28/12/2023 Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται, έως την Αρμενία; Σεργκέι Λαβρώφ : «Η Ρωσία περιμένει ότι η Αρμενία αντιλαμβάνεται το ρίσκο της απώλειας της κρατικής κυριαρχίας της, όσον αφορά την εθνική άμυνα και την ασφάλειά της, μέσω της εμβάθυνσης του διαλόγου της, με το NATO».

 

Ο Σεργκέι Λαβρώφ, μιλώντας, στο δημοσιογραφικό πρακτορείο TASS, δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος, απέναντι, στον Νικόλ Πασινιάν και την αρμενική ελίτ…




Όλα τα είχε η Αρμενία, μια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας της έλειπε. 

Χθες, Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, ενόψει της, περαιτέρω, σύσφιξης των σχέσεων, ανάμεσα, στην Αρμενία και το ΝΑΤΟ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ δεν μπορούσε να είναι περισσότερο σαφής, όσον αφορά την τύχη της πολύπαθης αυτής μικρής χώρας των 2.989.091 ανθρώπων, με ένα ΑΕΠ των 40,84 δισεκ. $, εάν συνεχίσει αυτήν την πορεία, που φαίνεται να έχει διαλέξει ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και μετά το τεράστιο στραπάτσο, που υπέστη το αρμενικό έθνος, με την απώλεια της παλαιάς ιστορικής του κοιτίδας, του Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξ αιτίας του γεγονότος της ρωσικής στήριξης, στο Αζερμπαϊτζάν των Αζέρων Τούρκων.

Όπως δήλωσε, ελάχιστα διπλωματικά, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, γεγονός, το οποίο εκφράζει τον εκνευρισμό, που φέρνουν, στην Μόσχα, οι ενέργειες του Νικόλ Πασινιάν : 

«Η Ρωσία περιμένει ότι η Αρμενία αντιλαμβάνεται το ρίσκο της απώλειας της κρατικής κυριαρχίας της, όσον αφορά την εθνική άμυνα και την ασφάλειά της, μέσω της εμβάθυνσης του διαλόγου της, με το NATO».

Όπως φαίνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ρωσική ηγεσία απειλούν, με όχι έμμεσο τρόπο, την Αρμενία, με την λήψη πολεμικών μέτρων ανάλογων, με αυτά, που η Μόσχα ανέλαβε και υλοποιεί, στην Ουκρανία, κάτι, που, στην περίπτωση του Γιερεβάν, φαίνεται, ως στρατιωτικό εγχείρημα, πολύ ευκολότερο, από ό,τι, στο Κίεβο, αφού η χώρα των Αρμενίων είναι μικρή και ασήμαντη, ως δύναμη πυρός, απέναντι, στην καταθλιπτική ρωσική υπερδύναμη.

Το χειρότερο από όλα, είναι ότι η Ουάσινγκτων, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το ΝΑΤΟ, μπορεί να ενθαρρύνουν και προφανώς, ενθαρρύνουν το Γιερεβάν, στην κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων της Αρμενίας, με την Ατλαντική Συμμαχία και την Δύση, αλλά είναι σαφές ότι αυτή η ενθάρρυνση έχει θεωρητικό χαρακτήρα, διότι, όταν σφίξουν και ζορίσουν τα πράγματα, δηλαδή, όταν η Μόσχα αποφασίσει να αντιμετωπίσει, στρατιωτικά, το πρόβλημα της δημιουργίας ενός νέου αγκαθιού, στα νότια πλευρά της Ρωσίας, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να κουνήσουν, ούτε το μικρό τους το δαχτυλάκι, προκειμένου να παράσχουν την απαραίτητη υλική στρατιωτική βοήθεια, στην αρμενική κυβέρνηση, αφήνοντας, στην τύχη τους τον Νικόλ Πασινιάν και την Αρμενία.




