Από το «Κουκλόσπιτο» του 1700 πΧ, στις Αρχάνες, στο θησαυροφυλάκιο του Μινύα, το 1250 πΧ, στην Έφεσο του 10ου αιώνα πΧ, στην Μυκηναϊκή δεξαμενή, στην Ακρόπολη, τον 11ο αιώνα πΧ, στην Κωνσταντινούπολη (6ος-19ος αιώνες μΧ), στο «Σφυρί του Λονδίνου», στο Τέξας, τον 19ο αιώνα μΧ, στην Αθήνα (1873-1960), στον William Ηitler, στην “χαρτοπετσέτα“, με την «συμφωνία των ποσοστών» και στα Δεκεμβριανά του 1944, στην Θεσσαλονίκη (1910-1940), στην Ουτρέχτη (1980-2022), στην Ελλάδα, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2024 και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα (121).


10ος αιώνας πΧ. Η Έφεσος, όπως διατηρείται σήμερα. Ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε, από Έλληνες (Ίωνες και Αττικούς) αποίκους, στην Μικρά Ασία και εγκαταλείφθηκε, κατά τον 15ο αιώνα μΧ. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από την UNESCO.

Στην πρώτη φωτογραφία, απεικονίζεται εσωτερικό τμήμα της πόλης. Ακολουθεί η φωτογραφία του θεάτρου της Εφέσου και η προτελευταία απεικονίζει την Βιβλιοθήκη του Κέλσου. Τελευταίος είναι ο χάρτης της μικρασιατικής παραλίας, στην περιοχή, με τις αρχαιοελληνικές πόλεις.





1700 πΧ. Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Κουκλόσπιτο της Μεσομινωικής Περιόδου.

Στην αρχαία πήλινη οικία, σε μικρογραφία, βρέθηκε το εικονιζόμενο κουκλόσπιτο. Η μινιατούρα του διώροφου αστικού οικοδομήματος (διαστάσεων 25,8 cm X 22,5 cm) και ύψος 24 cm, αναπαριστά κάποιο εργαστήριο-οικία, αφού, εντός αυτού, βρέθηκαν μικρά ομοιώματα εργαλείων και ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες. Ο οικίσκος ήταν θεμελιωμένος, πάνω σε έναν μικρό κίονα, με μικρότερη διάμετρο, στο κάτω μέρος και μεγαλύτερη, στην κορυφή του, πέριξ του οποίου αναπτύσσονταν ένας ημιστεγασμένος φωταγωγός και τα δωμάτια, που ήσαν ευάερα και ευήλια.


 

Φουρνί Αρχάνων. Το χρυσό δακτυλίδι.


1250 πΧ Το θησαυροφυλάκιο του Μινύα. Μυκηναϊκός θολωτός τάφος, στον Ορχομενό. Είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα μνημεία του είδους του.

Βρίσκεται κοντά, σε ερειπωμένο προϊστορικό οικισμό και κοντά, σε μεταγενέστερο θέατρο και έχει συληθεί, από τα αρχαία χρόνια. Τον 2ο αιώνα πΧ, έγινε αντικείμενο θαυ, από τον ιστορικό Παυσανία, ο οποίος περιέγραψε την κατασκευή της θόλου του.


11ος αιώνας πΧ. Αθήνα. Μυκηναϊκή δεξαμενή νερού, στον χώρο της, μετέπειτα, Ακρόπολης.


560 πΧ. Δελφοί. Η Σφιγξ των Ναξίων. 


540 πΧ. Αττικός μελανόμορφος αμφορέας, από την αρχαία ετρουσκική πόλη Vulci (Ιταλία).


5ος αιώνας πΧ (πρώτο μισό του αιώνα). Μυτιλήνη. Αρχαιοελληνικό ν
όμισμα, με οπτική οφθαλμαπάτη, όπου δείχνει δύο αντικριστές γυναικείες κεφαλές, που έχουν απεικονιστεί η μία να εισέρχεται, στο κεφάλι της άλλης. Οι κοπές των νομισμάτων, από τον 6ο αιώνα πΧ, ήσαν από ηλεκτρο, δηλαδή από κράμα χρυσού και αργύρου και η υποδιαίρεσή τους ήταν το 1/6 του στατήρα. Γι’ αυτό και η αξία τους ήταν γνωστή, ως “έκτη”.



