Από το «Κουκλόσπιτο» του 1700 πΧ, στις Αρχάνες, στο θησαυροφυλάκιο του Μινύα, το 1250 πΧ, στην Έφεσο του 10ου αιώνα πΧ, στην Μυκηναϊκή δεξαμενή, στην Ακρόπολη, τον 11ο αιώνα πΧ, στην Κωνσταντινούπολη (6ος-19ος αιώνες μΧ), στο «Σφυρί του Λονδίνου», στο Τέξας, τον 19ο αιώνα μΧ, στην Αθήνα (1873-1960), στον William Ηitler, στην “χαρτοπετσέτα“, με την «συμφωνία των ποσοστών» και στα Δεκεμβριανά του 1944, στην Θεσσαλονίκη (1910-1940), στην Ουτρέχτη (1980-2022), στην Ελλάδα, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2024 και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα (121).
10ος αιώνας πΧ. Η Έφεσος, όπως διατηρείται σήμερα. Ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε, από Έλληνες (Ίωνες και Αττικούς) αποίκους, στην Μικρά Ασία και εγκαταλείφθηκε, κατά τον 15ο αιώνα μΧ. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από την UNESCO.
Στην πρώτη φωτογραφία, απεικονίζεται εσωτερικό τμήμα της πόλης. Ακολουθεί η φωτογραφία του θεάτρου της Εφέσου και η προτελευταία απεικονίζει την Βιβλιοθήκη του Κέλσου. Τελευταίος είναι ο χάρτης της μικρασιατικής παραλίας, στην περιοχή, με τις αρχαιοελληνικές πόλεις.
Στην αρχαία πήλινη οικία, σε μικρογραφία, βρέθηκε το εικονιζόμενο κουκλόσπιτο. Η μινιατούρα του διώροφου αστικού οικοδομήματος (διαστάσεων 25,8 cm X 22,5 cm) και ύψος 24 cm, αναπαριστά κάποιο εργαστήριο-οικία, αφού, εντός αυτού, βρέθηκαν μικρά ομοιώματα εργαλείων και ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες. Ο οικίσκος ήταν θεμελιωμένος, πάνω σε έναν μικρό κίονα, με μικρότερη διάμετρο, στο κάτω μέρος και μεγαλύτερη, στην κορυφή του, πέριξ του οποίου αναπτύσσονταν ένας ημιστεγασμένος φωταγωγός και τα δωμάτια, που ήσαν ευάερα και ευήλια.
Φουρνί Αρχάνων. Το χρυσό δακτυλίδι.
1250 πΧ Το θησαυροφυλάκιο του Μινύα. Μυκηναϊκός θολωτός τάφος, στον Ορχομενό. Είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα μνημεία του είδους του.
Βρίσκεται κοντά, σε ερειπωμένο προϊστορικό οικισμό και κοντά, σε μεταγενέστερο θέατρο και έχει συληθεί, από τα αρχαία χρόνια. Τον 2ο αιώνα πΧ, έγινε αντικείμενο θαυ, από τον ιστορικό Παυσανία, ο οποίος περιέγραψε την κατασκευή της θόλου του.
11ος αιώνας πΧ. Αθήνα. Μυκηναϊκή δεξαμενή νερού, στον χώρο της, μετέπειτα, Ακρόπολης.
560 πΧ. Δελφοί. Η Σφιγξ των Ναξίων.
540 πΧ. Αττικός μελανόμορφος αμφορέας, από την αρχαία ετρουσκική πόλη Vulci (Ιταλία).
411 πΧ Πειραιάς. Η Ηετιωνεία Πύλη, στον αρχαίο λιμένα του.
400 πΧ Προδρόμι Θεσπρωτίας. Σιδερένιος θώρακας.
325 πΧ. - 275 πΧ. Χάλκινη πλάκα του Ζακύνθιου Αγάθωνα, γιου του Εχέφυλλου και η γενιά του, πρόξενοι των Μολοσσών και των συμμάχων, από την Τρωική Κασσάνδρα, εδώ και 30 γενιές, Ζακύνθιοι, δώρο, στον Δωδωναίο Δια. Βρίσκεται, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
2ος αιώνας πΧ. Ζεύγμα, Μικρά Ασία. Αρχαιοελληνικά ψηφιδωτά υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
1900 (αρχές). Ηράκλειο Κρήτης, Κάστρο. Ο Τουρκοκρητικός φωτογράφος Ραχμιζαδέ Μπεχαεντίν, τον οποίο οι Ηρακλειώτες κάτοικοι του Κάστρου αποκαλούσαν Μπεχά, κατέγραψε, με την φωτογραφική μηχανή του, το Ηράκλειο των αρχών του 20ου αιώνα.
1873 Αθήνα. Η Γαλλική Σχολή Αθηνών, στην Πλατεία Συντάγματος, πριν το κτίριο πωληθεί και μετατραπεί, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
1875 Αθήνα, Σύνταγμα. Η Λεωφόρος Αμαλίας χωματόδρομος. Διακρίνονται η αρχή της οδού Ερμού και αριστερά, το μέγαρο Κορομηλά, η Μητρόπολη, ο Λόφος των Νυμφών, με το αστεροσκοπείο.
3/12/1944 Η συγκέντρωση του ΚΚΕ/ΕΑΜ, στο Σύνταγμα, ο Βρετανός στρατηγός Ronald Scobie και η Μάχη των Αθηνών.
1944. Νέα Υόρκη. Ο ανηψιός του Adolf Hitler, William (Willy) Patrick Hitler Stuart Houston jr (Liverpool Βρετανία 12/3/1911 - Patchogue Νέα Υόρκη, ΗΡΑ 14/7/1987) ορκίζεται, ως ναύτης, στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ήταν γιος του
Alois Hitler,ετεροθαλούς αδελφού του Γερμανού δικτάτορα.
Ζευγάρι, σε αναμνηστική φωτογραφία, με φόντο την περιοχή Γαλατσίου (χωράφια).
Από κάτω, φαίνεται η οδός Πρωτοπαπαδάκη.
1960 (δεκαετία). Αθήνα. Η Κατίνα Παξινού, με τον εγγονό της Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.
1910 Πειραιάς. Εγκατάσταση εναέριας γραμμής, για το τραμ της παραλίας.
1900 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη, Άνω Πόλη. Η οδός Δημητρίου Πολιορκητού, λίγο πριν συναντήσει την οδό Παλαμίδου.
1910-1920 Θεσσαλονίκη, Άνω Πόλη. Η οδός Ακροπόλεως, στο μέσον της διαδρομής της, από την Αγίου Παύλου, έως την συμβολή της, με την οδό Επταπυργίου, στον Πλάτανο.
1930 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη. Η οδός Τσιμισκή, στην αρχή της, στα δυτικά. Το τραμ έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Μετά από χρόνια, έγινε η διάνοιξη της Τσιμισκή, αφού κατεδαφίστηκαν τα διώροφα κτίσματα, που είναι μπροστά.
1930 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη. Οδός Αγίου Δημητρίου.
1930 (δεκαετία). Θεσσαλονίκη, Αρετσού. Μπάνιο την παραλία του Παραδείσου.
Σχόλια