Το “αστείο”, στην περίπτωση της Αρμενίας, είναι ότι η χώρα αυτή ανήκει, στον “Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας”, που είναι το ρωσικό “NATO”, στα ανατολικά ευρασιατικά εδάφη της παλαιάς “Σοβιετικής Ένωσης” [σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του οποίου, οι χώρες, που συμμετέχουν, σε αυτόν τον Οργανισμό (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία) δεν μπορούν να ενταχθούν, σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες, ή άλλες ομάδες κρατών] και στην “Ευρασιατική Οικονομική Ένωση”, που αντιστοιχεί, στην “Ευρωπαϊκή Ένωση” και με την τωρινή φιλοδυτική κυβέρνηση του Νικόλ Πασινιάν, η οποία έχει επιφέρει, ιστορικών διαστάσεων καταστροφή, στον αρμενικό λαό, με την κατάληψη του Αρτσάχ, πριν μερικούς μήνες, από τους Αζέρους Τούρκους, προσανατολίζεται, στην σύσφιξη των σχέσεών της, με το ΝΑΤΟ και την “ΕΕ”, συνεχίζοντας να προκαλεί την ρωσική αρκούδα και την κάκιστη τύχη της χώρας και των Αρμενίων.

Ο Σεργκέι Λαβρώφ επισήμανε ότι, το 2023, η Αρμενία πραγματοποίησε δωδεκάδες στρατιωτικών ασκήσεων, με το ΝΑΤΟ. 

«Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μην απασχολεί. Μας απασχολεί, με ενδιαφέρον και έχουμε, επανειλημμένως, επισημάνει, στους Αρμένιους φίλους μας, το γεγονός ότι ο πραγματικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να ενισχύσει τις θέσεις του, στην περιοχή και να δημιουργήσει τους όρους, ούτως ώστε να  χειραγωγήσει την κατάσταση, μέσα από την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”. Η μόνη διέξοδος, από αυτήν την δύσκολη κατάσταση, είναι προφανής : Δηλαδή να εκπληρωθούν, πλήρως, στο ανώτατο επίπεδο, οι τριμερείς σχέσεις, μεταξύ της Μόσχας, του Γι Ερεβάν και του Μπακού».

Όπως φαίνεται τα πράγματα απλουστεύουν, υπερβολικά και σε βαθμό επικίνδυνο. Η Μόσχα προειδοποιεί και ετοιμάζεται, ακόμη και για στρατιωτική επεμβάση, στην Αρμενία, προκειμένου να εμποδίσει την σύσφιξη των σχέσεων της Ουκρανίας, με την Ουάσινγκτων, το ΝΑΤΟ και την Δύση.

Και αυτό πρέπει να το λάβουν, υπόψη τους, όλοι. 

Και στο Γιερεβάν και στην Ουάσινγκτων και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού η Αρμενία, για την Δύση είναι μια χαμένη υπόθεση. 

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Είναι να απορεί κανείς με τις γελοιοτητες της κυβέρνησης του Πασινιαν.

Η Αρμενία είναι ένα μικρό κράτος ανάμεσα στην εχθρική Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.
Η Ρωσία ήταν εγγυητής της ασφάλειας της Αρμενίας σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον.

Ο Πασινιαν πάγωσε όμως τις σχέσεις με τη Μόσχα και εγλυφε τη Δύση που μόνο ευχολόγια μπορούσε να του προσφέρει.

Έτσι χάθηκε το Αρτσάχ. Αλλά χάθηκε αφού ο Πασινιαν όχι μόνο δεν έστειλε στρατιωτική βοήθεια αλλά είχε αναγνωρίσει και το Αρτσάχ ως επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο, η Αρμενία αγνόησε φθηνά εξοπλιστικά προγράμματα όπως αγορά drones και επικεντρώθηκε στις αγορές ακριβων όπλων με μακροχρόνια παράδοση με αποτέλεσμα να πιαστούν αδιαβαστοι στο πόλεμο του 2020 όπου το Αζερμπαϊτζάν είχε πολλά drones, και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (από το Ισραήλ και την Τουρκία).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).