2009 - 2022 ΑΕΠ και δημόσιο χρέος, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2023 : Ένας απολογισμός της αποτυχίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια ακόμη, μακροοικονομική παρατήρηση της κατακρήμνισης της ελληνικής οικονομίας, η οποία, μετεκλογικά, πρόκειται να τραβήξει, σε ένα ατελεύτητο βάθος, μέσα στον ορατό μακρύ χρονικό ορίζοντα. (Το χθεσινό e-mail μου, με το οποίο ζητώ, από την πρόεδρο του κράτους, να αποπέμψει, κακήν-κακώς, σήμερα, τον κακουργούντα και καταχρώμενο την εξουσία του πρωθυπουργού, από το προεδρικό μέγαρο).


Ακόμη και αυτά τα ποσά του ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, που δίνει ο πίνακας, είναι μη πραγματικά, διότι τα σωστα μεγέθη, που πρέπει να απεικονίσει αφορά το ΑΕΠ, σε τιμές του κάθε προηγούμενου έτους. Έτσι, πχ, για το 2022, αυτή η τάξη μεγέθους του ελληνικού ΑΕΠ φθάνει, στα 192 δισεκ. € και όχι, στα 208 δισεκ. € και τούτο διότι, έτσι όπως παρουσιάζεται, στον πίνακα, το ποσόν των 208 δισεκ. € είναι μια ψευδής εικόνα διότι είναι ένα ποσόν πληθωρισμένου ΑΕΠ και αυτό προκύπτει, από την αντίστοιχη στήλη της ποσοστιαίας μεταβολής του ΑΕΠ, που, στον πίνακα αυτόν καταγράφεται, ως  14,51%, ενώ η πραγματική αποπληθωρισμένη μεγέθυνση του ΑΕΠ του 2022, σε τιμές του 2021, φθάνει, στα 5,9% και στο ποσόν των 192,393 δισεκ. €, εάν δεχθούμε ότι το μέγεθος του ΑΕΠ του 2021 καταγράφεται, σωστά (κάτι, που δεν νομίζω). Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι προϊόν επεξεργασίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, από τον διαδικτυακό φίλο μου Όθωνα Κουμαρέλλα.




Την μακρά χρονική ακολουθία της ελληνικής οικονομικής κατακρήμνισης, από το μακρινό, πλέον, 2009, την έχουμε δει και παρακολουθήσει πολλές φορές, αλλά η παράθεση των παραπάνω δεδομένων της χρονικής περιόδου 2009 - 2022 αποτελεί μια πολύ σημαντική συμβολή, για την κατανόηση, ανίχνευση και εικονογράφηση όλης αυτής της χρονικής περιόδου, μέσα από την ψυχρή λογική παρουσία των αριθμών και των μακροοικονομικών μεγεθών του ελληνικού ΑΕΠ και του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε σταθερές τιμές του 2018, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία, διότι υπάρχει μια σαφής βάση παρατήρησης, που είναι η σταθερή βάση της αξίας του νομίσματος, το 2018, για την παρατήρηση της ισοτιμιακής διακύμανσης της αξίας του ευρώ και τις κατά, το ίδιο έτος βάσης, διακυμάνσεις του ελληνικού ΑΕΠ και του ελληνικού δημόσιου χρέους, κατά την διάρκεια όλων αυτών τα χρόνων.

Πέραν από την παρατήρηση της μακρόχρονης καθοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και την διόγκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, του οποίου, όπως βλέπουμε, η πραγματική αξία είναι πολύ μικρότερη, από την τρέχουσα αξία του, αυτό που έχει αξία είναι η πραγματική εικόνα της καθίζησης της πραγματικής σταθερών τιμών του 2018 αξίας του ελληνικού ΑΕΠ, στα τέσσερα, περίπου, χρόνια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σήμερα, Σάββατο 22/4/2023, εδέησε να προσέλθει, επίσημα, στην πρόεδρο του κράτους Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, για να της ζητήσει και ουσιαστικά, απλώς, να της ανακοινώσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, στις 21/5/2023 και την διάλυση της απελθούσας, πλέον, βουλής, την οποία ο και επίσημα, πλέον, υπηρεσιακός πρωθυπουργός κρατούσε, ως zombie, στην ζωή, από τις 28/3/2023, οπότε και ανακοίνωσε, ανεπίσημα, αλλά ουσιαστικά, την συγκεκριμένη ημερομηνία προσφυγής, στις κάλπες, για την ανάδειξη της νέα βουλής, η οποία, όπως φαίνεται, πρόκειται να τελευτήσει, νωρίς τον βίο της, αφού είναι, σφοδρότατα, πιθανό να μην μπορέσει να στηρίξει κάποια κοινοβουλευτική κυβέρνηση, λόγω του εκλογικού συστήματος της (νοθευμένης) απλής αναλογικής, κάτι το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται, πάση θυσία, να επιδιώξει, ούτως ώστε να ακολουθήσει μια νέα εκλογική αναμέτρηση, για την ανάδειξη μιας άλλης συνθέσεως βουλής, με βάση το σύστημα ημιενισχυμένης αναλογικής, που έχει ψηφίσει η βουλή, που μόλις απήλθε.



