Από τα Δεκεμβριανά του 1944, στην Συμφωνία της Γιάλτας (Winston Churchill, Franklin Roosevelt, Иосиф Сталин), της 11-2-1945 και, αμέσως, μετά, στην Συμφωνία της Βάρκιζας, της 12-2-1945, στον Aδόλφο Xίτλερ, το 1935, στον αρχαίο Κομμό Ηρακλείου (1900 πΧ - 1200 πΧ), στον Μυκηναϊκό θολωτό τάφο των Αχαρνών (13ος-14ος αιώνες πΧ), στο δισκοπότηρο της Χίου (575 πΧ - 550 πΧ), στις αρχαίες Ρύπες Αχαΐας, τον 4ο αιώνα πΧ, στις ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου (8ος πΧ - 3ος πΧ αιώνες), στην πρώην Θάλασσα της Αράλης (1986-2021), στην Αθήνα (1870-1989), στην Θεσσαλονίκη (1890-1974) και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα (119).
4-11/2/1944 Γιάλτα, Μέγαρο του κτήματος «Λειβαδιά», “Ε.Σ.Σ.Δ.”. Winston Churchill, Franklin Roosevelt, Иосиф Сталин, στην διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, για να κανονιστεί η επερχόμενη μεταπολεμική περίοδος.
“The Big Three”, όπως τους αποκαλούσαν, τότε. H διάσκεψη έγινε, στο Μέγαρο του κτήματος «Λειβαδιά», που, αρχικά, ανήκε, στον Λάμπρο Κατσώνη. Την επόμενη ημέρα (12/2/1945), υπογράφηκε - καθόλου, τυχαία - η Συμφωνία της Βάρκιζας.
Το Βασιλικό (Εθνικό) Θέατρο, στο κτήριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, ύστερα, από κτύπημα.
Άγγλοι στρατιώτες, στην Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.
Η βρετανική επέμβαση και η αδυναμία επίτευξης πολιτικού συμβιβασμού, άφησαν την χώρα διχασμένη, οδηγώντας, τελικά, στον Εμφύλιο Πόλεμο. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί, οι σφοδρές συγκρούσεις, στους δρόμους και οι μαζικές απώλειες, σε ανθρώπινες ζωές, άφησαν την Αθήνα, με σοβαρές φυσικές και κοινωνικές πληγές, οι οποίες θα χρειάζονταν χρόνια, για να επουλωθούν. Οι καταστροφές, στις συνοικίες, όπως στην Καισαριανή, και οι χιλιάδες νεκροί, διαμόρφωσαν μια τραυματική μνήμη, που επηρέασε την πόλη και την χώρα, για δεκαετίες.
1934-1935 Γερμανία. Ο Αdolf Hitler, με ένα κοριτσάκι. Τότε, ήταν ήσυχος. Όταν αγρίεψε, τον έφεραν βόλτα οι “Big Three”…
13ος πΧ - 14ος πΧ αιώνες. Ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος των Αχαρνών (Μενιδίου), στην περιοχή της Αττικής. Βρίσκεται, στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου (θέση Λυκότρυπα), 3 χλμ, νότια, από το κέντρο της σημερινής πόλης.
Τα τοιχώματα του δρόμου είναι κτισμένα, με σχετικά μικρές πέτρες ακανόνιστου σχήματος. Ο ταφικός θάλαμος είναι κατασκευασμένος, κατά τον εκφορικό τρόπο δόμησης και αυτός, με σχετικά μικρές πέτρες, που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Η θόλος, που σχηματίζεται, έχει σχήμα κωνικό, θυμίζοντας τεράστια κυψέλη μελισσών. Η διάμετρος του δαπέδου του θαλάμου είναι 8,35 και το ύψος του θαλάμου, μέχρι τον τελευταίο λίθο, που συγκρατεί τα τοιχώματα της θόλου και στερεώνει ολόκληρη την κατασκευή - την λεγόμενη κλείδα –, είναι 8,74 μ. Το υπέρθυρο, στην είσοδο του στομίου, αποτελείται, από έναν ογκώδη επιμήκη λίθο. Πάνω από αυτό, στην θέση, όπου, σε άλλους θολωτούς τάφους, υπάρχει το λεγόμενο ανακουφιστικό τρίγωνο, έχουν τοποθετηθεί τέσσερις μικρότεροι επιμήκεις ογκόλιθοι, παράλληλοι, μεταξύ τους και με μικρά κενά ενδιάμεσα. Τα τοιχώματα του δρόμου, που συγκρατούσαν το χώμα, στα πλαϊνά είναι κτισμένα με αργολιθοδομή. Εξωτερικά, η θόλος είναι καλυμμένη, με χώμα, που σχηματίζει τύμβο. Μέσα στον τάφο, βρέθηκαν πολυάριθμα αντικείμενα της μυκηναϊκής περιόδου : πήλινα και λίθινα αγγεία, χάλκινα όπλα, ελεφαντοστέινα αντικείμενα, σφραγιδόλιθοι, από ημιπολύτιμους λίθους, κοσμήματα, από χρυσό, άργυρο, χαλκό, υαλόμαζα και φαγεντιανή. Από τα πιο