1/1/2025 Η βουλγαρική ολιγαρχία εντάσσει την γειτονική χώρα, στην ευρωζώνη. Το κάνει, για να βγάζει τα κεφάλαιά “της”, ανεμπόδιστα, στο εξωτερικό και για να αγκιστρώσει την Βουλγαρία, ανεπίκαιρα, στην “Ευρώπη”, ενώ η βουλγαρική κοινωνία οδηγείται, σε μια βαριά στρατηγική ήττα.
Αυτό το δεκαήμερο προκύπτει, στην «γειτονιά» μας. στην Βουλγαρία, μια εξέλιξη, με την οποία η ελληνική κοινωνία δεν έχει, καν, ασχοληθεί, αν και το ζήτημα, που αφορά αυτή την εξέλιξη, έχει την σημασία του, αφού η βουλγαρική ολιγαρχία αποφάσισε και πραγματοποιεί την ένταξη της βουλγαρικής οικονομίας, στην ευρωζώνη, την 1η Ιανουαρίου 2025, με την κατάργηση του εθνικού νομίσματος της χώρας αυτής, του λέβα, το οποίο πλέον, θα αντικατασταθεί, από το ευρώ, σε λίγες, μέρες από τώρα.
Στο αρχικό βίντεο του σημερινού δημοσιεύματος, προβαίνω, σε μια επισκόπηση της βουλγαρικής οικονομίας και κοινωνίας και φυσικά, είναι πολύ χρήσιμο, για τους αναγνώστες, να παρακολουθήσουν το βίντεο αυτό, για να ενημερωθούν, για τα μακροοικονομικά δεδομένα της γειτονικής χώρας
Η βουλγαρική ολιγαρχία έχει τους λόγους της, και προβαίνει, σε αυτήν την ριψοκίνδυνη ενέργεια, η οποία είναι προφανές ότι θα βλάψει την βουλγαρική κοινωνία, για την οποία η ένταξη, στο ευρώ και την ζώνη του, αποτελεί μία βαριά στρατηγική ήττα.
Ας δούμε τους λόγους, για τους οποίους η βουλγαρική ελίτ πράττει, αυτό που πράττει.
Α) Ο πρώτος λόγος αφορά το απλούστατο γεγονός ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη σημαίνει αυτόματα οτι υπάρχει πλέον και για την χώρα αυτή το καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων. Με λίγα λόγια, η βουλγαρική ολιγαρχία επιθυμεί να βγάζει τα κεφάλαια “της”, στο εξωτερικό, ανεμπόδιστα, στο εξωτερικό, χωρίς κανέναν έλεγχο.
Β) Ο δεύτερος βασικός λόγος, για τον οποίο η βουλγαρική ολιγαρχία επέλεξε την ένταξη της Βουλγαρίας, στην ευρωζώνη, έχει να κάνει, με την διακαή επιθυμία του τμήματός της , που έχει την εξουσία, να αγκιστρώσει την Βουλγαρία, στην “Ευρώπη”, δηλαδή, στην “ευρωπαϊστική” αυταπάτη, γεγονός το οποίο είναι, πλέον, απολύτως, ανεπίκαιρο και ανεπίτρεπτο, για την βουλγαρική κοινωνία.
Αυτό συμβαίνει, σε έναν καιρό, όπου αυτή η ενέργεια, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων, που θα δημιουργήσει στην βουλγαρική οικονομία, που εντάσσεται, όπως δείχνει το αρχικό σχήμα, με τις «πίτες» των Α.Ε.Π. της Κίνας, των ΗΠΑ και της “Eυρωπαϊκής Ένωσης”, το οποίο είναι, απολύτως, απογοητευτικό, για αυτό, που αποκαλούν, βλακωδώς, “Ευρώπη”, αφού, μέσα σε 30 χρόνια, αυτό που κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται), σε διαρκή βάση, το φάντασμα της “Ευρώπης” είναι να συρρικνώσει, δραστικά, το μερίδιό της, στο παγκόσμιο Α.Ε.Π., σε όλη αυτήν την εξεταζόμενη μακροχρόνια περίοδο, που παρουσιάζεται, στο αρχικό σχήμα, με τις διαχρονικές εξελίξεις των μεριδίων των Α.Ε.Π. αυτών των μεγάλων οικονομιών, από το 1990 έως το 2020.
Στην πραγματικότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη και η κατάργηση του εθνικού της νομίσματος αποτελούν μια βαριά στρατηγική ήττα για την βουλγαρική κοινωνία.
Αυτό συμβαίνει, ακριβώς, επειδή οι βουλγαρικές κυβερνήσεις χάνουν το δικαίωμά τους να ασκούν οικονομική πολιτική, αφού το κράτος παύει να είναι εκδότης του εθνικού νομίσματος, αφού το σχετικό εκδοτικό δικαίωμα εκχωρείται, στην ΕΚΤ και έτσι, η βουλγαρική κοινωνία αποστερείται της αντικειμενικής και πραγματικής δυνατότητας να μπορεί να ελέγχει, ουσιαστικά, την κυβέρνησή της, αφού, πλέον, οι αποφάσεις, για τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της χώρας δεν θα λαμβάνονται, στην Σόφια και με δεδομένη την αδυναμία της βουλγαρικής οικονομίας να αντέξει, στους κραδασμούς, που θα της επιφέρει το ευρώ, καθίσταται σαφές ότι, εντός της ευρωζώνης, όχι μόνο δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική, αλλά θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και κύρια, την φυγή των κεφαλαίων και του πληθυσμού.
Το δεύτερο, άλλωστε (η φυγή των νέων ανθρώπων), συμβαίνει, εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Βουλγαρίας να έχει συρρικνωθεί, στους 6.782.659 κατοίκους. Και αυτή η συρρίκνωση, με την ένταξη, στην ευρωζώνη, πρόκειται να λάβει μεγαλύτερη έκταση, κυρίως, στον νεανικό πληθυσμό της χώρας, αφού οι νέοι θα φύγουν, στο εξωτερικό, για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, που η βουλγαρική οικονομία, με ένα Α.Ε.Π., της τάξεων των 214 δισεκατομμυρίων 61 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν ανταποκρίνεται, στα standards και τις απαιτήσεις της νεολαίας, με δεδομένη την μεγάλη εισοδηματική ανισότητα (ο δείκτης Gini Index, που μετράει την ανισότητα - μέσα σε ένα πλαίσιο, από το 0, έως το 100, με την ανισότητα των εισοδημάτων να μεγαλώνει, όσο απομακρυνόμαστε, από το 0 -, στην Βουλγαρία, φθάνει, στο 39· και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρω ότι, στην Ελλάδα, φθάνει, στο 32,9). Προφανώς, αυτό είναι αποτέλεσμα της λεηλασίας της κρατικής περιουσίας, στην δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, όπου έχει τις ρίζες της η σύγχρονη βουλγαρική ολιγαρχία.
Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Απλώς, προτρέπω τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν το αρχικό βίντεο, στο παρόν δημοσίευμα, όπου κάνω μια εκτενέστερη επισκόπηση, στην βουλγαρική οικονομία και κοινωνία. Έχουν αρκετά πράγματα να πληροφορηθούν.
Σχόλια