9/2022 : Στο τέλος του φετινού καλοκαιριού, η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη (28,6%, στην πρόθεση ψήφου), λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας, συνεχίζεται, σε μια περίοδο, παραδοσιακά, ευνοϊκή, για τα κυβερνητικά κόμματα. Η εκλογική αποψίλωση των κυβερνώντων πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

 





Καθώς ήρθαμε εισήλθαμε, στον Σεπτέμβριο του 2022 και στην φθινοπωρινή περίοδο, η οποία είναι, συνήθως, ευνοϊκή, για τα κυβερνητικά κόμματα, λόγω της παρέλευσης του καλοκαιριού, η παραπάνω δημοσκόπηση της MRB δείχνει, σαφώς, ότι το κυβερνητικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, πέφτει όλο και χαμηλότερα και πρόκειται, σύντομα, να μείνει από δυνάμεις,  καθώς η εκλογική της συρρίκνωση, τον ερχόμενο χειμώνα και την περίοδο, που θα ακολουθήσει, μετά από αυτόν, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, εάν αυτές δεν πραγματοποιηθούν, εντός του 2022, μπορεί να θεωρείται - και για μένα, είναι σίγουρο - ότι θα είναι δεδομένη. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόκειται να υποστούν μια πάρα πολύ μεγάλη φθορά, η οποία θα λάβει, συν τω χρόνω, εκρηκτικές διαστάσεις.

Βέβαια η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός εξακολουθούν να μην έχουν αντιπάλους, όσον αφορά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την παντοδυναμία, που είχαν, στο παρελθόν. Η παντοδυναμία αυτή έχει, προ πολλού, τελειώσει, οριστικά και αμετάκλητα, ακόμη και αν η κυβέρνηση προβεί σε μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία θα αυξάνει το bonus, που παρέχεται στο πρώτο, όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών. 

Αυτό σημαίνει ότι, κάθε ημέρα, που περνάει και σίγουρα, τον χειμώνα και μετά την επόμενη άνοιξη, η εκλογική φορά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι τεράστια και θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, γεγονός το οποίο, λογικά, θα πρέπει να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να εξετάσει την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών και να προχωρήσει, σε βουλευτικές εκλογές, το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο του 2022. Βέβαια, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκλογές θα κάνει, στο τέλος της τετραετίας, αλλά θα είναι αφελής, εάν δεν προκηρύξει εκλογές, μέσα στον Οκτώβριο, ή μέσα στον Νοέμβριο του παρόντος έτους. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB, στις αρχές του τρέχοντα μήνα, η διαφορά, ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει περιοριστεί στην στο 6,4%, από την απόσταση των 9,8 εκατοστιαίων μονάδων, που υπήρχε τον Νοέμβριο του 2021 και με το δημοσκοπικό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να βρίσκεται στο 28,6%, ενώ τον περασμένο Μάιο το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, βρισκόταν στα 29,1%. 

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τις τεράστιες αδυναμίες του, καθώς τα όποια κέρδη του είναι αναιμικά και από το ποσοστό του 21,7%, που είχε τον περασμένο Μάιο, τώρα, βρίσκεται στο 22,2%, παρουσιάζοντας μια μικρή και ουσιαστικά, ανεπαίσθητη αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας· αν και τον Νοέμβριο του 2021, το ποσοστό του μετρήθηκε, στο 22,5%. 

Κερδισμένο φαίνεται να είναι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και αυτό ανεβάζει τα ποσοστά του, από 11,8%, που ήταν τον περασμένο Μάιο, στο 12,1%, τώρα, αν και η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει αξιοσημείωτες εισροές ψηφοφόρων και από την Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ΝΔ χάνει ένα ποσοστό 4,8%, προς την το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και 7,9%, προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ, αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 5,6 ποσοστιαίες μονάδες, προς την ΝΔ και 10, προς το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, η δημοσκοπική συμπεριφορά των ψηφοφόρων είναι πολύ χειρότερη, για το κυβερνητικό κόμμα και λιγότερο, για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν προχωρήσουμε και την εξετάσουμε, μέσα σε ένα σχετικό βάθος χρόνου, αφού, τον Νοέμβριο του 2021, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας βρισκόταν στο 32,3% και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (όπως προανέφερα), στο 22,5%, ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την εκλογή, ως αρχηγού, του Νίκου Ανδρουλάκη, βρισκόταν στα επίπεδα του 9,3%.

Ακόμη, το ΚΚΕ βρίσκεται, στο 5,1%, η Ελληνική Λύση, στο 4,5% και το ΜΕΡΑ25, στο 4,1%, ενώ το κόμμα “Έλληνες – εθνικό κόμμα” του Ηλία Κασιδιάρη μετριέται, στο 2%, κάτι που δείχνει ότι, στην επόμενη βουλή, το κόμμα αυτό θα βρίσκεται, στα έδρανά της, αφού φαίνεται ότι θα ξεπεράσει, πιθανόν και άνετα, το κατώφλι του 3%.

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μεγαλύτερη συσπείρωση, από την ΝΔ, ήτοι 69,3%, έναντι 68,3% και έχει περισσότερους παλαιούς του ψηφοφόρους, στην αδιευκρίνιστη ψήφο, από αυτούς, που έχει η ΝΔ, ήτοι 9,3%, έναντι 7,0% (αν και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι και πρόβλημα, για την Κουμουνδούρου), ενώ περισσότερους, στο δείγμα των ψηφοφόρων θα τους ενοχλούσε να κερδίσει η ΝΔ (36,9%) από τον ΣΥΡΙΖΑ (36,1%), κάτι το οποίο παραπέμπει, στην διαμόρφωση ενοσ αντικυβερνητικού ρεύματος. 

Επίσης, ανησυχία, για την ακρίβεια έχει το 65,8%, όταν, στην προηγούμενη μέτρηση, το ποσοστό αυτό βρισκόταν, στο 59,6%. και το 63,6% λέει ότι η τελική εκλογική του προτίμηση θα επηρεαστεί, από την ακρίβεια και την οικονομική του κατάσταση. Αυτό είναι και το τεράστιο πρόβλημα, που έχει να αντιμετωπίσει η παρούσα κυβέρνηση. 

Το θέμα, με τις υποκλοπές, κατά 65,5% ο μέσος ψηφοφόρος το θεωρεί σοβαρό θέμα το 65,5% και φυσικά, πιστεύει ότι η παρακολούθηση γινόταν για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, θα παίζει και αυτό τον δικό του (περισσότερο, ή λιγότερο σημαντικό και πάντως όχι ασήμαντο) ρόλο του, ενώ τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών φθάνουν στο 71,9%. 

Ουσιαστικά, το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση και αυτό δεν ανατρέπεται με κινήσεις, σε τακτικό επίπεδο, ούτε, καν, με αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού η κυβέρνηση τα έχει κάνει σκατά. 

Απλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, σε, εξαιρετικά, δυσχερή θέση και κατά την γνώμη μου, είναι, ουσιαστικά, τελειωμένος, ως πρωθυπουργός και περιμένει την λήξη της πρωθυπουργίας του, την οποία θέλει να παρατείνει, τώρα, προς το τέλος της θητείας του, όσο μπορεί περισσότερο,

Είπε κανείς ότι η ερχόμενη περίοδος, μέχρι τις εκλογές και μετά, από αυτές, θα είναι ανούσια και χωρίς ενδιαφέρον; 

Αν το έχει πει, ή το ισχυρίζεται, σφάλλει.

Σχόλια

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Με καλπονοθευτικούς νόμους σχηματίζουν κυβερνήσεις και με το ζόρι βγάζουν τετραετία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).