1 μΧ - 1071 μΧ : Από την πολυεθνική και πολύγλωσση σύνθεση του πληθυσμού του εδαφικού χώρου της σημερινής Τουρκίας, στον κατά τα 2/3 εξελληνισμό και τον περιορισμό της πολυεθνίας και της πολυγλωσσίας του, λίγο πριν εμφανισθούν οι Ογούζοι Τούρκοι και από εκεί, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, το 1907, στις μεσολογγίτικες ενδυμασίες, το 1950, στην Ακτή Πρωτοψάλτη, στον Πειραιά, το 1960 και στο κλασικό γαλακτοπωλείο και το γιουβέτσι, στον φούρνο, το 1970 και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (45).



1 μΧ : Ο εθνικός και γλωσσικός χάρτης της σημερινής Τουρκίας, στην ρωμαϊκή περίοδο. Σε αυτόν τον εδαφικό χώρο, εκείνη την εποχή, επικρατούν η πολυγλωσσία και ο πολυφυλετικός χαρακτήρας των λαών της, έτσι όπως, άλλωστε, προκύπτει και από την αφήγηση του Ξενοφώντα, πέντε αιώνες, νωρίτερα.


 



Λίγο πριν, το 1071 μΧ, η κατάσταση, στην ίδια περιοχή είναι αλλαγμένη, ριζικά. Οι Σλάβοι έχουν κάνει την εμφάνιση τους, πριν 4 αιώνες, στην Ανατολική Θράκη, η Δυτική και η Κεντρική Μικρά Ασία, όπως και ένα τμήμα της Ανατολικής Μικράς Ασίας έχουν, γλωσσικά, εξελληνισθεί, με την πληρη εξαφάνιση των Κελτών Γαλατών και όλων των άλλων λαών της περιοχής, ενώ η υπόλοιπη Ανατολική Μικρά Ασία διατηρεί τα πολυεθνικά χαρακτηριστικά και την περιορισμένη, πλέον, πολυγλωσσία της, με την ενίσχυση της αρμενικής γλώσσας, ενώ κάνουν την ασθενική εμφάνισή τους οι Ογούζοι Τούρκοι.



1907 Χανιά. Ενετικό λιμάνι.

Το Γιαλί τζαμί, με τον μιναρέ του, τον οποίο (κακώς) οι Κρητικοί γκρέμισαν, το 1936, αρκετά αργότερα, από την ανταλλαγή των πληθυσμών, με την Τουρκία, το 1924, όταν οι λεγόμενοι Τουρκοκρητικοί εγκαταστάθηκαν, κυρίως, στα μικρασιάτικα παράλια και στα Μοσχονήσια.




1944. Το τραμ Πειραιάς - Πέραμα, προς το τέλος της Κατοχής, βαμμένο, με χρώματα παραλλαγής.







1950. Το τραμ Πειραιάς - Πέραμα.

Μπροστά, από το ναυτικό φυλάκιο.





1950 (δεκαετία). Ναυπάκτιοι, με μεσολογγίτικες στολές.




1960 (δεκαετία). Ακτή Πρωτοψάλτη. Πειραιάς.





1960. Η Μάρω (Μαριάνθη) Κοντού, στην κινηματογραφική ταινία «Τα κίτρινα γάντια».

Γεννημένη, στο Κουκάκι, στις 21/6/1934, έκλεισε τα 90 της χρόνια.





1970 (δεκαετία). Παλαιό γαλακτοπωλείο της γειτονιάς.

Με γιαούρτι, στο κεσεδάκι, ριζόγαλο με κανέλα και χύμα φρέσκο γάλα.




1970 (δεκαετία). Ψητό κατσικάκι, ή χοιρινό και γιουβέτσι, στον φούρνο της γειτονιάς.





Ιούνιος 1971. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιώργος Κατσαρός ταξιδεύουν, με το αεροπλάνο, πηγαίνοντας, στο Λονδίνο, για να δουν, τον Παναθηναϊκό, στο Wembley, στον τελικό του κυπέλου πρωταθλητριών Ευρώπης, στο ποδόσφαιρο, με τον Ajiax.

Σχόλια

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Λιγάκι ακαδημαϊκή ιστορία είναι ο πρώτος χάρτης διότι δεν απεικονίζονται σε αυτόν οι Έλληνες που ξεχύθηκαν στην Μικρά ασία από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και μετά, κ Ελληνική Νικόπολη του Πόντου που βείσκεται στον χάρτη; Πουθενά
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Υπάρχουν οι ελληνικες πόλεις, στον πρώτο χάρτη, Γιώργο. Είναι όλες οι μπλε κουκκίδες, οι οποίες είναι πολλές.
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Τάσο είναι οι Ελληνικές πόλεις που δημιουργήθηκαν στους αιώνες του αποικισμού αλλά μετά τον Μέγα Αλέξανδρο και για αιώνες εγκαταστάθηκαν και άλλοι Έλληνες στην Μικρά ασία, αυτοί είναι εκτός χάρτη
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Γιώργο και ο Ξενοφώντας, πέντε αιώνες, νωρίτερα, κάπως έτσι, παρουσιάζει την κατάσταση, στην Μικρά Ασία.

Το «καλό», που έκανε το Βυζάντιο, με τον εκχριστιανισμό αυτής της πανσπερμίας των λαών αυτών, είναι ότι τους εξελλήνισε, ως προς την γλώσσα, όπως δείχνει ο δεύτερος χάρτης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…