Οι, από 7/4/2023, πειθαρχικές αναφορές μου, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του κράτους Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, για το θέμα των παράνομων προσαυξήσεων, κατά 50%, των κατώτατων ορίων συντάξεων του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, εις βάρος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και της Διοικήσεως του e-ΕΦΚΑ.


Ο καθένας, με τις παρέες του. Εγώ με την δική μου και ο Κωστής Χατζηδάκης, με τις δικές του. (Εγώ, πάντως, δεν κάνω παρέα με παραβατικούς…).



Στο παρόν δημοσίευμα, το αναγνωστικό κοινό θα διαβάσει την συνέχεια της υπόθεσης της χορήγησης παράνομων ποσών προσαύξησης, κατά 50% των κατώτατων ορίων συντάξεων, σε συνταξιούχους του τέως επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, ένα θέμα, το οποίο με το οποίο έχει απασχοληθεί και στο παρελθόν, αυτό εδώ το μπλογκ [δείτε το δημοσίευμα του Αυγούστου του 2022 : "Η συνέχεια της εξιστόρησης παρανομιών, στον e-EΦKA : Η υπόθεση της χορήγησης παράνομων προσαυξημένων ποσών Κατωτάτων Ορίων συντάξεων, σε ανάπηρους συνταξιούχους του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ." https://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2022/08/e-efka.html, όπως και το δημοσίευμα της 31/12023, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : https://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2023/01/e-e-50-2017.html ].

Αυτές οι αναρτήσεις και οι σχετικές ηλεκτρονικές αναφορές μου, προς τον εποπτεύοντα  υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, δεν είχαν καμμία απάντηση, διότι οι, εν λόγω θεσμικοί παράγοντες απαξίωσαν το να απαντήσουν, σε αυτές και ως εκ τούτου, η ενημέρωσή μου παραμένει ανύπαρκτη, έως τώρα, ενώ τα ερωτήματα και τα ζητούμενα μένουν και αυτά κενά και αναπάντητα, αν και όπως, εξ ώτων, έχω πληροφορηθεί, μέχρι και αρκετό χρονικό διάστημα, μετά την απομάκρυνσή μου, τον Οκτώβριο του 2018, από την θέση του αρμόδιου Προϊσταμένου του Β’ Τμηματος Απονομής Συντάξεων της ΣΤ’ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφαλισης και Συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ, ουδέν είχε πραχθεί, όσο, τουλάχιστον, ήταν Προισταμένη, στο Τμήμα αυτό η διάδοχός μου Λέλα Σταματοπουλου. Κατόπιν, όπως έμαθα, το Τμήμα αυτό εντάχθηκε σε άλλες Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ (το 2022) και έκτοτε, αγνοείται το τί έχει πραχθεί (που, κατά πάσα βεβαιότητα, ουδέν πρέπει να επράχθη, αλλά ας κρατήσουμε και μια ελάχιστη επιφύλαξη, μέχρι να μάθουμε, αφού σπάσουμε την σιγή, που επικρατεί).

Για τους λόγους αυτούς και επειδή ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ και ο εποπτεύον υπουργός αρνούνται, στην πράξη, μέχρι σήμερα, να απαντήσουν και τηρούν μη αιδήμονα σιγή, απέστειλα τις δυο, παρακάτω, πειθαρχικές (και όχι μόνον) σημερινές αναφορές προς τον αρμόδιο πρόεδρο της κυβερνήσεως Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του κράτους Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, προκειμένου να ελέγξουν τα πεπραγμένα όλων των υφιστάμενων τους, μέχρι σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 και ιδίως το τί έγινε, από την 23/2/2021 και μετά, όταν ο Εσωτερικός Έλεγχος του e-ΕΦΚΑ διετάχθη να εξετάσει αυτή την δύσοσμη υπόθεση.

Κατόπιν τούτων, το αναγνωστικό κοινό μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο των δυο σημερινών αναφορών, προς τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο του κράτους, καθώς και διαφόρων συμπαρομαρτούντων των αναφορών αυτών :


Από: Anastasios Anastasopoulos <tasos_anastassopoulos@hotmail.com>
Στάλθηκε: Παρασκευή, Απριλίου 7, 2023 12:49 μμ
Προς: primeminister@primeminister.gr<primeminister@primeminister.gr>; ypourgos_erg@yeka.gr <ypourgos_erg@yeka.gr>; dioikitis@efka.gov.gr <dioikitis@efka.gov.gr>; gd.epasf@efka.gov.gr <gd.epasf@efka.gov.gr>
Κοιν.: Anastasios Sgouros <anastsg@gmail.com>; Ioannis Ziaziaris <yanoziaziar@gmail.com>
Θέμα: Re: Πειθαρχική αναφορά, σε βάρος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή και των αρμοδίων διοικητικών οργάνων του e-ΕΦΚΑ για την χορήγηση παράνομων προσαυξημενων, κατά 50%, ποσών κατώτατων ορίων επικουρικών συντάξεων σε συνταξιούχους του τέως επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ. 


Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως


(Ας συμμαζέψω τα πράγματα - διότι, εκ παραδρομής, σας έστειλα, αρχικώς, ένα σχεδίασμα και στην συνέχεια, ένα συμπληρωματικό κείμενο - με την σημερινή πειθαρχική αναφορά, η οποία, τώρα, είναι ολοκληρωμένη αναφορά). 


Έτσι η τωρινή αναφορά, την οποία πρέπει να λάβετε υπόψη σας, έχει ως εξής :



Με την παρούσα, υποβάλλω πειθαρχική αναφορά εις βάρος :


  1. του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος υπάγεται, στην άμεση διοικητική σας αρμοδιότητα,
  2. του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή,
  3. του Γενικού Διευθυντή Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Αθανάσιου Αθανασίου 


επειδή όλοι οι ανωτέρω αδιαφορούν και ουδέν έχουν πράξει μέχρι τώρα, για την αποκατάσταση της παράνομης μείωσης της χρηματικής περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, από την χορήγηση, παρανόμως, προσαυξημένων ποσών Κατώτατων Ορίων επικουρικών συντάξεων, σε συνταξιούχους του τέως επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, παρά, τις "τις επανειλημμένες αναφορές μου, προς τους πειθαρχικώς ελεγκτέους οι οποίες ακολουθούν την ήδη ημιτελώς σταλείσα πειθαρχική αναφορά, με τις οποίες τους ζητώ να αποκαταστήσουν την νομιμότητα και να διευθετήσουν την παράνομη χρηματική ζημιά που υπέστη ο ασφαλιστικός οργανισμός, από τος πράξεις και παραλείψεις των διοικητικών οργάνων, που αναφέρονται, στις προωθούμενες παλαιές αναφορές μου της 1/2/2021 και εφεξής.


Περισσότερα για την υπόθεση αυτή πρέπει και έχετε την υποχρέωση να δείτε, στο ηλεκτρονικό δημοσίευμα της 31/1/2023, όπου περιγράφεται το ιστορικό της υποθέσεως, στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση :


https://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2023/01/e-e-50-2017.html


Παρά ταύτα ο καταγγελόμενος υπουργός και η καταγγελόμενη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, όλα αυτά τα χρόνια, ουδέν έπραξαν και ουδέν πράττουν, για την διόρθωση και την αποκατάσταση της παράνομης βλάβης, που υπέστη και υφίσταται ο ασφαλιστικός οργανισμός. 


Κατόπιν τούτων, σας καλώ να προβείτε, στον δέοντα πειθαρχικό έλεγχο του, αμέσως, υπαγόμενου, στην διοικητική σας αρμοδιότητα υπουργού και των αναφερόμενων στελεχών της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και του τέως ΕΤΕΑΕΠ (παλαιότερων και τωρινών πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών, από το 2017, έως τώρα), που αρνήθηκαν και αρνούνται, εμπράκτως, να αποκαταστήσουν την νομιμότητα και αφήνουν να εξελίσσεται η χρηματική βλάβη του ασφαλιστικού οργανισμού.


Επειδή τα αδικήματα, τα οποία καταγγέλλω είναι και ποινικά (απιστία περί την Υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος) σας υπενθυμίζω την υποχρέωση, που έχετε και η οποία απορρέει, από το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να παραπέμψετε την υπόθεση και στην ποινική δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή να πράξει τα πρέποντα και αρμόζοντα, κατά πάντων των υπευθύνων, του παρελθόντος και του παρόντος.


Παρακαλώ να με ενημερώσετε, για τις όποιες ενέργειες, στις οποίες πρόκειται να προβείτε.


(Δείτε και το συνημμένο αρχείο).


Αναστάσιος Αναστασόπουλος"


Αυτά αναφέρθηκαν, σήμερα 7/4/2023, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητήθηκαν, από εμέ, οι δικές του, κατ’ αρμοδιότητα, ενέργειες, όσον αφορά την χορήγηση παράνομων προσαυξήσεων, κατά 50%, κατώτατων ορίων συντάξεων αναπηρίας, σε συνταξιούχους του πρώην Επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, μέχρι τον 6/2017, οπότε το Ταμείο αυτό παρελήφθη, από το πρώην ΕΤΑΑ και περιήλθε, στην αρμοδιότητα του ΕΤΕΑΕΠ.

