1/1/2024 : Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται. Κατά -1,1% μειώνονται οι συντάξεις, αφού αποπληθωρισθούν, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται, στο επίπεδο του 4,1%, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε πληθωρισμένη “αύξηση” 3% των συντάξεων, που και το 2023, είχαν, σε πραγματικό αποπληθωρισμένο επίπεδο, υποστεί μείωση, κατά -2,15%.

 


Ο Μποστ (ο Μέντης Μποσταντζόγλου), στις χαρακτηριστικές γελοιογραφίες του, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όπως αυτή εδώ, περιγράφει, με ιδανικό και προφητικό, μπορώ να ισχυρισθώ, τρόπο και την απαίσια σύγχρονη εποχή των δεκαετιών του 2010 και του 2020, που, ήδη, διανύουμε, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες, που, με την σειρά τους, πρόκειται να έλθουν, έστω και αν πολλοί, από τους, τώρα, παρόντες, θα απουσιάζουμε. Η αλήθεια είναι ότι ο αείμνηστος Μποστ δεν διεκδικούσε, σε καμμία περίπτωση, την θέση του προφήτη. Την εποχή του περιέγραφε (και όχι, πάντα, με επιτυχή τρόπο, διότι ήταν καλύτερη από όπως την περιέγραφε ο Μποστ, αφού η ελληνική κοινωνία ήταν φτωχή, μεν, αλλά, σε μακροοικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο καθημερινής ζωής, βάδιζε, με ξέφρενους αναπτυξιακούς ρυθμούς, δε, που την αποκόλλησαν, από την χρόνια υπανάπτυξη των πολλών προηγούμενων δεκαετιών, γεγονός, το οποίο, τώρα, αντιστρέφεται). Το γεγονός ότι οι γελοιογραφίες του, εκείνων των εποχών, επικαιροποιούνται, εκφράζοντας το κάκιστο σήμερα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής μας, είναι, απολύτως, τυχαίο. Είναι, όμως, πραγματικό…



Τελικά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε και επίσημα ότι ότι η υποτιθέμενη “αύξηση” των συντάξεων - που, στην πραγματικότητα είναι μείωση των συντάξεων, κατά 1,1% -, από την 1η Ιανουαρίου 2024, “ανέρχεται” σε ποσοστό 3%, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Σπυρίδωνα Άδωνι Γεωργιάδη και της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, με αριθμό Φ11321/οικ.104985/2023, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 6856/07-12-2023, και καθορίζει τον συντελεστή της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016, για το έτος 2024, το συνολικό ποσό όλων των κύριων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, στο επίπεδο αυτό, με έναρξη καταβολής, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Εννοείται, βέβαια, ότι, όπως και πέρυσι, το 2023, που οι πραγματικές αποπληθωρισμένες συντάξεις είχαν μειωθεί, κατά 2,15%, [όποιος επιθυμεί μπορεί και νομίζω ότι χρειάζεται να δει τα διαβάσει και το περσινό άρθρο μου, σε αυτό εδώ το blog, για τις υποτιθέμενες “αυξήσεις”, που στην πραγματικότητα, ήσαν μειώσεις, σε αποπληθωρισμένο επίπεδο, των συντάξεων, το 2023, με τίτλο : 2023 : Στο επίπεδο του 7,75% η ονομαστική και όχι πραγματική αύξηση των κύριων συντάξεων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη και σε επίπεδο αποπληθωρισμένων τιμών, πρόκειται για μείωση - 2,15%, εάν ο πληθωρισμός του 2022 φθάσει, στο 9,9%. (Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα λάβουν καμμία αύξηση). Εξ όλων αυτών, γίνεται σαφές ότι πρόκειται, περί κοροϊδίας], έτσι και τώρα, από την 1/1/2024, οι πραγματικές αποπληθωρισμένες συντάξεις, μειώνονται, ακόμη περισσότερο, από το 2023, κατά 1,1%, αφού εφέτος ο πληθωρισμός θα κλείσει, στο επίπεδο του 4,1%. Και μάλιστα, ακόμη, πιο πολύ, διότι δεν δίνεται καμμία “αύξηση”, στις επικουρικες συντάξεις! 



Οι συντάξεις, λοιπόν, εξακολουθούν να μειώνονται όλα αυτά τα χρόνια, από το 2009 μέχρι και τώρα, με σαφές αποτέλεσμα την πραγματική φτωχοποίηση πολύ μεγάλων τμημάτων του συνταξιουχικού κόσμου της χώρας, ο οποίος - κακά τα ψέματα - δεν έχει και κανέναν ουσιαστικό τρόπο για να αντιδράσει, σε αυτήν την πραγματική, διαρκούσα και εντεινόμενη καταστροφή του βιοτικού του επιπέδου, πριν, ακόμη και από την έλευση της ελληνικής κρατικής χρεωκοπίας του Απριλίου του 2010 και των διαδοχικών Μνημονίων, που ακολούθησαν και τα οποία συνεχίζουν να εφαρμόζονται, από το άθλιο πολιτικό σύστημα και από τον ελεεινό πολιτικό κόσμο της χώρας. 

