9/2023 Καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαχειριστικά, επί δυόμισι μήνες, πελαγοδρομεί και παραπαίει, θα υποστεί εμφανή εκλογική φθορά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8-15/10/2023; Είναι πολύ νωρίς. Αλλά και πολύ αργά.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποζάρει, στον φωτογραφικό φακό, σε νεανική ηλικία, μαζί με τον μπαμπά του. Η αλήθεια είναι ότι ο τωρινός πρωθυπουργός υπήρξε, σε απίστευτο βαθμό, πολύ πιο τυχερός, από τον - πολύ ικανότερο του ιδίου - πατέρα του, αφού στερείται οποιωνδήποτε άξιων λόγου αντιπάλων, ενώ ο εκλιπών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε την μεγίστη ατυχία να έχει, ως αντίπαλο, τον τεράστιου πολιτικού αναμετρήματος Ανδρέα Παπανδρέου.




Η μετεκλογική διαχειριστική ανικανότητα, που έχει επιδείξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των καταστροφών, που προέκυψαν, από τις εκτεταμένες φωτιές, αλλά και τις πλημμύρες των, αμέσως, προηγούμενων ημερών, με έναν μη καταμετρημένο αριθμό πνιγμένων ανθρώπων, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Σε όλη την προηγούμενη περίοδο της τετραετίας 2019 - 2023, η συγκεκριμένη κυβέρνηση υπήρξε απολύτως ανεπαρκής και στην πράξη, ήταν πολύ κάτω, από τον χαρακτηρισμό της, ως μιας κακής κυβέρνησης.

Έτσι, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραπαίει και πελαγοδρομεί είναι, απολύτως, φυσιολογικό, διότι αυτοί, που διοικούσαν χθες, εξακολουθούν να διοικούν και σήμερα, με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες μεθόδους και φυσικά, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που στελεχώνουν τον κυβερνητικό και τον κρατικό μηχανισμό, πολύ περισσότερο, τώρα, που στερούνται οποιασδήποτε ουσιαστικής και στην πράξη και τυπικής αντιπολίτευσης, μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, στις δύο προηγηθείσες εκλογικές αναμετρήσεις του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου και την διαπιστωθείσα ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να υποκαταστήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υπέστη μια πρωτοφανή, στα παγκόσμια εκλογικά χρονικά, συντριβή, την οποία η κομματική γραφειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να διαχειρισθεί, αν και η διαλυμένη, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ηγετική ομάδα του κόμματος, η οποία, προφανώς, θα ανασυντεθεί και θα ανασυνταχθεί, μετά την προσεχή εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, αλλά, όποιος και αν είναι αυτός/αυτή, δεν πρόκειται να καταφέρει να ανασχέσει την διαδικασία της συρρίκνωσης την εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σταθερά, εξακολουθεί να έχει ασθενικούς δεσμούς, με την ελληνική κοινωνία.

Αλλά το ερώτημα, που θέτει το παρόν δημοσίευμα, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την κατάσταση, στην οποία το συρρικνωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται. Αυτός κρίθηκε και κατακρίθηκε, αποδοκιμασθείς, με πρωτοφανή τρόπο, ενώ βρισκόταν, στην θέση της αντιπολίτευσης και όχι της κυβέρνησης.



Μιχαήλ Μήλας, ο ύπαρχος, στο πλοίο “Blue Star Ferries”, που κατηγορείται ότι έσπρωξε, στην θάλασσα τον Αντώνη Καργιώτη και τον οδήγησε, στον πνιγμό, στο λιμάνι του Πειραιά. Κάτι τέτοιοι τύποι έχουν αφεθεί να κάνουν κουμάντο, στα λιμάνια της χώρας. Και γι’ αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με προεξάρχοντες τον πρωθυπουργό και τον αχαρακτήριστο και λειτουργικά, βλάκα αρμόδιο υπουργό Μιλτιαδη Βαρβιτσιώτη, έχει την άμεση ευθύνη.


Το ερώτημα αφορά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία και τις τρέχουσες επιπτώσεις της επιδεικνυόμενης και χειροπιαστής ανικανότητας του ίδιου του πρωθυπουργού, των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των διοικητικών στελεχών του νεοδημοκρατικού κρατικού μηχανισμού, που έχουν οριστεί να διαχειρισθούν την καθημερινότητα του πληθυσμού της χώρας και τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, που ανακύπτουν, είτε αυτά έχουν να κάνουν, με την ανυπαρξία του Λιμενικού (που, ουδόλως, τυχαία υπήρξε, αφού το ουσιαστικό κουμάντο, στα λιμάνια, το κάνουν ανεξέλεγκτες και ανενόχλητες οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι καπετάνιοι και οι ύπαρχοι, σαν τον, παραπάνω εικονιζόμενο, των πλοίων της γραμμής), στην προβλήτα του Πειραιά, που θα μπορούσε, το βράδυ της 5/9/2023, να σώσει, από τον πνιγμό, τον δολοφονημένο, από τους υπαλλήλους, που υπηρετούσαν, στο “Blu Star Ferries”, Αντώνη Καργιώτη, έως την ανυπαρξία, την αδιαφορία, την ανικανότητα, και σε κάποιες περιπτώσεις την, εξ αντικειμένου, αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες πυρκαγιές και τώρα, τις εκτεταμένες πλημμύρες, που ακολούθησαν.