Επειδή το κυριότερο αναφερόμενο, στην, παραπάνω, αναφορά, προς τον πρωθυπουργό, συνημμένο έγγραφο, το οποίο είναι το Υπηρεσιακό Σημείωμα, που, στις 3/7/2017, υπέβαλα ως Τμηματάρχης του Β’ Τμήματος Απονομής Συντάξεων της, τότε, ΣΤ’ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του τέως ΕΤΕΑΕΠ (το οποίο, από 1/3/2020, έχει, πλέον, ενταχθεί, στον e-ΕΦΚΑ), προς την, τότε, αρμόδια Διευθύντρια Γεωργία Τσερπέλη, έχει διασωθεί, στον Η/Υ μου, σε μορφή .pdf, για τις ανάγκες επίγνωσης του επίμαχου θέματος, από το αναγνωστικό κοινό, το μετέτρεψα, σε κείμενο εγγράφου, ούτως ώστε να καταστεί αναγνώσιμο.

Τοιουτοτρόπως, το κείμενο του, από 3/7/2017 Υπηρεσιακού αυτού Σημειώματος έχει, ως, ακολούθως :


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑTIA

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΤΕΑΕΠ - ΝΠΔΔ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΣΤ' ΔΝΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Β’ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Φιλελλήνων 13 - 15

Τ. Κ. 105 57 ΑΘΗΝΑ

Πληροφ. Α. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τηλ. : 210 – 5219702

 

Αθήνα 3/7/2017


ΠΡΟΣ :


ΕΤΕΑΕΠ

ΣΤ' ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚ. ΑΣΦ/ΣΗΣ

κ. Προϊσταμένη Διεύθυνσης.


ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΘΕΜΑ : Υπολογισμός των ποσών συντάξεων, στο επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, με βάση τα προσαυξημένα, κατά 50%, κατώτατα όρια.



Σε ό,τι αφορά το προκύψαν (με αφορμή την εξέταση της περίπτωσης της σύνταξης λόγω αναπηρίας του κ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ Παύλου του Παναγιώτη ΑΣ 28209 - αίτημα για παράταση της σύνταξης, με χορήγηση, αμφιλεγόμενα, προσαυξημένου ποσού

κατωτάτων ορίων), ζήτημα του υπολογισμού των συντάξεων, στο επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, με βάση τα προσαυξημένα, κατά 50%, κατώτερα όρια των 15 ετών ασφάλισης, έχω να αναφέρω τα εξής :


Με βάση το άρθρο 17 του Ν. 3518/2016, το ποσόν της σύνταξης των συνταξιούχων του επικουρικού του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 2084/1992. Στο άρθρο αυτό (17 v. 3518/2006) προβλέπεται, σαφέστατα, ότι

«Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 2084/1992, όπως ισχύουν. Για τις συντάξεις λόγω θανάτου εφαρμόζονται και οι διατάξεις του άρθρου 62 του ν.

2676/1999, όπως ισχύουν».


Το άρθρο 34 του Ν. 2084/1992 ορίζει ότι :

«1. Το ποσό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης, που χορηγείται από τους φορείς επικουρικής ασφάλισης για χρόνο ασφάλισης 35 ετών ή 10.500 ημερών, ορίζεται σε 20% των κατά το άρθρο 28 του παρόντος συντάξιμων αποδοχών ή ασφαλιστικών κατηγοριών.

2. Για χρόνο ασφάλισης μικρότερο ή μεγαλύτερο των 35 ετών ή 10.500 ημερών εργασίας, το πιο πάνω ποσοστό μειώνεται ή αυξάνεται κατά 1/35 για κάθε επί έλαττον ή επιπλέον έτος ή 300 ήμερες ασφάλισης.

3. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του παρόντος, το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ή ημέρες ασφάλισης, για τις οποίες καταβλήθηκαν πρόσθετες εισφορές, που προβλέπονται από την παρ. 2 του άρθρου 32 του παρόντος, προσαυξάνεται κατά 20%.

4. Το ποσό της κατά τα ανωτέρω χορηγούμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας δεν μπορεί

να είναι κατώτερο της σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 15 ετών. Επί αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο της σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 20 ετών.

Το κατώτερο όριο συντάξεων μειώνεται σε κάθε περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη μειωμένη.

5. Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου  συνταξιούχου, εφαρμόζονται αναλόγως οι

διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος. Το συνολικό δε ποσό της σύνταξης του επιζώντος συζύγου και των τεκνών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 80% του κατά την προηγούμενη παράγραφο οριζόμενου ποσού».


Με βάση τα οριζόμενα, παραπάνω, προκύπτει ότι, στην επικουρική ασφάλιση, θεσπίζεται ποσόν κατωτάτων ορίων συντάξεων, μόνο στις περιπτώσεις

συνταξιοδοτήσεως, λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 34 του Ν. 2084/1992. Και αυτό, μάλιστα, μη προσαυξημένο, κατά 50%. Πλην όμως, στο επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, με την επίκληση της διατάξεως του

άρθρου 64 του Ν. 2676/1999, χορηγούν, στους συνταξιούχους, τα κατώτατα όρια συντάξεων προσαυξημένα, κατά 50%, παρά το γεγονός ότι αυτή η διάταξη αφορά την κύρια ασφάλιση και όχι την επικουρική.


Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι :

«Κατά τον υπολογισμό των συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 29 του Ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 1654), λαμβάνεται υπόψη το μέσο μηνιαίο κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 1991, προσαυξημένο κατά 50% και αναπροσαρμοσμένο κατά το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων».


Από τις ελάχιστες φορές, που μπόρεσα να συζητήσω, με τους αρμόδιους υπαλλήλους που χειρίζονταν τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις του επικουρικού του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, για το θέμα αυτό (πέρα από το γεγονός ότι στην αρχή μου επικαλέστηκαν

λάθος νόμο – άρθρο 64 Ν. 2556/1997 -, για να αιτιολογήσουν την πρακτική αυτή και

πέραν του γεγονότος ότι η κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, που ήλθε, στις 16/6/2017, στην Υπηρεσία μας, για να μας εξηγήσει τα συνταξιοδοτικά θέματα αυτού του

επικουρικού, μας παρέπεμψε, για τα θέματα της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του επικουρικού του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, στην κ. ΝΑΚΑ, η οποία, όμως, υπηρετεί, στον ΕΦΚΑ), δεν επικαλούνται και δεν παραπέμπουν, σε άλλη διάταξη, στην οποία να

στηρίζεται αυτή η συγκεκριμένη πρακτική.


Πρέπει να σημειώσω, εδώ, ότι, στο αρχείο με την νομοθεσία και την εσωτερική αλληλογραφία του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, που μας εδόθη, από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχει ένα ερώτημα, προς την Νομική Υπηρεσία του πρώην Ταμείου

(αριθμ. πρωτ. 9136/28-1-1936), το οποίο υποβλήθηκε, από την Δνση Συντάξεων και

Ασφάλισης/Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης και Απονομής Επικουρικής Σύνταξης του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, όπου η Νομική Υπηρεσία του πρώην Ταμείου ερωτάται, για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και γίνεται αναφορά, στους δύο υπολογισμούς της επικουρικής σύνταξης, ήτοι στο άρθρο 34 του Ν. 2084/1992

(ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ Χ 20% Χ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ) / 35,

καθώς και στον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης, με βάση τα κατώτατα όρια συντάξεων, εάν ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης του συνταξιούχου είναι μικρότερος των 15 ετών (ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ Χ 50% Χ 20% X ETH ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ)/35, αλλά, επί της ουσίας, δεν υφίσταται απάντηση, από την Νομική Υπηρεσία, στα δύο έγγραφα (από 29/2/2008 και από 4/3/2008) της δικηγόρου κ. Ιωάννας Παναγοπούλου – Πανοπούλου, που να τεκμηριώνουν την ακολουθούμενη γενικευμένη πρακτική εφαρμογή του υπολογισμού προσαυξημένων Κατωτάτων Ορίων, τα οποία έχουν θεσπισθεί, με την διάταξη του άρθρου 64 του Ν. 2676/1999, η οποία, όμως, αφορά τα ποσά των κύριων συντάξεων των νέων ασφαλισμένων (και τις

εξομοιούμενες με αυτές) και όχι τις επικουρικές..


Κατόπιν τούτου, τίθεται θέμα συμβατότητας αυτής της πρακτικής, με την ισχύουσα νομοθεσία.


Με εκτίμηση.


Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Β’ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ»


Μετά την, παραπάνω πειθαρχική αναφορά, στον πρόεδρο της Κυβερνήσεως Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέβαλα την ίδια ημέρα (σήμερα 7/4/2023) ηλεκτρονική πειθαρχική αναφορά και προς την πρόεδρο του κράτους, η οποία έχει, ως εξής :


«Από: Anastasios Anastasopoulos <tasos_anastassopoulos@hotmail.com>
Στάλθηκε: Friday, April 7, 2023 1:25:43 PM
Προς: Site Presidency <info@presidency.gr>; info@mera25.gr <info@mera25.gr>; info@kke.gr<info@kke.gr>; info@patrida.info <info@patrida.info>; Ioannis Ziaziaris <yanoziaziar@gmail.com>; Anastasios Sgouros <anastsg@gmail.com>; dioikitis@efka.gov.gr<dioikitis@efka.gov.gr>; gd.epasf@efka.gov.gr<gd.epasf@efka.gov.gr>; primeminister@primeminister.gr<primeminister@primeminister.gr>
Θέμα: Fwd: Πειθαρχική αναφορά, σε βάρος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή και των αρμοδίων διοικητικών οργάνων του e-ΕΦΚΑ για την χορήγηση παράνομων προσαυξημενων, κατά 50%, ποσών κατ...
 
Κυρία πρόεδρε και Κύριοι

Δείτε, παρακάτω, την σημερινή ηλεκτρονική πειθαρχική αναφορά, προς τον πρωθυπουργό, εις βάρος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστή Χατζηδάκη και του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, του Γενικού Διευθυντή Αθανάσιου Αθανασίου και των αρμοδίων παρελθόντων και παρόντων κυβερνητικών και διοικητικών στελεχών, για την αδιαφορία τους, επί σειρά ετών, για την αποκατάσταση της παράνομης μείωσης της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού, από τις χορηγηθείσες παράνομες προσαυξήσεις των κατώτατων ορίων συντάξεων, κατά 50%, συνταξιούχων αναπηρίας του επικουρικού του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ζήτημα το οποίο έχω καταγγείλει, από τις 1/2/2021, αλλά δεν έχει αντιμετωπισθεί. 

Κυρία πρόεδρε


Επειδή τα αδικήματα, τα οποία καταγγέλλω είναι και ποινικά (απιστία περί την Υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος) σας υπενθυμιζω την υποχρέωση, που έχετε και η οποία απορρέει, από το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να παραπέμψετε την υπόθεση και στην ποινική δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή να πράξει τα πρέποντα και αρμόζοντα, κατά πάντων των υπευθύνων, του παρελθόντος και του παρόντος.


Παρακαλώ να με ενημερώσετε, για τις όποιες ενέργειες, στις οποίες πρόκειται να προβείτε.


(Δείτε και το συνημμένο αρχείο).


Αναστάσιος Αναστασόπουλος"


Για να γίνουν τα δεδομένα της υπόθεσης αυτής κατανοητά, θα μεταφέρω, εδώ, το κείμενο της, από 1/2/2021 ηλεκτρονικής αναφοράς μου, προς τον εποπτεύοντα υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (τότε ήταν ο Γιάννης Βρούτσης) και προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ (τότε ήταν ο Χρήστος Χάλαρης).

Η αναφορά αυτή έχει ως εξής :

“Χορήγηση παράνομων προσαυξημένων ποσών Κατωτάτων Ορίων συντάξεων, σε ανάπηρους συνταξιούχους του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, κατά παράβασιν της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβερνήσεως.

Αποστολέας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Παραλήπτης

dioikitis@efka.gov.grypourgos_erg@yeka.grdeputyminister-secr@minfin.gr

Ημερομηνία

2021-02-01 00:01


ΣΧΕΤ. : α) Το από 3/7/2017 Υπηρεσιακό Σημείωμά μου, στην κ. Γεωργία Τσερπέλη Διευθύντρια της ΣΤ' Διευθύνσεως Επικουρικής Ασφάλισης του τέως ΕΤΕΑΕΠ (η οποία τώρα είναι η Ε' Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης  και Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, με τα ίδια αντικείμενα εργασίας και με την ίδια Διευθύντρια). Στο συνημμένο, που επισυνάπτεται, στην παρούσα, περιλαμβάνονται και τα, τότε, προσηρτημένα, σε αυτό, έγγραφα.
             β) Ή από 14/12/2020 ηλεκτρονική αναφορά μου προς σας.



