Κωστής Χατζηδάκης, ο πασίγνωστος … “φιλελεύθερος” : «Δεν μιλάμε για παραπάνω φόρους, ο στόχος μας είναι λιγότεροι φόροι». Αλλά «η μείωση της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψει να ρίξουμε, αργότερα και τους φορολογικούς συντελεστές». (Δηλαδή, τα έχουν κάνει μαντάρα και υποτίθεται ότι δεν μιλούν, για φόρους, αλλά θα αυξήσουν τις εισπράξεις, από φόρους, όπως έπραξαν όλοι οι κυβερνήσαντες, από το 2010, έως το 2022, ενώ, στα 40 δισεκ. € έφθασαν τον λογαριασμό του κρατικού δανεισμού την τελευταία 3ετια).

 




Ο εμφανιζόμενος, ως “φιλελεύθερος”, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (ο πασίγνωστος 5046c, που παρακολουθούσε η ΕΥΠ των Κυριάκου Μητσοτάκη - Γρήγορη Δημητριάδη - Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον ο οποίο ο πρωθυπουργός, προφανώς, έχει του χεριού του) υφίσταται, από τους ευρωθεσμικούς δανειστές, τα μύρια όσα βασανιστικά μαρτύρια, υποχρεούμενος να αυξήσει, δραματικά, το πραγματικό χρηματικό φορολογικό/εισπρακτικό αποτέλεσμα, όσον αφορά τους φόρους και γενικότερα, τα δημόσια έσοδα και να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Χρήστου Σταϊκούρα, αφού, στην προηγούμενη τετραετή διακυβέρνηση της χώρας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία, αυξήθηκαν, κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ως προς το ΑΕΠ, οι φορολογικές εισπράξεις, όπως επίσης, αυξήθηκαν και τα συνολικά κρατικά έσοδα, κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες, ως προς το ΑΕΠ [δείτε, ενδεικτικά. τα δυο πρόσφατα δημοσίευματά μου, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλους : 2009 - 2023 Παραλλαγές, σε ένα θέμα : Από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο, στους σαμαροβενιζέλους και από εκεί, στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίμονη άνοδος του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η μακροχρόνια συντριβή του ΑΕΠ της χώρας μας, μέσα από τον συμπιεστικό μηχανισμό του τερατουργηματικού “νεοφιλελευθεριστικού” κεϋνσιανισμού της διαρκούς αύξησης της φορολογίας, που εφαρμόζουν, στην ελληνική αποικία της σύγχρονης χρεωδουλείας, η εγκληματική οργάνωση της τρόικας των ευρωθεσμικών δανειστών και οι εμφανιζόμενοι ως κυβερνήτες της χώρας, υπηρέτες και μπράβοι τους  και 2023 - 2024 : Φοροκαταιγίδα, εν όψει, από τον … φιλελεύθερο (και γνωστό, ως 5046c) υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ευρωθεσμικών δανειστών και της γερμανικής κυβέρνησης].

Με λίγα λόγια, την προηγούμενη τριετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυριολεκτικά, τα έκανε μπάχαλο, αφού κατάφερε να αυξήσει τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό - κυρίως τα repos -, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να διογκωθεί, στα 405 δισεκ. €, αλλά, παράλληλα, η οικονομία να επιβαρυνθεί, με δυόμισι καθαρές ποσοστιαίες μονάδες, ως προς το ΑΕΠ, γεγονός, που προέκυψε, από την αύξηση των καθαρών εσόδων του κράτους, από το 2019 και μετά. Για να έχουμε μια εικόνα του τί σημαίνει αυτό, καλό είναι να δούμε τα μεγέθη, από το 2010, μέχρι το 2022. 

Έτσι, λοιπόν, ενώ το σύνολο των καθαρών εσόδων του κράτους, το 2010, έφτανε τα 92,40 δισεκ. €, σε ένα ΑΕΠ, το οποίο, σε τρέχουσες τιμές, έφθανε, στα 238 δισεκ. €, το περασμένο έτος, το 2022, τα καθαρά έσοδα του κράτους έφθασαν, στα 104,43 δισεκ. €, ενώ το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, σε τρέχουσες τιμές, έφθασε, στα 208 δισεκ. €.

Παρά ταύτα, με τα διάφορα pass και με τις έκτακτες καταναλωτικές επιδοτήσεις, από τον Μάρτιο του 2020, με την παραμυθολογική ιστορία του κορωνοϊού COVID2019, που, εδώ και πολύ καιρό, έχει ξεφουσκώσει και τον πόλεμο, στην Ουκρανία, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, κατά 40 δισεκ. €, ποσόν, το οποίο η κυβέρνηση της πλάκας, που κυβερνούσε και κυβερνά, δανείστηκε, προκειμένου η ελληνική οικονομία να εμφανίσει αναπτυξιακούς ρυθμούς, λόγω αυτού του δανεισμού, ενώ η πιστωτική επέκταση των τραπεζών παραμένει να βρίσκεται, σε βάλτο.

