20/9/2023 Οι Αζέροι Τούρκοι κατέκτησαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την ενθάρρυνση της Μόσχας και τις μεγάλες ευθύνες των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. (Από το 1915 έως το 2023 η αρμένικη γενοκτονία, προς το παρόν, με την μορφή εθνοκάθαρσης, συνεχίζεται)...




Αποτελεί πραγματική τραγωδία το γεγονός ότι η αρμενική γενοκτονία που ξεκίνησε το 1915, από τους Νεότουρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζεται, μέχρι τις ημέρες μας, με την ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων και πρωτίστως, της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προσωπικά, αλλά και με την, επίσης, μεγάλη ευθύνη των ΗΠΑ του Joe Biden, αλλά και όλων των υπολοίπων κρατών, που μπορούν να έχουν έναν σημαντικό λόγο, στις εξελίξεις της εξέλιξης και που όλοι μαζί, άφησαν - κυρίως, η Μόσχα - τους Αζέρους Τούρκους του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβουν, χθες, 20 Σεπτεμβρίου 2023, με μια ταχεία στρατιωτική επιχείρηση, όσο τμήμα του Αρτσάχ, δηλαδή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, βρισκόταν, υπό την εξουσία της αποσχισθείσας λεγόμενης “Δημοκρατίας του Αρτσάχ” των αυτονομιστών Αρμενίων, στο οποίο, αν και κατοικούν και συντριπτικά, πλειοψηφούν οι Αρμένιοι, επί “Σοβιετικής Ένωσης”, διοικητικά, ανήκε, στο Αζερμπαϊτζάν των Αζέρων Τούρκων. 

Αυτό, άλλωστε, είναι, που, επισήμως, αναγνωρίζεται, από την αποκαλούμενη “διεθνή κοινότητα” και το οποίο, στον πόλεμο των 44 ημερών, της χρονικής περιόδου Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2020, μετά από σκληρές μάχες, σε πολύ σημαντικό βαθμό, είχε επιτύχει να καταλάβει, με την ευμενή ανοχή της Μόσχας, την ενεργότατη βοήθεια της Τουρκίας και την στυγνή αδιαφορία της Δύσης. 

Εκείνη την εποχή, δηλαδή πριν τρία σχεδόν, χρόνια, η Ρωσία υποτίθεται ότι έστειλε ρωσικές “ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις”, για να διατηρήσουν την εκεχειρία, κάτι το οποίο, “φυσικά”, δεν έπραξαν, τώρα, με την καθοδήγηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, που άφησε τους Αζέρους Τούρκους να κάνουν, χθες, έναν μονοήμερο στρατιωτικό περίπατο, στο Αρτσάχ, οι στρατιωτικές δυνάμεις παραδόθηκαν και η αρμένικη ηγεσία της περιοχής συνθηκολόγησε και αποδέχτηκε τους όρους της τουρκικής πλευράς, δηλαδή την αποδοχή της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν, στο έδαφος του Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ και την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την τύχη του κατακτημένου αρμενικού πληθυσμού της περιοχής.




Για την πραγματική τύχη του αρμενικού πληθυσμού, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, φυσικά, δεν πρέπει και θα ήταν ανοησία, να υπάρχουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες, αφού, μακροπρόθεσμα, ο αρμένικος πληθυσμός θα εκπατρισθεί, θα υποστεί την πολιτική της εθνοκάθαρσης, σε συνέχεια της γενοκτονίας, που διέπραξαν, από το 1915, οι Οθωμανοί Τούρκοι και της εθνοκάθαρσης, που συνέχισαν οι κεμαλιστές. 

Αυτή η συνέχεια της εθνοκάθαρσης εφαρμόζεται και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, από το αζερικό τουρκικό κράτος, στους Αρμένιους του κατακτημένου Αρτσάχ, ανεξαρτήτως, των όσων συνταχθούν και υπογράφουν, στα χαρτιά, κατά την διάρκεια των “διαπραγματεύσεων”, δηλαδή, ουσιαστικά, της επίσημης συνθηκολόγησης των ηττημένων Αρμενίων.

 

Αυτό, που συνέβη υπήρξε πολύ απλό : Έχοντας τις ελπίδες της η αρμένικη ηγεσία του Ερεβάν (της πρωτεύουσας της Αρμενίας), στην Ρωσία, με την οποία η Αρμενία συνδέεται, με αμυντικό σύμφωνο, θεώρησε ότι χάνει το Αρτσάχ, γεγονός το οποίο μετέτρεψε, χθες, σε πραγματικότητα, καθώς ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, που κατάφερε να επιβιώσει, πολιτικά, μετά την ήττα των 44 ημερών, το 2020, στράφηκε προς την Ουάσινγκτων, ως αντίβαρο, απέναντι στην Ρωσία, με πρακτικό αποτέλεσμα την διεξαγωγή κοινών γυμνασίων, έξω από το Ερεβάν, με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με την ονομασία “Eagle Partner 2023”, τα οποία διεξήχθησαν, από τις 11 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, είχαν στόχο “να αυξηθεί το διεπιχειρησιακό επίπεδο» των αμερικανικών και αρμενικών δυνάμεων, που συμμετείχαν”.  

Σύμφωνα, με όσα έκανε γνωστά η Ουάσινγκτωνν, περίπου 85 Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν, μαζί με, περίπου, 175 Αρμένιους στρατιώτες, στα κέντρα εκπαίδευσης Ζαρ και Αρμαβίρ, που βρίσκονται κοντά στο Ερεβάν.