Άντε. Πάνε, στο “καλό”. Με το καλό. Να ζήσουμε, να τους θυμόμαστε. (Η κυρία, στο προεδρικό μέγαρο, τον καλοδέχτηκε - κακώς - και του έκανε, όπως διαβάζετε, στο κείμενο του προεδρικού διατάγματος, για την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, όλα τα χατήρια, που δεν έπρεπε, θεσμικώς, να του κάνει)…



Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, παρά τις φρούδες ελπίδες των νεοδημοκρατικών στελεχών και πιθανώς, ίσως και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη (αν και έχω αμφιβολίες, γι’ αυτό), η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση όσες βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις και αν διεξαχθούν. Και όχι, μόνον, αυτό, αλλά είναι, σοβαρότατα, πιθανό και για να ειμαι ακριβής, είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είναι πρωθυπουργός, στην επόμενη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, όποτε και αν αυτή σχηματισθεί. Ως εκ τούτου, η προσφυγή, για δεύτερη φορά, στις κάλπες, πρόκειται να έχει μεγάλη και ζωτική σημασία, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού, με δεδομένη την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, αυτός και η Νέα Δημοκρατία θα μπορούν να διαπραγματευθούν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, από μια θέση ισχύος.

Έτσι, στην ουσία, με δεδομένο, πλέον το τέλος του βίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο παραπάνω πίνακας αποτελεί, ανάμεσα στα αλλά και την πλήρη απεικόνιση των, άκρως, αρνητικών πεπραγμένων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εργογραφία της οποίας απεικονίζεται, στον πίνακα αυτόν, παραστατικότατα, ξεγυμνωμένη από κάθε επικοινωνιακό καλλωπισμό. Προφανώς, αυτά τα τέσσερα χρόνια υπήρξε μια μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ (με τεράστιες αρνητικές εσωτερικές ανακατατάξεις, στο επίπεδο των κατανομών των μισθών και των εισοδημάτων), κυρίως, το 2022, αλλά αυτό το φαινόμενο έφθασε, στα όριά του, αφού, στο πραγματικό και ουσιώδες επίπεδο των σταθερών τιμών του 2018, η απόσταση, ανάμεσα, στο ελληνικό ΑΕΠ του 2009 (252,939 δισεκ. €, σε σχέση με τα 189,322 δισεκ. € του 2022, παραμένει, τεραστίως, χασματική.

Έτσι, η αποτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει να είναι εντυπωσιακή (με δεδομένη την, βλακωδώς, ερασιτεχνική διαχείριση της λεγόμενης “υγιεινονομικής κρίσης”, με τον COVID 2019, για τον οποίο, πλέον, ουδείς λόγος γίνεται, παρά τους συνεχιζόμενους θανάτους, από αυτή την ασθένεια, κυρίως, το 2020 και εν μέρει, το 2021, που υπήρξε προϊόν των, σε προσωπικό επίπεδο εμμονικών αποφάσεων του πρωθυπουργού και δευτερευόντως, του κυβερνητικού επιτελείου, με αποτέλεσμα το ελληνικό ΑΕΠ να απωλέσει δισεκατομμύρια ευρώ), αν και υπήρξε, για μένα, προβλέψιμη [δείτε ένα παλαιό δημοσίευμα μου της 12/7/2019 - όταν η παρούσα κυβέρνηση, που απήλθε, σήμερα, ήταν, ακόμη, στα σπάραγμα -, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο : Μια πρόωρη, αλλά και αληθής πρόβλεψη, για την αποτυχία του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, που έρχεται. (Τα ασφυκτικά δεσμά του ευρώ, οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, για την έκδοση ενός τοπικού νομίσματος και τα προκύπτοντα αδιέξοδα).]. Ουδέποτε είχα την παραμικρή αμφιβολία, για την παταγώδη αποτυχία του ατάλαντου Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, όλα αυτά τα χρόνια. Και φυσικά, όλα όσα ακολούθησαν και απεικονίζονται, στον παραπάνω πίνακα, υπήρξαν και είναι αποτελέσματα αυτής της παταγώδους αποτυχίας ενός θιάσου ανίκανων ανθρώπων, με παιδαριώδεις απόψεις και με σαφείς δεσμεύσεις, στα διάφορα και ποικίλα συμφέροντα της εντόπιας ολιγαρχίας, των ξένων επιχειρηματικών ομίλων, της ελληνικής και ξένης μπατιροτραπεζοκρατίας και πάνω από όλα των ευρωθεσμικών δανειστών.