Σε συνέχεια της (β) σχετικής αναφοράς μου προς σας, για την χορήγηση παράνομων ποσών συντάξεων, σε συνταξιούχους του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, γεγονός, το οποίο αποτελεί, λόγω της διαφορετικής και ουσιαστικά, χαριστικής αντιμετωπίσεως ομοειδών συνταξιοδοτικών υποθέσεων γήρατος, πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα της κ. Γεωργίας Τσερπελη, ως Διευθύντριας της ΣΤ' Διευθύνσεως Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, λόγω της παράνομης μείωσης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, έρχομαι, δια της παρούσης, να καταγγείλω και ετέρα σειρά παράνομων, πειθαρχικώς και ποινικώς, πράξεων της, εν λόγω Διευθύντριας, όσον αφορά την περίπτωση της χορήγησης παράνομων ποσών Κατωτάτων Ορίων Συντάξεων, στις υποθέσεις των συνταξιούχων αναπηρίας.

Αυτή την τρανταχτή παρανομία, που έκαναν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ (η κ. Νακα και όποιοι άλλοι, για τους οποίους μπορεί να δώσει τα φώτα της η κ. Αναστασιος Σέρβου, που υπηρετεί, ως Διευθύντρια, στην Γραμματεία του κ. Διοικητού και παλαιότερα υπηρετούσε, στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ) την ανακάλυψα εγώ, όταν, κατά την μεταφορά, από 1/1/2017, του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, στο ΕΤΕΑΕΠ, υπηρετούσα, ως Προϊστάμενος, στο νεοδημιουργηθέν Β' Τμήμα Συντάξεων της ΣΤ' Διευθύνσεως Επικουρικής Ασφαλίσεως του ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο Τμήμα είχε, στην αρμοδιότητά του, τους συνταξιούχους των πρώην ΤΕΑΔ (Δικηγόροι), ΤΑΣ (Συμβολαιογράφοι) και πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικοί).

Αυτό, που ανακάλυψα, ήταν ότι οι υπηρετούντες, στις συντάξεις του πρώην του επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, όταν αυτό ήταν ενσωματωμένο, στο ΕΤΑΑ, ακολουθούσαν, εν πλήρη συνειδήσει και με το έτσι θέλω, παρανόμως, μια γενικευμένη πρακτική και χορηγούσαν, στους συνταξιούχους αναπηρίας Κατώτερα Όρια Συντάξεων, προσαυξημένα, κατά 50% (!), με πρόσχημα την εφαρμογή του άρθρου 64 του .Ν. 2676/1999, το οποίο, όμως, όπως εξηγώ και στο (α) σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμά μου, που, εδώ, επισυνάπτω, αφορούσε μόνον την χορήγηση προσαυξημένων ποσών κατωτάτων ορίων συντάξεων, στους συνταξιούχους αναπηρίας, που λαμβάνουν κύρια σύνταξη και όχι, σε όσους συνταξιούχους αναπηρίας λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

Μετά το από 3/7/2017 Υπηρεσιακό Σημείωμά μου, η κ. Γεωργία Τ.σερπελη συμφώνησε, με όσα ανέφερα και όταν ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα του τι θα πράξουμε, με τα υπερβάλλοντα παράνομα ποσά συντάξεων, που, στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν λάβει οι συνταξιούχοι, μου είπε, ως εντολή, ότι, προς το παρόν, από εδώ και πέρα, θα δίνουμε, μόνο,, στις παρατάσεις των αναπηρικών συντάξεων, προσωρινώς, τα σωστά ποσά συντάξεων - πράγμα και το οποίο πράξαμε - και ότι, από την δική της την πλευρά, θα συζητούσε, με την Διοίκηση (ήτοι την Γενική Διευθύντρια κ. Ελευθερία Ζαχαράκη, τον, τότε, αρμόδιο Υποδιοικητή κ. Δημήτριο Κυριακόπουλο και τον, τότε, Διοικητή κ. Αθανάσιο Καποτά), για να δουν το τι θα γίνει, με την αναζήτηση των αναδρομικών ποσών των, παρανόμως, προσαυξημένων Κατωτάτων Ορίων συντάξεων, που, επίσης, παρανόμως, εισεπράχθησαν, από τους συνταξιούχους, με ευθύνη των αρμοδίων υπαλλήλων του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ. Μια αναζήτηση, η οποία έπρεπε να γίνει, από τους λαβόντες τα παράνομα ποσά συνταξιούχους, τους κληρονόμους τους, αλλά και από τους παρανομήσαντες υπαλλήλους, εφ' όσον υπήρχε δόλος (και όπως φαίνεται υπήρχε δόλος, αφού οι διατάξεις του νόμου είναι ξεκάθαρες). Και φυσικά, υποτίθεται ότι θα εκδίδετο κάποια Απόφαση από το Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ, ή το θέμα θα πήγαινε, στο εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να δώσει αυτό τις σχετικές οδηγίες.