411 πΧ Πειραιάς. Η Ηετιωνεία Πύλη, στον αρχαίο λιμένα του.



400 πΧ Προδρόμι Θεσπρωτίας. Σιδερένιος θώρακας.


325 πΧ. - 275 πΧ. Χάλκινη πλάκα του Ζακύνθιου Αγάθωνα, γιου του Εχέφυλλου και η γενιά του, πρόξενοι των Μολοσσών και των συμμάχων, από την Τρωική Κασσάνδρα, εδώ και 30 γενιές, Ζακύνθιοι, δώρο, στον Δωδωναίο Δια. Βρίσκεται, στο Μουσείο της Ακρόπολης.


2ος αιώνας πΧ. Ζεύγμα, Μικρά Ασία. Αρχαιοελληνικά ψηφιδωτά υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.



5ος αιώνας πΧ. Τοσκάνη, Ιταλία. Ο ετρουσκικός δίσκος του Magliano. Βρέθηκε, το 1882, άλλα, παρά τις πολυάριθμες γνωστές λέξεις του, δεν κατέστη δυνατό να γίνει κατανοητό το νόημά του.

Αναφέρονται πολλές θεότητες του κάτω κόσμου, πιθανότατα, θυσιαστικές πράξεις και τελετουργικές οδηγίες. Βρίσκεται, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας. 



1ος αιώνας πΧ. Αθήνα. Το βάζο του Αθηναίου γλύπτη Σωσίβιου. Βρέθηκε, στην Ρώμη και τώρα είναι, στο Λούβρο.




100 μΧ - 600 μΧ. Η Μέση Ανατολή, στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια.



6ος αιώνας μΧ. Κωνσταντινούπολη. Η Βασιλική Κινστέρνα (Γερεμπατάν Σαράι). Η μεγαλύτερη δεξαμενή νερού, στην πόλη κατασκευάστηκε, από τον Ιουστινιανό και είναι ένα εξαίρετο δείγμα της βυζαντινής μηχανικής. Είχε, αρχικά, 336 μαρμάρινους κίονες, ύψους 8 μετρων, σε 12 σειρές 28 κιόνων. Από αυτούς, τώρα, οι 60 έχουν εντοιχισθεί.



19ος αιώνας μΧ. London Τέξας, ΗΠΑ. Σιδεροκέφαλο κομμάτι ενσωματωμένο, σε βράχο ηλικίας, άνω των 400 εκατομμυρίων ετών. Από τον 19ο αιώνα, «το Σφυρί του Λονδίνου» δεν έχει σκουριάσει.



1875 (έναρξη λειτουργίας) Λαύριο. Το ζαχαροπλαστείο «ΝΙΤΗΣ». Είναι, εν λειτουργία και σήμερα.



21/3/1891 Κωνσταντινούπολη. Εξωτερική όψη της Αγίας Σοφίας.


1900 (αρχές). Ηράκλειο Κρήτης, Κάστρο. Ο Τουρκοκρητικός φωτογράφος Ραχμιζαδέ Μπεχαεντίν, τον οποίο οι Ηρακλειώτες κάτοικοι του Κάστρου αποκαλούσαν Μπεχά, κατέγραψε, με την φωτογραφική μηχανή του, το Ηράκλειο των αρχών του 20ου αιώνα.


1873 Αθήνα. Η Γαλλική Σχολή Αθηνών, στην Πλατεία Συντάγματος, πριν το κτίριο πωληθεί και μετατραπεί, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».


1875 Αθήνα, Σύνταγμα. Η Λεωφόρος Αμαλίας χωματόδρομος. Διακρίνονται η αρχή της οδού Ερμού και αριστερά, το μέγαρο Κορομηλά, η Μητρόπολη, ο Λόφος των Νυμφών, με το αστεροσκοπείο.