Το κακό, ακόμη, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, ενώ απήλθαν, φρόντισαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να φορτώσουν το ελληνικό κράτος, με νέα χρέη. Έτσι, αυτές τις ημέρες προχώρησαν στην έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, έναντι των 300 εκατ. €, επιτόκιο 4,31%, έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι, με την έκδοση αυτή καλύπτεται, περίπου, το 90% του φετινού δανειακού προγράμματος του ελληνικού κράτους, το οποίο, έτσι, άντλησε, από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, 6,3 δισεκ. €, έναντι 7 δισεκ. €, που είναι ο εφετινός δανειακός στόχος του ΟΔΔΗΧ και φυσικά, ουσιαστικά, εξαντλώντας τα δανειακά περιθώρια της όποιας επόμενης κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, για το 2023, έχοντας υπόψη ότι μια νέα ελληνική κρατική χρεωκοπία, μπορεί να σκάσει, ανά πάσα στιγμή, εάν και όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας, η οποία, ήδη, βιώνει ένα υπόκωφο τραπεζικό bankrun, για το οποίο, δημοσίως, ουδείς λόγος γίνεται. 

Αλλά όλα αυτά δεν είναι τα χειρότερα. Μπαίνοντας, πλέον, στην επίσημη προεκλογική περίοδο, η οποία πρόκειται να είναι, ουσιαστικά, παρατεταμένη, εφόσον οι βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023 αποβούν άκαρπες, ως προς την συγκρότηση ενός κάποιου κυβερνητικού σχήματος, από την βουλή, που θα προκύψει, θα ακολουθήσουν και άλλες βουλευτικές εκλογές, τον ερχόμενο Ιούλιο, τα ΜΜΕ απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα, με γελοιότητες τύπου Αλέξη Γεωργούλης, με σαφή στόχο να μην συζητηθούν τα ουσιώδη προβλήματα, που αφορούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και τα χειρότερα, τα οποία πρόκειται να ακολουθήσουν τις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές τελειώσουν και αποδώσουν ένα οποιοδήποτε - βιώσιμο, ή μη - κυβερνητικό σχήμα, έχοντας, ως δεδομένο ότι οι ευρωθεσμοί περιμένουν τον σχηματισμό της όποιας νέας κυβέρνησης, για να εφαρμοστεί το μακροχρόνιο πρόγραμμα της συνεχόμενης και εμβαθυνόμενης λιτότητας, το οποίο πρόκειται να συνεχιστεί, περίπου, αέναα, όπως έχω επανειλημμένως, γράψει, στα πυκνά δημοσιεύματα, που εχω αναρτήσει, σε αυτό εδώ το μπλογκ [ενδεικτικά, δείτε τα πρόσφατα δημοσιεύματά μου, με τίτλους : 1998 - 2010 - 3/2023 Οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην Ελλάδα : Από τα 245 δισεκ. €, στα 182,8 δισεκ. €. (Πάμε, για μια νέα ένταση του τραπεζικού bank run, στην Ελλαδα; Ουδόλως, απίθανο)... και 2023 - 2024 : Οι εκλογές έρχονται, αλλά, μετεκλογικά, η λεγόμενη “δημοσιονομική χαλάρωση” τελειώνει και τα σαρωτικά μέτρα λιτότητας, με την αύξηση των φόρων και την μείωση των κρατικών δαπανών, επανέρχονται, στην ελληνική οικονομία, μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου, κατά την περίοδο 2009 - 2023, έχουν χαθεί, πάνω από 100 δισεκ. € και τα μέσα εισοδήματα των μισθωτών έχουν πέσει, πολύ πιο πάνω, από 28,5% και 30%.].

