Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πρόβλημα δομικής στατικότητας, αφού το πρόβλημά του είναι, ταυτοτικό και συγκροτητικό πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας.

 



Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ και την επερχόμενη αλλαγή της ηγεσίας του, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ας ξεκαθαρίσουμε, εν συντομία, κάποια πράγματα, τα οποία είναι βασικά, όσον αφορά το κόμμα αυτό, το οποίο έχει κατεδαφισθεί, ως μεγάλο κόμμα, διότι, με το 17,83% και τις 930.013 ψήφους, που πήρε, ο ΣΥΡΙΖΑ, πια, δεν μπορεί να ονομάζεται μεγάλο κόμμα. 

Έχει περιπέσει, στην κατηγορία ενός μεσαίου κόμματος, το οποίο βρίσκεται, σε διαδικασία νέας κατεδάφισης, με, άκρως, πιθανό αποτέλεσμα, να πέσει, ακόμη, πιο κάτω· να μετατραπεί, σε ένα μικρομεσαίο και μικρό κόμμα, ή και να εξαφανισθεί· αν και κάποιοι θα βρεθούν, για να κρατήσουν την ταμπέλα. (Άλλωστε, ποιός ξέρει ότι η ΕΔΗΚ, ως κόμμα-ταμπέλα, υπάρχει, ακόμη; Και όμως, υπάρχει).


Οι Συριζαίοι δεν έχουν καταλάβει - ή αρνούνται να αποδεχθούν, αν και οι, εξ αυτών, νουν έχοντες το γνωρίζουν (με πολύ πιθανότερο το δεύτερο) - ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ταυτοτικό και συγκροτητικό πρόβλημα. 

Τέτοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε, στην ΕΔΗΚ, το 1977, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί, πολύ πριν το 1981, από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε, στο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, το 2012, με αποτέλεσμα την διόγκωση του ΣΥΡΙΖΑ και την μετατροπή του ΠΑΣΟΚ, το 2015, σε ένα απόκομμα. 

Ως εκ τούτου, η όποια επιλογή ηγέτη, στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να τον βοηθήσει. Διότι, το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας, αλλά ταυτότητας, όχι των μελών του ΣΥΡΙΖΑ (αυτοί ξέρουν τί είναι), αλλά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έπαυσαν και παύουν να ταυτίζονται μαζί του. 

Αυτό, μάλιστα, μπορεί να σημαίνει ότι η αλλαγή ηγεσίας είναι πιθανότερο να του κάνει κακό. Γιατί αυτοί, που ψήφισαν, στις 25 Ιουνίου 2023, τον ΣΥΡΙΖΑ, ήθελαν και γνώριζαν ότι, υπό, ακραία, αντίξοες εκλογικές συνθήκες, ψήφιζαν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, τώρα, βρίσκεται, έξω από τον ενεργό πολιτικό χάρτη και εκτός νυμφώνος. Και αυτό είναι ένα δυσοίωνο γεγονός, για τον ΣΥΡΙΖΑ· και σε κάθε περίπτωση, σίγουρα, όχι ευοίωνο, αφού, τώρα, κινείται, σε δημοσκοπικά ποσοστά, γύρω στο (και κάτω από το) 10%.

Για να μιλήσουμε με όρους μηχανικής : 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πρόβλημα δομικής στατικότητας. Και αυτό είναι το κυριότερο όλων, διότι οδηγεί στην κατάρρευση του κόμματος, ως μεσαίου - διότι μεγάλο, πλέον, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και δεν είναι -  κόμματος. 

Κάποιο απόκομμα θα παραμείνει (ή κάποια αποκόμματα μπορεί να παραμείνουν), αφού έχει την τύχη να μην έχει, απέναντί του, έναν Ανδρέα Παπανδρέου. 

Αλλά, έως εκεί…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…