Το τι έπραξε η κ. Τσερπελη δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω,  αν, όντως, ενημέρωσε την ιεραρχία, επί του θέματος. Πιθανόν να το έπραξε. Το θέμα όμως είναι ότι, έως τον Οκτώβριο του 2018, που μετατέθηκα και απομακρύνθηκα,από το Β' Τμήμα Συντάξεων της, τότε, ΣΤ' Διευθύνσεως Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, ουδέν, επί του προκειμένου θέματος, επράχθη, ουδεμία Απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ εξεδόθη και καμμία παρέμβαση δεν έκανε το εποπτεύον Υπουργείο. Και φυσικά, συνεχιζόταν και προφανώς συνεχίζεται και τώρα, στην Ε' Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, στην οποία η κ. Τσερπελη είναι Διευθύντρια, η "προσωρινή" χορήγηση, στους ανάπηρους συνταξιούχους των κανονικών ποσών των συντάξεών τους, χωρίς να αναζητούνται τα παρανόμως εισπραχθέντα ποσά, που έχουν λάβει, κατά το παρελθόν, από της ενάρξεως της συνταξιοδοτήσεώς τους.

Το γεγονός αυτό, με κάνει να έχω σχηματίσει την γνώμη ότι η κ. Τσερπελη δεν ενημέρωσε κανέναν και έκανε παρανόμως, του κεφαλιού της, ή ότι ενημέρωσε την ιεραρχία της, τότε, Διοικήσεως και εκείνοι, όλοι μαζύ, έλαβαν την απόφαση, ατύπως και φυσικά, παρανόμως, να χαρίσουν τα παράνομα ποσά, που έλαβαν οι συνταξιούχοι, λες και τα ποσά αυτά βγήκαν από την προσωπική περιουσία του καθενός, εξ όσων έλαβαν αυτή την άτυπη και παράνομη απόφαση

Αλλά τα λεφτά αυτά, όμως, δεν ήσαν δικά τους. Δεν ανήκουν, ούτε, στην κ. Τσερπελη, ούτε, στα μέλη της, τότε, Διοικήσεως του ΕΤΕΑΕΠ, που έλαβαν την απόφαση να χαρίσουν, στους συνταξιούχους, τα παρανόμως, εισπραχθέντα πόσα συντάξεων και να συγκαλυψουν την παρανομία, που διαπράχθηκε και τους υπαλλήλους του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, που παρανόμησαν. Ανήκουν, στον ασφαλιστικό φορέα και πρέπει να επιστραφούν, εν ανάγκη και από την περιουσία όσων έλαβαν την χαριστική και παράνομη αυτή απόφαση. Το ποίοι, πώς και γιατί την έλαβαν είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να εξετασθεί, στα πλαίσια της ΕΔΕ, που πρέπει να διενεργηθεί. Αλλά και από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Εννοείται, βέβαια, ότι όλα αυτά είναι παράνομα και μειώνουν, επίσης, παρανόμως, την περιουσία του e-ΕΦΚΑ, την οποία η κ. Τσερπελη -  αλλά και η κ. Αφροδίτη Νιφόρου, που για ένα διάστημα, την διεδέχθη, στην ΣΤ' Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, όπως και η κ. Αικατερίνη Παναγιωτοπουλου - υποτίθεται ότι όλες αυτές οι κυρίες θα έπρεπε να διαφυλάσσουν, ως κόρη οφθαλμού.

Επίσης, εννοείται ότι, πέραν του γεγονότος ότι βλάπτεται και η δημοσιονομική πολιτική της κυβερνήσεως, για την τήρηση της οποίας αρμόδιος είναι ο κ. Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να αναλάβει δράση, αυτή η συμπεριφορά, που εδώ περιγράφεται, είναι παράνομη και πειθαρχικώς, αλλά και ποινικώς και ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι κύριοι Υπουργοί και ο κ. Διοικητής έχουν την υποχρέωση να λάβουν τα μέτρα τους και να φορντίσουν, όχι μόνο, για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και την αναζήτηση, από αυτούς, των απωλεσθέντων χρημάτων, τα οποία αποτελούν περιουσία του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, του τέως ΕΤΕΑΕΠ και του e-ΕΦΚΑ, που είναι ο διάδοχός τους.

Αυτά, επί του παρόντος, με τις έκνομες δραστηριότητες της κ. Γεωργίας Τσερπελη (υπάρχουν και άλλα, τα οποία θα εκτεθούν, εν καιρώ).

Κατόπιν τούτων, παρακαλώ, για τις σύμφωνες, με την κείμενη πειθαρχική και ποινική νομοθεσία, δικές σας ενέργειες, τις οποίες παρακαλώ να μου γνωρίσετε.




