Η κομπίνα, στις επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών. Μέρος Γ', Η μη εφαρμογή των περιπτώσεων του άρθρου 5ιγ’ και ιδ’ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, υπ’ αριθμ. 80000/55949/14809/ΦΕΚ 4288 Β’/30-12-2016 και το αισχρό ψεύδος της Αφροδίτης Νιφόρου, που ισχυρίζεται ότι δεν είχε εντολή του Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, για να δραστηριοποιηθεί. (Μια εντολή, που δεν προβλεπόταν να δοθεί).
Με το τρίτο μέρος της κομπίνας, που έχει γίνει, με τις επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών του ΤΕΑΠΥΚ, ασχολούμαι και στο σημερινό δημοσίευμα και στο, παραπάνω, βίντεο, που αξίζει και είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν οι αναγνώστες.
Το συγκεκριμένο θέμα του δημοσιεύματος αφορά το γεγονός ότι, στην υπερασπιστική η γραμμή, όσον αφορά την μήνυση της 23 Απριλίου 2021 και την αγωγή αποζημίωσης, την οποία υπέβαλε, στις 14 Απριλίου 2025, η Αφροδίτη Νιφόρου έχει εγκλωβιστεί μέσα σε ένα ψέμα.
Με λίγα λόγια, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεν είχε εντολή, από τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Αθανάσιο Καποτά, ο οποίος ήταν και ο άμεσος διοικητικός της προϊστάμενος, με βάση τα ισχύοντα, στον ασφαλιστικό οργανισμό που μετατράπηκε, από ΕΤΕΑ, σε ΕΤΕΑΕΠ, από τον Ιανουάριο του 2017, να προβεί, στην διακοπή των συντάξεων και την αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι οποίες απένειμαν επικουρικές συντάξεις, σε βενζινοπώλες της επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΥΚ, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, των 65 ετών, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 και των 67 ετών, από 1/1/2013, όπως, ερμηνευτικά, επιβλήθηκαν, με την εισήγησή της, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΑΕΠ, στις 25 Οκτωβρίου 2017.
Βλακείες. Απλούστατα δεν επιβαλλόταν και δεν χρειαζόταν να λάβει εντολή από τον τον Διοικητή Αθανάσιο Καποτά, για να εφαρμόσει όσα προβλέπονται, στην υπ’ αριθμ 682/10-11-2027 Έκθεση Ελέγχου του Κλιμακίου Ελέγχου του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο η ίδια ηγείτο και την οποία Έκθεση Ελέγχου η ίδια (κατ’ ουσίαν) συνέταξε. Και αυτά, που προβλέπονται, στην 682/10-11-2027 Έκθεση Ελέγχου του Κλιμακίου Ελέγχου του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ είναι πολύ σαφή και συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, από το τελικό αποφατικό της σκέλος.
Αυτά είναι, που, γραπτώς, διαπίστωσε, ως προτάσεις, η Αφροδίτη Νιφόρου και το κλιμάκιο ελέγχου του αυτοτελούς τμήματος ελέγχου εσωτερικού ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ και αυτά γνωστοποιήθηκαν στους διοικητή του ασφαλιστικού οργανισμού Αθανάσιο Καποτά, σύμφωνα με όσα προβλέπεται προβλέπονται, από το άρθρο 5, περίπτωση ιδ’ της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, υπ’ αριθμ. Φ.80000/55949/14809/ΦΕΚ 4288 Β/30-12-2016, που ρύθμισε τα της οργανωτικής δομής και τις αρμοδιότητες Τμημάτων, των Διευθύνσεων και γενικά, των ατομικών και συλλογικών οργάνων του ΕΤΕΑΕΠ.
Ας δούμε, τώρα και τις σχετικές αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο υπαγόταν, διοικητικά, άμεσα, στον Διοικητή του ασφαλιστικού οργανισμού, σύμφωνα, με το άρθρο 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, περίπτωση ε’ :
Άρθρο 1.
«Διάρθρωση Υπηρεσιών :
ο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) διαρθρώνεται ως εξής:
1.α. Γραφείο Διοικητή
β. Γραφείο Υποδιοικητή Α’
γ. Γραφείο Υποδιοικητή Β’
δ. Αυτοτελές Τμήμα Νομικών Υποθέσεων, υπαγόμενο στο Διοικητή
ε. Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, υπαγόμενο στο Διοικητή».
Αυτά ορίζει το άρθρο 1,ε’.
Ας έλθουμε τώρα, στο άρθρο 5 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ιδού τί αναφέρει αυτό, ως αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ :
«Άρθρο 5
Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου
Αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου είναι οι εξής:
α) Η παροχή ελεγκτικών-συμβουλευτικών αρμοδιοτήτων, όπως ο έλεγχος επάρκειας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου (internal control) του Ταμείου και η εισήγηση των σχετικών βελτιωτικών προτάσεων.
β) Ο έλεγχος εφαρμογής των κανόνων δικαίου, ο έλεγχος της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών (INTOSAI 3.4, INTOSAI 1.0.39 Ευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή εφαρμογής αριθμ. 52), όπως και του εσωτερικού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου.
γ) Η αξιολόγηση της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων του Ταμείου (δηλαδή η αξιολόγηση της λειτουργίας του βάσει της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης).