Η ρωσική αντιδραση υπήρξε άμεση και, περίπου, ακαριαία και απολυτως, τιμωρητική, για τον αρμενικό πληθυσμό του Αρτσάχ.

Με την έναρξη, χθες, των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που συνεχίστηκαν και σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανήρτησε στον λογαριασμό του, στο Telegram, ένα σαφές μήνυμα, που προέρχεται και εκφράζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την ρωσική ηγεσία, αναφερόμενος, στον Νικόλ Πασινιάν και στην Αρμενία, ως εξής :

"Κάποτε ένας συνάδελφος, από αδελφική χώρα, μου είπε: «Σου είμαι άγνωστος και δεν θα με αποδεχθείς». Του απάντησα, όπως έπρεπε : «Δεν κρίνουμε  από το βιογραφικό, αλλά από τις πράξεις. Κατόπιν αυτός έχασε τον πόλεμο, αλλά, παραδόξως, έμεινε στην θέση του. Τότε, αποφάσισε να κατηγορήσει, για την ήττα του, την Ρωσία. Μετά παρέδωσε τμήμα της επικράτειας της χώρας του. Μετά αποφάσισε να φλερτάρει, με το ΝΑΤΟ και η γυναίκα του, επιδεικτικά, επισκέφθηκε τους εχθρούς μας, με γλυκά. Μαντέψτε τι μοίρα τον περιμένει». 

Φυσικά, ο Νικόλ Πασινιάν έχει βαριές ευθύνες, διότι έκανε, τηρουμένων των αναλογιών, τα τεράστια σφάλματα, που διέπραξαν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στις 24/2/2022, στην Ουκρανία και ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, στις 8/8/2008, στην Γεωργία. Δηλαδή άκουσε την Ουάσινγκτων, που, τώρα, κάνει το κορόιδο.

Έτσι, η τιμωρητική "διαπαιδαγώγηση” του Πασινιάν, στην ήττα συνεχίζεται, την ώρα που το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με άμεση ευθύνη της Μόσχας και της Ουάσινγκτων, ανθρωπιστικό, για το μέλλον του τοπικού αρμενικού πληθυσμού, το οποίο είναι ζοφερό.

Δυστυχώς…

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Η ιδια η ηγεσια της Αρμενιας εχει τεραστιες ευθυνες για τη καταληξη αυτη ειδικα μετα την εκδιωξη της φιλορωσικης ελιτ και την καταληψη της εξουσιας απο το Πασινιαν (που εχει παρομοιο ρολο με το Σακιασβιλι).

Απο διπλωματικη και στρατιωτικη αποψη, θυμιζουν τις παλινωδιες που εκανε η Ελλαδα στη μικρασιατικη εκστρατεια και στη Κυπρο, και την αυτο-καταστροφικη πολιτικη της Ουκρανιας του Ζελενσκι και της Γεωργιας του Σαακασβιλι.

Το Αρμενικο κρατος ποτε δεν αναγνωρισε το Ναγκορνο Καραμπαχ ως ανεξαρτητο κρατος ουτε και επεδιωξε να λυθει το θεμα οταν ειχε το πανω χερι και ειχε τον ελεγχο του Ναγκορνο Καραμπαχ και μεγαλης ζωνης ασφαλειας γθρω απο αυτο.

Στο πολεμο του 2020, υπαρχουν πολλες κατηγοριες οτι η κυβερνηση του Πασινιαν δεν χρησιμοποιησε τον Αρμενικο στρατο οπως θα επρεπε. Ενω τα διαφορα εξοπλιστικα προγραμματα που πραγματοποιησαν τα προηγουμενα χρονια δεν ηταν χρησιμα (μηδενικη επενδυση σε φθηνα drones και ηλεκτρονικο πολεμο, και σπαταλη πολλων χρηματων κυριως σε ελαχιστα πανακριβα αεροσκαφη που δεν χρησιμοποιηθηκαν ποτε).

Μετα την ηττα τους, τελικα αναγνωρισαν τη κυριαρχια του Αζερμπαιτζαν και δεν εστειλαν καμια ουσιαστικη βοηθεια ουτε ειχαν καποιο πλανο επανεξοπλισμου και αντεπιθεσης η αμυνας. Επισης φαινεται να μην αντιδραει η κυβερνηση της Αρμενιας εναντιων του Αζερμπαιτζαν που εχει καταλαβει εδαφη της ιδιας της Αρμενιας ενω εχει και σχεδιασμους να καταλαβει την νοτια Αρμενια (με το Ιραν να απειλει οτι σε τετοιο ενδεχομενο θα στειλει στρατο στη Νοτια Αρμενια).

Η ηττα στο Ναγκορνο Καραμπαχ εγινε χωρις να πεσει ντουφεκια απο τον αρμενικο στρατο. Εαν ηθελαν να διατηρησουν το status quo, γιατι δεν εστελναν τον Αρμενικο στρατο να βοηθησει?

Τελος, η μοναδικη συμμαχος της Αρμενιας ειναι η Ρωσια (και επισης το Ιραν), αλλα η αρμενικη ηγεσια αρχισε να προσεγγιζει τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανια. Μια απολυτα ηλιθια τακτικη.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ναι, ο Νικόλ Πασινιάν έχει τεράστιες ευθύνες. Το έχω γράψει αυτό. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα τα πληρώνει ο δυστυχής, διαχρονικά, Αρμενικός λαός.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…