EΠEIΔH EIMAI ΣE AΛΛO ANTIKEIMENO ΘA EXΩ NEA AΠO BΔOMAΔA EYXAPIΣTΩ».


Αυθωρί (21/12/2023) μήνυμα, προς Παναγιώτη Αθανασίου.

«Οπότε, αγαπητέ, αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτε. Δεν υπάρχει ανταπόκριση και δεν πρόκειται να υπάρξει.

Πες μου το, καθαρά και δεν υπάρχει καμμία παρεξήγηση.

Για να μην σε απασχολώ τζάμπα».


Με πήρε τηλέφωνο (6948728028) και άρχισε να τα γυρνάει, όσα μου είχε πει, τηλεφωνικώς (ότι δηλαδή η υπόθεση, με τα χαμένα, για το ασφαλιστικό ταμείο, χρήματα, που, παρανόμως, ξοδεύτηκαν, σε επικουρικές συντάξεις βενζινοπωλών πήγε, στην εισαγγελία) και μου είπε ότι ο Γεράκης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα βγάλει ένα πόρισμα, μόνο, που τα είχε μπερδέψει τα πράγματα, είτε, από άγνοια - κάτι που δεν το θεωρώ πιθανό, διότι είναι δικηγόρος, που ξέρει την δουλειά του - και ως εκ τούτου, δεν έχει άγνοια, αλλά σκοπιμότητα. Μου είπε και πάλι ότι την ερχόμενη Τετάρτη 27/12/2023 θα ζητήσει ενημέρωση, από τον e-ΕΦΚΑ και φάμε ενημερώσει. Εκεί έκλεισε και η συζήτηση, εκφράζοντας την δυσπιστία μου, για όσα μου λέγονται.

Επειδή όλα όσα μου έλεγε ο Παναγιώτης Αθανασίου ήσαν αναπόδεικτα, ακριβώς, επειδή ήσαν λόγια, από την παραπάνω αναφερόμενη τηλεφωνική συνομιλία μας, έπειτα από λίγο και πάλι χθες (21/12/2023) του έστειλα γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα, ως ακολούθως :

«Και κάτι ακόμη : Ο Γεράκης δεν είναι, από αυτά που ξέρω, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Εκεί διευθύνει η κ. Ρογκακου. Έχω καταφύγει και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και περιμένω.

Ο Γεράκης είναι επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ελέγχων του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Και όπως, σου είπα, αγαπητέ, η γραμματέας του μου μετέφερε τα λεχθέντα, από τον Γεράκη, ότι διενεργεί έρευνα, που συνεχίζεται και ότι ο φάκελος δεν έχει πάει από την Γεράκη, στην εισαγγελία.

Απλά πράγματα.

Με λίγα λόγια : 

Να κοιτάξουν να βρουν τα χαμένα λεφτά του ασφαλιστικού οργανισμού στους βενζινοπώλες. Αυτή είναι η υπόθεση.

Και για να μην απασχολείσαι άλλο, με αυτό το θέμα, σε απαλλάσσω από οποιαδήποτε ηθική ή υπηρεσιακή υποχρέωση - που πιθανόν να αισθάνεσαι ότι έχεις - να μου απαντήσεις.

Τέλος.

Να είσαι, πάντα, καλά...»


Απάντησε, την ίδια ημέρα, λίγο αργότερα, με δικό του τηλεφωνικό μήνυμα - χωρίς να χρειάζεται, αφού τον είχα αποδεσμεύσει, από οποιαδήποτε υποχρέωση, που, πιθανόν, αισθανόταν, απέναντί μου -, ως εξής :

«ΘΑ ΣAΣ ΠAPΩ AΦOY ENHMEPΩΘΩ KAΛA XPIΣTOYΓENNA MΣ YΓEIA»

Δεν ξέρω τί θα κάνει ο Παναγιώτης Αθανασίου. Και δεν με ενδιαφέρει, κιόλας. Εγώ τον απαλλάξα, από κάθε ηθική και υπηρεσιακή υποχρέωση να με ενημερώσει, για ο,τιδήποτε· αν και αυτός ισχυρίζεται, εκ νέου, ότι θα με ενημερώσει, όταν ενημερωθεί. 

Κάθε εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί, διότι, με ένα απλό τηλεφώνημα, εάν το επιθυμούσε, όλες αυτές τις ημέρες, που λέει ότι περιμένει να ενημερωθεί, θα μπορούσε να είχε κάποια ανακοινώσιμη ενημέρωση. 

Όλα τα αλλά παρέλκουν…

Σχόλια

Ο χρήστης Dimit είπε…
Οι τενεκέδες σε βραχυκυκλωνουν ώστε να τα παρατήσεις.Παλια τους τέχνη.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Δεν πρόκειται. Και το ξέρουν.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Σήμερα, Τετάρτη 27/12/2023 και ώρα 10:38 πμ, μου τηλεφώνησε ο Παναγιώτης Αθανασιου, για να με ενημερώσει.