δ) Η αξιολόγηση του προγραμματισμού του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των λειτουργιών του Ταμείου, καθώς και η κατάρτιση ελεγκτικού χρονοδιαγράμματος.
ε) Ο έλεγχος της ορθής διενέργειας των δαπανών, της ορθής είσπραξης και εμφάνισης των εσόδων, της διαχείρισης κινδύνων, όπως και της διαχείρισης της περιουσίας του φορέα με την εξακρίβωση του ενεργητικού, του παθητικού και του μισθολογικού κόστους, για τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, κατάχρησης, σπατάλης, απάτης ή διαφθοράς και την αποτροπή τους στο μέλλον.
στ) Ο έλεγχος πληροφοριακών συστημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους και εάν έχουν ενσωματωθεί σε αυτά επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες/μηχανισμοί ελέγχου.
ζ) Η διαβεβαίωση περί της ακρίβειας, της αξιοπιστίας και της έγκαιρης προετοιμασίας των χρηματοοικονομικών (και λοιπών) αναφορών.
η) Η παροχή διαβεβαίωσης περί της επάρκειας των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου του Ταμείου.
θ) Η διενέργεια τακτικού ελέγχου των παγίων προκαταβολών του Ταμείου.
ι) Η διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων που υπάγονται στο Ταμείο.
ια) Η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης σε περίπτωση απώλειας δικαιολογητικών πληρωμής δημόσιας δαπάνης πριν την έκδοση τίτλου πληρωμής.
ιβ) Η έρευνα της ύπαρξης αντικειμενικής αδυναμίας απόδοσης λογαριασμού χρηματικού εντάλματος προπληρωμής.
ιγ) Η επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων στις περιπτώσεις που εντοπισθούν μεμονωμένες ή συστημικές παρατυπίες σε υπηρεσίες του Ταμείου και η παρακολούθηση της εκτέλεσής τους.
ιδ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής και αποτελεσματικότητας των διορθωτικών μέτρων από τις ελεγχόμενες μονάδες του Ταμείου, για την επαρκή αντιμετώπιση των αδυναμιών και των παρατηρήσεων που καταγράφονται στις εκθέσεις των πάσης φύσεως ελέγχων (εσωτερικών ελεγκτών, εξωτερικών ελεγκτών), με σχετική ενημέρωση της Διοίκησης».
Έτσι, βλέπουμε ότι οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ (που υπαγόταν, διοικητικά, άμεσα, στον Διοικητή), στις περιπτώσεις ιγ’ και ιδ’ του άρθρου 5 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ορίζονται, σαφέστατα, τις αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματα Ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ, στις περιπτώσεις εσωτερικών ή εξωτερικών έλεγχων.
Είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται, το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου να περιμένει εντολή του Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, για να εφαρμόσει όσα προτείνει ως αναγκαία, για την παρακολούθηση της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των διορθωτικών μέτρων, από τις ελεγχόμενες μονάδας του ταμείου, για την επαρκή αντιμετώπιση των αδυναμιών και των παρατηρήσεων, που καταγράφονται, σε πάσης φύσεως, ελέγχους, είτε εσωτερικούς, είτε εξωτερικούς Και ο νομοθέτης προσθέτει, απλώς, ότι πρέπει να ενημερωθεί και η Διοίκηση, από το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου του ΕΤΕΑΕΠ.
Αυτό· δηλαδή την ενημέρωση του Διοικητή του ασφαλιστικού, η Αφροδίτη Νιφόρου, ως προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου την διεκπεραίωσε.
Δεν διεκπεραίωσε, όμως, όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της, με αποτέλεσμα την βαρύτατη βλάβη των οικονομικών του ΕΤΕΑΕΠ, με την σημαντική μείωση της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού.
Όλα τα άλλα είναι, άνευ ουσίας
Και φυσικά. όλα τα, παραπάνω, αποδεικνύουν το σαφές και αισχρό ψεύδος του έωλου ισχυρισμού της Αφροδίτης Νιφόρου ότι έπρεπε να λάβει εντολή του Διοικητή για να πράξει, όσα ήταν αρμόδια, για να πράξει, σύμφωνα με την, ως άνω, Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ.80000/55949/14809/ΦΕΚ 4288 Β/30-12-2016, που ρύθμισε τις αρμοδιότητες Τμημάτων, των Διευθύνσεων και γενικά, των ατομικών και συλλογικών οργάνων του ΕΤΕΑΕΠ.
Επειδή ο συγκεκριμένος βασικός ισχυρισμός της Αφροδίτης Νιφόρου είναι, αυταπόδεικτα, ψευδής και ενώ γνωρίζει ότι είναι ψευδής, επειδή ήταν μία από τους συντάκτες της, παραπάνω, Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μετέτρεψε το ΕΤΕΑ, σε ΕΤΕΑΕΠ, δεν νομίζω ότι χρειάζεται, τώρα, να συνεχίσω το παρόν δημοσίευμα, αφού νομίζω ότι έχει γίνει, πλήρως, κατανοητό, από το αναγνωστικό κοινό, το περιγραφόμενο ψεύδος της Αφροδίτης Νιφόρου.
Βέβαια, η αφήγηση δεν θα σταματήσει, εδώ. Πρόκειται να υπάρξει συνέχεια, διότι υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία είναι απαραίτητο να διευκρινισθούν και να ξεκαθαριστούν.
Σχόλια