1895 Αθήνα. Πλατεία Ρηγίλλης. Οδοί Βασιλισσης Σοφίας και Ηροδότου.



1920 Αθήνα. Οδός Βουκουρεστίου (Κατσικάδικα). Φυσικά, με κατσίκια…



1925 Αθήνα. Το ξενοδοχείο «Απόλλων», στην γωνία των οδών Σταδίου 58 και Αιόλου 103.



1930. Αθήνα. Ο Κώστας Βάρναλης και η σύζυγός του Δώρα Μοάτσου.




9/10/1944 Το χειρόγραφο σημείωμα, η «χαρτοπετσέτα» της “συμφωνίας των ποσοστών” των Winston Churchill - Ιωσήφ Στάλιν, για το μοίρασμα των μεταπολεμικών Βαλκανίων. Τότε, ακόμη, ήταν ένα απλό χαρτί…





3/12/1944 Η συγκέντρωση του ΚΚΕ/ΕΑΜ, στο Σύνταγμα, ο Βρετανός στρατηγός Ronald Scobie και η Μάχη των Αθηνών.





1944. Νέα Υόρκη. Ο ανηψιός του Adolf Hitler, William (Willy) Patrick Hitler Stuart Houston jr (Liverpool Βρετανία 12/3/1911 - Patchogue Νέα Υόρκη, ΗΡΑ 14/7/1987) ορκίζεται, ως ναύτης, στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ήταν γιος του 

Alois Hitler,

 ετεροθαλούς αδελφού του Γερμανού δικτάτορα.





1950 (δεκαετία). 
Γαλάτσι.
Από τον περιφερειακό Γαλατσίου, Λεωφόρος Αττικού Άλσους.
Ζευγάρι, σε αναμνηστική φωτογραφία, με φόντο την περιοχή Γαλατσίου (χωράφια).
Από κάτω, φαίνεται η οδός Πρωτοπαπαδάκη.


1960 (δεκαετία). Αθήνα. Η Κατίνα Παξινού, με τον εγγονό της Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.


1910 Πειραιάς. Εγκατάσταση εναέριας γραμμής, για το τραμ της παραλίας.



1900 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη, Άνω Πόλη. Η οδός Δημητρίου Πολιορκητού, λίγο πριν συναντήσει την οδό Παλαμίδου.


1910-1920 Θεσσαλονίκη, Άνω Πόλη. Η οδός Ακροπόλεως, στο μέσον της διαδρομής της, από την Αγίου Παύλου, έως την συμβολή της, με την οδό Επταπυργίου, στον Πλάτανο.


1930 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη. Η οδός Τσιμισκή, στην αρχή της, στα δυτικά. Το τραμ έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Μετά από χρόνια, έγινε η διάνοιξη της Τσιμισκή, αφού κατεδαφίστηκαν τα διώροφα κτίσματα, που είναι μπροστά.


1930 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη. Οδός Αγίου Δημητρίου.


1930 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη, Αρετσού. Μπάνιο την παραλία του Παραδείσου.




1940 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη. «Καλλιτεχνικόν εφαπλωματοποιείον» Σάββας Χαλναρίδης, Εγνατιας 339.




1959 Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου.



1980 - 2022 Ουτρέχτη. Τότε και τώρα.


2024 Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Ελλάδα, Ιταλία και στο βάθος, Γαλλία και Βρετανία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

18/11/2024 Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Jo Biden (τουλάχιστον, με την ανοχή του Donald Trump), επιτρέπει στο καθεστώς του Κιέβου, που, τώρα, ζητεί την αποστολή και δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων, να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS, κατά στόχων, βαθύτατα, μέσα στην ρωσική επικράτεια, αλλά “το μοιραίον, φυγείν, αδύνατον”, διότι, «στο τέλος της ημέρας», η Ουκρανία θα υποχρεωθεί να συνθηκολογήσει.