Ένα άλλο, το οποίο οι Μητσοτάκης και σια λένε ότι επιδιώκουν, είναι η διαβόητη απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, για την ελληνική οικονομία, κάτι, όμως, που, ήδη, συμβαίνει, στην πράξη, από το 2020, αφού τα ομόλογα του χρεωκοπημένου ελληνικού κράτους, αν και βρίσκονται, στην κατηγορία των σκουπιδιών, αγοράζονται και πωλούνται, από το 2020, από την ΕΚΤ, που έχει αγοράσει 40 δισεκ. € ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Έτσι, η λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα είναι επικοινωνιακό τρικ και τίποτε περισσότερο. Άλλωστε, ακόμη και αν αποκτηθεί, επίσημα, με βαθμολόγηση ΒΒΒ-, τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Το ελληνικό spread θα παραμείνει, σε υψηλά επίπεδα (τώρα είναι στο 3,89%).



Εν τω μεταξύ, ο Μητσοτάκης, ο Χατζηδάκης και η παρέα τους, δεν είναι ικανοί, ούτε μια νεροποντή, σαν την χθεσινή και την σημερινή, να αντιμετωπίσουν. Γι’ αυτό και τα ρίχνουν όλα, στην “κλιματική αλλαγή”, ενώ τα δάνεια πάνε σύννεφο, για άλλους σκοπούς. (Η photo αφορά την πλημμύρα, στον Βόλο, στις 13/10/1955)…



Με δεδομένα όλα αυτά, ο “φιλελεύθερος” υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έρχεται να συμμαζέψει τον λογαριασμό των 40 δισεκ. €, που δανείστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τελευταία τριετία, καθώς και πολλούς άλλους χρεωστούμενους λογαριασμούς του παρελθόντος, ισχυριζόμενος ότι «δεν μιλάμε για παραπάνω φόρους, ο στόχος μας είναι λιγότεροι φόροι». Αλλά «η μείωση της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψει να ρίξουμε, αργότερα και τους φορολογικούς συντελεστές», ενώ, από την άλλη πλευρά, η ΑΑΔΕ στέλνει χιλιάδες σημειώματα, με έκτακτους φόρους, “κατ’ εκτίμηση”, στους φορολογούμενους.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι θα θεσπιστεί μια δέσμη μέτρων, για την χρήση των ψηφιακών εργαλείων και τον περιορισμό των μετρητών, που θα νομοθετηθούν, αμέσως, μετά τις ανακοινώσεις, που θα κάνει ο πρωθυπουργός, στην ΔΕΘ και στην συνέχεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σε ένα φορολογικό σύστημα, που υποτίθεται ότι θα είναι πιο δίκαιο και σύγχρονο. 

Κάπως έτσι ο Κωστής Χατζηδάκης μπαίνει και στο ψητό που αφορά την θέσπιση μίας ευρείας κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Και αυτή την επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων, που ετοιμάζει κυβέρνηση, ο υπουργός την επενδύει, με μια εκτεταμένη λογοδιάρροια, η οποία θέλει να συγκαλύψει αυτό, που, πραγματικά, πρόκειται και έχει διαταχθεί από τους ευρωθεσμικούς δανειστές, να πράξει, δηλαδή να φορολογήσει, άγρια, την λεγόμενη μεσαία τάξη, χρησιμοποιώντας μια υποτίθεται περίτεχνη φραστική διατύπωση, η οποία δεν αρκεί, για να κρύψει τις πραγματικές του προθέσεις.

Λέει, λοιπόν, ο Κωστής Χατζηδάκης : 

«Ένα, από τα θέματα, που μελετάμε είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών…θέλουμε να δούμε πώς θα έχουμε ένα σύστημα, το οποίο, χωρίς να θίγει την επιχειρηματικότητα και χωρίς να δημιουργεί ζητήματα νομικής φύσεως, θα οδηγεί, σε πιο δίκαιη φορολόγηση, τέτοια, που να ικανοποιεί και το περί δικαίου αίσθημα». «Ναυαρχίδα της προσπάθειάς μας θα είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ για να κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους. Εκεί θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να μην ξεφύγουμε από τα χρονοδιαγράμματα και στους πρώτους μήνες του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση 450.000 επιχειρήσεων. Παράλληλα, προχωρούν οι πρωτοβουλίες, για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, για το myDATA και τη γενίκευση αυτών των πρωτοβουλιών. Οι διασταυρώσεις που έγιναν ήδη, από την ΑΑΔΕ στη Ζάκυνθο και σε νησιά του Αιγαίου, τις τελευταίες μέρες, δείχνουν ότι η σύνδεση των POS, με τις ταμειακές μηχανές μπορεί να φέρει πολύ σημαντικά έσοδα».