αξιόλογα ευρήματα του τάφου είναι μία ελεφαντοστέινη λύρα και μία ελεφαντοστέινη κυλινδρική πυξίδα. Η λύρα, η καλύτερα διατηρημένη, από τις δύο, που βρέθηκαν. μέσα στον ταφικό θάλαμο, ήταν οκτάχορδη, ή επτάχορδη, διακοσμημένη, με ανάγλυφες σφίγγες, στην βάση της και αποτελεί σπάνιο και πολύτιμο εύρημα, για την γνώση της μουσικής, στην αρχαιότητα. Η πυξίδα έφερε πώμα και ήταν διακοσμημένη, με ανάγλυφα αγριοκάτσικα, σε δύο ζώνες, ενώ το πώμα έφερε τέσσερα αγριοκάτσικα, σε ακτινωτή διάταξη. Επίσης, στον θάλαμο, βρέθηκαν πολλοί χαυλιόδοντες κάπρου, που θα συνέθεταν ένα μυκηναϊκό οδοντόφρακτο κράνος. Ο πλούτος των ευρημάτων του θολωτού τάφου του Μενιδίου, μαρτυρά την υψηλή οικονομική και κοινωνική θέση των κατόχων του, αλλά και το επίπεδο και την εξαίρετη καλλιτεχνική αίσθηση του μυκηναϊκού πολιτισμού. Επιπλέον, η ύπαρξη τεσσάρων αμφορέων, από την Χαναάν της Παλαιστίνης, μαρτυρεί τις εμπορικές επαφές, που είχαν αναπτύξει οι κάτοχοι του τάφου, με την Ανατολή. Ο τάφος ήταν οικογενειακός και θα ανήκε, σε τοπικό άρχοντα (τοπάρχη) της περιοχής. Το κέντρο του μυκηναϊκού οικισμού, του οποίου ο άναξ και η οικογένειά του ήσαν θαμμένοι, στον θολωτό τάφο Αχαρνών, δεν έχει εντοπιστεί, με απόλυτη βεβαιότητα. Το 1947, η έρευνα Άγγλων αρχαιολόγων, στην περιοχή της Νεμέσεως, ένα χιλιόμετρο ανατολικά-νοτιοανατολικά του θολωτού τάφου, έφεραν, στο φως, ίχνη μυκηναϊκής κατοίκησης, που, πιθανότατα, συνδέονται, με τον άρχοντα των Αχαρνών, που τάφηκε, εδώ. Από τα ευρήματα του τάφου και τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες, οι αρχαιολόγοι τον χρονολογούν στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ εποχή (14ος-13ος αιωνες π.Χ.).
Αξίζει να αναφέρουμε πως, στην επίχωση του δρόμου του τάφου, βρέθηκαν ευρήματα, που μαρτυρούν λατρεία αφηρωισμένων νεκρών, όπως ομοιώματα πήλινων αλόγων και ασπίδων και διάφορα χαρακτηριστικά αγγεία, όπως αμφορείς, οινοχόες, λουτήρια και μυροδοχεία. Τα ευρήματα αυτά φθάνουν, μέχρι την Κλασική Εποχή (5ος αι. π.Χ.), οπότε και η προσφορά τους διακόπτεται, απότομα. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί, στην ερήμωση και στην εγκατάλειψη της Αττικής, από τους κατοίκους της, εξαιτίας του Πελοποννησιακού πολέμου, στα 431 π.Χ. Όπως γνωρίζουμε, από τις πηγές, ο βασιλιάς των Σπαρτιατών Αρχίδαμος εισέβαλε, στην Αττική, από το πέρασμα, μεταξύ του όρους Αιγάλεω και της Πάρνηθας, εγκαταστάθηκε, με το στρατό του, στις Αχαρνές και έκαψε τα κτήματα των κατοίκων τους. Τα σπουδαιότερα ευρήματα του Θολωτού Τάφου του Μενιδίου εκτίθενται, σήμερα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην μυκηναϊκή αίθουσα Νο 3.
Λεπτομέρεια, από χρυσό περιδέραιο.
1890 Αθήνα. Από τα προπύλαια της Ακρόπολης. το Αστεροσκοπείο και η δυτική Αθήνα.
1908 Αθήνα. Η θέα, από τον Λυκαβηττό.
1934 Αθήνα. O Λόφος των Νυμφών, με το Αστεροσκοπείο και τον ναό της Αγίας Μαρίνας.
1964 Αθήνα. Η Μαρία Φαραντούρη, ανάμεσα, στα μέλη της πρώτης ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη.
Δίπλα της, οι Κώστας Παπαδόπουλος, Λάκης Καρνέζης και όρθιοι, πίσω, οι Βαγγ Παπαγγελίδης, Γιάννης Διδίλης, Ευαγόρας Παπαδοπουλος.
1957 - 1976. Λεωφορειακή γραμμή Λονδίνου - Καλκούτας.
Ναι. Υπήρξε. Το ταξίδι κρατούσε 50 ημέρες, 2 διαδρομών λεωφορείων και διήνυε μια απόσταση 32.70 χλμ.
1965 Cannes. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη φιλιούνται, με τον Ομάρ Σαρίφ, σε πρώτο πλάνο.
1968 Cannes. Η Sharon Tate και ο Roman Polanski, στο φεστιβάλ.
8/12/2024 Παρίσι. Ανακαινισμένη η Παναγία των Παρισίων.
2024 Χοκάιντο, Ιαπωνία. Χιονισμένη παραλία.
Σχόλια