Αυτά, που μου είπε, δεν έχουν ουσιαστική αξία. Έχουν, βέβαια, μια κάποια αξία, αλλά δεν είναι σημαντική,

Μου είπε, λοιπόν, ότι η Νομική Υπηρεσία έχει ζητήσει από όλες τις Διευθύνσεις Επικουρικής Ασφάλισης, επειγόντως, τις απόψεις τους, για τα καταγγελόμενα, από εμέ. Και επίσης, μου είπε ότι η υπόθεση των παράνομων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών έχει ανατεθεί, στον Γεώργιο Γεράκη, ο οποίος και θα αποφασίσει, για την τύχη της υπόθεσης αυτής.

Κατ’ αρχήν, το τελευταίο είναι γνωστό. Ο Γεράκης έχει παρά πολλούς μήνες την υπόθεση, στα χέρια του και την λιβανίζει. Επομένως, αναιρούνται αυτά, που μου είχε πει ο Παναγιώτης Αθανασιου, ότι η υπόθεση διαβιβάστηκε, στην Εισαγγελία. Δεν διαβιβάστηκε· ακόμη, τουλάχιστον. Απλώς, είναι στον Γεράκη.

Επίσης, όσον αφορά το ερώτημα της Νομικής Υπηρεσίας (δεν διευκρίνησε ο Παναγιώτης Αθανασίου, ποίου φορέα είναι η Νομική Υπηρεσία· του Υπουργείου, ή του e-ΕΦΚΑ· πιθανώς, του πρώτου, πιθανώς, του δεύτερου) αυτό το χαρακτηρισθέν, ως επείγον ερώτημα, πρέπει να αφορά, την δεύτερη υπόθεση, με τους βενζινοπώλες του τέως ΤΕΑΠΥΚ, δηλαδή τα υπερβάλλοντα ποσά που κατέβαλαν, αχρεωστήτως, οι βενζινοπώλες, τα οποία πρέπει να υπολογισθούν και να επιστραφούν, έντοκα, σε δόσεις, ως προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης κάθε βενζινοπώλη, αφού θα έπρεπε να πιστωθούν, σε ατομικούς λογαριασμούς για τον κάθε ασφαλισμένο πρατηριούχο υγρών καυσίμων, που πρόκειται, μελλοντικώς, να συνταξιοδοτηθεί.

Αυτό το τελευταίο είναι και η μόνη, πραγματικά, νέα πληροφορία, από όλην αυτή την διαδικασία.

Πέραν τούτων, ο Παναγιώτης Αθανασίου μου είπε ότι, όταν έχει νεότερα, θα με ενημερώσει.

Δηλαδή ουδέν ουσιώδες.

Αυτά…
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Σήμερα, Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, έστειλα το παρακάτω e-mail, στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη, ζητώντας του ένα ραντεβού, οποίο εστειλα, στον υπουργό, στον υφυπουργό, στον Γεώργιο Γεράκη και στον νομικό σύμβουλο του υπουργού Παναγιώτη Αθανασίου ως ακολούθως :

Κύριε Παναγιώτη.

Συνετά, επανυπεβαλα, με e-mail, το αίτημα μου, για συνάντηση, με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, ως ακολούθως :


"Ζητείται ο ορισμός ραντεβού,με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη.

Αν και έχω ζητήσει ραντεβού, με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, για τα γνωστά θέματα, για τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών και τις μη χορηγηθείσες προσαυξήσεις των επικουρικών συντάξεων αυτών, με τα, νομιμοτόκως, υπερβαλλόντως ποσά, που κατέβαλαν, αχρεωστήτως ως ασφαλιστικές εισφορές δυνάμει του άρθρου 8 της Υπουργικής Απόφασης Φ20210/οικ.9572/369/14/ΦΕΚ1270Β/20-5-2014, λόγω υπαίτιας αδιαφορίας των αρμοδίων οργάνων του e-ΕΦΚΑ (τις τέως Διευθύντριες της, νυν, Ε' Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ Γεωργία Τσερπέλη, Αφροδίτη Νιφόρου και της παλαιάς (Ελευθερία Ζαχαράκη) και της νυν ηγεσίας της Επικουρικής Ασφαλισης, επανέρχομαι, με την παρούσα και ζητώ τον ορισμό ραντεβού με τον κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη, για τα ζητήματα αυτά, δυστυχώς, ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Αναμένω απάντηση, σε αυτό το αίτημα μου.


Αναστάσιος Παναγιώτη Αναστασοπουλος".



Αν επιθυμείς. Δες το θέμα αυτό.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, στις 14:34, πήρα τηλεφωνικό μήνυμα, από τον Παναγιώτη Αθανασίου, νομικό σύμβουλο του Άδωνι Γεωργιάδη, για το ραντεβού, που ζήτησα, με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη.

Το μήνυμα αυτό αναφέρει “OK”.

Για να δούμε…

(Εν τω μεταξύ, έμαθα χθες, από τον Νίκο Μητρόπουλο, ότι η Ολγα Καραθάνου μετακινήθηκε, από Προϊσταμένη του Τμήματος Επικουρικών Συντάξεων της Ε’ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, όπου υπάγονται και οι, επικουρικώς, συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών Καυσίμων.


Εδώ και καιρό, ξέρω, όπως η ίδια μου είχε πει, ότι το επιδίωκε.

Θα δούμε την συνέχεια…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).