 Με εκτίμηση

e – ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Αναστάσιος Παναγιώτη Αναστασόπουλος

Προϊστάμενος

Τμήμα Παροχών

Α’ Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής Αθηνών Δυτικού Τομέα, με έδρα το Αιγάλεω

Τηλ. : 210-5386902 και 6948746076

Περικλέους 28 και Ιωαννίνων 40, Αιγάλεω “


Η αλήθεια είναι ότι ο τότε διευθυντής του γραφείου του υπουργού εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ο Παναγιώτης Δουφεξής, που τώρα είναι διοικητής του e-ΕΦΚΑ, στις 23 Φεβρουαρίου 2021, μου κοινοποίησε ένα έγγραφο, με το οποίο αυτή ηλεκτρονική αναφορά της 1 Φεβρουαρίου 2021 διαβιβάστηκε, στον Εσωτερικό Έλεγχο του e-ΕΦΚΑ,  προκειμένου η υπηρεσία αυτή να προβεί, στις ενέργειες, που πρέπει, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της.

Δείτε, τώρα, το έγγραφο, που μου έστειλε ο, τότε, διευθυντής του γραφείου του υπουργού :

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

ΑΘΗΝΑ:  23/2/2021   

Αρ. Πρωτ.:  5076/619 

Σταδίου 29, ΤΚ 101 10

Τηλ.: 210-3368283, 210-3368206

E-maildiefyperg@yeka.gr

ΠΡΟΣ:  e-Ε.Φ.Κ.Α.

Δ/νση Εσωτερικού Ελέγχου & Ελέγχου Εσωτερικών Υποθέσεων

Λ. Κηφισίας 178

15231 Χαλάνδρι

 

ΚΟΙΝ.: 1. e-Ε.Φ.Κ.Α.

Γραφείο Διοικητή

Ακαδημίας 22

10671 Αθήνα

 

2. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

aanastasopoulos@efka.gov.gr



ΘΕΜΑ: Διαβίβαση καταγγελίας

 

Σας διαβιβάζουμε την από 1/2/2021 καταγγελία του κ. Αναστασόπουλου Αναστάσιου Προϊσταμένου του Τμήματος Παροχών στο Α’ Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής Αθηνών Δυτικού Τομέα, με έδρα το Αιγάλεω, αναφορικά με τη χορήγηση παράνομων προσαυξήσεων ποσών Κατώτατων Ορίων συντάξεων σε ανάπηρους συνταξιούχους του πρώην επικουρικού του ΤΣΜΕΔΕ, κατά παράβαση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβερνήσεως και παρακαλούμε για την εξέταση των αναφερόμενων και τις δικές σας κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες.

 

Συν.: 2 φ.

 

Ο Διευθυντής

 

 

Παναγιώτης Δουφεξής



Αυτά είναι τα όσα, τότε, συνέβησαν, αλλά, έκτοτε, έως  τώρα, δεν έχω λάβει καμμία γνώση, περί της τύχης της παραπάνω αναφοράς μου.

Το ερώτημα, που τίθεται, είναι το τί έχει συμβεί με αυτήν την αναφορά. Ελέγχθηκε; Και αν ελέγχθηκε, ποιό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε το κλιμάκιο του Ελέγχου, που ασχολήθηκε, με το θέμα αυτό; Υποβλήθηκαν μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης του ασφαλιστικού οργανισμού, σε βάρος των όποιων εντοπισθέντων υπευθύνων, εάν και εφόσον διεξήχθη ΕΔΕ και εάν εντοπίστηκαν υπεύθυνοι;

Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσθε, από την παράθεση των αναφορών, αυτές εγνώσθησαν και στα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, πλην της Νέας Δημοκρατίας (που δεν χρειάζεται, αφού εκεί ξέρουν) και της Ελληνικής Λύσης, που δεν δείχνει ενδιαφέρον.

Από εδώ και πέρα, ας αναμείνουμε τις ενέργειες των παραληπτών των, παραπάνω, παρατιθέμενων αναφορών και των αρμοδίων οργάνων του κράτους, όποιες και αν είναι αυτές.

Υπομονή.

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Σήμερα, Παρασκευή 7/4/2023, έστειλα, στους αποδέκτες που αναφέρω στο δημοσίευμα, το παρακάτω e-mail :



«Σας καθιστώ γνωστό και το σημερινό δημοσίευμα, στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση :

https://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2023/04/742023-50-e.html


Αναστάσιος Παναγιώτη Αναστασόπουλος»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…