30/9/2022 Η Μόσχα ενσωματώνει, στο ρωσικό κράτος Ντονπάς, Ζαπορίζια και Χερσώνα, κατακτώντας το 70% του ουκρανικού ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, αφού ο σκοπός της είναι ο έλεγχος της Ουκρανίας. Και αυτό είναι που καθιστά τα πράγματα δύσκολα.




Υπογράφοντας, σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τα προεδρικά διατάγματα, για την ενσωμάτωση του Ντονπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, στο ρωσικό κράτος, προσθέτει στο ρωσικό ΑΕΠ, και το 70% του ουκρανικού ΑΕΠ, μαζί με έναν πληθυσμό της τάξεως των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Λουγκάνσκ, το Ντονιέτσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα, αποτελούν μία έκταση, πάνω από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το 15% του εδάφους της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας και το έδαφος των περιοχών αυτών ισούται, με το μέγεθος της Πορτογαλίας Αλλά αυτό δεν είναι το κυριότερο.

Το κυριότερο είναι ότι η Μόσχα με τον τρόπο αυτόν κλιμακώνει, οξύνει και μεγιστοποιεί τον πραγματοποιούμενης πόλεμο, στην Ουκρανία, διότι, εάν το Κίεβο συνεχίσει να επιτίθεται, σε εδάφη, που θεωρούνται, από την ρωσική ηγεσία, ως επικράτεια του κράτους της, ουσιαστικά και επίσημα, ισχύει το ρωσικό πυρηνικό στρατηγικό δόγμα, αφού θα έχει την αφορμή να απαντήσει, στην ουκρανική επίθεση και με πυρηνικά όπλα, εάν και όταν θεωρήσει ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, της οποίας αποτελούν, πλέον, τμήμα και αυτές οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. 

Από εκεί και πέρα αυτό, που πρέπει να θεωρείται, ως αναμενόμενο, είναι ότι, στην συνέχεια, η Μόσχα θα παραδώσει τελεσίγραφο, στο Κίεβο και θα απαιτήσει να αποχωρήσουν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, από τις θεωρούμενες, πλέον, ως επίσημες ρωσικές περιοχές. Και φυσικά, αυτό το τελεσίγραφο είναι, που θα δυσκολεύσει πολύ την κατάσταση, διότι, προφανώς, η ουκρανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα τελεσίγραφο και θα συνεχίσει τον πόλεμο, όπως, επίσης, είναι σίγουρο, ότι, σε αυτή την πράξη της, θα βρει την υποστήριξη, από την Ουάσινγκτων και την Δύση.

Αλλά και η Μόσχα θα συνεχίσει τον πόλεμο διότι είναι προφανές ότι δεν είναι αρκετή για αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με την ενσωμάτωση των τεσσάρων κατεχομένων περιοχών στην Ρωσία. Ουσιαστικά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπόγραψε και επισήμως, την διάλυση της Ουκρανίας, ως ανεξάρτητου κράτους, αφού πέρα, από τον διαμελισμό των εδαφών του κράτους αυτού, εκείνο, που ενδιαφέρει την ρωσική ηγεσία είναι ο πλήρης έλεγχος της Ουκρανίας από την Μόσχα, ούτως ώστε να μην περάσει, έστω και τεμαχιζόμενη, η ουκρανική επικρατεία, υπό την επιρροή, ή υπό τον έλεγχο, της Δύσης.

Αυτό άλλωστε είναι εκείνο το οποίο καθιστά τα πράγματα επικίνδυνα. 

Ομως, δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο, από το να περιμένουμε, για να δούμε τις προσεχείς εξελίξεις, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει και θα επικρατήσει η λογική και στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, οι οποίες, για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι το Κίεβο και η Μόσχα. Είναι η Ρωσία και η Δύση.

Αλλά αυτό είναι, μόνον, ελπίδα. Δεν αποτελεί ένα δεδομένο, το οποίο να είναι βέβαιο.

Ίδωμεν…

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Στην παρούσα φάση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο. Δεν έστειλε τελεσίγραφο και αυτό είναι καλό.

Θα ακολουθήσει μετά και συνέχεια, την οποία πρέπει να περιμένουμε για να δούμε.
Ο χρήστης Φλώρα Νικολιδάκη είπε…
Ο στόχος της Μόσχας δεν είναι ο έλεγχος της Ουκρανίας, αλλά η ουδετεροποίησή της. Εχει διαφορά.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Βολοντιμίρ Ζελένσκι απάντησε, στις ενέργειες της Ρωσίας και στο κάλεσμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, για συνομιλίες με εσπευσμένο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας, στο ΝΑΤΟ.

Αυτό, βέβαια, χειροτερεύει τα πράγματα, εάν η Ουάσινγκτων και το ΝΑΤΟ κάνουν αποδεκτό αυτό το αίτημα.

Θα δούμε.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, χωρίς τον έλεγχο της, από την Μόσχα. Ήδη η ουκρανική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ένταξης της χώρας της, στο ΝΑΤΟ, όπως έγραψα παραπάνω.

Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, αν το αίτημα αυτό γίνει αποδεκτό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).