1 μΧ - 1071 μΧ : Από την πολυεθνική και πολύγλωσση σύνθεση του πληθυσμού του εδαφικού χώρου της σημερινής Τουρκίας, στον κατά τα 2/3 εξελληνισμό και τον περιορισμό της πολυεθνίας και της πολυγλωσσίας του, λίγο πριν εμφανισθούν οι Ογούζοι Τούρκοι και από εκεί, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, το 1907, στις μεσολογγίτικες ενδυμασίες, το 1950, στην Ακτή Πρωτοψάλτη, στον Πειραιά, το 1960 και στο κλασικό γαλακτοπωλείο και το γιουβέτσι, στον φούρνο, το 1970 και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (45).
1 μΧ : Ο εθνικός και γλωσσικός χάρτης της σημερινής Τουρκίας, στην ρωμαϊκή περίοδο. Σε αυτόν τον εδαφικό χώρο, εκείνη την εποχή, επικρατούν η πολυγλωσσία και ο πολυφυλετικός χαρακτήρας των λαών της, έτσι όπως, άλλωστε, προκύπτει και από την αφήγηση του Ξενοφώντα, πέντε αιώνες, νωρίτερα.
Λίγο πριν, το 1071 μΧ, η κατάσταση, στην ίδια περιοχή είναι αλλαγμένη, ριζικά. Οι Σλάβοι έχουν κάνει την εμφάνιση τους, πριν 4 αιώνες, στην Ανατολική Θράκη, η Δυτική και η Κεντρική Μικρά Ασία, όπως και ένα τμήμα της Ανατολικής Μικράς Ασίας έχουν, γλωσσικά, εξελληνισθεί, με την πληρη εξαφάνιση των Κελτών Γαλατών και όλων των άλλων λαών της περιοχής, ενώ η υπόλοιπη Ανατολική Μικρά Ασία διατηρεί τα πολυεθνικά χαρακτηριστικά και την περιορισμένη, πλέον, πολυγλωσσία της, με την ενίσχυση της αρμενικής γλώσσας, ενώ κάνουν την ασθενική εμφάνισή τους οι Ογούζοι Τούρκοι.
1907 Χανιά. Ενετικό λιμάνι.
Το Γιαλί τζαμί, με τον μιναρέ του, τον οποίο (κακώς) οι Κρητικοί γκρέμισαν, το 1936, αρκετά αργότερα, από την ανταλλαγή των πληθυσμών, με την Τουρκία, το 1924, όταν οι λεγόμενοι Τουρκοκρητικοί εγκαταστάθηκαν, κυρίως, στα μικρασιάτικα παράλια και στα Μοσχονήσια.
Σχόλια
Το «καλό», που έκανε το Βυζάντιο, με τον εκχριστιανισμό αυτής της πανσπερμίας των λαών αυτών, είναι ότι τους εξελλήνισε, ως προς την γλώσσα, όπως δείχνει ο δεύτερος χάρτης.