Όλα αυτά τα λεκτικά περιτυλίγματα, στα “αποφθέγματα” του Κωστή Χατζηδάκη, αποτελούν “πρόβες νυφικού”, εν όψει της σκληρής φορολόγησης των νοικοκυριών και ακόμη περισσότερο, των επιχειρήσεων, διότι αυτό που θέλει ο ψευδοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών είναι να κρύψει το γεγονός ότι έχει έρθει, για να επιβάλει μια εκτεταμένη φορολογία, στον πληθυσμό της χώρας, με την πρακτική μορφή της κατακόρυφης αύξησης των κρατικών εσόδων. Δηλαδή μια πολιτική, που πρόκειται να βλάψει, βαρύτατα, την ελληνική οικονομία.

Και φυσικά, αυτό θα πράξει, διαλύοντας τα πάντα, ως ταύρος εν υαλοπωλείω. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, αφού, από όποιο υπουργείο και αν πέρασε, δεν άφησε, πίσω του, τίποτε όρθιο.

Το ίδιο θα κάνει και ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θα διαλύσει την ελληνική οικονομία. Αυτό, άλλωστε, που τον έχουν βάλει να κάνει. 

Και θα το κάνει…

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Κρύβουν κάτω από το χαλί την άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος όμως. Τομείς της χώρας τελούν υπό διάλυση. Στα νοσοκομεία δεν υπαρχουν φάρμακα, εξοπλισμός και προσωπικό. Οι συγκοινωνίες κινούνται με σταθμαρχες και τρένα της δεκαετίας του 1980. Υπάρχει πλήρης διάλυση των υπηρεσιών ενός κράτους.

Το πρόβλημα του χρέους ποτέ δεν διευθετήθηκε ενώ γιγαντώθηκαν οι δαπανες και τα χρεη εν μέσω covid και τα λοκνταουν, τις επιδοτήσεις και το παγωμα μεγάλων τομέων της οικονομίας (τουρισμός, εστίαση, κλπ) τη περίοδο 2020-21.

Ο Μητσοτάκης ακολούθησε τις χειρότερες πρακτικές τη περίοδο του κοβιντ με εκτεταμένα λοκνταουν, διάλυση των νοσοκομείων, απόλυση υγειονομικών, επιχορηγήσεις, και δαπάνες δις σε μάσκες , τεστ και εμβόλια κλπ

Ακολούθησε ότι αθλιότητες έκαναν οι "προηγμένες" (υπό παρακμή ) οικονομίες της Δύσης (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς , Αυστραλία κλπ) μόνο που αυτοί είχαν μεγαλύτερα περιθώρια. Παραταύτα όλες αυτές οι χώρες έκαναν τεράστια ζημιά στο πλυθησμό τους και στην οικονομία ενώ τώρα βιώνουν κρίση πληθωρισμού και ακρίβειας.

Σε μια Ελλαδα λοιπόν που από το 2008 είναι σε μνημόνια και έχασε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, ο Μητσοτάκης διέλυσε και άλλο την οικονομία με τη πολιτική λοκνταουν της ψευτο"πανδημίας".

Πέρα από αυτό, δαπάνησε με κατεπείγον αποφαση 15-20 Δις σε παραγγελία στρατιωτικό οπλισμου ( Rafale, belhara κλπ). Ενώ παράλληλα στέλνει κρίσιμο στρατιωτικό οπλισμό στην Ουκρανία και κάνει υποχωρήσεις στη Τουρκία. Είναι γνωστό οι μίζες που κινούνται στα στρατιωτικά συμβόλαια οπότε δεν το έκανε για την άμυνα της χώρας μόνο.

Τέλος, η Ελλάδα έχει υποστεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή το τελευταίο 1-5-2 χρόνια, σχεδόν οι μισές δασικές εκτάσεις κάηκαν επί Μητσοτάκη. Κάηκαν φάρμες, αγροτικές εκτάσεις, χιλιάδες ζώα και εθνικοί δρυμοί. Καταστροφή πολλών δισεκατομμυρίων.

Κάτι ύποπτο και περίεργο , και μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος και η οικογένεια του εμπλέκεται στη μπίζνα αιολικών πάρκων κλπ. Οπότε το να καουν εκτάσεις διευκολύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η κατάσταση είναι έτσι και ακόμη, χειρότερη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…