Όλοι αυτοί έχουν καταστεί, στην πραγματικότητα, οι φύλακες και για την ακρίβεια, οι μπράβοι, οι μπάτσοι και οι επιστάτες της εφαρμογής των διαταγών και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ξένων ευρωθεσμικών δανειστών, που είναι τα αφεντικά της χώρας, η οποία έχει καταστεί μια νεοαποικία χρέους, με καθεστώς νομιζόμενης αστικής δημοκρατίας, στο οποίο ό,τι και αν ψηφίσει το εκλογικό σώμα, όποιο κατεστημένο, ή “ριζοσπαστικό” πολιτικό κόμμα και αν επιλέξει, αυτό, που πρόκειται, εν τέλει, να εφαρμοστεί, στην πράξη, είναι - και θα συνεχίσουν να είναι - οι εντολές των ξένων δανειστών, στα κελεύσματα των οποίων, ακόμη και η εντόπια ολιγαρχία και η αστική τάξη, σε όλες της τις εκφάνσεις, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί, χωρίς, βέβαια αυτό να αθωώνει κανέναν. Όλοι τους είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι, στο διαρκές έγκλημα, που πραγματοποιείται, τα τελευταία 15 χρόνια, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Έχοντας υπόψη ότι, το 2024, η οικονομική κατάσταση, στην χώρα μας, πρόκειται με επιβαρυνθεί, σε υπερβολικό μέγεθος, γίνεται σαφές ότι οι συντάξεις πρόκειται να υποστούν ένα συντριπτικό πλήγμα, όσον αφορά την πραγματική αγοραστική τους δύναμη. 

Με λίγα λόγια, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συνταξιούχων πρόκειται, κυριολεκτικά, να φτάσει και να ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας και να αγγίξει τα όρια της πείνας. 

Αυτή είναι η αλήθεια και η πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και η οποία δεν καθόλου μακριά από σήμερα. 

Αντίθετα, αυτή η πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα είναι πολύ κοντά μας. Έρχεται και τους προσεχείς μήνες θα δώσει εκδηλώσει την ανυπόφορη παρουσία της.

Οι συνταξιούχοι είναι τα εύκολα θύματα αυτής της κάκιστης  κατάστασης, που επικρατεί, στην ελληνική οικονομία και πρόκειται να εξελιχθεί, δυσμενέστατα και το 2024. Και φυσικά, θα συνεχίσουν να είναι, για πολλά χρόνια, ακόμη, τα εύκολα θύματα της εισοδηματικής οικονομικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης,  

Δυστυχώς.

Σχόλια

Ο χρήστης Dimit είπε…
Η σύνταξη που έλαβα το 2011 840 ευρώ σήμερα είναι μειωμένη στα 829!!!! Ένα κουτί γάλα εωαπορε τότε στοίχιζε 0,59 ευρώ,σήμερα 0,92-1,20!!!!!!!.Τότε αγόραζα περίπου 1400 κουτιά γάλα και σήμερα 900!!!Μόνο κλινικά ηλίθιοι πιστεύουν τις παπαριές των αρμοδίων .
Ο χρήστης GEORGE είπε…
Η Ελλάδα οδεύει να έχει μισθούς Αλβανίας και τιμες Ελβετίας. Ακόμα και τρόφιμα που παράγονται εγχώρια πωλούνται στην εσωτερική αγορά πιο ακριβά από ότι σε χώρες του εξωτερικού (με πολύ υψηλότερα εισοδήματα).

Η κατάσταση έχει ξεφύγει με την αισχροκέρδεια και τους μεσάζοντες που αυξάνουν τις τιμές, ενώ οι κυβερνητικοί κοιτάνε σαν ηλίθιοι και κάνουν ευχολόγια.

Το ηλεκτρικό ρεύμα από τα πιο πανάκριβα μετά την απελευθέρωση της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις μπαρουφες με την αιολική ενέργεια και τους αεριτζηδες που μπήκαν στα δίκτυα.

Τα καύσιμα στο top10 πιο ακριβών του πλανήτη, ενώ μεγάλο μέρος είναι και νοθευμένο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι κινητήρες των αυτοκινήτων (πολλά εκ των οποίων σαραβαλα με το στόλο αυτοκινήτων να έχει μέσο όρο ηλικίας τα 20 ετη...).

Τα ενοίκια έχουν πάει στο κόκκινο ακόμα και για ετοιμόρροπες γκαρσονιέρες του 1960. Όλα αυτά με τις golden visa, τα air bnb και τα βρώμικα παιχνίδια στην αγορά ακινήτων.

Πραγματικά στις περισσότερες Δυτικές χώρες με πολυ υψηλότερους μισθούς τα βρίσκεις σχεδόν όλα φθηνότερα (τρόφιμα, ρούχα, αυτοκίνητα, βενζίνη κλπ) από ότι στην Ελλάδα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).