Πολύ καλό σκίτσο, προ διετίας, του Carlos Latuff, το οποίο εξακολουθεί, διαχρονικά, όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ισχύει…




Η απάντηση, στο ερώτημα αυτό, που έχει να κάνει, με τις επιπτώσεις της κυβερνητικής διαχειριστικής ανικανότητας, όσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας και των τεράστιων καταστροφών, που προέκυψαν, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, καθώς και την εμφανέστατη (αν και στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν, πάντοτε, παρούσα) προσωπική ανεπάρκεια ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργού, μπορεί να έχει τις όποιες δυσχέρειες, στο να απαντηθεί, με πλήρη επάρκεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ νωρίς, για να υπάρξουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, στην κυβέρνηση και στην Νέα Δημοκρατία.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές, εντελώς, πρόσφατα, διεξήχθησαν, είναι και πολύ αργά, όσον αφορά την εμφάνιση κάποιας σοβαρής κυβερνητικής φθοράς στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές (περιφερειακές και δημοτικές) εκλογές των δυο γύρων, στις 8 και στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον, τον πρώτο γύρο, ο πρώτος εκλογικός συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 43% των ψηφισάντων. Μια ρύθμιση, η οποία ευνοεί την Νέα Δημοκρατία, η οποία, στην βουλή των εκλογών της 7/7/2019, ψήφισε αυτήν την διάταξη.

Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να προτρέξουμε, για να συμπερασματολογήσουμε, σχετικά, με τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως έγραψα, είναι πολύ νωρίς και πολύ αργά. 

Ως εκ τούτου, παρά τα όσα συνέβησαν, δεν προκύπτει ότι το εκλογικό σώμα πρόκειται να αλλάξει εκλογική προτίμηση. Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, πάντοτε, την δική τους σημαντική τοπικιστική ιδιαιτερότητα, αν και η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο μεγάλη και επίσης, είναι τόσο ανίσχυρη η κατεδαφισμένη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση, που, λογικά, η μεγάλη εικόνα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δύσκολα, θα εμφανίσει κάποια σημαντική διαφοροποίηση.

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Η κυβέρνηση το ρίχνει δηθεν στις φυσικές καταστροφές αλλά η πραγματικότητα είναι ότι σε θέσεις ευθύνης (υπουργοί, διοικητές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, διάφοροι υπεύθυνοι αστυνομικοί διευθυντές κλπ) έχουν διοριστεί διάφοροι διεφθαρμένοι, ανεύθυνοι, ανίκανοι, άχρηστοι και ηλίθιοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει πάντα η ίδια εγκληματική προχειρότητα και ανευθυνότητα σε κάθε καταστροφικό γεγονός των τελευταίων ετών (Τρενο στα Τέμπη, φωτιές, ανατίναξη στρατιωτικών βάσεων, πλημμύρες, επιδρομή χούλιγκαν, λαθρομετανάστες κλπ).

Τι προσόντα πληρεί ο μπασκετμπολίστας Κικίλιας να αναλάβει υπεύθυνος πολιτικής προστασίας? Απολύτως κανένα. Η αντίστοιχα πριν από αυτόν ο Χαρδαλιάς που επί υφυπουργιας του ανατινάχτηκαν οι στρατιωτικές βάσεις.

Μια απλή φωτιά, χιονόπτωση η πλημμύρα πάντα οδηγεί σε ολική καταστροφή και απλά κάνουν ευχολόγια οι πολιτικάντηδες. Κάηκε όλη η Πάρνηθα, ολη η Θράκη, η μισή Ρόδος, κάηκε και πλημμύρισε η Μαγνησία, βούλιαξε η Θεσσαλία. Μιλάμε για ανυπολόγιστες καταστροφές και πολλές ανθρώπινες ζωές που ίσως έχουν χαθεί.

Υπάρχει σήψη σε όλο το κρατικό μηχανισμό σε συνδυασμό με υποστελέχωση. Υπολειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες και κουμάντο κάνουν μέσα διάφοροι τυχάρπαστοι και γελοίοι που έχουν διοριστεί ως βύσματα του καθεστώτος.

Οι προχειρότητες στο σιδηροδρομικό δίκτυο με τους Βλάχο - σταθμαρχες βύσματα χωρίς προσόντα και τα ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας είναι γενικό φαινόμενο. Το ίδιο όπως φάνηκε ισχύει στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα νοσοκομεία και αλλού.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Απλά, οι κυβερνώντες στηρίζονται, στο πασιφανές γεγονός ότι δεν έχουν αντιπάλους. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούν κανένα πρόβλημα, ως σοβαρό.

Και αυτό θα συνεχιστεί. Να δούμε, έως πότε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…