Αξίζει, εν προκειμένω και εν όψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού, στην πρόεδρο του κράτους, στην οποία, μόλις σήμερα, ανακοινώνει, με παραθεσμικό και παρασυνταγματικό τρόπο, την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, στις 21/5/2023, να παραθέσω το χθεσινό e-mail μου, προς τη πρόεδρο του κράτους Κατερίνα Σακελλαροπουλου, με το οποίο την καλώ να αποπέμψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κακήν-κακώς, για αυτήν την αναιδή συμπεριφορά του. Δείτε το κείμενο αυτού του e-mail, το οποίο κοινοποίησα, στα κόμματα της διαλυόμενης βουλής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και Πατρίδα (του Κωνσταντίνου Μπογδάνου). Δείτε το περιεχόμενο αυτού του χθεσινού e-mail :


«Κυρία πρόεδρε

Όπως πληροφορήθηκα υπογράψατε το σχετικό προεδρικό διάταγμα της απομάκρυνσης του κ. Χρήστου Τζανερίκου, από το δικαστικό σώμα. Στην λιτή του παραίτηση ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός επικαλείται ως λόγο της παραίτησης, που υπέβαλε την προσωπική του αξιοπρέπεια, η οποία εθίγη από την συμπεριφορά του κακουργηματία Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αύριο, ασχημονών, πρόκειται να προσέλθει, σε σας και να ανακοινώσει την διάλυση την βουλής, την οποία, παραπτωματικώς ποιών, κράτησε, “εν ζωή”, ως zombie, παρά το γεγονός ότι συμπεριφερόμενος, απρεπώς, προς σας, ανακοίνωσε, από τα τηλεοπτικά παράθυρα και με σαφή αντιθεσμικό τρόπο, την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, στις 21/5/2023

Κατόπιν τούτων και με την επισήμως, υποβληθείσα παραίτηση του κ. Τζανερικου, δια της οποίας ουσιωδώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του, για την εκτροπική των ισχυουσών διατάξεων του Συντάγματος, περί της εγγυήσεως της λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών κακουργηματική συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη και σε συνέχεια των προηγούμενων γραπτών καταγγελιών μου, κατά των συγκεκριμένων κυβερνητικών κακούργων, παρακαλώ υμάς, για τις αναγκαίες και υποχρεωτικες ενέργειές σας, προς την ποινική δικαιοσύνη, δυνάμει του άρθρου 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να διερευνηθεί και να εξετασθεί, δικαστικώς, αυτή η, πολλαπλώς, καταγγελόμενη και βαρύτατα, αξιόποινη συμπεριφορά του προέδρου της κυβερνήσεως και του Επικρατείας υπουργού του. 

Πρέπει να σας αναφέρω ότι η προσωπική μου γνώμη είναι να από πέμψετε, κακήν-κακώς, τον αναιδή Κυριάκο Μητσοτάκη, για την χείριστη συμπεριφορά του, απέναντι υμών. Αλλά, βέβαια, σείς θα κρίνετε το τι πρέπει να πράξετε.

Κατόπιν τούτων, παρακαλώ για τις ζητούμενες ενεργειές σας και για την ενημέρωσή μου, για αυτές, όπως, άλλωστε, υποχρεούσθε.


Αναστάσιος Παναγιώτη Αναστασόπουλος».



Περισσότερα, για την υπόθεση των διαπραχθέντων κακουργημάτων, από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την καταγγελία/εγκλητήριο αναφορά, που υπέβαλα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εις βάρος τους, μπορεί το αναγνωστικό κοινό να διαβάσει, στο πρόσφατο δημοσίευμα, σε αυτό εδώ το μπλογκ, με τίτλο :  14/4/2023 : Κατέθεσα ηλεκτρονική καταγγελία, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (e-mail : ads.aitisi@areiospagos.gr), κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γιώργου Γεραπετρίτη και κάθε άλλου συμμέτοχου δημόσιου λειτουργού και υπαλλήλου, για τις κακουργηματικές πράξεις της έσχατης προδοσίας (άρθρο 134 ΠΚ) και της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ). 

Φυσικά, δεν περιμένω κάτι, εκ μέρους της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου. Δεν έχει, δυστυχώς, το χρειαζούμενο ανάστημα, για να το υψώσει, απέναντι, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον βάλει, στην θέση, που του αξίζει, για τις κακουργηματικές πράξεις του, πετώντας τον έξω από το προεδρικό μέγαρο. Δυστυχώς.

Ως εκ τούτου, αν γίνει κάτι, σε σχέση, με τον υπηρεσιακό, πλέον πρωθυπουργό, σε επίπεδο διερεύνησης των, ποινικώς, κολάσιμων βαρύτατων πράξεων του ίδιου και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αυτό, ίσως, γίνει, στην επόμενη, ή (πολύ λιγότερο πιθανό), στην μεθεπόμενη βουλή.

Ίδωμεν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…