2024 Ελλάδα : Στο τριτοκοσμικό επίπεδο των 2080 μονάδων αγοραστικής δύναμης, ο μέσος μηνιαίος μισθός. Στην 39η θέση, σε 48 ευρωπαϊκές χώρες, πίσω, από Βουλγαρία, Τουρκία, Λευκορωσία, Ρωσία, Σερβία, Σλαβομακεδονία, Μαυροβούνιο και πάει λέγοντας (ενώ, στο μέλλον, έχει και πιο κάτω).
Με τον μέσο μηνιαίο μισθό, εκφρασμένο, στον, παραπάνω, πρώτο πίνακα, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ασχολούμαι, σήμερα, στο παρόν δημοσίευμα.
Ο πρώτος πίνακας, ο οποίος αποτελεί μια συνηθισμένη εργασία των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφορά 48 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η σημαντική ιδιαιτερότητά του είναι ότι προσδιορίζει, με ακρίβεια, τα επίπεδα των μέσων μηνιαίων μισθών, σε αυτές τις χώρες και τούτο, επειδή η συγκεκριμένη μέτρηση, που γίνεται, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, αφήνει, στην άκρη και ξεπερνά τις στρεβλώσεις, που υφίστανται, εξαιτίας των πολλαπλών νομισμάτων και των διαφορετικών επιπέδων τιμών, στις χώρες αυτές.
Με τον υπολογισμό των μέσων μηνιαίων μισθών, με μονάδα μέτρησης, δηλαδή, με ενιαίο νόμισμα τις μονάδες αγοραστικής δύναμης και σε μια ενιαία αγορά και με ενιαίο επίπεδο τιμών, αυτό, που επιτυγχάνεται είναι πολύ απλό και σαφές. Καταγράφονται οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί των 48 ευρωπαϊκών χωρών, σε πραγματικό επίπεδο αγοραστικών δυνάμεων, γεγονός, το οποίο επιτρέπει την πλήρη και αντικειμενική παρουσίαση τους, χωρίς στρεβλώσεις. Έτσι ο “βασιλιάς παρουσιάζεται γυμνός”, έτσι, δηλαδή, όπως, ακριβώς, είναι, στις 48 αυτές χώρες που καταγράφονται οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί, για κάθε μία, από αυτές.
Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτό, που μπορούμε να πούμε και να παρατηρήσουμε, είναι ότι, για την ελληνική οικονομία, η κατάσταση, στον μέσο μηνιαίο μισθό των 2080 μονάδων αγοραστικής δύναμης, που παρέχει, είναι οικτρή, αφού το μέγεθος αυτό τοποθετεί την χώρα μας, σε ένα τοπίο, το οποίο αρμόζει και είναι πολύ πλησιέστερο, προς τον τρίτο κόσμο, παρά, στον κόσμο των αναπτυγμένων οικονομιών.
Ο, παραπάνω, πρώτος πίνακας είναι χαρακτηριστικός, όπως και η λεπτομερειακή καταγραφή, στην οποία προβαίνω, στο αρχικό του παρόντος δημοσιεύματος βίντεο, το οποίο αξίζει οι αναγνώστες να παρακολουθήσουν, με προσοχή.
Μάλιστα, αυτό, που πρέπει να ειπωθεί και να τονισθεί, είναι ότι η καταγραφόμενη θέση της χώρας μας, σε επίπεδο μονάδων αγοραστικής δύναμης, όσον αφορά τον μέσο μηνιαίο μισθό της της, είναι πραγματικά ταπεινωτική και δείχνει το μέγεθος του ξεπεσμού, όχι, απλώς, της ελληνικής οικονομίας, αλλά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, αφού γυρνώντας 40 χρόνια πίσω, βλέπουμε ότι τα αντίστοιχα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στα οποία και ο μέσος μηνιαίος μισθός, που παρείχε η χώρα, εκείνα τα χρόνια, την κατέτασσαν, στην 24η θέση, στον κόσμο.
Αυτή ήταν η πραγματικότητα, που ζούσε, τότε, η χώρα και η ελληνική κοινωνία και σε αυτήν την σημερινή θλιβερή πραγματικότητα, η οποία είναι σαν να αφορά μια άλλη χώρα, από έναν άλλο πλανήτη, έχουν περιπέσει η ελληνική οικονομία, η κοινωνία και η χώρα μας, η οποία έχει καταντήσει να είναι πίσω, από όλες τις χώρες του καταρρεύσαντος “υπαρκτού σοσιαλισμού”, που, τότε, την δεκαετία του 1990, δεν μπορούσαν, καν, να συγκριθούν με την Ελλάδα και τώρα, βρίσκονται, μακράν, μπροστά της· ακόμη και η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία, αλλά και η Τουρκία κλπ.
Και φυσικά, αυτή η χείριστη κατάσταση δεν σταματά εδώ. Υπάρχει και πιο κάτω, στο επικείμενο μέλλον.
Η τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιπέσει χώρα, δεν νομίζω ότι επιτρέπει να προχωρήσω περισσότερο, για να γίνει κατανοητή και έτσι δεν χρειάζεται να αναπτύξω και άλλο το παρόν κείμενο. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα και η ίδια η παρουσίαση της τραγικής πραγματικότητας είναι αποστομωτική και καθιστά περιττή κάθε, παραπέρα, ανάλυση και συζήτηση.
Γι’ αυτό και σταματώ, εδώ και αφήνω τους αγαπητούς αναγνώστες να παρακολουθήσουν την κατάταξη των 48 ευρωπαϊκών χωρών, στον πίνακα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παρουσιάζει και ενιαιοποιεί τους μέσους μηνιαίους μισθούς των 48 ευρωπαϊκών χωρών, του πρώτου, παραπάνω, πίνακα και τα τραγικά χάλια της χώρας μας, που, επίσης, παρουσιάζονται και στο αρχικό βίντεο του παρόντος δημοσιεύματος.
Κατόπιν όλων αυτών οι αναγνώστες είναι, απολύτως, ικανοί να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Σχόλια